Új privát üzeneted érkezett!

Nehéz dolog ez a bojkott-ügy, lányok. Pláne tápszer esetében. Mert csokit, jughurtot, kutyatápszert még lehet helyettesíteni, esetleg elhagyni az étrendből, de a tápszer más ügy. Én nem adhatok a fiamnak, csak Beba 2-t (noha ez itt nem a reklám helye!Kép), mert minden mástól vagy székrekedést kap, vagy felcsípi a fenekét. Próbákat pedig tettem már. Itt és most kijelentem, hogy most már nem fogok. Kép Ámbár...valójában én szívesen adnék tejet neki, de akkor meg amiatt róttok meg...Kép
Ami a kérdés másik oldalát illeti: mondjon már nekem valaki instant kávét, ami felveszi a versenyt a Nescaféval! Viszont erről le tudok mondani, ha kell, ez csak tájékozódó kérdés volt. Megint viszont, itt volt egy óriási akció Nescaféból épp a múlt hónapban, úgyhogy többévi tartalékom van. Puff neki. Akkor most hogy segítsek? Kép
Egyébként meddig tartana a bojkott?
Kíváncsi
kíváncsi

Iboly, kedvesem! Kép

Én érteném rosszul az adott cikkelyt? Lehet. Idemásolom, bár tudom, nem ez az egész lényege:

" A piacszervezői jutalékkal működő rendszerekben a jelen Kódex hatálya alá eső termékek eladott mennyisége nem játszhat szerepet a jutalék kiszámításában és nem szabhatók meg speciális kvóták e termékek forgalmára. Ez nem úgy értendő, hogy nem engedélyezhető jutalékok kifizetése a cég által forgalmazott más termékek összforgalma alapján."

Nekem ez úgy jön le, hogy a cég alkalmazottja, aki látogatja az orvosokat, nem kaphat bónuszt az általa reklámozott termékek után. Érted? Nem az orvosról szól szerintem ez a kis szakasz. Ezért írtam, hogy akkor tiltsák inkább meg a tápszerrel való orvoslátogatást. (Nekem akarsz újat mondani az orvoslátogatói fogásokról? KépKépKép)

A többi kérdésemre tudja vki a választ?

Virág
Virág

IbolyKép, nem adom fel, dehogyKép. Tudom, hogy van aki megérti. Ez egy vadiúj kampány, noha valóban Nyugaton (főleg Angliában)évek óta szinte folyamatosan megy. Én tegnapelőtt éjszaka kaptam az értesítőt róla, ha megnézitek a levlistát látni, hogy mikori a nyitólevél. Az időzítés nem véletlen, most az ünnepek előtt lehet igen hatásosan bojkottálni.

Virág, a kódex nem véletlenül fogalmaz így a dolog lényege, hogy az orvoslátogató NE legyen érdekelt a tápszereladásban, így ne tegye érdekeltté a gyerekorvost annak felírásában, ezzel is indirekt módon az anyatejes táplálást segítve. Sajnos ezt a pontot is megszegik a cégekKép. A konkrét szabályszegéseket a megadott angol linken láthatod, a magyar listát én készítem, mert az egyesület utoljára 1997-ben írt jegyzőkönyvet erről. Ahogy írtad: minden nap látni lehet. A saját szemednek meg csak hiszel már...

Kíváncsi, sajnos én is szeretem a Nescafét, de mostanában megbarátkoztam az instant Jacobs Krönunggal, na nehogy már ne bírjam ki Nescafé nélkül! Ha le tudtam szokni a cigiről napi 2 csomag rendszeres elszívása után, akkor ettől sem fogok függeni. Ha valaki akar bojkottálni, az tud, tele a magyar piac minőségi termékekkel.

uff
matska
matska

jaj, bocsi, elgépeltem a linket, helyesen :
www.babymilkaction.org
bocsika
matska

matska,
úgy látom, nem értitek, hogy mellettetek vagyok, nem ellenetek. És: én pontosan értettem, hogy ezért van a cikkely. De valamit meg ti nem láttok. Kép Ez megvalósíthatatlan. Ha a cég nem ösztönzi a látogatókat, azok majd csesznek látogatni. Kép Felveszik a fizut, azt viszlát. Ugyanis, mint mindannyian tudjuk, ezeknél a cégeknél nem a babák, hanem a pénz szeretete dominál... Kép Kép Ezért írtam: "Akkor ne lehessen orvoslátogatók által reklámozni az egészségügyi alkalmazottaknak a tápszereket." Mert ez tiszta sor. A másik meg nem.

Virág
Virág

Nem, drága Virág nem. Ha az orvoslátogató nem kap pénzt a tápszer után, akkor max. leteszi a prosit, elmondja a kötelezőt, aztán már rá is tér arra, ami után kap bónuszt, ugye. Ha EGYETLEN orvoslátogató sem kap pénzt (tehát mindenki betartja a kódexet), akkor az orvos szabadon dönt, hogy ha tápszert kel adnia (mert van amikor kell, nincs mese), akkor melyiket választja. Ez már szakmai kérdés lesz. Más kérdés, hogy abban egyetértek veled, hogy ez most kis hazánkban kivitelezhetetlennek látszikKép. Ezzel nincs mit kezdeni. OFF: Ha legközelebb találkozunk, vendégem vagy egy doboz Cadbury's kakaóra, a Corában 399 Ft egy doboz, kilója 250 Ft-tal drágább a nyuszisnál, de SOKKAL finomabb, ha a férjed megkóstolja, soha nem vesz nyuszist többet, bojkott ide vagy odaKép.
matska
matska

Oké, kakaó jöhet minden mennyiségben. KépKépKép

Úgy tudom, hogy a társzercégek látogatói CSAK a tápszert viszik. Ezért nem tudnak rátérni arra, ami után bónusz jár.

Puszi Kép,

Virág
Virág

Iboly!
Neked köszönhetően megváltozott a véleményem az eddig kedvesnek hitt LLL tanácsadókról..

Nem vagyok én ellenetek, remélem sikerül elérnetek amit szeretnétek.
Bár még mindig vallom, hogy tőlem jöhetne 1000 féle reklámkampány, ha szopizna a gyermekem, az anyatejet nem cserélném tápira! Ahogy irtam, én úgy gondolom, hogy ez az anyukák befolyásolhatóságától függ.

Betti

KépKép
KépKép
szabobetti

Sziasztok!

Matska, nem tisztem védeni a nestlét, nem is akarom, sose használtam tápszert, üveges bébikaját is csak 10 éve néha kecskemétit (vlahol irtam, itallal együtt kb 15 üveg ha volt a 3 gyerekre), tejpép félét pedig sose ettek a gyerkőcök.

De.
Kilapoztam a 9. oldalt és nekem nem az van rajta, amit irsz!!!!

Az én 9. oldalamon ez áll: mire figyeljünk a gyümölcsöknél és zöldségeknél?

Aztán, idézek tőlük a 4. oldalról:" az élet első hat hónapjában a csecsemők legideálisabb tápláléka az anyatej, amely mind mennyiségileg, mind minőségileg biztostja a tápanyagellátást, valamint számos, a növekedést és fejlődést elősegitő hormont is tartalmaz. Ezért javasolt a szoptatást minél tovább fenntartani"

Végiglapoztam a füzetkét, és nincs benne olyan, a mit te irsz!!

Falatnyi tanácsok 1. 4 hónapos kortól cimű füzetke, a hátulján a 2003/II félévi termékskálájukkal.
Szerintem nem ugyanarról a kiadványról beszélünk, talán a tiéd egy régebbi, és fejlődtek azóta!!!

Hangsúlyozom, nem vagyok a pártjukon meg hasonlók, csak az igazság kedvéért (meg a saját előzőekben irt véleményem megalapozottságáért) irom ezeket.

Tudjátok mit, ha már bojkott, nem cserélnétek le a termékeket valami teljesen magyarra???

Történetesen a boci csokit is szeretem, sőt, mikulásban szinte az egyetlen, ami ehető, szerintem.

Igen, benne voltam a danone bojkottban, sokkal könnyebb volt nekem, mert én a pöttyös túró rudit szeretemKép, tejfölből sose szerettem a danone-t és igy tovább. De 10 éve minden reggel nyuszis kakaóval kelek, nem kávézom, nyuszis kakaózok. Próbáltam a 10 évben néhány mást, nem váltak be. Biztos vagyok benne, hogy létezik másik jó is, csak nem olyan könnyű dolog ez. (pl pepsire is nagyon mérges lettem, mikor megszüntették a visszaváltós üveget, reklámozták magukat a fú de csúnya a használt flakon szlogenjükkel. Ezzel együtt a konkurens cég hasonló termékét sose szerettem... tudom, hogy nem egészséges stb mégis.)

Egyébként a többi, amit mostanában kaptunk (kidobtam már, de a termékminta még megvan a spejzban, majd megnézem melyik cég volt) szerintem sokkal rosszabb tanácsadó füzetkét adott (pl méz itt szerepel, hogy egy éves kor alatt ne, ott meg ott volt a mézes tejpép 6 hónapos kortól)

Ildi

Ildi
pildi

Betti!

1. Borítékolni tudtam volna a reakciódat. Cinikusan, agresszíven nekünk támadsz ("vannak olyan szemét anyukák akik nem tudtak szoptatni", "De ha már ilyen elcseszett nő vagyok, hogy még erre sem voltam képes", "az ilyen béna anyukáknak mint én, stb.), megvádolod Matskát, hogy egy konkurrens tápszergyártó cég alkalmazottja, kioktatsz arról, hogy szoptatási tanácsadók kellenének a kórházakba, s amikor reagálok, akkor gyorsan megsértődsz. Ügyes!

2. Ha hiszed, ha nem: én vagyok az egyetlen nem kedves LLL-tanácsadó. Rajtam kívül vannak még nyolcan, akikhez nyugodtan fordulhatsz, ha a jövőben kérdésed lesz. Persze ehhez az kell, hogy ne általánosíts mindjárt...

3. Örülök, hogy nem vagy ellenünk. Milyen lehet a stílusuk azoknak, akik ellenünk vannak?

Iboly
iboly

Sziasztok!

MEgnéztem, a milupa és a nutricia volt a másik két cég, akiktől már 4 hósan megkaptuk a termékmintákat, és sokkal rosszabb véleményem volt a táplálási tanácsadási anyagukról.

Ildi

Ildi
pildi

Iboly,
nagyon nehéz most bármit írni, amivel nem sértem meg senki érzékenységét, de ha ügyetlenül is fogalmazok, remélem, mégis megértesz. Ez az a dolog, amiről hónapokkal ezelőtt mi is beszélgettünk. Betti nem miattad sértett, illetve nem miattad volt már ab start támadó, hanem egy csomó olyan élmény éri a nemszoptató kismamákat, de még a szoptató és mellétápláló kismamákat is a kezdeti hetekben, amelyektől megkeseredett lesz. Késszúrás minden elbizakodott és túl energikus véleménynyilvánítás, minden kizárólagosságra utaló megjegyzés, minden lekezelő hozzászólás, ami sajnos, nemcsak itt a babaneten, de számos más fórumon is megjelenik. Ami leszólja, tudatlannak, tájékozatlannak, átverhetőnek cimkézi azokat, akik nem szoptatnak előírásosan. A keserűség csak gyűlik, gyűlik, aztán az ember lánya már alig várja, hogy egyszer visszaüssön...Kép
Kérlek, ne vedd személyes támadásnak Betti sorait! Nekem Betti senkim, nem is ismerem, de az érzést azt igen, és elég nehéz volt leküzdeni, tulajdonképpen te is kellettél hozzá, sőt...Kép
Egyszer ígértem, hogy csinálok neked gyűjteményt azokból a megnyilvánulásokból, amikről beszélek, de nagyon időigényes és egyhuzamban nincs annyi időm sajnos. Remélem, egyre kevésbé lesz rá szükség egyébként is. Kép
Csodálom és nagyra becsülöm az erőfeszítéseteket, amit tesztek a szoptatás népszerűsítéséért, legtöbbször a szabad időtök rovására. Tényleg emberfeletti, amit csináltok. Tiszteljétek a saját munkátokat annyira, hogy ne rontsátok az összképet az előbbihez hasonló kirohanásokkal!
Csak ennyit akartam most mondani, kéretik nem zokon venni!!!!! De tényleg....!Kép
Kíváncsi
kíváncsi

Iboly!!!!!

NE vedd támadásnak! Csak tudod, amikor megy a verseny a játszón, hogy ki tudott tovább szoptatni és simán kiutálják azokat, akiknek vmilyen oknál fogva nem volt annyi ideig tejcijük mint nekik, akkor valszeg te is úgy reagálnál mint Betti! És ez csak egy kiragadott példa volt! Minden tiszteletünk a tiétek azért amit tesztek! De mértékkel és ne megalázóan! Amúgy ezt a bojkott témát én sem igazán díjazom, csupán csak azért mert ez megint csak nem a szoptatás fontosságát hangsúlyozza, hanem erősen úgy tűnik mintha egy céget próbálnának kigolyózni a piacról!
Csak a saját nevemben tudok beszélni: én azzal a laza mozdulattal ki is dobtam az összes tápszer mintát amit a kórházban kaptunk mikor hazajöttem a törpével. Csak a szopis kiadvány maradt meg. És hát a Nestlétől is csak a kiskanalat tartottam meg amit küldtek, semmi mást.Kép

Süti
süti

Kiváncsi! Süti!

Köszönöm nektek! Le tudtátok irni, amit én még nem. Nem is tudok mást hozzáfűzni.

Iboly!
Én nem azért irtam az általad idézett kifejezéseket, hogy cinikus legyek veletek, hanem mert igy érzem. Nem érzem teljes értékű anyának magam a nemszoptatás miatt. És mert ilyen érzelmek kavarognak bennem, érzékenyen reagálok az ilyen stilusú üzenetekre:
"Úgyhogy kedves Szabó Bernadett tedd félre nyugodtan a sértettségedet, mert amint látod, itt másról van szó, nem "béna" anyukák bántásáról. És mi itt -vagy inkább beszéljek csak a magam nevében -, én torkig vagyok azzal, hogy folyton magyarázkodni kell, hogy nem benneteket bántunk. Köszönjük szépen a kioktatást, éppen azon dolgozunk, hogy minél több segítséget megkapjatok a szoptatáshoz, pl. azt az időt is arra fordíthatnánk, amit a nektek való magyarázkodással töltünk! "
Ha nem úgy értetted, ahogy én, akkor kérlek irj máskor smile-t utána, mert az irott szöveget sokféleképpen lehet értelmezni..
Sajnálom, ha személyes támadásnak vélted a dolgot, de való igaz, hogy nem ilyennek képzeltem egy LLL tanácsadót. Ez a liga volt a mencsváram a következő harcomhoz, de már félek segitséget kérni az LLL-től.

Betti

KépKép
KépKép
szabobetti

Sziasztok!

Nem akarom Ibolyt védeni, mert nincs is rá szüksége, de úgy érzem, most muszáj megszólalnom.

Első gyerekemet simán tudtam szoptatni, de ebben nagyon nagy szerepe volt, hogy már várandósan folyamatosan olvasgattam az lll honlapját, a szoptatás topicot... Második kisfiam viszont koraszülött lett, és úgy jöttünk haza a kórházból, hogy már a kórházban tudtam, cumizavaros, belealszik a szopiba, nem hajlandó megenni az előírt adagját üvegből sem, viszont nem is ébred fel az éhségre, 3. napon tehettem először mellre... A legkétségbeejtőbb helyzet az volt, mikor a koraszülött osztályon a 10g szopi után, mikor én etettem cumisüvegből az adagjához hiányzó 40g-mal, közben a bokámon folyt a tej, viszont fejni minimálisakat tudtam. Hazajöttünk, Zsoma nem kakilt napokig, kanalaztuk bele a lefejt tejet... Ekkor fogtam, és felhívtam Ibolyt! Az elsők között mondta, hogy a gyerekbe, akárhogy is, de bele kell diktálni némi kaját (ekkor már egyáltalán nem fogadta el a mellem). Ha cumisüvegből, akkor abból, ha nincs anyatej, akkor tápszert, de ennie kell. És utána lehetett arról beszélni, hogyan "csalogatom" vissza a cicire. Sikerült, de most nem ez a lényeg!
A lényeg: miért van az, hogy nekem rögtön az volt az első, hogy felhívjak egy tanácsadót szopival kapcsolatban, és a többségnek nem ez. Pedig a telefonszámuk nemcsak a neten érhető el, hanem a Kismamában is megtalálható.
Nem azokat akarom bántani, akiknek nem sikerült, hanem azoknak szól, akik csak a védőnőt, gyerekorvost hallgatják meg erről a témáról. A tanácsadóknak csak a szoptatás, hozzátáplálás segítése a dolguk, a védőnőknek, gyerekorvosoknak meg ez csak egy része a munkájuknak. Remélem, értitek, mire gondolok, és senkit nem bántottam meg.
Iboly: köszi itt is még egyszer Kép

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest

Betti!

Jaj, ne csináld! Tudom, hogy neked ez nem egyszerü, de hidd el, egyszer meg kéne látogatnod Iboly szopis csoportját (három hét múlva szerda?). Szerintem nem szorul védelemre (és éppen ezért nem irom le, hogy mennyire kedves, aranyos, megértöKépKépKép), érdemes lenne személyesen is megismerned.
És ne haragudj, hogy megkérdezem, de ha te úgy gondolod, hogy magadat nem érzed teljes értékü anyának, akkor ezt miért vetíted ki ránk. Hol mondott ilyet pl. Iboly???
Már többször volt szó róla, ez a topik erröl szól. Nem ellened, ellenetek, hanem hogy rázzunk!!!KépKépKép Én személy szerint nagyon örülök neki, hogy ilyen témák elökerülnek, mert információkhoz jutok. Igen, nekem a bojkott erröl is szól.

Kiváncsi!

A szoptatükat valószinü szintén angyon sok éri, és nem szabad egyikünknek sem felvenni a dolgot.
És ugye a tény az tény. Nem mondhatjuk azt, hogy nem ugy kéne, nem csomagolhatunk mindent diszdobozba.
De ugye nincs hari?KépKép

Iboly!

Kérek még iylen kölcsönkenyereket!KépKép

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Sziasztok!

Kicsit off vagyok, itt ülök egy bögre forró nyuszis kakaóval... Eszembe jutott, hogy gyerekkoromban ha apu külföldre jutott, a toblerone és az after eight mellett suchard kakaót hozott és az nagyon fincsi volt. Tudja valaki közületek, hogy lehet-e valahol, reálisan elérhető helyen (pl cora nekem nem az, mert 30 km-re van legközelebb, át a városon) kapni??

Ildi

Ildi
pildi

Viszont nekem még senki nem válaszolt arra, hogy meddig is tartana a bojkott?
Kíváncsi
kíváncsi

Fúúúúúúúúúúúúúúúú mi van itt! Kép

1. Iboly - nekünk három hetesen megmentette a szopizásunkat, csak úgy email szinten...
Kép
Nem csak ezért:
Véd véd véd véd véd véd véd Kép

2. Azóta olvasom és néha írom a szoptatás c. fórumot, és ajánlom mindenkinek! Ha éppen nincs probléma, akkor is..

3. Nesztlé szarok - na, mi is kaptunk postán anyagot, de úgy látszik én annyira felvilágosult lettem, hogy már el sem olvasom ezeket, csak zamek be a kukába... A vicces, ahogy megcímezték; Literáti Borsa TÖRVÉNYES KÉPVISELŐJE részére - mintha mondjuk államkötvény lenne a borítékban... Kép

4. kizárólagosan és igény szerint szoptatok majdnem fél éve, ha itt lesz az ideje, Iboly útmutatása szerint kezdünk hozzázabizni, (ötlettár) és a héten végleg "betörtem" a védőnőt is, aki elismerte, nagyon egyetért ezzel, de nálunk nincs erre több példa a körzetében...Az ő dolga hogy ezen változtasson.

Idétlen monológ:
Szóval nagyon büszke vagyok magunkra, Iboly rendszerváltó törekvéseire, a szopis fórumokra, minden egyes segítőre, mindenkire, aki megpróbál szoptatni, boldog vagyok, hogy nekünk sikerült, és semmi sem tudja elvenni a jókedvem, punktum.
Szipola

Szoptatáshoz, de nem a vitához: engem minden "elavult" nézeteket valló szakember figyelmeztetett, hogy ne húzzam a kizárólagosságot 6 hóig, mert nem fogja elfogadni az egyéb kaját. Csak legyintettem. És tessék, több, mint egy hónapja kínkeserves a "hozzátáplálás". Nincs már olyan ötlet, amit ne vetettem volna be, és csak az öklendezés megy. Nem tudom, nem tettem- e már benne így is nagyobb kárt azzal, hogy erőltetem a kajálást, hogy műsor van az étkezések körül, ill. hogy pont így lesznek hiánytünetei. És mit csinálok, ha elapad a tejem és Dóri semmit nem hajlnadó magához venni? Jó-jó, éhenhalni biztos nem fog, de legyengülni, betegeskedni igen. Emberek milliói kezdik a hozzátáplálást 4-5 hónaposan és semmi bajuk nincs. Én már gyomorgörcsben vagyok minden alkalommal, amikor újra próbálkozni kell, hogy valami tápanyagot belevarázsoljak. És, ha kihagyok 1-2 napot, hetet? Mitől lenne jobb? Csak még inkább beléivódik, hogy az egyetlen íz az anyatej, az egyetlen halmazállapot a folyékony, az egyetlen kiszerelés pedig a cici.
Szóval most úgy tűnik nekem, hogy kicsit szélsőséges és kategorikus az új "trend" és nem biztos, hogy mindenkinél beválik. Nálunk biztosan nem.
rjuli

Beszti,
a sok elütés miatt ugyan nem pontosan értem, mit akartál mondani, de gyanítom, azt, hogy a szoptatósok (na most ezek kik, az anyukák, vagy az LLL?) szintén érzékenyek. Mivel valószínűleg a tanácsadókra gondoltál, erre reagálok.
Valóban mindenkinek megvan az érzékenysége és bizonyára mindenkinek okkal. Tökéletesen értem, ha Ibolynak is elege van a magyarázkodásból, miközben arra tette fel az életét, hogy másokon segítsen. (Egyébként amit írtam, a legkevésbé Ibolyra vonatkozik, azért írtam pont neki, mert vele korábban beszélgettünk erről a témáról, és pont azért írtam többes számban, mert nem személyesen róla, hanem egy jelenségről ejtettem szót. Vagyis az volt a célom.)
A különbség a két indulat között emberileg nincs, hatásában azonban mindenképpen van. Amíg Betti, ha indulatos, legfeljebb magával tol ki, szerez magának néhány kellemetlen percet, addig ha Iboly, vagy más segítők nem találják meg a hangot, akkor az nem használ az ÜGYnek, amiért annyit dolgoznak áldozatos munkával. És a legvégén megint csak a kismamák és a kisbabák járnak pórul, mert ha nehezebben terjed az IGE, akkor később jut el mindenki arra az idilli állapotra, hogy sokáig szoptathasson. Úgyhogy ezért nem egyenlő súlyú a két indulat.
És igenis, lelki "díszdobozba" kell csomagolni mindent, mibe kerül? Még csak nem is környezetszennyező. A legkeményebb dolgokat is el lehet úgy mondani a másiknak, hogy ne fájjon annyira, de mégis értsen belőle. Hát még azt, ami egyébként is elemi érdeke, nem? Kép
Na ezért. Én amúgy nem haragszom meg, tőlem nem kell bocsánatot kérni! Kép
Iboly nekem is nagyon sokat segített, és ezért én is nagyon hálás vagyok neki, még ha végül nem is alakult úgy, hogy csak anyatejes lehetett volna Kelemen. Lehet, hogy más helyzetben, más felállás mellett sikerre vihettük volna az ügyet, de nem tudtuk kibontakoztatni. Kép Részemről tehát semmi rossz érzés nincs irányában, ennek ellenére, nagyon meg tudom érteni Betti sérelmeit is!!!
És ha még nem mondtam volna elégszer: attól, hogy vitázom veletek, nem ellene vagyok az ÜGY-nek, hanem épp mellette! Remélem, sikerült megértetnem magam! Kép
Kíváncsi
kíváncsi

Kíváncsi!

Nem teljesen igy értettem. Nem a tanácsadókra gondoltam, magam (mégKép) nem vagyok az, igy nem tudhatom. Hanem egy teljesen hétköznapi szoptatós anyukára. Gondolom nem kell felsorolnom a lehetöséget, onnantól kezdve, hogy miért szopik még éjszaka, miért kövér/sovány, miért nem kezd már ezt-meg azt enni, egészen addig, hogy egy ekkorának már rég nem kéne szopnia, és lelkileg sérült lesz. Csak esetleg nem az anyatársaktól a jétszótéren, hanem a rendelöben...
A diszcsomagolást sem igy értettem. Nem azt, hogy nem lehet tiszteletben tartani mások érzékenységét, hanem azt, hogy van, amit egyszerüen nincs mód másképp elmondani. Pl egy nagy kis részlet: ha az az ajánlások szerint a helyes, hogy 6 hónaposan kor körül kapjon hozzátáplálást, akkor nem mondhatja azt, hogy de azért nem baj, hogy már 3 hónaposan is kap. Egészen egyszerüen azért, mert nem igaz.
Egyébként teljesen igazad van, egy LLL tanácsadónak nem szabad úgy hozzáállnia a dolgokhoz, mint nekem vagy neked laikusként. Nem lehet egyszerü feladat a mamára bizni a döntést, mikor a meggyözödése esetleg annak az ellenkezöje, mint ami a mama akar tenni.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Rjuli!

Kíváncsi elött nem olvastalak...
Az igaz, hogy nem kell mereven ragaszkodni a határokhoz, viszont az én saját személyes tapasztalatom az, hogy akkor sincs semmi gond, ha nem akar elkezdeni enni. Még emlékszem rá, hogy január körnéykén milyen szoros száj fogadta a próbálkozásomat, hogy elkezdjük a hozzátáplálást. Nem ám öklendezés, mert oda el se jutottunk. Akkor engem is mások biztattak, hogy nem aggódjak, ha kell neki, fog enni. Ha az 1 évben szinte csak anyatejen él, az sem gond. Igen, két nagyon gyakori anyukaaggodalmat is megfogalmaztál:
1. Mi van akkor, ha elapad a tejem? Nem fog!! Ha mégis gondok lennének, akkor még mindig van lehetöség az anyatejen kivül.
2. Soha nem fog mást enni igy a gyerekem. Erre most nem akarom azt felelni, hogy nem láttam még felnöttet csak szopni, mert ez tényleg nagy butaság. De mindenhonnan azt hallom tapasztalatként (amit a sajátom is alátámaszt), hogy elöbb-utóbb el fogja fogadni, és nem csak a pépeset. Van akinél ez rögötn a hozzátáplálás kezdetén van, van akinél késöbb. Van olyan anyuka, akinél a gyerek esetelg csak 1 éves kora után hajlandó öklendezés nélkül megenni a darabosat.
Nálunk egyébként az vált be, hogy nem próbálkoztam minden nap. Nem szerettem látni, hogy ki kell dobnom az ételt (egyszer az almás krumpliját sült kolbásszal mi ettük megKépKép a nagyobbik fiammal). 2 naponta 1 étkezésnél megpróbáltam, de amikor nem volt kedvem hozzá, volt, hogy egy hét is eltelt. Aztán egyszer csak elfogadta (talán 7,5 hónapos lehetett), igaz, aztán jó darabig az volt a gond, hogy nem tudtam 1/2 üvegnél nagyobbra növelni a mennyiséget. de ez is megoldódott, és most 16 hónaposan meg nem mondaná senki, hogy ö nem akarta 6 hónaposan a kanalat elfogadni. Ma már 1 1/2 babánt bevág egyszerre (és attól visit (nehogy elvegyükKép), ha le akarjuk a héját húni a kezében lévö darabról), pedig nagyon sokáig köpte ki. Idönként többet eszik, mint a 4,5 éves bátyja, és egyáltalán nem válogatós, mindent szivesen megkóstol. És a másik félelmed sem igaz, egyáltalán nem beteges. Volt már beteg, de meg lehetösen ritka látogatói vagyunk az orvosi rendelönek.
Kitartás!!KépKépKép

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

...
A Nestle és cégei jogképesek, perelhetők, a vagyonukkal és nevükkel felelnek termékeikért és azok minőségéért.
A LLL mint szervezet, annak "tanácsadói", illetve internetes fórumokon név nélkül tanácsokat osztogatók, szoptatással, elválasztással és hozzátáplálással kapcsolatban egészségügyi végzetséget és tudást feltételező ügyekben véleményeket hangoztató önjelölt apostolok vajon perelhetők? Felelősek kijelentéseikért?
...
2edő

Beszti,
ja, értem már! Azokra gondolsz, akik szoptatnak, és meg kell vívni a harcukat az ellendrukkerekkel! (Bocsi, de nem volt könnyű kihámozni abból az egy mondatból...Kép)
Na de ha kicsit visszaolvasol ebbe vagy a többi szoptatós topikba, találsz is tőlük egy-két igencsak indulatos kirohanást! Ami nem baj, a babanet arra is való, hogy kieresszük a gőzt, én is szoktam...Kép De akkor legyen szabad a másik tábornak is!
Kíváncsi
kíváncsi

Magam viszont annak a pártján állnék, hogy ha lehet, mindenki kulturáltan engedje ki a gőzt...
Majd én is a kezemre ütök, ha nem sikerülne! Kép
Kíváncsi
kíváncsi

2kedö!

Csak egy részhez szeretnék hozzászólni, bár tudom, hogy ti vagytok azok, akik aztán soha többé nem jelentek meg egy topikon...

"szoptatással, elválasztással és hozzátáplálással kapcsolatban egészségügyi végzetséget és tudást feltételező ügyekben":

Pl. Ibollyal kapcsolatban, aki IBCLC:

http://www.iblce.org

http://www.iboly.hu/IBCLC.htm

Ez utóbbiból egy részlet:
"Az idei évtöl kezdödöen a jelentkezéshez egészségügyi végzettség szükséges. A nem egészségügyi végzettségüeknek igazolást kell bemutatniuk egy-egy minimum 4 órás képzésen való részvételröl, az alábbi tantárgyak mindegyikéböl: anatómia, élettan, szociológia, pszichológia vagy konzultáció, gyermekfejlödés, táplálkozástan, orvosi kifejezések."...
"Magyarországon szerzett érettségivel, valamint 2-3 éves, felsöfokúnak számító képzés elvégzésével minimum 4000 óra szoptatási tanácsadói gyakorlatot kell igazolni.
Föiskolai, valamint egyetemi diplomával rendelkezöknek 2500 óra szoptatási tanácsadói gyakorlatot kell igazolni.
Orvosoknak 900 óra szoptatási tanácsadói gyakorlatot kell igazolni."

Az LLL-le kapcsolatban:

http://www.lll.hu/liga/cel.shtml

Ebböl egy részlet:
"A La Leche Ligát azért alapították, hogy főképp személyes segítségnyújtással tanácsot és bátorítást adjon minden anyának, aki szoptatni kívánja gyermekét.

A Liga azt szeretné elérni, hogy hasznosan egészíthesse ki az orvosok és más egészségügyi dolgozók tevékenységét. Emellett egyedülállóan fontosnak tartja, hogy egyik anya a másikat tanítsa meg arra, miként érzékelje, milyen módon elégítse ki gyermeke szükségleteit. A LLL meggyőződése, hogy a szoptatás fontos fiziológiai és pszichológiai előnye mellett a legjobb mind a mamának, mind a babának, egyben a szoros szülő-gyermek kapcsolat kialakításának ideális módja."

http://www.lalecheleague.org/ab.html

Az LLL tanácsadó képzés:
http://www.lalecheleague.org/FAQ/leader.html

Kíváncsi!

JEEEEE!KépKépKép
És mint látjuk, legtöbbször az a gond, hogy olyat feltételezünk, ami nem igaz.
Egyébként semmi gondom a kirihanássokal egyik részröl sem mindaddig, amig valaki ezt annyira a lelkére nem veszi, hogy többet nem is áll szóba a másikkal. Bár én is csináltam ilyetKépKép, de azóta bölcsebb lettem (ja, és megismertem személyesen is az az illetötKépKép).

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

...
" igazolást kell bemutatniuk egy-egy minimum 4 órás képzésen való részvételröl"
"érettségivel, valamint 2-3 éves, felsöfokúnak számító képzés elvégzésével minimum 4000 óra szoptatási tanácsadói gyakorlatot kell igazolni."

Tehát adott esetben egy érettségivel, 28x45 perc szakirányú előadáslátogatással, valamint 4000X60 perc _aktív_tanácsadással eltöltött idő után védőnőkkel és gyermekorvosokkal konkuráló szakemberré válhattok.

Továbbra is minden felelősség nélkül.

A LLL-nak egy pozitív üzenetnek kellene lennie. Helyette most egy negatív üzenetet látni, egy gazdasági támadást, egy vásárlási bojkottot.
Ha a bojkottra felhívóknak esetleg mégsincs igazuk, ezt személyesen, bíróság előtt is képesek vállalni?

De nézzük csak a szoptatási tanácsadást!
Ha esetleg a szoptatással kapcsolatban egy feljebb vázolt "végzettségű" tanácsadó maradandó károsodást okozó tanácsokkal lát el egy kismamát mi történik?
Visszavonják a működési engedélyét? Ami nincs?
Megtiltják a praktizálását? Ami nincs?
Kértérítést fizet a szakmai felelősségbiztosítója? Ami nincs?
A vagyonával felel? Ami esetleg szintén nincs?
...
2kedő

2edő!

Mégis, ha egy kismama azért nem tudja szoptatni a babáját, mert a gyerekorvos és a védőnő nem megfelelő tanácsokkal látta el, mi történik azokkal?

Visszavonják a működési engedélyét? Praktizálását? Kártéritést fizettetnek vele?? KÉrek példákat, ahol ez ma Mo-n igy zajlott, jó????

És olyanokat is mondhatsz, amikor lll-es tanácsadó, vagy IBCLC-s vizsgás szakember szoptatási tanácsaképpen maradandó károsodást okozott (nem teljesen értem az irásodban, kiben, a babában vagy a mamában?)!

Ildi

Ildi
pildi

2kedő,
nem értelek: ugyan milyen maradandó károsodása lehetne egy babának attól, ha szopik? Biztosan tudod, miről beszélsz, fejtsd ki bővebben!
Kíváncsi
kíváncsi

2kedö!

Ne kezdjük már újra.
Olvasd el a topikot (archiv is), és megtudhatod, hogy milyen szoptatással kapcsolatos képzést kap egy orvos. De elég csak kinyitni tankönyveket, és megkeresni az adott részeket.
A bojkottot, minden ellenkezö értesüléseddel szemben, nem az LLL hirdette meg. Ne azonositsunk embereket szervezetekkel. Ha valaki azt irja, hogy ezt én mint LLL-es mondom, akkor rendben, egyébként pedig mint ember mondja, és joga van hozzá. (Bár igaz, hogy nem mindig lehet elválasztani a kettöt.)
Az LLL-es szoptatási tanácsadókat a szervezetük (La Leche League International, ill. ezen belül az LLL Magyarország) képzi ki, és vállalja értük a felelösséget. De erröl talán az illetékesek többet tudnak mondani, fordulj a problémáddal, ilyen irányú kérdéseiddel hozzájuk.
Ez a topik nem az ö hivatalos topikuk, mégha idönként ök is hozzászólnak, de gondolom, mint ahogy te is tetted (zárójelbe téve, hogy névtelenül), ök is tehetik. Ez az internet. Még ha nem is tetszik. A moderálás a honlap moderátorainak a dolga.

És igen, ha ez a legnagyobb sérelmed, a fentebb irt (bár csak részleteit emeltem ki, a többit a két honlapon el lehet olvasni) a képzéssel nemzetközileg elismert szoptatási tanácsadónak lehet válni (IBCLC). Nem gyerekorvosnak, nem védönönek, hanem szoptatási tanácsadónak. Nem azt fogja megállapitani, hogy a gyermek bárányhimlös-e, hanem szoptatási kérdésekben lehet hozzá fordulni, és ehhez, még egyszer ismétlem nemzetközileg elismert vizsgát kell tennie (az elöbb felsorolt feltételek mellet).
Egyébként Ildi kérdései jogosak, én is nagyon kiváncsi (KépKép) lennék.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Bár most nem olvastam végig mindent, épp csak átfutottam, 2kedőnek írom: IGEN, az akkreditált LLL-vezetők perelhetők! A La Leche League International felelősséget vállal értünk és egy esetleges per során a jogi képviseletünkről is gondoskodik. Ezért figyelmeztetek úton-útfélen minden jelentkezőt, hogy a Liga nevében ne tegyen kijelentéseket, mert azt kizárólag a képzett és az LLLI által akkreditált vezetők tehetik meg. A VALÓDI szoptatási tanácsadók tehát perelhetők, nem véletlenül kell dokumentálnunk minden egyes tanácsadást. Tudod, a mi lelkiismeretünk tiszta: kizárólag a legfrissebb kutatási eredmények, a tudomány és az édesanyák tapasztalatai alapján teszünk javaslatot.

Az egyéb "véleményeket hangoztató önjelölt apostolok"-ról pedig azt kell tudnod, hogy bármelyik tapasztalt anya nyugodt szível átadhatja a tapasztalatait más anyáknak. Legfeljebb nem fogadják meg. Gondolom, anyósodat se pereled, ha azt mondja, hogy adj tejbegrízt a 6 hónaposodnak?

Iboly
iboly

SziasztokKép

Azért az vicces, hogy egy nem regisztrált felhasználó iskoláztat itt felvállalásból...

később válaszolok mindenkinek,

matska
matska

Rjuli,
Nem lehet, hogy a babádat egyenlőre tökéletesen kielégíti a tej? Engem is rémisztgettek azzal, hogy a gyerekem nem fog rászokni a "rendes" ételekre, ha csak szoptatok. Szerencsémre én nem folgalkoztam a dologgal. Sőt a hozzátáplálás is eléggé lazán vettem (három unokahúgom első pár évét asszisztáltam végig közös lakásban, így nem vagyok igazi első gyerekes anyuka). Ezért aztán nem zavart, hogy a fiam 6 hónapos korától, 9,5 hónapos koráig 2-3 naponta néhány kanál bébiétellel beérte. Akkor kezdett el enni, amikor az apja itthon volt velünk egy hétig, és minden étkezésnél ott ült velünk az asztalnál. Először arra jött rá, hogy ez jó móka, később azt is megtanulta, hogy nem csak a cicivel, hanem azzal is jól lehet lakni ami a tányéron van. Szerintem rövidesen nálatok is eljön majd az az idő, amikor a gyerkőc ráérez az evés ízére. Kép Kép
Vacskamati
vacskamati

Az biztos, hogy 1 hónap alatt 20 dkg-ot fogyott, ami azért nem valami meggyőző. Az esetleges vashiány délután fog kiderülni, akkor beszélek a gyerekorvossal. Kíváncsi vagyok, kinek lesz igaza.
rjuli

Helló Juli! Most jól megijedtem. Zsófival, hogy volt? Dórinak miket próbáltál adni?

A nestlé ügyhöz meg annyit mondanék, hogy szép dolog a társadalmi összefogásnak ez a formája, de ilyen alapon a termékek nagy részét bojkottálhatnánk, hiszen a reklámok nagyrésze vagy túloz vagy manipulál vagy mindkettő. Nem akarok közhelyeket szajkózni, de a fogyasztói társadalom arról szól, hogy mindenki arról akar meggyőzni bennünket, hogy az ő termékeiket vásároljuk, neéha bizony tisztességtelen módon, de az a termék minőségén nem változtat.A vásárlásnak olyan szempontok alapján kéne történnie, hogy mi a legjobb, mi a legolcsóbb, vagy mi az ami jó is és meg is engedhetem magamnak.
Azt is írtátok, hogy a segélyszállítmányokban tápszer van és a nem felforralt víztől meghalnak a kisbabák. Nem ismerem az adatokat, de hány gyerek hal éhen? És a víz felforralása, vagy az erről való tájékoztatás nem lenne e feladata a ségélyt osztó szervezeteknek? Ezt én igazán nem rónám fel egy cégnek, hogy ingyen segélyt osztogat a termékeiből.
Én is undorodom attól amit a multik csinálnak, de én a fenti szempontok alapján vásárolok.
Egyébként öt hónapos a babám, csak szopizik.

Végül idéznék egy olyan kiadványból (címe: Kedves baba), amit a kórházban kaptam, nem reklámanyag, hanem orvosok által összeállított tájékoztató.
Ehhez mit szóltok?
Negyedik hónap. Táplálkozás: "A szoptatott csecsemő naponta még 3 alkalommal szopik( az ételek után, amit kap), ez összesen 4 étkezést tesz ki."
Ötödik hó., tápl.: "Ebben a korban a baba még kétszer-háromszor szopik.. uzsonnára gyümölcspürét kap tejjel vagy joghurttal"
Most nem tudom folytatni, de szerintem ennyi elég is...
Kata
s.kata

Nem igaz, hogy nem látjátok, hogy NÉVTELENÜL provokálnak benneteket, valószínűleg már a Nestlé!
Elég komoly érvágás még egy multinak is, ha ez a civil összefogás most végre összejön a LLL vezetésével!
Hajrá!

Kriszti
Kriszti

Pildi,
majdnem biztos vagyok benne, hogy Bonbon Hamingwayben van. Már ha még léteznek ilyen nevű boltok Kép
OFF: nem találtál még mikulászacsit?

Nestlés füzet: képzeljétek, éppen ma kaptam meg Kép, a kiskanál éppen jókor jött, mert kicsi fiam újabban szereti tördelni a műanyag kiskanalakat
Szóval a füzet. Átolvastam. Nekem is az jött, ami PIldinek, nincsenek benne anyatej elleni uszítások -már csak a rend kedvéért, nem a Nestlé pártfogójaként írom le ezt.
Viszont ha már füzeteknél tartunk. Idén február végén, a Baby service által a kórházban ,,adományozott" csomagban lévő Kedves baba című rettenetből idézek:
,,A baba életének harmadik hónapja
Kora délután megpróbálhatja gyermekét gyümölcslével kínálni. Eleinte csak egy kávéskanálnyival, majd -ha a baba nem allergizál-(sic!!!) fokozatosan emelheti a mennyiséget 3 kávéskanálnyira. Kipróbálhatja a citromot, a narancsot és a grépfrútot; mindhárom gyümölcs C-vitaminban gazdag."

És még egy aranyos:
,,A baba életének negyedik hónapja
A szoptatott csecsemő naponta még 3 alkalommal szopik (az ételek után, amit kap), ez összesen 4 étkezést tesz ki.
Ha nagyon kevés ideje van házilag elkészíteni a baba ételét, a kereskedelmi forgalomban kiváló minőségű, előre elkésített bébiételeket talál. Ezek lehetővé teszik, hogy minden évszakban változatos étrendet biztosítson kisbabájának."

És ezt a kiadványt nyomják elsőként a friss anyuka kezébe a kórházban KépKépKép
Nagyon fontosnak tartanám, hogy ilyennel még véletlenül se lehessen találkozni! Az az anyuka, aki most szülte első gyermekét, nem olvas babás lapokat, nem internetezik, de ezt a kórházban megkapja, és az első oldalon olyan titulusokat olvas, mint dr Lipták Mária egyetemi adjunktus, SOTE I. Szülészeti-Nőgyógyászati klinika vagy Dr Holló Judit gyermekorvos -miért kérdőjelezné meg a füzet valóságtartalmát? Kép

Iboly,
ezt a füzetet majd elviszem Neked -jellemző, hogy csak most vettem elsőzör kézbe a Nestlé-füzet kapcsán Kép
Ja, és nagyon kösz, hogy múltkor utánanéztél a méznek, még meg sem köszöntem eddig. Tehát: köszönöm, Ibolyom! Kép
Bár mézügyileg nem vagyok teljesen meggyőzve, de ezt majd inkább szóban, mert itt túl hosszú lenne Kép

Betti,
voltam a helyzetetben, tápoztam, ezért tudom, hogy érzékeny pontod a ,,táp kontra szoptatás" kérdés. Csak annyit szeretnék Neked írni, hogy a második babámnál a világ legeygszerűbb dolga a szoptatás Kép, tehát nem vagy béna, nem vagy elcseszett, csak éppen legközelebb leszel majd tökéletes Kép

Jamina
jamina

Na, S.kata beelőzött Kép
J.
jamina

2kedő!

"Tehát adott esetben egy érettségivel, 28x45 perc szakirányú előadáslátogatással, valamint 4000X60 perc _aktív_tanácsadással eltöltött idő után védőnőkkel és gyermekorvosokkal konkuráló szakemberré válhattok."

A 28x45 perc NEM szakirányú előadáslátogatás!!! Ha elovastad volna a Beszti által ajánlott honlapokat, akkor azt is látnád, hogy "A nem egészségügyi végzettségűeknek igazolást kell bemutatniuk egy-egy minimum 4 órás képzésen való részvételről, az alábbi tantárgyak mindegyikébol: anatómia, élettan, szociológia, pszichológia vagy konzultáció, gyermekfejlődés, táplálkozástan, orvosi kifejezések. Ezek az adott témákat általánosságban bemutató kurzusok kell, hogy legyenek (bevezető, ismertető jellegűek), nem a laktációra specializálódottak."

Azt is tudnád, hogy milyen tárgyakból kell alaposan felkészülni (anyai- és csecsemő anatómia, élettan, endokrinológia, táplálkozástan, biokémia, immunológia, fertőző betegségek, anyai- és csecsemő patológia, farmakológia, toxikológia, pszichológia, szociológia, antropológia, csecsemő növekedése, fejlődése, kutatási eredmények értékelése, a tanácsadáshoz kapcsolódó etikai- és jogi ismeretek, szoptatással kapcsolatos technikai tudnivalók, szoptatást segítő eszközök használata, egészségnevelés, a WHO és egyéb nemzetközi szervezetek munkájának, ajánlásainak ismerete); és a vizsgát megelőző 3 évben legalább 45 óra szakirányú továbbképzésen kell részt venni.

És IGEN, ezek után joggal válunk "a védőnőkkel és gyermekorvosokkal konkuráló szakemberré". Bár én inkább úgy fogalmaznék, hogy a védőnőkkel és a gyermekorvosokkal együttműködő, a munkájukat kiegészítő szakemberekké.

A laktációval kapcsolatos tudásban pedig igenis konkurrálhatunk velük, sőt, legtöbbjük tudását felmúlja a mi tudásunk. Még egy LLL-vezető, vagyis önkéntes szoptatási tanácsadó tudása is, hátmég a legmagasabb szintű, nemzetközi vizsgát tett laktációs szaktanácsadóké!

Ezek után kérlek, vázold nekünk, hogy milyen, a szoptatással és a laktációval kapcsolatos képzést kap szerinted egy gyermekorvos és egy védőnő!

Besztihez csatlakozva felhívom a figyelmedet arra a tényre, hogy a Nestlé bojkott az IBFAN és a Baby Milk Action akciója, nem a La Leche Ligáé! Az LLL kizárólagos feladata az édesanyák szoptatásban való támogatása.

Kiváncsi alaposan fején találta a szöget: ugyan milyen maradandó károsodása lenne egy babának attól, hogy szopik?

Ildi kérdéséhez is csatlakozom: mondj példákat arra nézve, hogy a helytelen szoptatási tanácsért mikor és hol vontak felelősségre akár egyetlen védőnőt, gyermekorvost vagy csecsemősnővért?!

És ha úgy gondolod, hogy "A Nestle és cégei jogképesek, perelhetők, a vagyonukkal és nevükkel felelnek termékeikért és azok minőségéért" , akkor bizonyára helyesnek gondolod, ha valaki pert indít ellenük, mert a termékeiken szereplő összetevők nem mindig felelnek meg az általuk ajánlott életkorú babáknak, már csak ha azt nézzük is, hogy 4 hónaos kortól ajánlják az első bébiételeket, noha ez ellentétes a WHO ajánlásával csakúgy,mint a Magyar Csecsenő- és Gyermekorvosok, valamint a Magyar Védőnők Szakmai Kollégiumának ajánlásával. És ehhez a kis hírhez mit szólsz:

"Belgiumban az egészségügyi miniszter rendeletére kivonták a forgalomból a Nestlé egyik csecsemőtápszerét, a Beba 1 tejport. Az óvintézkedést azért tették, mert március 16-án agyhártyagyulladásban meghalt egy hétnapos csecsemő, akit születése után a genti kórház
újszülöttosztályán ezzel a Nestlé termékkel tápláltak. A gyors lefolyású betegséget egy sakazakii típusú baktériummal való fertőzésnek tulajdonítják."

Hasonlókat olvashatsz ezen a honlapon: http://www.naba-breastfeeding.org/ formula recalls-ra kattints!

Iboly
iboly

Jamina! Kép
s.kata

Kop-kop..csendben kérdeznék.
nagyon értékelendő a lelkesedés, de valamit nem értek, de nagyon...
Biztos, hogy a Nestlé az, aminek a bojkottjával kéne kezdeni?
Merthogy addig, amíg a kórházban az ESzCsM által támogatott, tévedésre okot adó füzetet kap a mami, vagy itthoni törvényeket-jogszabályokat sért nagyon sok bébiétel, addig miért is a Nestlé az, aminek neki kell ugrani?
Én-továbbra is naívan- azt gondolom, hogy ha az élelmiszerekre vonatkozó törvényt be lehetne tartani/tartatni itthon, akkor a Nestlé, és a többi nemtúlszimpatikus cég nem értékesíthetne mondjuk epres-tejes pempőt a négyhónaposoknak.

És ez nem is biztos, hogy csak álom. Emlékeztek arra, hogy nem is olyan régen miért született meg a Reggeli ital fedőnevű lötty?

Hmm.Csak ennyit akartam mondaniKép
Csi
csii

VESSZEN A NESTLE!
VESSZEN A NESTLE!
VESSZEN A NESTLE!
VESSZEN A NESTLE!

CSATLAKOZZ TE IS A BOJKOTTHOZ!

VESSZEN A NESTLE!

Az IBFAN és a Baby Milk Action szervezésében, a LLL magyar képviselőinek támogatásával és a a WHO ajánlásával!
VESSZEN A NESTLE!

Kedves Kriszti!
Ez egy internetes fórum, itt mindenki névtelen. Senki nem adja meg a személyes adatait, alig néhányan ismerjük egymást, hisz talikra se tud mindenki eljönni.
Ez néha előny, néha hátrány de mégse kéne komplett összeesküvés elméleteket gyártani!
Á.
Névtelen

Kedves Juli!

Megértem, hogy el vagy keseredve és meg is ijedtél! A 20 deka fogyás azt jelzi, hogy valami gond van. De nem azzal van a baj, hgy nem adtál a 6 hónaposnál fiatalabb babádnak az anyatejen kívül mást is! Hat hónapos kor előtt nem érett az emésztőrendszer az anyatejen kívül más táplálék feldolgozására. Azzal csináltál volna bajt, ha bedőlsz az olyan butaságoknak, hogy később nehezen fogja elfogadni a más ételeket. Tudod, mire alapozzák ezt? Azokra a megfigyelésekre, amit olyan kisbabákon végeztek, akiket valamilyen oknál fogva szondán át tápláltak. Ők nem használták a szájukat evésre, így nehezebben birkóztak meg a kanállal és az új falatokkal. A szoptatott baba a száját használja evésre, mégpedig igen intenzíven! A szoptatásnak az egész állkapocsfejlődésre óriási hatása van.
Vannak olyan kisbabák, akik nem fogadják el 6 hónaposan a szilárd táplálékot. Nyugodtan rájuk lehet bízni: amikor megérnek rá, el fogják fogadni. Általános tapasztalat, hoogy az allergiára hajlamos babáknál tovább tart a kizárólagos szopizás.

Azt írod: "Emberek milliói kezdik a hozzátáplálást 4-5 hónaposan és semmi bajuk nincs". Ezt honnan veszed, Juli? Egy-két ismerős esetére nem lehet ilyen kijelentéseket alapozni! A kutatások, felmérések ennek az ellenkezőjét bizonyítják, nem véletlen a szakmai kollégiumok egységes állásfoglalása! Nem bántani akarlak, csak szeretném, ha nem dőlnél be az ilyen és ehhez hasonló állításoknak!
Ahogy Beszti is írta: nem fog elapadni a tejed! Nem megy az olyan könnyen! Kép

"És, ha kihagyok 1-2 napot, hetet? Mitől lenne jobb? Csak még inkább beléivódik, hogy az egyetlen íz az anyatej, az egyetlen halmazállapot a folyékony, az egyetlen kiszerelés pedig a cici."
Dehogyis! Ez nem így megy! Az ember nem élhet örökké anyatejen! Eljön az idő, amikor a te picikéd is nagykanállal eszi majd a főzeléket! Csak várd ki, ne görcsölj azon, hogy már megint alig eszik. Nem baj! Egyen, amennyi kell neki. Ne csinálj nagy faxnit az evésből, mert csak rosszabb lesz. A hozzátáplálás megkezdése nem azt jelenti, hogy mindjárt nagy adagokat eszik egy baba. Apránként, pici falatokkal indít. Sőt, még a legtöbb másfél éves sem eszik hatalmas adagokat, függetlenül attól, hogy szopik-e még.
Az anyatejes babák pedig hozzászoknak az ízekhez, mert az anyatej íze mindig aszerint változik egy kicsit, hogy a mama mit fogyasztott előzőleg.

A fogyás miatt viszont mindenképpen ajánlott a szoptatási gyakorlat azonnali felülvizsgálata, egy alapos orvosi vizsgálat, vérkép, stb. Nem volt Dóri az utóbbi hetekben beteg? Hasmenés, ilyesmi?

Próbálj megnyugodni! A szopitopikba írd le, mit hogyan csináltok a szopival, hogy lássuk, nem ott van-e baj!

Iboly
iboly

Most hoztam el a laboreredményt a rendelőből, mert a doki nem rendelt, csak az asszisztenstől kaptam meg. Egy csomó eredmény határértéken kívűl van, de, hogy mi micsoda, azt nem tudom, talán holnap okosabb leszek. Viszont: IBOLY!! NEM VASHIÁNYOS!!!!!!!!!!!!!!!! (Este átmegyek a szopi-topikba, amúgy tényleg volt beteg Dóri)
rjuli

Sziasztok! Rjuli, bár tudom, nem szereted, ha azt írom, nálunk is hasonlóan volt, de őszintén szólva egyet kell értenem veled. Bennem is felmerültek ezek a kételyek, meg mások is. A nagyobbik gyerekemet is későn kezdtem hozzátáplálni, kínkeserves volt (plusz beteges volt és vashiányos is), a kisebbik sem eszik rendesen, és ő is "fogyott" az elmúlt hónapban, bár nem sokat. De én pont ellenkező következtetést vontam le: lehet, hogy elég lett volna még később elkezdeni a hozzátáplálást (félévesen kezdtük mind2nél), hiszen még hetekig csak szopómozdulattal tudták fogadni a kanalat. Ha nem lettem volna olyan aggodalmaskodó, nem izgultam volna, biztos kellemesebb hangulatban teltek volna az étkezések, és nem kéne néha most is könyörögnöm az ebédeknél a fiamnak, hogy valamit egyen is. Mindehhez a legviccesebb, hogy mindkét gyermekem gyönyörűen feljődött, husik, hurkásak, senki nem vette komolyan, ha arról panaszkodtam, hogy nem esznek. Lehet, hogy nekik volt igazuk? Ezt csak azért írtam neked, mert annyira ismerős volt, amit írtál, és hogy lásd, nem vagytok egyedül korántsem ezzel a dologgal.
A másik, amit halkan szeretnék megjegyezni: amit Iboly Bettinek írt, az tényleg nem vall rá. Iboly, ha fáradt vagy rosszkedvű voltál, akkor sem engedheted meg magadnak, hogy egy jószándékú anyukát így bántsál, ez tényleg árt az "ügynek". Ne haragudj, hogy ezt írom.
Ja, még szeretném valamikor leírni egy nagyon negatív élményemet, ON topic, de így, a bolykottvita közepette nem merem. Kép
Ne legyetek indulatosak, mert nem mernek tanácsot kérni azok, akik rászorulnának! Klára
klara

Teljesen OFF, de szerintem fontos lehet Julinak:
amikor Tomi 9 hónaposan visszaállt egyik napról a másikra az anyatejre és hetekig nem fogadott el semmit kanálból, kis várakozás és 450g (!) fogyás után került gasztroenterológushoz, aki semmit nem talált. Viszont kiderült, hogy az egyik fajta fehérvérsetből mintegy 2x annyi van a vérében mint kellene, ez egy bazi nagy gyulladás volt, ami SEMMILYEN más tünetet nem hozott! Spontán gyógyult, a gasztrós dokinéni azt mondta, hogy a babák nagyon tudják mi kell nekik, látott már ilyet másfélévesben is, egyszerűen visszaáll a biztonságos táplálkozásra.
Remélem lelket önt beléd a sztori,
sziaKép
matska
matska

SziasztokKép

Akkor csak szépen sorban:

pIldi, a füzetke címe ugyanaz, de nekem valóban tavalyi. A belseje: 4.-ik oldal: stimmt,nekem még itt az is áll: "az élet első 4-6 hónapjában" . Ez a pici kis csúsztatás, hogy 4-6 hónap, és nem 6 hónap, vagy esetleg még több (mert ugye szakmailag ez lenne a korrekt) pont elég egy mamának, hogy 4 hónaposan elkezdje adni a ...na mit is? Igen, nagy valószínűséggel Nestlé gyümölcsöt, üvegből. Tudod nekem nem egy ismerősöm örült, hogy 4 hónaposan végre hozzátáplálhat, s nem mind azért, mert már unta a szoptatást (sajna ilyen is voltKép), hanem mert így jobban látta, hogy mekkora mennyiséget evett a baba, és ez megnyugtatta.

PIldi, el tudnád nekem küldeni a termékmintákat és a rémes füzetkét, amit a másik cégtől kaptál? Köszi.Postaköltséget vállalom.
Ja, és Suchard kakaó ismét van kis hazánkban, csak Milkának hívjákKép.

Tud nekem valaki egy ilyen új Nestlé füzetkét küldeni? Remélem már nincsenek benne olyan szörnyűségek mint az enyémben! Köszönöm!

Süti, ne bomolj már, olvass egy kicsit a www.babymilkaction.org-on, nézd meg az éves riportjaikat és akkor már láthatod is, hogy mindegyik gyártóra rájár a rúd, csak most a Nestlén a sor, mert ez a legpofátlanabb. Ahhoz meg, hogy úgy érezd egy civil bojkottal ki lehet golyózni egy ekkora mamutot a piacról, már megbocsáss, de kell egy kis közgazdaságtani naivitás...

S.kata, rémes amit idéztél, na ezért jött létre a topik.

Ezennel írásban is kijelentem: bár szívvel-lélekkel támogatom az LLL munkáját, a bojkotthoz semmi köze. Legfeljebb tagjai közül többen értik meg elsőre miért és mennyire fontos ezKép.

2kedő: nyugodtan pereljen a Nestlé, ki fogják röhögni, a P&G tudna mesélni arról, hogy milyen ha a világ minden országában bojkottálják, de perelni még ők sem akartak. Bojkottálni ugyanis alkotmányos jogunkKép.

Csi, igazad van, sok mindent és mindenkit érdemes lenne kérdőre vonni, most épp a Nestlé van soron. Egy internetes chatfórumon a Babaszobán egyszer megpróbáltam felelősségre vonni valami fővédőnénit, mert egy irdatlan hülye kiadványhoz a nevüket adták a szövetséggel, de csak hárította az egészet, hogy nem is ők írták, meg ilyenekKép.

Pusszantás mindenkinek,
matska
matska

Köszi mindenkinek a bíztatást, majd keresek valahonnan türelmet, mert ez a tulajdonság nincs benne az alapkészletemben.

Matska!
Mi pont a múlt héten kaptunk ilyen füzetet és szívesen átpasszolom. Jól tudom, hogy Te is Újlipótvárosi vagy? Mert, ha igen, akkor megspórolhatjuk a postaköltséget.
rjuli

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?