Új privát üzeneted érkezett!

Pildi!

Az íze a külömbség számomra. A sima lefejt, felforralt lefölözetlen tehéntejet gusztustalannak tartom a magas zsírtartalma miatt. Hiszen a "friss" tej föléből készül még a vaj, a túró, sajt. Úgy gondolom, hogy az ilyen kimért tejekről ezt a fölösleges magas zsírtartalmú "anyagokat" már felhasználták, hiszen érzik az ízén.

sasha

Kép
sasha

PIldi,
a tej zsírja olyan szempontból számít, hogy a magasabb zsírtartalmúban több marad meg a zsírban oldódó vitaminokból.
A tej élet, erő, egészség Kép. De lehet nélküle élni. Egyszerűen csak azért annyira jó, mint fehérje- és vitaminforrás, mert könnyen hozzáférhető és olcsó. De mondom, lehet nélküle élni Kép, más élelmiszerből is meg lehet ezeket maradéktalanul szerezni.
Nem homogenizált, csak becsomagolt zacskós tej szerintem nincs Mo.-on, mivel nincs rá szabvány. Vagy legalábbis még én a tejiparban dolgoztam, nem volt. A homogénezés az tkp. egyneműsítés, hogy ne váljon ki a zacskóban (dobozban) a zsír. A pasztőrözés az, ami megváltoztatja az ízét.

Sasha, és akkor Neked is:
én nem vennék ilyen kimért tejet, mert sosem tudhatod, hogy aki a piacon árulja, mennyire tartja be a higiéniát. De persze ha jól ismered az eredetét és megbízol benne, akkor nagyon finom tud lenni a nyers tej, én pl. imádom, csak enyhén hsamenésem lesz tőle ilyen formában Kép

Amelyik tejet én szívesen vásárolom (nem a reklám helye!); az a pásztói Sole (vagy Sissy, ua.) tej. Szeretem az ízét, nem tejporos a dobozos -és ha belegondoltok, nyáron mindig túltermelési válság van, tehát jóval kevesebb a fújfúj tejporos ízű tej -normális esetben legalábbis.
Létezik a pásztói üzemnek 3,6 zsír%-os ún. Príma teje is, ez nagyon finom, de csak Tescoban lehet a környékünkön kapni és ezért viszonylag ritkán vesszük.

Ha átnéztek a Hozzátáplálás topikba (linkje feljebb) tényleg elég sokmindent megírtam már a témáról.
Jamina
jamina

Jamina!

A teljesen nyers tejet én sem szeretem, de úgy gondolom (legközelebb rákérdezek a piacosnál), hogy ezeket felforralják és talán pasztörizálják... ERedet? Megbízom? Hát... Az az igazság, hogy melyikben bízhatom? Amíg nem láttam mikroszkóp alatt iskolás koromban a csapvizet addig abban is megbíztam...mégis iszom, úgy mint mindekni más. Ebből kiindulva, miért kéne bízni a tejporos tejekben, és bármelyikben?Kép Hiszen épp Te írtad, hogy a zacskós tejek egy üzemen belül sem ugyanolyan minőségű, mint a dobozos társa...
Döntsön mindenki maga a hallottakat megfontolva, okosan döntve szelektíven a gyermeke és maga igényeit figyelembe véveKép

sasha

Kép
sasha

Sasha,
jaja, ahogy mondod Kép. Amit nem magam csinálok, nem lehetek biztos a minőségében.
Tehát megyek, és veszek egy tehenet Kép
Jamina
jamina

Jamina!
DE jól gondold meg milyen tehenet veszel! Olyat vegyél aminek még a nagyszülei sem kaptak turbótápokat és 100% hogy harmatos, zöld füvű legelőn tömték meg mindegyik bendőjüket KépKépKép

sasha

Kép
sasha

Kedves Jamina!
A választ köszi tejügyben.
Az NLC nem tudom, hogy mi, én azt hittem, élő beszélgetés volt a szitu. De mindegy is. Ha nem vagy "beszólós", kritizálós, akkor bocsi, nekem csak és kizárólag a beszólós emberekkel van bajom, mert sok nő életét teszik pokollá. De ha rosszul jött le nekem, és te nem vagy ilyen, akkor tényleg bocs a feltételezésért. Nekem is - mint saját bevallásod szerint neked is szokott - csak hirtelen eldurrant az agyam. Az az igazság, hogy egyszerűen csak mindig felhúzom magam, ha valakiben kritizálós hajlamot sejtek. Persze előfordulhat, hogy túl hamar vontam le a következtetést, akkor tényleg elnézést.

Még egy kérdés: hallottál arról, hogy az EU csatlakozás után megszűnik a 2,8-as tej? Ez igaz? Nagyon nem örülnék, mert nekem az 1,5-ös túl light, a 3,6-os viszont túl zsíros. A 2,8-ast pont szerettem, meg aztán meg is szoktam.
Azt komolyan mondtad, hogy zacskós tej előfordul, hogy porból készül? És ez legális? Van olyan, amelyikről biztosan tudod, hogy nem tejporból van?

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut

Kedves Ildi és Sasha!
Most fedeztem fel - pár hozzászólással ezelőtt említettem is - a Drávatej új termékét, és nagyon szeretem. Tejmániás vagyok, úgyhogy nem iszom meg bármit. Ez viszont iszonyú finom. Ez egy papírzacskóba (piros-zöld) csomagolt "biotej" vagy mi. Nem tudom, hogy készül, csak az ízét érzem, és az nagyon jó. Toronymagasan felette áll a piacon szereplő többi tejnek. Az ára 186 ft/liter, nálunk a Sparban lehet kapni, kb. e hónapja jelent meg, mint újdonság. A csomagolása valami elbomló papír. Szóval tudom ajánlani, habár nem sok helyen lehet kapni, mivel eléggé rétegigény.
Egyébként én - a túltermelési válság miatt - betiltanám a "reggeli ital" fedőnevű fehér szörpöket. Nevetséges, vagy inkább siralmas, hogy miközben ezt a szmötyit árulják a boltokban (és sokan a gyerekeikkel itatják, hogy pár forintot spóroljanak), aközben a termelők a csatornába önthetik a valódi tejet.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut

Sziasztok!

(jól elmásztunk a női tejtől a tehéntejhez)
Mélységesen egyetértek Adrienn a felháborodásoddal, a tejárak az egekben (már a vevőknek), közben tejport kapunk, iskolatej akció kilőve, magyar lakosság évről évre kevesebb tejet iszik, a gazdák meg öntik ki a tejet meg ölik le az állatokat, mert nem tudják eladni a tejet. És én attól tartok, hogy jövő májustól csak romlani fog ez a helyzet. HOgy mért nem tesznek valamit az okosok???
Sajna ezt a Drávatejet még nem láttam, igaz tejért leginkább a helyi kisboltokba megyünk, ritkán nagyba. Mondjuk itt 145ért hoz a lányom tejet, napi 4-5 liternél az már nem is kis tétel az árban.
Tényleg, totál jogukban áll tejporos tejet ugyanolyan kiszerelésben árulni, mint rendes tejet,??

Adrienn, az NLC a Nők Lapja Cafét röviditi, az ottani fórumról volt szó.

Ildi

Ildi
pildi

Adrienn, ildi,
igen. A tejporos tej abszolút legális. Bár nyáron a túltermelés miatt sokkal ritkábban folyamodnak tejporozáshoz, de télen, amikor kevesebb a nyerstej, csak elő kell kapni a zsákokat, felönteni és kész. Kép
Valóban megszűnik a 2,8-as, már nem emlékszem pontosan, mi az EU-szabvány, de lesz valami ehhez közeli zsír%; talán 2,2 vagy 2,6? Nem akarok hülyeséget mondani. Viszont kaptunk nemtom mennyi idő haladékot, amíg megkedveltetik a magyarokkal az új szabvány szerinti zsírú tejet, addig párhuzamosan lesz a ,,hagyományos" is.

De igaza van Ildinek, jól elkanyarodtunk a topik témájától, ha valami még ,,bennetek szorult" Kép, irány a Hozzátáplálás topik.
Jamina
jamina

Képzeljétek, mit hallottam ma! Nem szabad ásványvizet inni (szénsavmenteset sem), mert akkor nem lesz tejünk Kép

Azt hittem, nekem már nem lehet újat mondani tévhitek terén. Ezt az elbizakodottságot...!

Iboly
iboly

Kép
KépKépKép

Snoopy
snoopy

Akkor ezek szerint olyan vitamin készítményt sem amiben vannak ásványi sók...nyomelemek...

Ehh.Kép

sasha

Kép
sasha

Szerintem ennek analógjaként akár levegőt se vegyünk... Ugyanolyan fontos az életbenmaradáshoz (bár az anyatejnek már mindegy, ha megfulladtunk). Kép Hol olvastad, hallottad, Iboly?

Virág
Virág

Egy anyukának mondták, sok más "jótanáccsal" együtt.

Épp olvasom a szopitopikban, hogy Mariannak azt mondták, a gyakori szopival végzetes nevelési hibát követ el az ember lánya. A férjem erre azt kérdezte: mi az, hgy végzetes? Belehal? Kép Kép

Ha végzek a jelenlegi munkámmal, írok egy könyvet a tévhitekről. Már elkezdtem. Félek, hogy vastag lesz.

Iboly
iboly

Jaj, a férjem ma nagyon elemében van! Ettől kifeküdtem, Virág, te különösen értékelni fogod, ezt hallgasd meg: Én vagyok az, aki szerint a gyermek egyéves koráig csak a halott tehén a jó tehén. Kép
iboly

Kép
Nem is igaz, Iboly, es mi van a marhahussal?
Igaz, az altalaban bikabol van, nem tehenbol...

Zsuzsi
zsuzsi74

Kép
iboly

Miért, a marhahús nem halott? Kép

Kriszi
kriszi

Lükék! KépKépKépKép

KépKép
snoopy

Iboly,
KépKépKépKépKépKépKépKépKépKép Csókoltatom a férjedet! KépKépKép

Zsuzsi,
úgy tudom, a marhahús sem javasolt egy éves kor előtt, mert ugyanúgy allergizálhat a benne lévő fajidegen fehérje. Kép Szóval se élő, se holt tehén vagy bika nem jöhet szóba 1 éves kor alatt. Kép Később a bikák kívánatosak. Legalábbis nekem. Kép

Virág
Virág

Virág

Hogy kell érteni a fajidegen fehérjét?

Hogy tőlünk fajidegen,vagy a marhában van tőle fajidegen?

Csak mert első esetben bmit eszel,az tartalmaz fajidegen fehérjét,második eset meg furcsa lenne.

És pl. a Kismama táplálkozás - kalauza már 8-9 hónapos kórtól javasolja,bár csak heti 1 alkalommal,több más húsféleség mellett....

Anyapoc

anyapoc

Na, én is megkaptam a letolást a rendelőben, hogy túl sokáig vártam a hozzátáplálással, és ezért nem fogadja szívesen Dóri a kaját. Plusz ránézett a doki, közölte, hogy sápadt, szedjen vasat 6 hétig, ha már úgysem eszik normál kaját, mert kimerültek a készletei. Mitől lenne jó színben 2 hét betegség után? Vérképről szó sem esett.
Tényleg, nem tudjátok véletlenül, hogy nem teszek-e benne kárt, ha úgy adom a vasat, hogy nem is vashiányos amúgy?
rjuli

Rjuli!
No, meg az évszak is kimondottan kedvez az arcpírnakKépKép.

Nekem az egyik legnagyobb tévhitem, hogy a laktációs tanácsadók mind-mind mufurc, szigorú tekintetű nőszemélyek. Erre ma láttam Iboly lapjátKépKépKépKépKépKép

Csi
csii

Juli, de igen!!! Nem szabad vasat adni, ha nincs vashiánya!
Felmérések szerint egyetlen olyan babának sem lett vashiányos vérszegénysége az első életévben, akit 7 hónapos koráig kizárólag szoptattak és egyetlen egyszer sem kapott ez idő alatt tápszeres pótlást, még a kórházban sem. Erről és a vas túladagolásáról egyszer írtam a szopitopikban (régen),. most nincs időm előkeresni, ha valaki megtalálja, kérem, másolja be ide Julinak, szinte szó szerint van lefordítva a szakkönyv ide vonatkozó része, ha jól emlékszem.

Anyapoc, Virágnak igaza van ám! A marhahús pontosan azt a számunra fajidegen fehérjét tartalmazza, mint a tehéntej (logikus is), ezért olyan babáknál, akiknek a családjában bármilyen allergia előfordul, várni kell vele egyéves korig. A Kismama táblázata igen jó, de vannak benne tévedések, pl. a paradicsomot illetően is, úgy emlékszem. De egy táblázatba amúgy is nehéz mindent részletesen leírni, inkább csak támpontot ad a szilárd hamik bevezetéséhez.

Iboly
iboly

Csi! Kép
Pedig tényleg szigorú vagyok! Kérdezd csak meg a fiaimat meg a volt tanítványaimat!
iboly

Rjuli!

Mondjuk neked a saját dokid volt, de én is jártam ugy Nátánnal nem saját dokival, hogy kijelentette, hogy ilyen fehér gyerek pedig nincs, komolyan vashiányos, hiába bizonygattam, hogy de van ilyen fehér, mert az enyém ilyenKépKépKép. (Én láttam születése óta, ö meg csak akkor egyszer.) Megszuratta, de nekem lett igazam, csak enyhén volt az.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Iboly!
Oh, persze, perszeKép
Csi
csii

Iboly, kösziKép
rjuli

Sziasztok!
Na, megint itt vagyok!!!
Virag, mikor van a szülinapod, hogy én is köszönthesselek???Kép
A döglött tehénröl annyit, meg a marhahusrol, hogy a borjuuuhuuus ajanlott 1 éves kor elött, nem??? Legalabbis a listamon rajta van... Meg aztan sok bébiételben is van borjuuuhuuus. (Szegény borju megdöglött amugy...)Kép
Lauraval mi van???Kép
Vendég

Iboly,
köszi,hogy leírtad Anyapocnak, én nem tudtam volna szakszerűen válaszolni. Kép

Kukacz,
neeeee, ne várj a szülinapomig, légyszi, bikák bármikor jöhetnek!!! KépKépKép (Még 3 napig ne, addig nem vagyok fogadóképes. KépKépKépKépKép) Utána. Kép

Virág
Virág

Sziasztok!
Na, stop. Most akkor egyik húst miért, másikat miért nem??? Akármilyen húst, egyáltalán fehérjét adunk a gyereknek (anyatejen kivül) az mind fajidegen fehérje, nem????
Max az oké, hogy megfigyelések szerint a kül fajidegen fehérjékre kül gyakoriak az allergiák és a tehén-féle fehérjére nagyobb. Nem???

Ildi

Ildi
pildi

És a sajt? Meg a túró? Azokban nem fehérje van, ráadásul a tehéné?
(Bikát nekem is küldhettek, ha nem tudtok mit kezdeni velük...Kép)
Kíváncsi
kíváncsi

Kiváncsi!

Dehogynem!!! Nem is szabad(na) adni 10-12 hóig!!! Ez viszont tiszta sor, ezt lehet követni.

Ildi

Ildi
pildi

Ildi,
hanem? Csak zöldséget és gyümölcsöt? És a konzervgyárak tudják ezt? Kép
Kíváncsi
kíváncsi

Kiváncsi!
Ugye nem mondod komolyan?
Te 5 gyerek után még hiszel a konzervgyáraknak???
Telisdeteli van téves kormeghatározással, málna a kezdőgyümölcsök között, glutén, tejből készült dolgok, k-betűs zöldségek stb stb. Eleve ott kezdődik, hogy már 4 hóval kezdik a kaját!!! Amikor 6 hóig felesleges!
Na, a fehérjét illetően nem véletlen tettem fel a kérdést én is, hogy most akkor milyen húst és miért!! Elfogadom, hogy pl a tehénszármazékokra többen allergiásak, ezért a tyúk-bárány stb stb származékokat vezessük be előbb (kecsketej is klasszikus hit, tévhit???).

Ildi

Ildi
pildi

Ildi,
öt gyerek ide vagy oda, ahány gyerek, annyi nevelési és táplálási ideológiai korszakot éltem én már meg. Kép Na jó, kis túlzással. Kép
Mondjuk nekem mázlim is van, a gyermekeim az én gyomromat örökölték, ha egy hatos balmenetes anyát dugsz a szájukba, azt is megemésztik! Kép
Kíváncsi
kíváncsi

Kiváncsi!

Én is ismerek már pár verziót, 93-ban kezdtünk, szerencsémre már akkor a 4 hóig csak anyatej verzióval, amivel a dokinéni akkor nem értett még egyet (két évvel később már igen). Igy aztán nagy lurkóm Ancsi korában (6,5 hó) már tojássárgát meg tehéntejet a főzelékbe kapott lelkesen. Ételallergiája nincsen....csak pollen. Ancsi meg csak gyümizik még.

Ildi

Ildi
pildi

Most rövid leszek: Ildi,pulykahusi allergizál a legkevésbé. Vörös részeiben (comb, szárny, stb.) több a vas.

Kiváncsi, a savanyított tejtermékek kevésbé allergizálnak, ezért javasolgatják őket 10 hó körültől. DE: ha van a családban BÁRMILYEN allergia, tehát nem csak ételallergia, akkor egyéves kor alatt nem ajánlottak!!! Én azt gondolom, hogy semmiképpen nem érdemes reszkírozni, ki lehet még várni azt az egy-két hónapot. Én a szigorúbb megoldás híve vagyok (még ha Csi nem is hiszi el... Kép)

Csi, mivel érdemeltem ki, hogy nem hiszel nekem? Kép

Iboly
iboly

Megtaláltam:

"Anaemia (vérszegénység) ritka a szoptatott babák körében. Többek között, az alább felsorolt okok miatt:

* Az egészséges, idore született csecsemo boséges
vastartalékokkal rendelkezik születése pillanatában, legalább
az elso 6 hónapra elegendovel.

* Habár az anyatej vastartalma alacsony, nagyon jól hasznosul:
49%-a. Ellentétben a tehéntejjel, amibol 10%, a vassal
dúsított tápszerbol pedig csak 4% (!)
Az anyatej magas laktóz és C-vitamin tartalma segíti a vas
felszívódását.

* Szoptatott babák nem veszítenek vasat a székletükkel,
ellentétben a tehéntejjel táplált babákkal. A tehéntej ugyanis
bélrendszeri repedéseket (bevérzéseket) eredményez.

Az idore született babák vastartaléka összeadódik az anyatejben készen lévo vassal, s ez általában elegendo ahhoz, hogy a csecsemok hemoglobin szintje a megengedett határértéken belül maradjon akár az elso életév második felének nagy részében is.

Egy felmérés során, melyet olyan szoptatott babák között végeztek, akik nem kaptak vaskészítményt vagy vassal dúsított gabonapelyhet, bebizonyosodott, hogy a legalább 7 hónapig vagy tovább kizárólag szoptatott babák hemoglobinszintje egy éves korukban lényegesen magasabb volt, mint azoké a babáké, akik 7 hónapos koruk elott kaptak valamilyen szilárd táplálékot. A kutatók nem találtak anémiás esetet azok között az egy éven aluli babák között, akiket legalább az elso 7 hónapban kizárólag szoptattak. Ebbol arra következtettek, hogy a 7 hónapig tartó kizárólagos szoptatás csökkenti a vérszegénység kialakulásának veszélyét, így ajánlott, különös tekintettel a világ azon részeire, ahol a szoptatás általános és vaskészítmények adása nem lehetséges vagy az adott kultúrában nem elfogadott.

Ha az anya vagy a gyermekorvos szeretné, egy vérvétellel ellenorizheto a vas-szint, hemoglobinban mérve.

Születéskor a hemoglobinszint aránylag magas: 13,7-20,1 gm/dl között normális, ez az ido múlásával csökken. 3 hónapos korban 9,5-14,5 között (általában 12), 6 hónapos kortól 6 éves korig 10,5-14,0 között (általában 12) normális.

A felesleges vas-kiegészítés felboríthatja a csecsemo vasfelhasználásának kényes egyensúlyát, emésztorendszeri problémákat, mint hányás, hasmenés okozhat. Az anyatejben két fehérje, a laktoferrin és a transferrin felveszi és megköti a bélrendszerben lévo vasat, ezáltal megakadályozva azoknak a káros baktériumoknak az elszaporodását, amelyek növekedéséhez vas szükséges. Ha a szoptatott baba vaskiegészítést kap, a laktoferrin és a transferrin vasmegköto képessége ezt már nem bírja el, minek következtében a káros baktériumok elszaporodnak.

Forrás: The Breastfeeding Answer Book, revised edition, 1997

Iboly
iboly

SZiasztok!

Iboly: és a koraszülött babákkal mi a helyzet? Azt tudom (Pelével megbeszéltük Kép), hogy náluk is 6 hónaposan kell elkezdeni a hozzátáplálást, de náluk mi a helyzet a vassal/vastartalékkal?

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest

Kedves Viragom, Viraaagom!
Milyen bikakra vagysz??? KépKépKép
Es Te, Kivancsi(Kacsa)??? Megnéztem-segitségeddel...-a képeket a Kölkeidröl: Gyönyörüüüek!!! Csak gratulalni tudok!!!KépNa, és 1 kicsit iriiigykedni...
Nekem épp ez a bajom, 1 ideje nem kell se bika Kép, se semmi, se senki. Jajjj. Pedig a férjem Bika jegyü...(Frigid lettem vénségemre???Kép)Na, de ez OFF a javaboool.
Csok.
Vendég

Cory, tudtommal a korababáknál hamarabb kiürülnek a vasraktárak, akár már 1-2 hónaposan is, szoktak is pótlást adni.
Egyébként ma fedeztem fel, hgy az e havi Kismamában írnak erről a témáról, érdemes elolvasni, nagyon jól összeszedett írás! Ééééés, mit ad isten, a tévhitekről is írnak!

Iboly
iboly

Iboly: van valami külső tünete is a vashiánynak vagy csak vérvételből lehet megtudni? A vas készítmények rendesen felszívódnak?
cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest

Kukaczkám, drágám,
ha gondolod, Kiíváncsival hármasban mélen megbeszélhetjük ezt a bikadolgot. Kép (Én is bika volnék.) Na pussz,

Virág Kép
Virág

Virág,
akkor hozzám már meg is érkezett a bika...!Kép
Kíváncsi
kíváncsi

Iboly!

Eddig is hittem Neked, de most már legalább ki vagyok művelve gyerekorvos "ellen".
Köszi!
rjuli

Iboly

Azért én akkor sem egészen értem ezt a fajidegen fehérjét...
Másrészt azt sem iagzán,hogy hogyan lehetne egy húsban(izomban) és a tejben ugyanaz a fehérje.A húsban levő domináns fehérjék izomfehérjék és teljesen más felépítésűek,tartalmúak,mint a tejfehérje.
Akkor hogy is van ez?

Nem kötekedés,csak vhogy sántítani érzem a dolgot.
Vitassuk már megKép!

Az tuti,hogy 1 táblába nem lehet mindent jól beírni,lehetetlen,De legalább egy támpont,amihez lehet viszonyítani.A tökéletesben meg úgysem hiszekKépKép!
Paradicsom?Nekem a narancs rémlett,mintha azt egy kicsit korán írná...na mindegy,nem tudom.

Üdv,Anyapoc

anyapoc

Kép

Na, valogathattok bikucikbol. Melyik vajjjjon ezen Bikâk legjobBika???
Vendég

Ja, és bocs, hogy a BIKA nem ad tejet!!! De Ti kértetek bikât!!!KépKépKépKépKép
Vendég

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?