Új privát üzeneted érkezett!

Beszti,
harcolok - valami mellett, valamiért. De akár egy életem van, akár ezer, akkor sem vagyok hajlandó így élni örökké, ahogy most élek, ha lehet jobban is. Mielőtt mi cserbenhagyjuk ezt az országot, az ország már csúnyán cserbenhagyott minket. És bár sok szempontból idealista vagyok, ha a pénztárcámra vagy a lakásomra, a gyerekeim ruhatárára (és a sajátomra) gondolok, füstként oszlik el az idealizmusom. Kép

Virág
Virág

Cory,
miért beszélsz másról?! Itt éppen nem a jól kereső állások felé való irányulást, és előre megfontolt szándékot (sokszor inkább a szülőkét!!) emlegettük, hanem a sovány jövedelmet ígérő pályákról, ezen belül a védőnők jövedelméről beszéltünk!
Matska,
te is másról beszélsz. Ezt is lehet, de minek? Ezzel az erővel írhatnánk két külön topikba is... Postás-portás: ebben a szövegösszefüggésben valóban nagy különbség, elismerem!
Egyébként elmondta az orvosom, hogyan lehet tejet szaporítani. Csakhogy nekem nem szaporodik. Sose tette. Nem tudom, neked mennyi személyes tapasztalatod van a saját testeddel kapcsolatban, nekem pontosan öt alkalmam nyílott arra, hogy mindenféle praktikákat próbálgassak tejszaporításra. Az én tejgyáram viszont makacs. Vagy tervgazdaságban termel, nem a piaci igények szerint. Kép Éppen annyi tejet adok az első napon, mint a negyedik hónapban, hihi. Van ilyen is.
Kíváncsi
kíváncsi

Sziasztok!

Iboly! Részben off:
A kórház a szakvizsgához kötelező tanfolyamok költségét sem állja, pedig azt kötelezően állnia kellene. Ezenkívül a közalkalmazottakat 5 évnyi határozott idejű szerződés után törvényileg szabályozva határozatlanítani kellene (amivel már végkielégítés is jár). Erre sem hajlandó.
Szóval a foglalkoztató intézmények gyakran kifejezetten törvényellenesen ellened lehetnek. Segíteni szinte biztosan nem fognak.
Ettől az ember még lehet igényes. Így is kellene lennie.

Snoopy
snoopy

OFF: Kíváncsi, én ezt veled feladom. Ha nem érted miért fontos, hogy más felelősségteljes munkákat sem fizetnek meg, mégsincs ez a nagy felhajtás körülötte, nincs miről beszélgetnünk. Sajnálom, hogy nem sikerült tejet szaporítanodKép.
ON
matska

Matska,
most megint másról beszéltél. Valamint megint durva voltál. Vakdalkozni tényleg sokkal egyszerűbb, mint érvekre érveket keresni. Sajnálom, hogy értelmiségi létedre csak ennyire, a feladásra futotta.
Kíváncsi
kíváncsi

vagdalkozni...
kíváncsi

Sziasztok Lanyok,

Vegigolvasva a vitat egy-ket gondolatot leirnek.
Magam is gyakorlo anyuka vagyok(elsot egy evig szoptattam, masodikat jelenleg is) illetve orvos is. Sot tovabb megyek fejem jovoltabol par evet kulfoldon tolthettem(masodik gyermekem itt szuletett), dolgoztam is ott, igy azert vannak viszonyitasi alapjaim.

Szerintem igenis a felvilagositasra, felkeszitesre kellene fektetni a hangsulyt, de es ez nagyon fontos maguknak a mamaknak is utanna kellene olvasni, jarni a dolgoknak. Sajna itt jonnek a zavaro anyagiak, mert ha nem tud netezni, nem tudja megvenni az ujsagokat akkor o akarhat jot, maximum a szivere hallgathat( bar ugy tudom sok korhaz indit szulesfelkeszitot mar es az LLL is elrheto szerencsere).
Es egy adalek, kulfoldon szuleskor elso kerdes volt szoptatni akarok vagy nem, es semmi kommentart nem fuztek hozza. Itt ugy tartjak, ez a te ugyed, ha kerdesed van barmikor segitenek, felvilagositanak,tanacsot adnak, de a dontes a TIED.

A masik oldal, sajna sokszor az egeszsegugyi dolgozoknak egyszeruen nincs lehetosege tovabb fejlodni, hacsak nem magan uton. Tudom, hiszen a korhazban ahol dolgoztam nem mindig volt internet elerhetoseg(szakmai konferenciakrol mar ne beszeljek). Persze otthonrol is lehet gondoljak sokan, ez igy is van, de azert egy apolonoi fizubol ez eleg huzos, arrol nem beszelve, hogy sokszor a szakmai lapokra elo kell fizetni.
Ami meg eszembe jutott, hogy lehet sok regi kollega az info hianyaban meg elavult elveket vall, de bizony sok olyan kollegaval beszeltem, aki igenis naprakesz infoval rendelkezett.(tehat altalanositan nem lehet)

Dolgoztam is kulfoldon es lehet, hogy idealista vagyok, de hazavagyok es igenis orvoskent akarok dolgozni. Felmerult, hogy e mellet is lehet dolgozni, igen bizonyos szakmaban lehet, de pl. mit csinaljon aki labororvos? Ami viszont rettentoen zavar, hogy en nem a parabol szeretnek megelni, hal istennek olyan teruleten dolgozom, ahol nem is kaptam(bocsi egy gyonyoru viragcsokrot megisKép.

Matska,
Csak egy dologra szeretnek reagalni,nekem a szuleim elleneztek, hogy orvos legyek, de ez volt az almom es megvalositottam. Az ocsem penzugyi palyara ment( mert az jol fizeto es meno) es a kezdo fizuja 8x-a volt az enyemnek. Nem kell felmagasztalni minket, de lenezni sem. Igen ez a mi dontesunk, de attol ember vagyok es vallom, hogy minden szakma egyforman fontos, akkor szerintem a fizukban is meg kellene nyilvanulni.

Ja es a legfontosabb, szeintem ez a topik kicsit masrol szol. Arrol, hogy lehet TANACSOKKAL ellatni egy szoptatni akaro kismamat. Ha valaki ideteved es ezt vegigolvassa, nem bizti, hogy a megfelelo kovetkezteteseket vonja le.

Puszi,
Angi
angela2

Ja a vege felre ertheto lett. Ugy kellene a rossz tanacsokat felsorolni, hogy nem altalanositunk, miszerint a vedonok, orvosok....stb. ilyenek-olyanok, hanem konkretan a SZERINTUNK rossz tanacsot elmondani. A szerintunk azert lett kiemelve, mert mindenki es minden helyzet mas es mas es ezt is figyelembe kell venni azert.

Angi
angela2

Angi, pont ezt próbáltam én is mondani...Kép
matska

Kíváncsi, nem akartalak megbántani, bocs. De tényleg elbeszélünk egymás mellett és most nincs energiám magyarázkodni.Van ez így, szerintem nem szégyen feladni. Harag, legalábbis részemről, nincs, azt ugye tudod? Kép
matska

Sziasztok!

Egy kicsit el és visszakanyarodva az orvoslátogatók hatása az orvosokra kérdésre. Erről jutott eszembe: sokszor téma, ohgy túl könnyen eszünk-kapunk antibiotikumot. És most rádöbbentem: sok orvos esetleg azrét ir fel ab-t, mert akkor támogatja őt az ab-t gyártó gyógyszergyár??? Pfujjjj! Ugye nem????

Ildi

Ildi
pildi

De. Vannak ilyen orvosok is. De vannak olyanok is (a férjem és én is sokkal többre értékeljük ezeket az orvosokat), akik csak és kizárólag akkor írnak fel AB-t, ha valóban indokoltnak látják. Egyébként, hogy megnyugtassalak, sokkal többen vannak az utóbbiak. Kép És vannak azok az orvosok, akik mindenféle csábítás-nyomás nélkül is halomra írják az AB-t.

Virág
Virág

Matska,
oké, részemről békepipa! Kép
Kíváncsi
kíváncsi

Teljesen off, de nekem már az a tapasztalatom, hogy az minősít egy orvost, hogy milyen sűrűn írja fel az ab-ot. Mintha ennek az egy gyógyszercsoportnak felírása lenne a jó orvos ismertetőjele. És persze, az a jó doki, aki nem írja fel. SAjnos, a mi dokink is átesett a ló túloldalára, és már akkor sem ír fel, amikor tényleg kéne, csak akkor, amikor már rég késő. Ezt már nem egyszer játszotta el velünk. Én nem érzem akkora mumusnak az ab-ot, mint a hiánya miatt fellépő szövődményeket.
ON
rjuli

Iboly (vagy bárki más illetékes Kép),
légy szíves citálj elő nekem olyan cikket, amiben KONKRÉTAN, melléduma és általánosítások nélkül, adatokkal alátámasztva leírják, miért ne adjunk mézet 1 év alatt.
Köszi:
Jamina
jamina

www.gyer1.sote.hu/ppt-html/arato_csecsemotaplalas_es_vitaminszukseglet

Jamina, igaz én nem vagyok illetékes, de Arató dr. a SOTE I-es gyerekklinika gasztroenterológiai osztályának főorvosa, az ő prezentációja a link, amiben az "egyéb kérdések" c. dia foglalkozik a mézzel, de a nagy pollentartalomra hivatkozik, ami rettenően allergizál, miközben inkább a köztudat az esetleges baktériumtartalom miatt tartja kerülendőnek (valóban, az USA-ban volt ilyen haláleset, nem is egy).

matska
matska

Matska,
azért kérdezem, mert nem bizonyított igazán, hogy a méz lenne felelős a botulizmusért, és Mo.-n általában ezt hangoztatják. Szeretném tudni az igazságot...
J.
jamina

Jamina, Magyarországon még nem mutattak ki botulinumcsírát mézből (legalábbis olyanból, amit elvittek bevizsgálni), de persze házimézben ettől még lehet. Erre gondoltam a baktériumtartalom címszóvalKép. Hogy botulinumcsíra miben lehet még, azt sajna én sem tudom.
matska
matska

Lányok!

Azért ez megint egy érdekes dolog, a Miluvitnak van olyan babagríze, amit 6 hónapos kortól ajánlanak és mézzel készül. Khm....ezzel mi van???

Süti
süti

Süti!

Az, hogy ne dölj be nekik.KépKép
Ha megnézed a bébiételek cimkéjét, alig találsz olyat, amiben tényleg az ajánlások szerinti hozzávalók vannak benne. Vagy cukor van (ami nem kéne), vagy pl. tej (most teljesen mindegy milyen formában, pl. spenót 6 hónapos kortól (HIPP)) vagy egyéb más.
Lehet, hogy ez igy Mo-n szabályos, de mindenesetre néha nagyon messze áll az ajánlásoktól.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Beszti!

Igyekszem nem nagyon bébi ételezni mostmár. A mézes grízt meg pont emiatt nem vettem meg. Inkább kerestem napokig simát!KépAmúgy lassan úgyis egy évesek leszünk, úgyhogy lekerül a STOP tábla bizonyos kajákról!
Csak az az undorító, hogy ahány helyen olvasod annyi féle a sorrend a kaják szempontjából! Már hogy mit szabad és mit nem!Kép
És mint fentebb említettem a védőnő meg nem sokat jár felénk, hogy segítsen....De sebaj, erre jó a net!KépKép

Süti
süti

Jamina!

Most így nagy hirtelen ezt találtam magyarul:

http://www.agroinform.hu/magazin/magazin.php?c_id=6650

"Csecsemõknek ne adjunk mézet! 2003.01.15 17:58:46
A méz kiváló természetes édesítõszer, hasznos nyomelem- és tápanyagforrás. Jótékony hatása sosem volt vitatott, ám egy három évtizede ismert, rendkívül súlyos csecsemõkori betegséget, a botulizmust a mézfogyasztással kötik össze.

A botulizmus tüneteit 70-es évek elején fedezték fel. A néhány hetes vagy hónapos csecsemõk hirtelen fellépõ, bélhûdéssel majd bénulásos tünetekkel járó, és nemritkán halállal végzõdõ betegségének oka mérgezés, amit egy clostridium botulinum nevû baktérium toxinja okoz.

A botulizmus ételmérgezést jelent. A nem kellõ gondossággal kezelt, romlott ételben (fõképp hurka-, kolbászfélékben, disznósajtban) elszaporodott botulinum baktériumok által termelt méreg az idegvégzõdéseket károsítja, ez eredményezi a bénulást.

A csecsemõk betegségének kialakulásakor azonban nem a toxint, nem is a baktériumot, hanem annak igen ellenálló szaporító alakjait, az ún. spórákat okolják. Fontos megemlíteni, hogy kifejlett immunrendszer és egészséges bélbaktérium-flóra mellett a mikrobák illetve a spóráik nem képesek az emberi bélrendszerben elszaporodni és betegséget okozni.
Szervezetünk azonban csak az elsõ életév végén lesz ebbõl a szempontból védekezõképes, addig a botulinus baktériumnak a spórái is komoly veszély forrásai.

A kivizsgált esetek nagy részében, az USA-ban és néhány európai országban beigazolódott a gyanú, hogy a csecsemõ-betegségért a méz a felelõs, legalábbis az elfogyasztott élelmiszerek tartalmazták. A csecsemõknek szánt különféle, mézzel édesített termékeket is megvizsgálták és ezek egy részében is találtak spórákat.A spórák ugyanis rendkívül ellenállóak: szemben a magas hõmérsékleten elbomló toxinnal, a tartósító hõkezelés, sütés, fõzés után is életképesek maradnak.

Magyarországon is találkoztak már botulizmussal, de a betegséget nem a méz váltotta ki, hanem egyéb élelmiszerek szennyezõdései. Ilyen eset még nem volt nálunk, legalábbis az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szerint.
Természetesen azért nálunk is megvizsgálták a mézet, és tekintve, hogy másfajta, nem életveszélyes mikrobákat azért lehetett találni, nálunk is javasolták már, hogy a csecsemõk táplálásából hagyjuk el a mézet, különösen ennek fõzetlen formáját."

http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/2000/0019/tudvil/csecsemo/csecsmo.ht ml

"Csecsemőbotulizmus – méztől

A méz botulizmust okozó baktériumokat (Clostridium botulinum) tartalmazhat, ezért nem kellene csecsemők táplálásában használni. Ezt a figyelmeztetést egy berlini klinika orvosai írták le szakközleményükben, amelyben arról számoltak be, hogy egy három és félhónapos csecsemő csaknem meghalt ilyen fertőzésben.
Az úgynevezett csecsemőbotulizmus szerencsére rendkívül ritka: Németországban átlagosan évente egy esetet regisztrálnak. Mint ismeretes, a botulizmus a C. botulinum nevű baktérium által okozott súlyos, gyakran halálos ételmérgezés. Az váltja ki, hogy a baktérium egyik anyagcsereterméke erős idegméreg, és súlyos idegrendszeri zavarokat, végső esetben légzésbénulást okoz.
Megfigyelések szerint csecsemőknél különösen veszélyes, mivel a szoptatás még javítja is az egyéb táplálékkal bekerülő baktérium szaporodásának feltételeit a bélben. A berlini klinikán kezelt csecsemőt is szoptatták, és a méz úgy került a táplálékába, hogy a gyermekorvos fluoridtablettát írt fel neki, amelyet az anya mézzel édesített teával adott be, és ez a méz tartalmazott Clostridiumokat. A csecsemőt a toxin okozta izombénulás miatt hét héten át kellett lélegeztetőgépen tartani, és csak húsz hét multán bocsátották el a klinikáról.
(Frankfurter Allgemeine Zeitung)"

Angolul:

http://www.carefulparents.com/honey.htm

http://www.medscape.com/viewarticle/444370_3

http://www.cdc.gov/ncidod/dbmd/diseaseinfo/botulism_g.htm

Puszi,
Iboly
iboly

Kiváncsi,

Idézek, hogy egyértelmű legyen minden, mert már nagyon megszaladt a beszélgetés.

"Egyáltalán nem gondoltam, hogy Iboly elítél engem, én arra a gondolatára reagáltam, hogy: "Érted, Kiváncsi? Szóval ezért mondom, hogy nem kellene szerintem ilyen elítélően nyilatkozni másokról, mert annyi oka lehet egy cselekedetüknek azon az egyetlenegyen kívül, hogy előírja kötelezően, hogy én, te, ő, bárki más a legjobbat tegye! Úgyhogy ne érezd magad úgy, mintha valami bigott pappal beszélnél, aki egyedül a saját és egyháza álláspontját fogadja el, és ha nem követi valaki ezt, akkor máglyára küldeti!"
Ami ugye arra utal, hogy én ítélnék el másokat.
Ezt félreértésnek gondolom, és visszautasítom. "

Én a saját szavaidat fordítottam ellened (no, nem gonoszságból, inkább kajánságból, hisz olyan jól megfogalmaztad. Lásd a 2003 November 13 csütörtök - 19h 24: és 2003 November 13 csütörtök - 16h 41: hozzászólásaidat.

"a kérdésedre a válasz: persze, a nonprofit társaságtól, (legalábbis jó esetben, mert ha nem konkretizáljuk a kérdést most az LLL-re, nem teljesen biztos) csak nem értem, mire kaptam ezt a kérdést. Kicsit megvilágítanád? Lehet, hogy én voltam zavaros."

Ezt írtad (2003 November 13 csütörtök - 23h 30: ) "Azt elmondhatjuk persze, hogy jól teszi, sőt, akkor jár el jól, ha ebben a kérdésben ismerteti a legújabb elveket és a szakemberek elérhetőségét. Na de miért csak az LLL-től informálódjon? Szerintem akkor teljes az információ, ha több oldalú."
Egyetértek, de ugyebár az egész abból indult ki, hogy gyárlátogatásra mennek... Ezért tettem fel a kérdést.

Maszek dokikkal kapcsolatban jórészt egyetértünk, de ami a maszek fogorvost illeti, engedd meg, hgy emlékeztesselek, hogy Hornék regnálása óta minden fogorvos maszek is egyben. Ugyanabban a szakorvosi rendelőben, ahová addig jártál, 1995 óta fizetni kellett, csak a húzás volt ingyenes. Kedvenc fogorvosom nyilatkozta akkoriban, hogy "szájnyomorékok országa leszünk". Igaza lett. Aztán a polgári kormány megváltoztatta a rendeletet és azóta a lakhely szerinti fogászaton nem kell fizetni, de ha más kerületbe mész (hangsúlyozom: nem magánrendelőbe, hanem a szakorvosiba!) ott bizony továbbra is fizetned kell, magánrendelőként működnek. Tehát ha ragaszkodsz a régi, jól bevált fogorvosodhoz, aki közben átment egy másik kerületbe, vagy te költöztél el, akkor fizetsz az ellátásért. Ez ugyan off topic, de én ezért járok "magán" fogorvoshoz.

"Másrészt meg csak úgy lehetnének elkerülhetők az ilyen viták, hogy ha a közellátás része lenne a szopitanácsadás is, így nem csak a kiválasztott szerencsések kerülhetnének az információ közelébe."

Ez valóban nagyon kívánatos. De először el kell ismerni, hogy ez a szakma létezik Magyarországon is. Eltart még egy darabig. Az információ pedig hozzáférhető, hiszen az LLL létezik, a kiadványaink léteznek, a baba-mama csoportok működnek.

Matska,

"Ja, tudom én, hogy a Szoptatásértban, meg mindenhol önkéntesek dolgoznak sokat a semmiért, de azért még szabad legyen némi kritikát megfogalmazni... "

Kritika oké, de én meg válaszolok. Kép Nem a "semmiért" a sarkalatos pontja a kérdésnek, hanem az, hogy csak 24 órából áll a nap és van még más dolgunk is. Elsősorban a család... Ami ugyebár mindenek felett!

Pont ma olvastam az Arató dr. -féle előadást, amit belinkeltél, háááát, vannak még hiányosságok!

Klára,

Sajnálom, hogy a te kisfiad is betegeskedett! Tudom, hogy ilyenkor óhatatlanul felmerül a kérdés: miért, ha egyszer szopis baba? "Főleg, mert a mandulaműtétnél nagyon hibáztattam magamat, és nagyon el voltam keseredve, hogy a sok szopival sem tudtam megerősíteni szegénynek az immunrendszerét...)"
Hadd helyezzem más megvilágításba a dolgokat, tápszeres mamák most ne olvassanak, nem bennük akarok rossz érzést kelteni!

Nem szeretem, amikor úgy beszélünk a szoptatásról és az anyatejes táplálásról, hogy annak az előnyeit hangoztatjuk és arról beszélünk, mitől véd. A SZOPTATÁSNAK NINCSENEK ELŐNYEI!!! A szoptatás a biológia norma, a viszonyítási alap. Tehát a mesterséges táplálásnak vannak hátrányai. Ha azt mondom, hogy a szopis babák ritkábban betegszenek meg, úgy beszélek, mintha a tápszeres tápláláshoz, mint normához viszonyítanám a dolgot. Nem jó! Éppen ezért, Klára, nem úgy van, hogy a sok szopival sem tudtad megerősíteni a kisfiad immunrendszerét, hanem nem gyengítetted tovább mesterséges táplálással! És ez óriási különbség!
A mesterséges táplálás hátrányairól szóló kutatási eredményeket például ezen az oldalon találhatod: http://www.lalecheleague.org/cbi/biospec.htm#_Toc28845464

Snoopy,

Lehetetlen állapotok uralkodnak az egészségügyben, mindig is tudtuk. Valami változhatna!

Angi,

én most csak erre az egyre szeretnék reagálni: "szeintem ez a topik kicsit masrol szol. Arrol, hogy lehet TANACSOKKAL ellatni egy szoptatni akaro kismamat. Ha valaki ideteved es ezt vegigolvassa, nem bizti, hogy a megfelelo kovetkezteteseket vonja le." (Bár utána leírtad, hogy is gondoltad ezt a mondatot.)

Ez a topik arról szól, hogy soroljuk fel azokat a neveket, akik a szoptatással kapcsolatban káros, rossz tanácsokat adnak a mamáknak. Néha elszabadulnak az indulatok, heves vitákba bocsátkozunk, leginkább azért, mert mindig van valaki, aki nehezményezi, hogy neveket sorolunk fel, hogy propagáljuk a szoptatást, hogy lenézzük a nem szoptató anyákat (nem igaz!), hgy általánosságban utáljuk a védőnőket (nem igaz!), hogy a tápszergyártók nem is olyan szörnyűek (nem igaz!) és így tovább.
Talán azért, amit írtál: hogy nem a megfelelő következtetést vonja le, ha olvas bennünket. Igazán sajnálom, de ezt szelidebben nem lehet csinálni! (Nem a szopis tanácsdásról beszélek: azt csak szeliden lehet csinálni.) A harcosok viszok előbbre a világot, nem a nyuszik.

AB: hah! Egyszer, amikor az egész családon végigsöpört egy mandulagyulladás, a gégész olyan antibiotikumokat (+orrcseppet, akármit) írt fel nekünk, hogy a nálam lévő 3000 forintból nem tudtam a felnőttekét kiváltani. (Akkor még csak négyen voltunk!!!) Végül a gyerekorvos írt fel nekünk másikat és csóválta a fejét, hogy az olcsóbb is ugyanolyan jó erre a betegségre!

Iboly
iboly

Nahát, bocsánat a sok elütésért és az idézetekben a vacak hosszú Ő miatt Kép

Iboly
iboly

Sziasztok!

Gyűjthetnénk a melyik bébipempő korajánlásnak ne dőlj be dolgokat is. A csúcs szerintem kecskeméti bébidesszert, 4 hós kortól: alma-málna!!!! (és megnéztem, 70% alma, 30% málna!) (ugyanakkor a 4 hótól szilvadeszertjük csak 50%-ban szilva, a többi viz, cukor, keményitő, meg tudomisénmármi)

Ildi

Ildi
pildi

Sziasztok!

Ildi!
Szerintem az, aki már akár egyetlen bébiétel összetevőlistáját végigolvasta, az tudja, hogy alapvető követelmény, hogy ezt mindegyiknél megtegye. Szerintem azt kellene kiemelni, amelyik korajánlásban megbízhatunk. Pl én ilyennel nem nagyon találkoztam eddig. Mondjuk az új idők cimkéjét még nem olvastam, tekintettel Prücsi szédületes hozzátáplálási étvágyára KépKépKép
Úgy gondolom, hogy ha az összetevők valami miatt nincsenek rajta akkor kb 2 hónapot nyugodtan rá lehet számolni. Kivéve az aprómagvasakat hirdető és a tejalapú vackokat, ahol akár fél-egy évet is.Kép

Iboly!
Na ja! Kép

Snoopy

KépKép
snoopy

IbolyKép, azért szerintem az Arató-prezi elég jól összefoglalja a szoptatás ELŐNYEI-tKép.

Senkit nem akarok megbántani, de szerintem az a legjobb, ha félóra alatt friss kaját csinál az ember a gyerekének: garantáltan friss, nem tiltott összetevőkKép. Tomim nem is fogad el bébiételt, mindig is friss kaját kapott és rászokott...amikor ez egy utazás során kiderült, nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessekKép.
Összefacsarodik a szívem, hogy most az alma szezonjában az egyik ismerősöm a 6 hónapos lányának hozzátáplálását nem a friss alma illatos, finom levével-húsával kezdi, hanem üveges bébiétellelKép.
Ez is egyéni gumicica, senkivel nem szeretnék vitatkozni rajta, csak úgy leírtam, kösziKép.

matska
matska

Matska!

Akkor elárulom, hogy az én kisebbikem a hozzátáplálás elején semmi pénzért nem lett volna hajlandó megenni a "friss"-et, ugyhogy én annak is örültem, mint a majom a farkának, hogy egyáltalán az üvegest megeszi. Pedig nem volt könnyü többfélét fözni, mert nekem még a nagyobbik is itthon van, de hösiesen megpróbáltam. Nem ment. Igy aztán maradt az, hogy megnézem, mi is van az üvegben és lelkiismeretfurdalás nélkül azt kap.
Persze az ideális eset a fözés lenne, de nem szabad elfelejteni, hogy gyerekink vannak, nem ideális esetekKépKép.
Ja, és nem szokott rá. Késöbb már idönként elfogadott mást is, most meg már le sem lehet róla beszélni.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Iboly az ős-kaján. Kép

Ja, csodálkoztam is, amikor a nagy beharangozás után, hogy mi aztán visszaadjuk a lakosságnak az ingyenes fogorvost, Sopronban mégis fizetnem kellett. Kép (Már abba is hagytam a "politizélést"! KépKépKép)
Kíváncsi
kíváncsi

Mildi bébidesszert: Alma-eper

sasha

Kép
sasha

Matska!

Én bevallom töredelmesen: alig adtam üveges bébikaját a kölköknek, tán 15 üveg a 3 gyerkőcre összesen, itallal együttKép. Csak most volt egy üres negyedórám, amikor Ancsi unta kint (vártuk a nagyobbakat), és a boltban ki lehetett szedni az overallból, és igy még tűrte, s én közben nézelődtem, talán direkt megbotránkozni vágytamKép

Ildi

Ildi
pildi

Hipp bébidesszert 4 hónapos kortól:
Erdei gyümölcsös alma
Készült:
alma, ivóvíz, eper, málna, erdei gyümölcs(arionalé, áfonya), cukor, rizskeményítő,c-vitamin

KépKép

Anyakati
anya_kati

Sziasztok
én igenis adok neki üveges bébiételt igaz olyat amiben nincs tej amelett hogy a mi enni valonkbol is eszik már viszont bébideszertet ritkán kapot apro magvas gyömölcsöt meg még nem is evett kivéve a szölöt de azt is csak 1éves korában kostolta elöször epret,málnát,és társait még nem kapot mert még csak most töltöte be a 15 hónapos kort most viszont már-még nincs igy majd csak tavaszal kostoltatom meg .

Csics
csics

Kiváncsi: Kép

Matska, szerintem meglehetősen hiányos az Arató-prezi az "előnyöket" illetően.

Lányok, pénteken 13 órakor tájékoztatót tartunk az IBCLC laktációs szaktanácsadói vizsgával kapcsolatban Budapesten. Akit érdekel, írjon nekem a szia@iboly.hu -ra!

Iboly
iboly

IbolyKép, csak frocliztalak, utalván az egyik hozzászólásodra...Kép
OFF: mail megy.
ON
matska

Matska, vettem, csak lemaradt a smiley pofi. Itt van most Kép

Mail még nem jött. Kép

Iboly
iboly

Ma kaptam babaszoba hírlevelet. Bele is néztem a cikkekbe. A következő gyöngyszemekre leltem:

"Valójában a csecsemőknek 4-5 hónapos koruk után mind főzelékre, gyümölcsre, mind gabonafélékre szükségük van."
Forrás: Adj tejbepapit
http://www.babaszoba.hu/topics/articles?aid=53

"Hígabb széklet esetén minden életkorban lehet répalét, majd sárgarépapépet készíteni. Legegyszerűbb módon úgy készül, hogy egy kisebb sárgarépát meghámozunk, majd apró kockákra összevágva kb. 2 dl vízben kevés sóval addig forraljuk, míg puhára fő, majd a főzőlével összeturmixoljuk. Az ilyen répaléből kanállal vagy kis pohárból 3-5 kortyonként itatva a csecsemőt többször meg lehet kínálni, akár minden etetés előtt is, amíg a széklete rendbe nem jön, azaz ún. "répás kakit" nem látunk."

"Hasmenés, híg széklet esetén átmenetileg kerülni kell a fehérjék adását. Mindenképpen jó, ha a beteg gyerek egy napig csak teázik, ez vonatkozik a csecsemőkre is."

Forrás: Diéta beteg gyerekeknek
http://www.babaszoba.hu/topics/articles?aid=286

Javítsatok ki, ha tévedek, de én ezeket valahogy nem így tudom.

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Sziasztok lányok!
Kicsit OFF, de fontos:
Nemzetközi bojkott indul a Nestlé ellen, mivel az a hatályban lévő nemzetközi az anyatejhelyettesítő termékekre vonatkozó reklámetikai kódexben foglaltakat sorozatosan, szinte minden országban durván megsérti. A kódexet itt olvashatjátok magyarul: http://www.c3.hu/~hab/, itt pedig angolul: http://www.babymilkaction.org/regs/thecode.html.

Kérek mindenkit, hogy a közelgő ünnepi bevásárlásokon gondoljon erre és csatlakozzon a bojkotthoz azzal, hogy Mikulásra és Karácsonyra NEM Nestlé termékeket vásárol, illetve kerüli a Nestlé által gyártott többi terméket is (kávé, bébiétel, ásványvíz, stb.).

A bojkott levelezőlistáján: intnestleboycott-subscribe@yahoogroups.co.uk is várunk mindenkit szeretettel!

Kérek mindenkit, csatlakozzon a bojkotthoz és adja tovább másoknak is az információt! Hiszem, hogy nyomást tudunk gyakorolni a Nestlére itt Magyarországon is, hogy egyszer s mindenkorra megtanulja végre: a szabályokat be kell tartani! Köszönöm,
matska
matska

Matska!

Én szivesen résztveszek a bojkottban, de azon kivül, hogy azt mondod, hogy megsérti, szeretnék erröl konkrétabbat tudni. Szeretnélek kérni, hogy akár magyar, akár angol nyelvü anyagokat arról, hogy hol és mikor, milyen formában tette ezt. Fontos lenne azért is, mert másoknak sem elég csak ennyit mondani, tényekkel is alá kell támasztani.
(Bocs, hogy nem magam járok utána, de most nincs rá idöm.)

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Beszti, hát persze, ezért linkeltem rögtönKép. A www.babymilkaction.com-on megtalálod a nemzetközi anyagot, természetesen angolul, ha pedig a magyar linkre rákattintasz és elolvasod a kódexet (nem hosszú)és utána felidézed mondjuk a Nestlé füzetecskét (már maga a füzet is tiltott!), ahol a pl.a tápszerért több pont jár mint a bébiételért, máris helyben vagyunk. Ha nyitott szemmel jársz, szinte mindenhol látod majd a kódex megszegését, sajnos nem csak a Nestlé által. Azért a Nestlét bojkottáljuk, mert ők a legagresszívabbak, a legkevésbé odafigyelők, a legszemtelenebbek. Köszi a részvételt előre is!
matska
matska

Sziasztok!

Hát mi épp most kaptuk a nestlé (falatnyi tanácsok) füzetkéjét,, 4 hós kortól szöveggel, szerencsére már 7 hósan. MÉg épp kezdtem azt mondani, helyenként egész korszerű a táplálási javaslat listája...
Huha, csoki. Ha jól tudom, rengeteg dolgot már ők csinálnak, nem????
A nyuszis kakaót is, ugye? Na, azt nem hiszem, hogy tudnám bojkottálni.

De megigérem, bébipempőt és tápszert tőlük (semKép) nem veszek!

Ildi

Ildi
pildi

PIldi, lapozz a 9.ik oldalra légyszíves és nézd meg, mennyire korszerű a 6.-ik hónapra ajánlott táplálási útmutatóKép. Akiknek nincs: reggeli: anyatej vagy Beba2, tízórai: Nestlé üveges gyümölcs vagy desszert, ebéd:nestlé üveges bébimenü, uzsonna: Nestlé tejpép, vacsora: anyatej vagy Beba2. Grrrrrrrrr!!!! Egy 6 hónaposnak!!! Tényleg nagyon korszerűKép.

Na ezért bojkottáljuk a Nestlét!

Kis segítség, hogy milyen márkákat NE vegyetek:
Maggi, Aquarel, Boci, Nesquick, Nestlé, Friskies, Darling, Nescafé, Ricoré, Nestea.

Szerencsére mindegyiknek van jó minőségű versenytársa.). A nyuszis kakaó helyett a most (újra) bevezett Cadbury's Drinking Chocolate ajánlható, nagggggyyyyon fincsi!

matska
matska

Sziasztok!
Dijazom a lelkesedéseteket!
De gondolhatnátok arra is, hogy vannak olyan szemét anyukák akik nem tudtak szoptatni /biztos én is az egy százalék vagyok/. A lányom egy éves már és még mindig depressziós vagyok amiatt, hogy nem szoptatok!
Nekünk beváltak a Nestlé termékek, szeretjük őket, mert jó minőségűek, jó izűek.
Kötve hiszem, hogy ha szoptatnék, csak azért áttérnék a tápszerre, mert kapok érte 8-10 pontot. De ha már ilyen elcseszett nő vagyok, hogy még erre sem voltam képes, akkor valami jó is legyen benne, hogy havonta 10-20 ezret költök tápira! Olyan nagy baj, hogy az ilyen béna anyukáknak mint én, nemcsak azt kell hallgatnia, amit most röviden szoptatási kampánynak nevezek, hanem hallhatja azt is, hogy nincs egyedül a bénaságával? Én ezt nem úgy fogom fel, hogy jutalmat kapok a nem szoptatásért! Minden vágyam volt, hogy megadhassam ezt a gyermekemnek, de nem sikerült. Lehet, hogy sikerült volna, ha az ilyen bolykottok helyett azt harcolták volna ki hogy minden kórházban legyen szoptatási tanácsadó..
Ha már ennyi pénzt kiadok, hogy babámnak megadjam az "egyeltalán nem pótolható anyatej" pótlót, akkor hadd kapjak már érte valamit. Egyébként, ha valaki kiszámolja, sokkal többe kerül a dolgokat összegyűjteni pontokban, mint megvenni a boltban! Az meg hogy egy 2800Ft-os tápszerért 10 pont jár, a 250Ft-os bébiételért meg csak 1, nem inkább logikus? Tájékoztatásul: a 6 hónap alatti babáknak készült tápiért nem jár semmi, sem a hipoallergén tejpépért, ami szintén iszonyatosan drága.. Tehát nem azt reklámozzák, hogy "ne szoptass, gyűjts pontot!" Nem mindenki olyan szerencsés és ügyes mint ti, akik szoptattok!
Próbáljatok inkább kiépiteni egy babamama szopihálózatot, ahol tudtok segiteni az ilyen béna anyukáknak! Itt a babaneten is vagyunk ezerféle helyről, igazán lehetne csinálni, hogy akinek van tapasztalata a szoptatásban, az segit az elsőbabás anyukának, vagy a másodikbabás tapasztalatlan rettegőnek..

Arról pedig, hogy milyen táplálási tanácsot adnak:
én nem hallgattam rájuk. Úgy csináltam, ahogy gondoltam, és ahogy a babámnak a legjobb volt! Nekem a védőnőm is olyan dolgokat mondott, hogy kifeküdnétek tőle, mégsem csináltam úgy. A barátnőmet meg nem tudtam lebeszélni arról, hogy három hónapos gyermekének gyümilevet adjon.. Ez az anyukától függ, és nem egy füzettől!! Ja, és nem csak a Nestlé ir ilyeneket!! Milditől is kaptam ilyen füzetet. Vagy valamelyik konkurens cég alkalmazottja vagy?

Betti

KépKép
KépKép
szabobetti

Betti!KépKép

Azt hiszem, itt nem csak a pontgyüjtésröl van szó. Hanem arról, hogy olyanokat irnak, amitöl igenis megzavarodhat a kismama (pl. 4 hónaps csecsemönél már nem tartalmaz elegendö vitamint/tápanyagot a mama teje, ezért meg kell kezdeni a hozzátáplálást (a WHO a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szopit javasolja, talán nem véletlenül)).
És nem csak Magyarországra gondolj!! Nem tudom, hogy pont a Nestle volt-e, de épp a Frei müsorban is volt (Vietnám), hogy azt csinálták, hogy azt állitották az ottani mamáknak, hogy az elégtelen táplálkozás miatt a tejük nem tartalmaz elegendö dolgot a babájuknak (ami persze részben igaz), és ezért jobban járnak, ha tápszert adnak, mert abban megvan a vitamin, meg minden, ami a babának kell. Ezzel aztán sikeresen megnövelték a gyerekbetegséget számát. Tudod miért? Mert az ottani higiéniás feltételek (pl. esetlegesen fertözött viz) egyáltalán nem olyan, ami a tápszer elkészitését elösegitené, és a babák rossz esetben akár halálos fertözéseket is kaphatnak miatta. És ezért még az elégtelen táplálkozás mellett is jobban járnak a babák, ha kizárólagosan szoptatják öket.
És mindenféle nemzetközi ajánlások ellenére sem hagyják abba! Lehet az mondani, hogy tudatlanság és segiteni szándékozás miatt (tételezzük fel a legjobbat) kezdék el a kampányt ott (meg sok hasonló országban), de amikor bebizonyosodott a dolog, akkor sem hagyták abba. Persze, nem csodállom, valami nagyon-nagy pénz emlegetett...
A nagyon érdekes még az, hogy a Frei azt mondta, hogy mig ez ellen a tápszergyártó ellen nemzetközi szinten nagyon sok helyen tiltakozásokat és bojkottokat szerveznek (nem tudom, hogy épp a Nestle volt-e), addig Magyarországon a szabályozás miatt egy olyan müsorban, mint az övé, még a nevét sem mondhatja el!!!!!

És nem azt érezd, hogy az egész ellened van. Nem ellenedKépKépKép, nem a tápszert adó mamák ellen van. Sajnos azt tapasztalom, hogy nagyon sokszor ez van, hogy azok sértödnek meg egy ilyen lépésen, akiknek nem sikerült a szopi. De attól te sem jársz semmivel rosszabbul, ha sikerül betartatni törvényeket és szabályozásokat.
Egyébként szopis tanácsadás van, lásd Szoptatás topik.

Lehet, hogy te nem tudsz róla, de akik csinálják, maximálisan arra törekednek, hogy sikerüljön megoldani a szoptatási tanácsadást baba-mama klubbokkal (LLL), telefonos és személyes segitségnyújtással. Csak a szükségeshez képest nagyon kevesen vannak.
Lehet segiteni, aki esetleg nem td róla: pl. LLL vezetöként (igaz, hogy ehhez azért kell bizonyos szoptatásos feltételeknek is megfelelni), aki ilyen szeretne lenniKép, vegye fel a kapcsolatot egy mostani LLL vezetövel (telefonszámuk az LLL honlapon).
Igaz, hogy az se nagyon lett elmondva, hogy idén 5-en tettek le sikeresen nemzetközi laktációs tanácsadói szakvizsgát (IBCLC), igy Mo-n 7-re növekedett a számuk!!
És ha nem sikerül a szopi, de úgy gondolod, hogy szerinted is fontos ez a kérdés, akkor te is beszállhatsz (én ismerek olyat, aki (egyéb okok miatt) nem tudta úgy szopiztatni a babáját, mint ahogy szerette volna, de most részt vesz szopis képzésen, hogy segitsen másoknak). Senki nem fog elküldeniKépKép, legalább eggyel több ember!

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Matska,
szegény férjem kiakadt, hogy mostantól nem ehet Bocicsokit... KépKépKépKépKépKépKép És hüledezik, hogy mennyibe fog kerülni a Cadbury kakaó. Kép Komolyra fordítva: az etikai kódex és a mo-i törvények mennyiben fedik, erősítik egymást? A Nestlé konkrét szabályszegéseit hol olvashatjuk el (azon túl, hogy elégszer találkoztunk vele e mindennapokban)?

Még egy gondolat: a 8.1-es cikkely szerintem röhelyes. Nem csupán betarthatatlan, de nonszensz. Akkor ne lehessen orvoslátogatók által reklámozni az egészségügyi alkalmazottaknak a tápszereket.

Virág
Virág

Hát, értem én miről van szó, (a Boci csoki helyett még csak veszek magamnak vmi drágábbat, kakót nem iszunk) de a 3,5 évesem csakis a Beba 2-t hajlandó meginni, sem tejet, sem másmilyen tápszert nem fogyaszt, ebből viszont akár 7-8 decit is kér.
Zsuzsa
gyuzsu

Matska!

És magyarázzam el a kutyámnak, aki a Darlingot hajlandó csak megenni, hogy bocsi, bojkott van, mától nem eszel??? Ne keverjük már az állatokat is ebbe a dologba, jó? Itt most a szoptatásról van szó...vagy mégsem???

Süti
süti

Lányok,

Én erről a bojkottról kb. egy éve szóltam nektek, belinkelve ide a Nestlé termékek és a tápszer és cumi, stb. gyártó cégek listáját ( http://www.babymilkaction.org/pages/products.html , http://www.babymilkaction.org/pages/milkcom.html ). Lehet, hogy rosszul emlékszem, de szerintem leírtam azt is, miért fontos a bojkott. Itt nem csupán arról van szó, hogy reklámozzák a termékeküket: uram bocsá', minden cég ezt teszi, amelyik a piacból él. Itt az etikátlan, az emberéletre veszélyes, agresszív marketingtevékenységükről van szó! Nem arról van szó, hogy a szoptatni nem tudó anyák hagyják éhezni a gyereküket, hanem arról, hogy a tápszerek, mint végszükség esetén alkalmazandó pótszerek a helyükre kerüljenek. A tápszerek ugyanúgy az orvos hatáskörébe tartozzanak, mint a gyógyszerek, INDOKOLT esetben írja csak fel. Hogy fel van mindenki háborodva, ha a doki nyakra-főre antibiotikumot rendel! De ha egy kis problémánál tápszert, akkor az persze rendben van, ugye? És itt mindjárt kiderül, Virág, hogy az említett cikkely nem is olyan röhejes! Az orvosoknak tudniuk KELL , hogy mi áll a rendelkezésükre, ha a babának muszáj tápszert adni. Ott a baj, amikor minden recept után kap 500,- forintot és ezért a rendelő falán jól látható helyen ki van ragasztgatva, hogy mikor, kinek, melyik tápszert írta fel!!! ÉRTED???
iboly

Matska, ne add fel! Vannak, akik megértik!
iboly

Popzenészek a tápszergyár ellen

Pro Patiente Hírek 2001;2(3) Medincorp

Három angol popzenész bejelentette, hogy nem vesz részt egy olyan reklámkampányban, melyet a Nestlé szponzorál.

Az ok: véleményük szerint a svájci cég túl agresszívan reklámozza az anyatejpótló készítményeit. A zenészek remélik, hogy mások is csatlakoznak a bojkotthoz és elmondásuk szerint fontosnak, tartják, hogy a közvéleményen keresztül nyomást gyakoroljanak egy világcégre a szociális gondolkodás tekintetében.

Megjelent: BMJ 322 (2001):191
iboly

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?