Sziasztok Lányok !
Ne haragudjatok, hogy csak most reagálok, de tegnap a kisebbik fiam belázasodott és elég nyugtalan volt.
Ildi,
az igény szerinti szoptatásnak pontosan az a lényege, amit leírtál. Tudom, hogy maga a kifejezés inkább egy rébusz, elég nehezen megfogalmazható valami. De a lényeg tényleg az, hogy annyit egyen a baba amennyi neki kell és akkor amikor akar. Tudom azt is, hogy ezt sokkal könnyebb mondani, mint kivitelezni.
Az én elsöszülött gyermekem borzasztóan nyűgös csecsemö volt. Egy ideig nem tudtam mit csináljak. Közben jöttek a " jótanácsok ". A " biztos kevés a tejedtöl " kezdve minden elöfordult, attól függöen, kinek mi vált be a saját gyermekénél. Jó nagy káosz és még nagyobb tanácstalanság következett, mert azért nekem is volt a dolgokról elképzelésem. ( Ami nem igazán egyezett a tanácsok többségével ). Ekkor döntöttem úgy, hogy megyek a saját magam feje után és szoptatok, amikor úgy érzem, hogy kell.( A meghatározott idönkénti szoptatást már a kórházban elfelejtettem, ugyanis nem volt órám, a méricskélést pedig nyűgnek éreztem. ) Ekkor döntöttem, én ezt nem így fogom csinálni otthon. Hazamentünk, doktornéni kijött és kiszámolta nekem papíron, hogy az én gyerekemnek mennyit kell ennie egy nap és hányszor. Közölte, hogy a mérleg elengedhetetlen, a méricskélésekkel együtt. Azt mondta, így legalább tudom, hogyha sír, azt nem éhség miatt teszi. Teljesen elképedtem és az elsö így eltelt nap után feladtam. Tejtermelésem ekkor még nem indult be és úgy gondolom ettöl nem is indult volna be.
Kaptam ám rendesen, hogy majd meglátom a következményeit, de számomra volt egy döntö fontosságú visszajelzés gyermekem felöl. Hat hetes kontrollra kellett visszamennem, amikor otthagytam anyáméknál a gyermeket 60 ml. lefejt tejjel ( nekem valahogy sose ment a fejés ), amit fél napos tortúra után sikerult produkálnom. Amikor visszamentem a cumisüvegben kb. 1 kortynyi marad az üvegben, az pont nem fért bele a pocakjába.
Azóta már sokkal okosabb vagyok és a második gyermekemnél már meg sem próbáltam ilyen dolgokat csinálni.
Azt gondolom, hogy a szoptatás egy nagyon egyszerű dolog, amennyiben hagyod, hogy a melled tudjon válaszolni a különbözö ingrerekre. Olvastam egy könyvet arról, hogy léteznek-e valójában anyai ösztönök. Az írónö megpróbálja bemutatni, hogy az anyák a különbözö társadalmi elvárásoknak megfelelöen bánnak gyermekeikkel. ( Nem teljesen értek vele eggyet, de ez más téma ). Úgy látom, hogy amikor valaki nem tud szoptatni, valamilyen szinten ez is közrejátszik. Pl. : egy gyerek aludja át az éjszakát, egy gyerek ennyit egyen és ekkor. Ezeket orvosok, védőnők stb. elmondják nekünk és ha a mi gyerekünk történetesen nem úgy reagál mint az átlag, akkor magunkban keressük a hibát, nem pedig elgondolkodunk azon, hogy miért is kéne egy gyereknek minden éjszakát átaludnia, amikor egy felnött sem alszik át mindig minden éjszakát anélkül, hogy felébredne. Illetve én sem eszem mindig ugyanannyit és nem is mérem le magam evés után ahhoz, hogy tudjam jóllaktam-e.
Viszont tudom azt is, hogy ettöl függetlenül a szoptatás sikere sokmindenen múlhat (jó technikával szopik-e a baba, kap -e nyugatatócumit két etetés között stb, az anyák 5 %-a tényleg nem tud szoptatni valamilyen ok miatt, akármit is tesz ).
A mell pedig a kezdeti teltség után pár hónappal, már nem lesz feszes - úgy érezni, mintha nem lenne tejed. Ekkor beállt a kereslet-kínálat egyensúly és éppen annyi van csak a mellben amennyit a szopi elejére kell. A megfelelö stimuláció után pedig termelödik a többi. A tej 2/3-ad része a szoptatások alatt termelödik, nem pedig azt szívja ki a baba ami benne van, mert az tényleg kevés lehet. Az éhséget pedig nem szabad összekverni azzal, ha a baba csak " cumizgatni " szeretne.
A tej szaporítására pedig jó módszer az, ha nemcsak hogy mindkét mellböl eszik a baba, hanem váltva eszik. Tehát amikor már csak cumizgat a melleden, át kell rakni a másikra, aztán megint a másikra és így tovább. Persze nem egész nap, folyamatosan.
Nem is gondolom, hogy bármit is elrontottatok, hiszen ti úgy gondoltátok, hogy így helyes. Erröl írtam fentebb, "ha neked ez így jó, ezt tedd."
3-4 hónapos kor körül van egy növekedési hullám a babáknaál, így lehet, hogy az addig viszonylagosan beállt rend felborul és egy átmeneti ideig többször kell szoptatni, de ez is kialakul rövid idö után.
A 10-12 óra kimaradás tényleg sok ( az én második fiam is ilyen ), de a szervezet tudja követni. Ha túl sok a tej kifolyik, túl kevés pedig nem lehet benne, mert a szopi alatt termelödik a tej nagy része. Egyébként pedig szerintem sem baj ha 4 hónaposan hozzátápláltál, csak vannak olyanok akiknek sikerül az egyensúlyt kialakítaniuk.
Ha pedig felkelted a gyereket, hogy szopizzon az tényleg nem igény szerinti szopi (mert ha alszik x órát akkor elég neki a tej, különben sírna ).
Kanga,
e-mail címem:
djura@freemail.hu Egyébként az első terhességem óta nem volt az a bizonyos.
Bóbita