Adrienn!
Néhány gondolat az írásaidhoz (azon túl, amiket többen már leírtak és amelyekkel egyetértek). Előre bocsájtom, hgy teljesen higgadtan írok, semmiféle indulat nincs bennem.
"Egyébként érdekelne a gyakorlati része a dolognak, csak úgy kíváncsiságból: ha egy gyerek ahhoz van szokva még másfél-két éves korában is, hogy bármilyen rossz hatás éri, már cuppan is anyára, akkor mi van, ha mondjuk nem is bölcsibe, de nagyihoz küldik fél napra? Vagy ha anya mondjuk elvonul szülni öt napra? Vagy ha csak simán a hideg utcán éri (akár anya kezét fogva is) a csúf rossz hatás? Akkor mi a teendő?"
Semmi. A gyerek alkalmazkodik. A szopival elalvó kisgyerek is elalszik cici nélkül a nagyival és ha bánat éri, akkor is tudja, hogy kitől kap cicit és kitől nem. Az utcán is meg lehet neki magyarázni, hogy most nem tud anya levetkőzni, de kap a baba egy gyógypuszit. Tudomásul veszi, elfogadja. Nem olyan bonyolult ez az egész.
"Szerettek az ösztönökre hivatkozni. Hát egyrészt ne hidd, hogy anyáinkat a nagyanyáink vagy őket a saját anyáik évekig szoptatták, mindenhová vitték magukkal, stb. Az általatok sokat emlegetett természeti népeknél is csak a pár hónapos csecseműt viszi az anyja mindenhová, nem a járni tudó gyereket."
Ennek érdemes lenne egy kicsit jobban utánanézned! Én a saját szűkebb és tágabb értelemben vett családomban is találtam sokáig szoptatott gyerekeket (pl. a nagymamámat vagy apukám nagynénjeit), de még nagyon sokan meséltek hasonló történetet. Nem véletlenül alakult ki a köztudatban a sámlit cipelő gyerek képe.
Miért is ne lehetne magunkkal vinni a gyereket (majdnem) mindenhová?
Az csak a mai énközpontú felfogásnak az eredménye, hogy azt hiszik a mamák, hogy a gyerek valaminek az akadályozója az életükben.
A természetei népek-példád szerintem sántít: náluk az anyák nem mászkálnak el otthonról fodrászhoz, vásárolni, meg tornázni. Náluk nincs olyan dilemma, hogy magammal vigyem-e a gyereket vagy se!
"És még valami: a gyerek élete során kismillió nagyon fontos dolog van. Ezeknek csak egyike a szoptatás. Ha hiszed, ha nem, vannak ennél ezerszer fontosabbak is! Újszülött korban nem vitatom, ez az egyik tényleg legfontosabb, és még utána is központi kérdés jó ideig. De utána már semmi kivetnivaló nincs abban, ha a családok nagy részénél nem a szoptatás körül forog az élet."
Ez így igaz. De mivel része az életüknek, nem lehet figyelmen kívül hagyni, nemlétezőnek tekinteni. Ergo: számolni kell vele!
"Egyébként nem a szoptatáspártisággal van gondom, hanem azzal, ahogy a maratoni szoptatók (nem sértően akarok fogalmazni, csak így tudom a legtömörebben körülírni, meg szokás is így hívni titeket - gondolom nem zavar, hisz nem sértés), szóval a nagyon szoptatáspártiak egy része sokszor borzasztó idegesítő..."
Valamit szeretnék tisztázni: ez a "szoptatáspártiak" kifejezés nagyon megtévesztő. Mert ugye Szoptatás Pártja nem létezik
Amúgy meg mindenki szoptatáspártinak vallja magát, gondolom Te is, hiszen nem vitatod, hogy mennyire fontos az anyatejes táplálás. Miért idegesítő az, ha valaki ezt ki is mondja? (Azt is sokszor hallod, hogy a dohányzás káros...)
Maratoni szoptatók: nem sértő a kifejezés (a "szopi-fun" inkább az). Mi ugyanis nem azért szoptatunk sokáig, mert elhatároztuk, hanem mert így alakult. Hagyjuk a gyerekünket magától elválasztódni. Nem vagyunk rákényszerítve, hogy elválasszuk. Nem versengünk egymással, hogy ki szoptat tovább. A cél az, hogy lehetőség szerint addig szoptassuk a gyerekünket, amíg ő elválasztja magát.
"Akkor jön a sablon válasz, miszerint "a nők 98 százaléka képes a szoptatásra, stb." Akinek mégse megy, az bizonyára rosszul csinál valamit - sugallja e mondat."
A "sablon válasz" valójában úgy hangzik: a nők 98 százaléka képes LENNE szoptatni gyermekét, ha a megfelelő információk birtokában lenne és megfelelő segítséget kapna hozzá. Szerintem ez a mondat nem azt sugalja, hogy az anyuka rosszul csinál valamit, ha nem tud szoptatni. Inkább a tájékoztatás és segítségnyújtás fontosságát hangsúlyozza.
Ja, és azért 98%, mert a nők kb. 2 százalékának van olyan anatómia problémája, ami miatt nem termelődhet elég teje. A többi -az anya és/vagy a csecsemő részéről fennálló probléma általában orvosolható, legalább annyira, hogy a baba saját anyja lefejt tejét kaphassa.
"a szándékosan hosszúra nyújtott szoptatás mögött"
Hogy lehet szándékosan hosszúra nyújtani a szoptatást? Hogy szoptatsz meg egy gyereket, aki nem akarja?
"Orvosok és védőnők vonják kétségbe. Sokan. Épp ők. Vajon miért pont ők? Mert ők tanultak valamit ezzel kapcsolatban, így aztán nem hat rájuk a meggyőző stílus."
Erről már nagyon sokszor volt szó, hogy az orvosok és a védőnők tanulmányainak csak egy igen kis részét képezi a szoptatás témája. A Gyermekgyógyászat c. tankönyvben 6 oldal szól a szoptatásról, aminek a fele túlhaladott. Ráadásul nem tudnak elvonatkoztatni a tankönyvtől és nem veszik figyelembe az egyéni eltéréseket. (A gyerekek pedig nem olvassák a Nagykönyvet, csak gyarapodnak és szopiznak a saját ütemükben.)
De mindenféle végzettségnél beszédesebb, hogy a körzetükben hány sikeresen szoptató anya van!
Azok az orvosok és védőnők, akik továbbképezték magukat, nem vonják kétségbe a tényeket. Elég sok ilyen van.
"A mi védőnőnk például szoptatáspárti, de azt mondta, hogy ne szoptassak félóránként, sőt óránként se, mert az nem jó a gyereknek. És igaza volt, mint ez látszott a gyereken később. Nem jó a gyerek rovására technikázni a tejszaporításon."
Pontosan erről beszéltem az előbb. A védőnőd szoptatáspárti, de nem ért hozzá, ha ilyeneket mond! Tehát elismeri az anyatejes táplálás fontosságát, de nem tud hatékony segítséget nyújtani.
"Az ösztönökről: a sokat dicsért régi szép időkben sem tudott mindenki szoptatni, és olyankor ösztönösen mit adtak a gyereknek? Tehéntejet. Sokan! Az ösztönök ezt súgták. Most akkor melyik az igazi ösztön?"
Az ösztönök nem azt súgták, hogy tehéntejet kell adni a babának, hanem azt, hogy VALAMIT adni kell neki, nehogy éhenhaljon. A tehéntej (vagy kecsketej) volt a legkézenfekvőbb megoldás. De csak akkor, ha nem volt egy szoptató asszony a környéken, aki megszoptatta a babát.
"Viszont ovis gyereket ismerek egyet, akihez az anyukája beszaladt a munkahelyéről (aztán nem jött vissza), mert a gyerek csak cicin tud elaludni. Nos, ez nekem fura. És túlzás. Miért kéne annak az egynek cici három évesen, ha az összes többi elalszik anélkül?"
Ez szerintem is túlzás. Mint említettem, a gyerekek képesek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, tehát az a gyerek is el tud aludni az oviban cici nélkül, aki otthon cicin alszik el. (Csak a mamának kéne határozottabbnak lennie.) De nem azért mert a többi is cici nélkül alszik, hanem azért mert ő maga képes lenne rá!
Alvás: az alvászavaros topikban leírtam, miért ébrednek a gyerekek éjszaka és miért kell nekik a cici a visszaalváshoz.
"Persze, egy darabig szoptat éjjel az ember. De aztán az ösztönök azt súgják, hogy "most már aztán elég." Na, ezt az ösztönt elnyomni, csak mert most épp az a divat - hát... elég mazochista dolog."
Ezzel megint lehetne vitatkozni, hgy mit is súgnak az anya ösztönei és mi a divat. De nézzük meg a másik oldalról: mit súgnak a gyerek ösztönei? Azt, hogy szopival aludjon vissza. Ezt az ösztönt elnyomni -az okfejtésedet követve- elég szadista dolog!
"a fogyasztói társadalomban ugyanúgy furán nézünk arra is, aki a buszon szoptat."
De nem nézünk furán arra, aki rágógumizik a buszon, vagy egy kirándulás után előveszi az uzsonnáját és vígan falatozik. Szemléletváltásra van szükség!
"Elhiszem, hogy van egy kis előnye, ha nagyon sokáig szopik a gyerek. De nem olyan sok és nem olyan jelentős, hogy megérje azt a sok lemondást, amivel ez a rendszer jár."
Az megint csak egyéni felfogás kérdése, hogy kinek és miről jelent lemondást a sokáig való szoptatás. (Nekem például nem, én nem hiszem, hogy bármiről is lemaradnék. Végzem a munkámat, részt veszek külföldi konferenciákon, elmegyünk a férjemmel vacsorázni, találkozunk a barátainkkal és olyankor a szopizós gyerkőc nagyon jól elvan nélkülem.)
De azért NAGYON SOK ELŐNYE van a sokáig szoptatásnak: a sokáig szoptató anyák között pl. kisebb a csontritkulás, a mellrák, a méhnyálkahártya és méhtestrák, a petefészekrák kialakulásának esélye, de még nyelőcsövi- és a pajzsmirigydaganat kialakulása is.
Ha van kedved, nézd meg ezt az oldalt:
http://www.lalecheleague.org/cbi/biospec.htm#_Toc28845464 "A pelusról is leszokik majd előbb-utóbb, a babakocsiról is, a pépes ételről is, stb (...) "Anyatejjel táplálják(!) a babájukat, aztán hozzátáplálnak, és szép lassan csökkentik a cicizések számát, majd teljesen elhagyják. Ők irányítják a gyereket, és nem a gyerek őket."
Igen, leszoknak a pelusról is, amikor ELJÖN AZ IDEJE. Hidd el, Adrienn, a szopiról is leszoknak maguktól, amikor eljön az ideje. Az anya mi alapján dönti el, hogy mikortól nincs szüksége a gyereknek a szopásra? Mi alapján hozza előre az idejét?
"annyit dumálnak róla, hogy már menekül a környezetükből minden ezügyben valamelyest "frusztrált" ember."
A frusztrációt nem az okozza, hogy mások beszélnek a szoptatásról, hanem a saját negatív tapasztalat. Az, hogy nem sikerült.
"Egyébként ha én lennék az LLL, kevesebbet kampányolnék, viszont többet lobbiznék."
Továbbra sem értem, hol jön az LLL a képbe? Vannak szoptató anyukák, akik a saját tapasztalataikat ötvözik a tudománnyal, részt vesznek a La Leche Liga csoportvezető képzésén, majd baba-mama csoportokban és telefonon segítenek a hozzájuk forduló mamáknak. Mi ebbe a hiba? Az LLL-vezetők nem mennek be a lakásodba, nem erőltetik rád magukat. Akkor beszélsz velük, ha felhívod őket.
Az LLL nem kampányol és nem lobbizik. (Kivéve az évente egyszeri szopis sétát.)
"Lobbiznék azért, hogy legyen HOL szoptatni"
Erre irányul a Szoptatásért Magyar Egyesület Bababarát terület kezdeményezése.
"Sokaknak totális bezártságot jelent a szoptatós időszak. Csoda, ha alig várják, hogy vége legyen? Aki például Pesten él, csak busszal tud eljutni valahová, az hogy menjen el otthonról szoptatós időszakban?"
Hordozókendő, megfelelő ruházat, diszkrét szoptatás. Nem megoldhatatlan.
"Na, és akkor nem beszéltem arról a sokezer magyar nőről, aki nem azért megy dolgozni "idő előtt", hogy (...) Nem kényelem és önimádat az oka annak, ha valaki nem szoptat."
Munka mellett is lehet szoptatni, olyan országokban, ahol nincs GYES, nagyon sokan teszik.
"Az információhiány sem igaz, mert minden anyukához eljuttatható lenne egy kevésbé kampányízű, kevésbé eleve-ítélkező írás"
Milyen írásra gondolsz? Lemaradtam valamiről?
"Iboly, például a szoptatós füzet. És az interneten sokminden.
Remélem azt is elolvasod, minek örülne mindenkik, ha miben segítenétek. Ha azon segítenétek, mindenki hálával gondolna az LLL-re, és nem "már megint" baja lenne az embereknek az LLL-lel?
Egyébként hogyhogy "már megint"? Ez ilyen gyakori? Mert akkor egy okkal több, hogy elgondolkodjatok, miben lenne szükségünk segítségre. Tényleg sokat jelentene."
Aha, szóval ez az az írás? A Szoptatós füzet nem az LLL kiadványa. A Szoptatásért Magyar Egyesületé. És sokan köszönhetik ennek a füzetnek, hogy tudnak szoptatni.
Azért a "már megint+, mert mint Te is, ha szoptatásról van szó, rögtön nekiesel az LLL-nek. Mert nem tudod, mi köthető hozzá és mi nem. Mint említettem, az LLL a hozzá forduló mamáknak segít.
A gyereknevelésről valott egyéb elveid tetszenek.
Legalábbis ami a Február 29 vasárnap - 09h 19-es hozzászólásodat illeti. Magam is hasonlóan gondolkodom, bár nálam a teljes liberalizmus sehol nem fér a képbe.
Iboly