Új privát üzeneted érkezett!

Kukacz, inkább bemásolom:
"Tizenhét izraeli csecsemőt szállítottak az utóbbi napokban kórházba, mert az idegrendszert és az agyműködést támadó beri-beri betegség tünetei jelentkeztek náluk. Három csecsemő életét nem sikerült megmenteni. Hosszú kutatás után kiderült, a beteg csecsemők közös nevezője, hogy mindegyiküket a „Remedia szuper-szoja 1” nevű tápszerrel etették. A vizsgálatok kimutatták, hogy a feltüntetett összetétellel ellentétben, a tápszer nem tartalmaz B1-vitamint s éppen e vitamin hiánya okozza a betegséget.

A tápszert a németországi Humana vállalat gyártja. A vállalat vezetősége szerint mintegy fél évvel ezelőtt „kisebb változásokat” eszközöltek az Izraelbe szállított tápszer összetételében, az ortodox rabbinátus kívánsága szerint, hogy az teljesen megfeleljen a kóserság követelményeinek. Erről azonban sem a német vállalat, sem izraeli fiókja nem értesítette az egészségügyi minisztériumot, sőt, állítólag nem is tudták, hogy a tápszer összetételéből kivonták a B1-vitamint. Így tehát az egészségügyi ellenőrzés nem egészítette ki a kóserságkontrollt.

Az izraeli egészségügyi minisztérium azonnali hatállyal megtiltotta a Remedia árusítását."

Csics,
a második mondatod első felét nem sikerült 100%-ban megfejtenemKép.
Mellesleg szerintem kicsit túl van ragozva az alkoholtéma, mint már írtam ez az én gumicicám (és még pár emberé), és csak példa volt.

matska
matska

Matska:
szerinted hogyan tudna egy olyan nonprofit egyesület, mint a Szoptatásért... fellépni a multinacionális tápgyártók ellen?
Komolyan kérdem, nem piszkálódásból!
Jamina
jamina

Jamina, nem veszem piszkálódásnak, de tényleg nyithatnánk egy új topikot erreKép. Megpróbálom gyorsan vázlatosan összefoglalni: a bárki felléphet a tápszergyártók ellen, segítséget pl. a Baby Milk Action ad, nem feltétlenül anyagit, de egy csomó infót és előre elkészített sajtó- és PR anyagot. Nem szeretem, amikor pénzhiánnyal próbál takarózni bárki, akinek van PR lehetősége (pl.a kiadványaik) és van egy csomó újságíró is a környéken, akik szintén hallgatnakKép. Nyugaton évek óta bojkottálják a Nestlét, itthon meg odavannak a cuki kis füzetkéért, ami tele van káros és félrevezető dologgal, de lehet bele pontokat gyűjteniKép. Amíg olyan orvosok, akik állítólag hajde felkent szoptatáspártiak megtűrik a rendelőben a kihelyezett tápszermintákat és fellogózott ajándéktárgyakat, addig itt nem lesz előremozdulásKép. Egy magyar bojkottot is megérezne bármely tápszer- vagy bébiételgyártó, de amíg sikk üvegből etetni, itthon nem kapcsol senkiKép.
Remélem érthető voltam, sajnos nagyon kell rohannom, majd még később visszanézek,
matska
matska

Matska!

A plakát még csak-csak, de, hogy a gyerekorvos céges pólóban rendel?! (Palánta)
rjuli

rjuli, ne ejts kétségbeKép. akkor viszont le velük a pozitív tábláról!Kép hogy vagytok? megy a gyümölcsevés?

u.i.:azért a védőnők éves "gyárlátogatása" Ausztriában sem kutyaKép
matska

Matska, mindez mely területen???? mert akkor megyek oda.Én védőnő létemre még nem találkoztam senkivel, aki bárhová is el akart volna vinni.
És ha elvinnének, lehet, hogy kíváncsiságból még el is mennék-de ettől nem lennék a szolgája a cégnek.(Arról nem is beszélve,hogy közöm nincs ahhoz, hogy mely gyereknek milyen tápszert ír fel az orvosa)
Tudom, hogy ez egy "leszólós" topik, mégis rendszeresen elolvasom. Írni nem fogok bele ezután sem, ígérem.Viszont a mundér becsülete végett most kikívánkozott. Szóval azért nem kell túlzásokba esni...

ss
Névtelen

SS!
Ja, hogy felétek az orvos írja fel a tápinyót?! Aha. Pedig legtöbb helyen csupán emberségből, a védőnő hozza a receptet! Ez hót komoly. És igenis tessék védeni azt a mundért, mert bizony van nagyon sok olyan védőnő, aki cseppet sem érdemli meg, hogy az általánosítások miatt, amire mindannyian hajlamosak vagyunk, rájuk is közellenségként tekintsenek..

Jamina!

Valahol a topik közepén van leírva, hogy milyen köröket futottam , mindenféle "hivatalos szervnél" Nagyon sok hivatkozás-ajánlás-törvény-jogszabály került elő anno, amik eleve nem teszik törvényessé(?) azt, ami nálunk babaetetés néven folyik. Ha olyan országban fogunk élni, ahol a jogszabályokat betartják, és betartatják az érintettek, akkor majd az is el fog jönni, hogy pl. nem tesznek tejet a gyerekek ételébe, mert lesz jogi következménye. Szerintem nem csupán a non-profit áll szemben tehetetlenül a multival, hanem nem divat ma Magyarországon figyelembe venni, hogy mit szabad, és mit nem. Ha ez megváltozik, akkor egy non-profit szervezetnek is lesz esélye. Addig nem.

Matska!
Nem kell erre új topik, ez erről szól. Sajnos, folyamatos téma-ellátássalKép
De én nem értem ezt a HUMANA-s dolgot, de komolyan. Ha valami nem tartalmaz B1 vitamint, akkor az "kóserebb"?

Csi
csii

Matska!

Köszi a kérdést, 3 hét kitartó próbálkozás után tegnap óta már nem öklendezik és már egy negyed üvegnyi kaját is elfogyaszt.
rjuli

Csi!
A receptet lehet, hogy a kolleganő viszi ki merő emberségből, de nézd már meg egyszer, hogy ki írja fel, ki írja alá, steplizi le... ugye értesz már?? Kép)
És ami miatt így iderontottam az csakis az, hogy ne gondolja senki azt, hogy megvehetőek vagyunk.
ss
Névtelen

Matska!
Köszi a cikket!!! Teljesen rosszul lettem, szegény picikék!!! Puszil:Kukacz KépKépKépKépKép
Vendég

ss,
most te általánosítasz. Kép Igenis, rengeteg orvos és védőnő (és egyébként rengeteg ember) megvehető. Higgy nekem, a férjem orvoslátogató... Hála az égnek, sok orvos a beteg érdekeit veszi figyelembe, de bizony vannak olyanok, akiknek csak az fontos, mennyi pénzt kap azért, hogy felírja ezt vagy azt a gyógyszert.

Virág
Virág

SS, mi a problémád? Az, hogy még nem vittek, vagy az, hogy másokat már igen? Naná, hogy elmennél, szinte mindenki elmegy, az egészségügy a portástól az igazgatóig korrumpálódott. Én az ott töltött 5 év, valamint a további 2 üzleti kapcsolatban eltöltött év után nyugodtan ki merem jelenteni: mindenki megvehető.Kép sajnos. a tarifa persze változó, de sajna ez az igazság. Az utaztatás meg ajándékok azért működnek, mert olyankor adósnak érzik magukat az "ajándékozottak". És törlesztésül csak csinálják a nagy lóvét a gyáraknak, hogy milyen nagyot, nem is tudjákKép.

Az, hogy nincs közöd ahhoz, hogy milyen gyereknek milyen tápszert ír fel az orvosa, vérlázító! Pont a Te dolgod lenne, hogy segítsd a mamát (és a babát) a minnél további szoptatásban, hogy bátorítsd és támogasd őket ebben! Hogy lebeszéld a tápszerről és hitet adj nekik abban, hogy JÓ a szoptatás és jól csinálják. Igenis felelős vagy a tápszerrel kapcsolatban! (Kár, hogy nem tudok vicsorgó-harapós smiley-t iderakni)Kép. Milyen mundér milyen becsületéről beszélsz?

matska
matska

Sziasztok!

Matska:
Az, hogy a doki milyen tápszert ír fel, szerintem jó esetben már akkor jön elő, ha az anya (védőnővel, szoptatási tanácsadóval...) mindent megtett azért, hogy tudjon szoptatni.

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest

Cory, bár így lenne! Nagyon sok esetről tudok, amikor az első vizitnél otthagyják a recepteket, akkor is, ha nem kell "szükség esetére"Kép.
matska

sziasztok
Matska
te azt irtad hogy a SOTE 1 PIC van ami nem igaz mert tudtomal azt NIC hivják Neonatális Intenziv Cetrum ide szokták hozni a koraszülött vagy beteg babákat .Remélem most már érthetö voltam Kép.

Csi
te hol élsz ? olyan soha nem lesz amiröl te irsz hogy komolyan vegyenek bárkit is és hogy csak mondjak valamit még mindig jobb az ithoni babaételek feliratozása mint PL Faranciaországban tavaszal voltaunk ott a páromal piheni és vásároltunk ott az egyik szupermárketben én merö kiváncsiságbol megnéztem hogy menyibe kerül és hogy hány hónaposkortol adhato az étel hát jol elcsodálkoztam volt néhány olyan étel amit ott 1-2 hónapal korában adnak vagy javasolnak adni a cimke szerint .

Cory
Egyetértek veled Kép

Csics
csics

Csics,
tizenegynehány éve még PIC (Perinatális Inzenzív Centrum) volt, az általad emlegetett hely. Szerinted a kettő miben különbözik?

Csi, sajnos egyetértünk.

matska
matska

Matska!

Csak annyit fűznék a témához, hogy én is és a gyerek is jó néhány napot átbőgtünk (ő amiatt, mert éhes volt, én azért mert nem volt tejem) és csak azután adott a doki nénink tápszer receptet miután minden evés után mértem a törpét, és bebizonyosodott, hogy nincs elég tejem!

Süti
süti

Gyerekek,
rémes ez a harcias hangnem!
Én ugyan nem dolgoztam az egészségügyben, de mint páciens sem szeretnék ilyen kizárólagos stílust használó emberrel találkozni ott. Valószínűleg orvost váltanék, ha nekemrohanna, hogy márpedig én szoptatok és kész, mert ez a korszerű, és ha ezt nem látom be, akkor engem már meg is vett a tápszergyártó multiördög! Kép Az anyatejes táplálás bizonyára a legjobb a mamának és a babának is, de senki ne írja elő kötelezően, hogy én, te, ő, bárki más a legjobbat tegye! Úgy érzem magam, mintha valami bigott pappal beszélnék, aki egyedül a saját és egyháza álláspontját fogadja el, és ha nem követi valaki ezt, akkor máglyára küldeti!
Lányok, a jót csak ajánlani lehet, előírni nem! Hogy egy orvos megtesz mindent azért, hogy a mama szoptasson, az nem azt jelenti, hogy nem hagy más választást a mamának. Mindenkinek jogában áll rosszul dönteni. Sőt, akkor tesz meg mindent, ha inkább rábeszél, és nem utasít, amivel inkább elriasztja a kételkedőt és megijeszti az ügyetlenkedőt.
És ezen kívül, azért engedtessék meg nekem: bizony van, aki rászorul a tápszerre!!! Akkor is van, ha manapság ezt totál szégyen elismerni, mert vannak, akik úgyse hiszik el!
Nem kellene belerúgni minden védőnőbe, aki szeretne világot látni és megismerkedni másfajta véleménnyel, másfajta gyakorlattal, akár azért, hogy elrettenjen a valóságtól! Szerintetek lenne erre módja a nevetségesen kicsi fizetéséből? Még ha emelték is mostanában? Szerintetek van más módja, hogy tanulmányútra menjen? Küldi őt a magyar egészségügy akár a Kecskeméti Konzervgyárba?
Most megint kavarom itt a vihart. Nem akarok senkit személy szerint megsérteni, de igyekezni kellene mindenkinek arra, hogy ne tiporjon bele másokba, ha lehet. Szerintem ezt a mostanit el lehetett volna kerülni.
Inkább segítsünk egymásnak, ne bántsunk!
Már ha - a topikcímről jut eszembe - tőlem elfogadtok tanácsot. Kép
Kíváncsi
kíváncsi

Süti, arra nézvést, hogy hogyan kell a tejet szaporítanod, kaptál tanácsot? Laktációs tanácsadó címét/telefonszámát, szoptatási ambulancia elérhetőségét megkaptad?

Kíváncsi, rám gondoltál?

A kicsi fizetés nem lehet indoka semminek, legfeljebb a pályaelhagyásnak szvsz.
matska

Matska!
Lehet, hogy a te véred lázad, az enyém nem. Mert tényleg nem rajtam múlik, melyik tápszer neve kerül a receptre alkalomadtán.Éppenezért szívesen kirándulnék én is, csak a kutya nem visz el egy mezei védőnőt.Ha vinne sem növelném a bevételeiket az előbb említettek miatt...meg a gerincem miatt.
A feltételes módot pedig visszautasítom, mert te nem tudhatod, hogy én személy szerint mennyire segítem a mamákat abban, hogy szoptatni tudjanak.
Tudod, tartom magam annyira szakembernek, hogy a laktációs jelző nélkül is merjek segíteni ( és most mély tiszteletem minden segítőnek).
És ha mindenki, akinek kevés a keresete elmenne az egészségügyből, akkor nem maradna röntgenorvos,laboros, mentős, asszisztensek stb.

Csí, Virág, nálatok az igazság, tilos általánosítani Kép !

És akkor innentől kíváncsian hallgatom, hogy kitől nem szabad tanácsot elfogadni...Kép
ss
Névtelen

Matska!

Hidd el, mindent megpróbáltam amit lehetett! A homeo bigyóktól kezdve a teáig mindent. De nem igazán tudtam mit tenni, sajnos ez nálunk alkati dolog a család női ágán....engem is összesen 3 hónapig szoptatott az anyukám. Örülök, hogy én ennél tovább bírtam legalább!

Süti
süti

Aki Sütire ugrik, kinyírom!
Kíváncsi:igen, mindenkinek jogában áll rosszul dönteni, de csak akkor, ha TUD több dolog közt választani! Ha lesz olyan stáb, aki elmondja az alternatívákat...
Mennem kell.....
Csi
Névtelen

Sajnos azt hiszem, inkább a mi dokink a tipikus: minket nem piszkált a "szokatlanul hosszú szoptatás" miatt. (Amúgy Luca 9! hónapos volt, amikor ezt mondta.) De amikor játszótéri mamatárs panaszkodott neki, hogy azt hiszi kevés a teje, egyből azzal indított, hogy akkor sajnos tápszer kell.
Illetve a védőnő, aki első látogatáskor kifejti, hogy a babának kell testsújkilogrammonként talán 150 g anyatej (a szám lehet rossz!), az hat étkezésre elosztva ennyi meg annyi... Aztán amikor anyuka jojózó szemmel megkérdi, hogy mégis ezt hogy vitelezhetné ki, akkor azt feleli, hogy "Hát anyuka, tápszerrel könnyebb..."

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Borcsa B.!

Hál istennek nálunk nem ez volt. Mielőtt felírta volna a tápszert, hosszas méricskélés számolgatás ment stb, és akkor is napok teltek el, mire odaadta a receptet. Ezen kívül a lelkemre kötötte, hogy csak pótlásnak, kizárólag szopi után és akkor is kiskanállal...De mondom, ez a doki, a védőnő felénk ritkán jár, én nem tőle kértem soha tanácsot!

Süti
süti

Csi,
azért a millió mamiújságból lehet már tájékozódni legalább az alapokról. Nem hiszem, hogy aki nem, vagy nem elég ideig szoptat, azért teszi, mert hírből se hallott a szoptatás jelentőségéről. Ami a stábot illeti, persze jó lenne ilyen. Pl. a védőnők, de erről majd később.
Matska,
gondoltam rád is, de most nem tudom, melyik mondatomra kérdeztél rá. Egyébként tipikus fővárosi (még szerencse, ha nagyvárosi) szemlélet, hogy a kismama, akinek gondja van, menjen el a szoptatási ambulanciára, keresse fel a laktációs szakembert. Ez még Pesten sem volt bevett dolog, amikor három éve otthagytam a fővárost. És hogyha az olyan egyszerű volna vidéken! Feltehetően nincs a legközelebbi sztk-ban laktációs tanácsadás, sőt, még a legközelebbi nagyvárosban sincs, így hát fel kell utazni a fővárosba, persze előre megbeszélt időpontra, ez lehet, hogy egész napos cirkusz, közben talán még gondoskodni kell a tesókról is, de ez még mindig nem gond, viszont a gyerek addig is ordít a kajáért. Na és persze jó lenne, ha épp ezért a védőnők szívükön viselnék a dolog sorsát, és képeznék magukat ezirányban. De akkor megint fel kell tennem a kérdést: ezért a pénzért? Hogy elmenjen, fizessen egy tanfolyamért, utazzon, rááldozza a szabadidejét, esetleg pénzért segítséget hívva emiatt a saját gyerekéhez? Legyünk már reálisak! Ha nem fizeti az egészségügy ezt a képzést, nem várható el a védőnőktől se. Mint ahogy az se várható el, hogy önérzetesen felálljanak, hagyva státuszt, elismertséget, kismamákat, hogy aztán ki tudja, mi lesz. Ez is amolyan pesti gondolkodás, vidéken nincs minden bokorban munkalehetőség.
Aki ma laktációs szaktanácsadót hív, bizonyosan nem a szegény, de még nem is a középréteghez tartozik, eltekintve egy-két kivételtől. Ám a többieknek is sír a gyerekük, ha éhes, és ha nem megy a cicizés - aminek, mint tudjuk, ezer oka lehet, még ha korrigálható is többségük - akkor bizony fog tápszert adni a síró gyerekének minden gondos anya.
Ha ebben a helyzetben még nehezítik is a dolgát azzal, hogy nem írják fel neki, akkor ezer százalék, hogy még idegesebb lesz, még görcsösebb és még nehezebben fog menni neki a szoptatás. Na most netje sincs mindenkinek, hogy ilyen nehéz helyzetekben állandó kapcsolatot, lelki támaszt találjon a virtuális társakban. És akkor még mennyi mindenről nem beszéltünk!
Szóval ezért mondom, hogy nem kellene szerintem ilyen elítélően nyilatkozni másokról, mert annyi oka lehet egy cselekedetüknek azon az egyetlenegyen kívül, hogy megvették őket a tápszergyártók.
Kíváncsi
kíváncsi

Sziaztok!
Az elmérgesedett véleményekkel én is találkoztam. Aki még nem ismerte a történetünket - és nem akarok állandóan, mindenkinek erről beszélni a gyerekeimmel kapcsolatban(örökbebabáim vannak)- pl. játszón vagy másutt, többször is feddően néztek rám, mikor elővettem a cumisüveget, vagy a tápszerezés került szóba. Sőt olyan is volt, aki kioktató stílusban kérdezett rá, hogy tudom e, hogy így is lehet szoptatni, ki lehet váltani a tejtermelést. Tudtam, próbáltam, nem sikerült. És ha nem tettem volna? Szóval sokan előbb ítélkeznek, mint megismernék az okokat.
Bocs, hogy belekotyogtam.
Zsuzsa
gyuzsu

Kíváncsi!

És számoltál már?
Mert lehet, hogy igazad van, hogy nem a "szegényebb" rétegböl kerül ki, aki laktációs tanácsadóhoz megy, meg a vidék és a védönök pénze. De mi az olcsóbb?????
És akinek kapott a babája tápszert bizonyára tudja, hogy még felirva sincs ingyen, ráadásul nem irják annyi ideig, mint ameddig nem szabadna tehéntejet kapnia (ráadásul egyre többet enne a szentem), tehát minél idösebb a baba, annál drágább a dolog.
Erröl vajon tudnak-e a kismamák, amikor elkezdik? Vajon nem járnának-e jobban azzal az egy-két "költségesebb" alkalommal (telefon, személyes találkozás), ami esetleg megoldaná a problémájukat.
Egyébként ma Magyarországon nem a tápszergyártókat kell védeni, úgyhogy igenis legyenek harciasabbak a szopit reklámozó orvosok és védönök. Még nem váltottunk teljesen, sajnos mind a mostani nagyszülök között, mind az orvosok között rengetegen vannak, akik a mostani elveknek az ellenkezöjét tanulták/csinálták.
És lehessen választani, tudja mindenki, hogy van lehetösége rá. Hányan vannak olyanok, akik utólag azt mondják, hogy "ha ezt akkor tudtam volna" (pl. hogy butaságot mond a védönöm/orvosom akkor, amikor a szigorúan 4 óránkénti, egymelles szoptatást erölteti).
Igen, lehet a tápszerre "rászorulni", de nagyon szeretném, ha el lehetne érni, hogy Magyarországon már csak a rászorultság miatt lehetne kapni tápszerreceptet.

Zsuzsa egyébként nagyon helyesen rávilágitott a dolgok lényegére: az okok nagyon fontosak! Nem itélkezhetünk látatlanban, minden ok nélkül. De sajnos nagyon sokszor csak egyéni tapasztalataink vannak. A mostani dokim, védönöm alapján (ha csak öket ismertem volna) nagyon rossz véleményem lenne az ilyenfajta egészségügyi "ellátásról", ill. a dokik szoptatáshoz való hozzáállásukról. De volt már más tapazstalatom, ugyhogy tudom, ilyen is van, és olyan is van.

Cory!

Sajnos nálam is az ellentapasztalat az, hogy létezik olyan, hogy az orvos/védönö az elsö találkozás alkalmával a tápszer kérdést feszegeti. Szopis problémák már szóba jöttek? Dehogy. Csak annyi: van-e teje...

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Sziasztok!

Újabban ez a topik nem arról szól, ami a címe. Lányok!
Tudjuk, hogy mindenki jót akar. A többieknek is. De ahogyan most örökérvényű igazságokat adtok elő végig sem gondolva a dolgokat, az azért még nekem is sok!
Kiváncsi!
Nagyon egyetértek Veled.
Ez ugyan egy netes fórum, és aki ezt olvassa, annak van net hozzáférése, azaz szélesen kultúrálódhat bármely témában, akár a szoptatásban is. Azaz, ha nem ért egyet velünk, akkor keres más információforrást. De gondolkozni az egyszeri látogató is tud. Végiggondolja, hogy mit mondtatok, két gyors szituációs játékot lejátszik a fejében és mivel arra a következtetésre jut, hogy gátlás nélkül vagdalkoztok és általánosítotok, valamint Ti viszont nem gondoljátok végig a szituációkat, arra jut, hogy az információ, ami innen terjed a nagyvilágban felületes és hiteltelen. Ugye nem ez a cél?

A gyógyszercégek pl lehet, hogy számukra üzleti fogásként (biztos) ajánlanak ajándékot, utazást, utalványt, de az IQ-val rendelkező orvosok információszerzésre használják/nák fel a lehetőségeket. Pl számomra is anyagilag (mostmár gyerekileg is) kb elképzelhetetlen egy akárcsak magyarországi többnapos konferencián való részvétel, hacsak nem spórolom ki a belépti díjat a fizetésemből, és akkor még sátorban laktam és a helyi talponállóban ettem. Viszont a megfelelő megjelenést elég nehéz biztosítani hátizsákból.
Kifejezetten jól viselem a megpróbáltatásokat amikor nyaralok, de amikor tanulni megyek valahová, akkor egy cseppet ciki ez a csóróság. Így hát nem is megyek. Eddig (sajna) gyógyszercégek sem kerestek meg, hogy finanszíroznának egy ilyen tanulmányúton...
Lehet, hogy tudják, hogy akkor is szakmai szempontok döntenének a gyógyszerelésben????

Úgyhogy ne mondjátok, hogy a pénztelenségre nem lehet hivatkozni. Nem hivatkozás. Tényleg van olyan, hogy nem juthatsz hozzá még a kismama újsághoz sem, nemhogy nethez. Az ingyenes újságokban pedig a tápszergyártók keze is gyakran benne van, ezenkívül igénytelenek.

A szakmai ajánlások persze eljutnak a védőnőkhöz és orvosokhoz is. Nem ezt vitatom. Mindamellett gondolom, hogy ha el is olvassák (remélem) teljes mellszélességgel képviselni olyasmit, amiről egy egy oldalas utasításlistát olvastam, háttere semmi, mert nincs hozzáférési lehetőségem, túl meggyőzően nem lehet.

Kicsit össze-visszának tűnnek a gondolataim, de remélem valami kohézió azért nektek kiderül.

Snoopy

KépKép
snoopy

Sziasztok, hogy felpörgött a topikKép

SS, olvass vissza, meglátod kitől nem szabad tanácsot elfogadni. Egyetlen szóval sem kérdőjeleztem meg a hozzáértésedet, viszont boldog lennék, ha egyre több védőnő válna egyben laktációs tanácsadóvá is! Még nekik is meg kell újítani a diplomájukat 5 évente, követni a szakirodalmat, az új kutatási eredményekkel tisztában lenni. Talán akkor a védőnőkre is ráférne időnként némi frissítés, kíváncsi vagyok hányan olvassák közületek rendszeresen a szakirodalmat. Nálatok kint van a váróban vagy a rendelőben a szoptatási ambulancia száma? Az LLL-tanácsadóké?

Süti, elkerülted a kérdéseimet, sajnos attól félek, nem véletlenülKép. Nem számonkérni akartalak, hanem rávilágítani, hogy talán mégsem kaptál meg minden infót, amihez jogod lett volna...

Kíváncsi, amikor rám gondolsz és nekem van mondanivalód, légyszíves ezentúl címezd nekem. Köszi.

Zsuzsa, nekem már attól megmelegedett a szívem, hogy megpróbáltad szoptatni az örökbefogadott babákat, komolyan. Nagyon sajnálom, ami történt, sajna a pokolba vezető út is, tudod...Kép

Fura, hová jutottunk el, attó az egyszerű keservemtől, hogy szvsz a magyar eü-dolgozók nem érdekeltek abban,hogy a mamák sokáig szoptassanak... vajon kinek is van haszna abból, ha már 4 hónaposan mellétáplának?

nna, eldugulok, pusszantás mindenkinek, neked is ssKép
matska
matska

MAtska. Csak az elsőnél próbálkoztam. SAjnos nem sokáig, valójában nem is éltem magam bele, mert nem mertem egy újabb kudarcos küzdelembe belemenni, sok volt előtte.Kép
ZSuzsa
gyuzsu

http://www.birth.hu/szoptatos_fuzet_ha_baj_van.shtml

Ha nem is mindenhol, de azért nem csak Bp-en van segítség, pláne telefonon. De ehhez tényleg netezni kell, amúgy csak az ingyen prospektus jut el az emberhez, amiben termékmintákkal és jól csengő szöveggel terelnek a kajákhoz. Mégis, mit gondoljon az egyszeri anya, ha ugyanazt mondja a kiadvány, a gyerekorvos, a védőnő? Miért kéne godolnia, hogy nincs igazuk?
Mondjuk mindamellett, hogy igyekszem magamévá tenni az új trendet szopi és hozzátáp terén, azért néhány kérdés bennem is felmerül: Ha olyan tökéletes az anyatej, akkor hogy lehet, hogy pluszban kell adni D-vitamint, K-vitamint, helyenként vasat? És hogy lehet az, hogy az én közel 7 hónapos anyatejes Dórim minden sz.r-t benyel, amit a nagyobbik hazahoz az oviból? Már három kórságon vagyunk túl ilyen rövid idő alatt. És még az sem igaz, hogy gyengébb lefolyású. A múltkori történet alig állt meg a tüdőgyulladás előtt, a hörgőit viszont még a szomszdban is lehetett hallani, olyan hurutja volt. Szóval még így kiművelten is számos szkepticizmusra okot adó kérdés vetődik fel bennem.
rjuli

Matska,
akkor most rád gondolok és tőled kérdezek (habár már az előbb is így tettem Kép): szerinted hova vezet, ha a védőnő, mert nem tetszik neki a kis fizetés és a nem megfelelő szakmai munka, otthagyja az állását? És pont az a védőnő, aki - ezek szerint - igényes? Kik maradnak akkor a pályán? A hozzánemértők! Ugye nem ez lenne a cél? Szerintem az önérzetességet, illetve a végül pályaelhagyással járó önérzetességet nem egyénenként kell elvárni a védőnőktől, hanem rendszerben kell nézni az egészet.
Ez amúgy is egy elég nehéz téma, és épp mostanában van változoóban nálunk. A védőnők jelentős része maga is volt már szoptató anya, ilyen vagy olyan tapasztalatokkal. Néhányukat elég nehéz meggyőzni arról, hogy mindenki képes a babáját fél-egy évig szoptatni, ha maguk nem tapasztalták a saját bőrükön. Ettől azért még egész jó védőnő lehet valaki, hiszen azt hiszem, nem csak a szoptatással kapcsolatos felvilágosítás tartozik a teendői közé. Azt elmondhatjuk persze, hogy jól teszi, sőt, akkor jár el jól, ha ebben a kérdésben ismerteti a legújabb elveket és a szakemberek elérhetőségét. Na de miért csak az LLL-től informálódjon? Szerintem akkor teljes az információ, ha több oldalú.
Beszti,
nem az volt a kérdés, hogy megéri-e elmenni szaktanácsadóhoz, hanem az, hogy addig, amíg eljut valaki oda, addig mivel eteti a babát? Egyébként annyi mindenre lehet mondani, hogy megéri, meg hosszú távon az olcsóbb a drágább, de ha valakinek rövid távon csak az olcsóbbra van pénze?
Ha már itt tartunk, eléggé furcsa hozzáállás az OEP részéről, hogy csak 6 hónapig támogatja a tápszert, amikor minimum egy évig nem kaphatna tejet a gyerek.
Egyébként a saját tapasztalatom az, hogy manapság az anyukák, még ha kapnak is receptet már a kórházban, undorral eldobják. Mindenesetre jóval többen, mint korábban. Azért ennek örültök? Kép Persze, hogy később, amikor jönnek a szopi-gondok, mi történik, azt nem tudom. Mármint hogy másokkal mi történik. Én nagyon örülök neki, hogy olyan doktornénink volt, aki megértően felírta a tápszert, amikor kétségbeesetten felkerestem ez ügyben. És nagyon szomorú lettem volna, ha úgy kell kuncsorogni, mert ilyen orvoshoz is volt már szerencsém, és igen, akkor a védőnő adott receptet, sőt, ő nyomta rá az orvos pecsétjét is. És ezért is hálás vagyok. Nem vagyunk egyformák: engem pl. már maga a tudat, hogy ha éhes marad, tudok neki mit adni, megnyugtatott, ezért gyakran, főleg eleinte nem is volt szükségem rá. Mindazonáltal mindaddig szoptattam, ameddig lehetséges volt (5-8hó), kiegészítve tápszerrel, hogy jóllakjon a gyerek, mert magam nem tudtam jóllakatni.
Snoopy,
ráadásul, ha jól tudom, egy-egy ilyen hétvégi továbbképzési konferencia "unciája" is többezer forint. Van olyan kórház, eü intézmény, amelyik legalább részben állja?
Kíváncsi
kíváncsi

Sziasztok!

Nem baj, ha néhanapján elszabadulnak az indulatok, egy-egy ilyen heves vita mindenki épülésére szolgálhat. Csak próbáljuk néha meghallani, amit a másik oldal mond, jó?

Rettenetesen sajnálom, amikor olyan mamák akik valamilyen okból kénytelenek tápszerrel táplálni a gyermeküket, megbántva vagy akár támadva érzik magukat, ha valaki kategórikusan kiáll a szoptatás mellett és fellázad a segíteni képtelen egészségügyisek ellen. Higyjétek el, hogy akinek egy csöpp intelligenciája van és egy csöpp rálátása a szoptatási tanácsadásra, az nem benneteket, anyákat támad! Pedig vannak olyan anyák, akik túl könnyen nyúlnak a tápszerhez! Én ilyen voltam. Egy idegen országban, néhány rossz tanács megfogadása után, rohantam a szupermarketba, ahol roskadoztak a polcok a különféle tápszerektől. Nem tudtam, hogy léteznek civil szervezetek, nem tudtam, hogy van segítség. De nem is néztem utána! Nem is kerestem! A legkézenfekvőbb megoldást választottam. Sajnáltam, hogy nincs védőnő, mint itthon, megsirattam a kisfiammal való meghitt kapcsolatomat, amit a szoptatásnak köszönhettem, majd adtam neki a tápszert cumisüvegből. Tudjátok, mi hiányzott? Az INFORMÁCIÓ. Amit hónapokkal később a véletlennek köszönhetően megkaptam. No, akkor gondolkodtam el azon, mit rontottam el. És mindjárt az elhatározás is megszületett bennem, hogy többé ne rontsam el. És szívügyem lett, hogy mások megkaphassák az információt.
Sokan vannak, akik ma sem jutnak hozzá. Pl. ahogy írtad, Kiváncsi, vidéken, távol a képzett segítségtől. (Bár ismét nem szabad általánosítani: ismerek olyan vidéki, elhagyatott körzetben dolgozó védőnőt, akinek minden szavát inni lehet!) Sok minden más is szerepet játszhat abban, ha valaki idejekorán abbahagyja a szoptatást. Olyan is van, aki el sem tudja kezdeni. Olyan is van, aki valamilyen anatómiai rendellenesség miatt csak korlátozott mennyiségű tejet bír termelni. Van, akinél pszichés okok játszanak be, van, akinél a fájdalom. Van, aki a család nyomására adja föl. És igen, van aki azért, mert túl könnyen a kezébe nyomják a tápszeres receptet.

Egy jó szoptatási tanácsadó minden lehetőséget mérlegel. Mindent megtesz azért, hogy segítsen, mégpedig úgy, hogy az a hozzáforduló családnak a legjobb legyen. Nem ő dönti el, mi nekik a legjobb. Azon van, hogy a szoptató anya jól informált döntést tudjon hozni. Aztán persze vérzik a szíve, ha mégsem szopik a baba.
Egyszer meglátogattam egy családot, ahol 5 perc alatt kiderült, hogy az anyuka nem akar szoptatni. Meg is mondta, hogy ő nem kínlódik vele, inkább fej és pótol. Elmondtam neki, hogy nem kéne kínlódni, 2 nap alatt helyrehozható a baj. Nem akarta. Mit tehettem volna? Megtanítottam hatékonyan fejni, hogy legalább anyatejet kapjon a baba. Abban segítettem neki, amiben szüksége volt segítségre. Később hallottam, hogy örült, hogy nem erőszakoskodtam vele, hanem megértőnek bizonyultam. Nekem beletelt még pár hétbe, amíg nem kudarcként értékeltem ezt a látogatást.

Érted, Kiváncsi? Szóval ezért mondom, hogy nem kellene szerintem ilyen elítélően nyilatkozni másokról, mert annyi oka lehet egy cselekedetüknek azon az egyetlenegyen kívül, hogy előírja kötelezően, hogy én, te, ő, bárki más a legjobbat tegye! Úgyhogy ne érezd magad úgy, mintha valami bigott pappal beszélnél, aki egyedül a saját és egyháza álláspontját fogadja el, és ha nem követi valaki ezt, akkor máglyára küldeti! Kép

Amit a laktációs szaktanácsadói szolgáltatást igénybevevő rétegről gondolsz, ahhoz csak annyit fűznék, hgy még nem jártam szupergazdag családoknál. Sőt, egészen hétköznapi, polgári életet élő családoknál jártam. Tudod, én sem vagyok gazdag, mégsem a körzeti szakrendelőbe megyek fogászatra, hanem kiperkálom a magánrendelésen a megszabott összeget. De beszélhetnénk a nőgyógyászati rendelésekről vagy akár a szülésről.

Személyes segítség pedig nem csak pénzért van: vagyunk egypáran LLL-csoportvezetők, önkéntes tanácsadók, akiket föl lehet hívni vagy elmenni a baba-mama csoportunkba. De tudnának mesélni azok a családok is az ingyenes segítségnyújtásról, akiket meglátogattunk, vagy akiket egy-egy LLL-es a saját otthonába hív.

Éppen ezért kinyílik a bicska a zsebemben, amikor olyat hallok, olvasok, amit te is írtál: "Na és persze jó lenne, ha épp ezért a védőnők szívükön viselnék a dolog sorsát, és képeznék magukat ezirányban. De akkor megint fel kell tennem a kérdést: ezért a pénzért? Hogy elmenjen, fizessen egy tanfolyamért, utazzon, rááldozza a szabadidejét, esetleg pénzért segítséget hívva emiatt a saját gyerekéhez? Legyünk már reálisak! Ha nem fizeti az egészségügy ezt a képzést, nem várható el a védőnőktől se."
Mesélj erről! Nekem, meg az összes többi LLL önkéntesnek, meg az összes Gólyahíres önkéntesnek és még sorolhatnám a non-profit szervezeteket, ahol önzetlenül segítenek másoknak! Akik fizetünk a képzésért, fizetünk a továbbképzésért és egy fillér ellenszolgáltatás nélkül dolgozunk. Akik a nap bármely szakában felvesszük a telefont, ha csörög, és kivonulunk a családi életből minimum 20 percre, naponta többször. És csak ha nagyon nem alkalmas, akkor kérünk visszahívást, vagy kapcsoljuk ki a telefonunkat. Ennyit arról, hogy "ezért a pénzért?"!
Tudod, Kiváncsi, az én véleményem szerint nem nagyon van olyan szakma, ahol megengedhetné magának bárki, hogy ne képezze folyamatosan magát. Az egészségügyre ez többszörösen igaz! Ez nem pénz, hanem lelkiismeretesség kérdése! És jó, ha tudod, hogy a védőnőknek is muszáj képezniük magukat, gyüjteniük kell a credit pontokat. Van, aki épp csak annyi tanfolyamra megy el, hogy összegyűljön a szükséges pont, de én ismerek olyat, aki már rég túl van rajta, mégis folyamatosan képezi magát. Pl. az LLL továbbképzésen!

Ami a "megvett" védőnőket illeti: általánosítani nem kell, ebben egyetértünk. Tudok olyan védőnőről, aki a tápszergyártók jóvoltából jár külföldre síelni. Egyről tudok, de nem vagyok olyan naív, hogy azt higyjem, több nem lehet. Ugyanakkor ismerek SOK olyan lelkiismeretes, az anyuka ágya szélén órákat ülő védőnőt, aki a kevéske fizetése ellenére se tenne ilyet. Megvehető, korrupt vagy korrumpálható emberek mindenhol vannak. A tápszergyártók keresik őket. A védőnői konferencián tavaly csinos kis táskát kaptak a bejáratnál, benne információs füzetek, tápszerminták és mindjárt az átvevő nevét és elérhetőségét is felírták. ss, javíts ki, ha tévedek! Vajon, mire kellett nekik a címlista?!!!

Kiváncsi, neked van még egy történetem arról, mi történik, ha nem írják fel azonnak a tápszert a kétségbeesett anyukának. Egy barátnőmet még a szülés előtt elláttam LLL-füzetekkel, bár még nem voltam szoptatási tanácsadó. A lány eltette őket, el sem olvasta. Aztán lehetett vagy két hetes a babája, amikor gondjaik lettek (most nem részletezem), az orvos és a védőnő pedig elzárkózott a tápszer felírásától. Hétvégén az ügyeletes patikába próbálkoztak, ahol a patikus azt mondta: egy ekkora gyereknek szopnia kell, és nem adott tápszert nekik. (Ez, szerintem elég nagy merészség volt a patikustól, de végül is jól sült el.)Ekkor hívott föl engem. A baba cumizavaros volt. Az anyuka kitartóan végigcsinálta, amit mondtam neki annak ellenére, hogy nagyon fájt a sebes melle. Minden nap felhívtam és rágtam a fülét és bíztattam. A babája egyéves korán túl szopizott. De vajon mi lett volna, ha rögtön felírják, odaadják neki a tápszert?

Csics, ahogy mondod, Franciaországban katasztrófa, hogy mi van! Nem csoda, hogy a nők harmincvalahány százaléka szoptat csak. Azt hiszem, Zsuzsi74 tudna erről mesélni.

Cory, valóban az lenne a "jó eset", amiről te írtál. Kár, hogy nem így van...

ss, ugye, ha odamész az orvoshoz és tápszerreceptet kérsz tőle egy mamának, elfogadja a véleményed és felírja?

Matska, ne bántsd már az egyesületet! Mit gondolsz, hányan dolgoznak benne aktívan és ebből hány beszél úgy angolul, hogy nemzetközi szinten tehessen valami és róluk hány bőrt lehet még lehúzni? Mert jelentem, akikről én tudok, azok kidolgozzák a belüket már most is. Tudod, nem véletlenül szoktam/szoktunk éjjel kettőkor lefeküdni. A tápszergyártók egyébként magasról tesznek arra, hogy mit hőbörög egy kis szoptatásért egyesület. Nemzetközi szinten tojnak a Kódexre. Csak ott tartják be, ahol törvénybe iktatták. (Nem sok helyen.) Amúgy csak iránymutatás, mint a Gyermekorvosi Szakmai Kollégium vagy a Védőnők Szakmai Kollégiumának az állásfoglalása pl. a 6 hóig tartó kizárólagos szoptatásról.
Kb. egy éve írtam itt, hogy valaki elvállalhatná a Kódex-figyelést Magyarországon. De volna még más feladat is, kedves Matska, már tudom is, ki lenne a legalkalmasabb személy! Kép
Egyébként ha jobban megnézed az IBFAN vagy Baby Milk Action oldalt (nem emlékszem, melyik), találsz magyarországi bejelentést a 90-es évekből.

Remedia tápszer: az izraeli Humana képviselő állítólag azt kérte, hogy a gyár a tápszer zsírösszetételében végezzen változtatásokat. Valamilyen mulasztás következtében viszont B1 vitamint vontak ki belőle, aminek a hiánya köztudottan olyan visszafordíthatatlan agykárosodáshoz vezethet, aminek halál lehet a vége. Ez történt. (Az már felettébb sajnálatos, hogy egyesek ebből megint politikai tőkét akarnak kovácsolni: terjed a rémhír, hogy a németek már megint ki akarják készíteni a zsidókat.)
Ami viszont öröm az ürömben, hogy az izraeli anyák a tragédia hatására kezdik felismerni a szoptatás fontosságát.Egyébként a Haaretz és a Jerusalem Post honlapján angolul több cikk is olvasható ezzel kapcsolatban.
Sajnos ez nem az első (és valószínűleg nem az utolsó) eset, amikor valami vagy hiányzik a tápszerből, vagy több van benne, mint kéne, vagy szennyezett vagy fertőzött, satöbbi. Erről is írtam már itt, a tápszer- és bébiételvisszahívásokról, ha emlékeztek.

Na, megpróbálok, ma még éjfél előtt ágyba kerülni.

Jó éjt!
Iboly
iboly

Iboly!
Gratulalok, hogy pozitivan ragtad a baratnéd fülit!!! Nekem este telefonalt 1 baratnöm, akinek 3 hetes a babaja, Bretagne-ban született, s mivel koraszülött volt és inkubatorba tették, lebeszélték a baratnömet a szoptatasrol, pedig lett volna teje...Kép Elég furcsanak talaltam...
Nekem is le kéne feküdnöm... Puszi MINDENKINEK!!!!!
Vendég

Iboly,
köszönöm a bőséges választ. Nagyon szép, hogy így gondolkodsz, így élsz. Ez azonban véleményem szerint nem várható el mindenkitől. Az emberek túlnyomó többségét ösztönözni kell, hogy kívánjon okosabb és tájékozottabb lenni. Az anyáknak a gyermekük az ösztönzés. A védőnők a saját gyerekeiknek - akik már nem csecsemők - lehet, hogy akkor tesznek jobbat, vagy legalábbis ők így érzik és tapasztalják, ha ajándékokkal és tanulmányutakkal támogatják meg őket a tápszergyártó és egyéb cégek. Nem mindenki olyan öntudatos, mint te, és ezt nem is lehet elvárni. Addig, amíg a helyes tanácsok adása csak "becsület és dicsőség dolga", nem jutunk sokra, tudod, ez a jelsző már korábban se vált be. Én azért továbbra is el tudok képzelni olyan jövedelemszintet, amelynél nem zsarolható ki a családi kasszából az önképzés. És az öntudatos pályaelhagyás se.
Ami meg azt illeti, hogy ki ítél el kit.. no de hagyjuk. Igazán nem ezért vagyunk itt.
Kíváncsi
kíváncsi

Na, jó! Amíg offline írtam, addig megjelent itt egy csomó hozzászólás, muszáj reagálnom.

Kiváncsi, szerinted, honnan jutnak hitelesebb információhoz az érdeklődők a szoptatással kapcsolatban: egy önkéntesekből álló, non-profit szervezettől vagy a profitorientált tápszergyáró cégektől?

Snoopy, a szakmai konferenciákon való részvétel valóban nagyon drága. De a tudás szinten tartása, az új információk begyűjtése nem csak konferenciákon lehetséges. Vannak szakmai lapok és itt a net. A Ligától ingyen lehet könyveket kölcsönözni. Te még nem voltál szopis konferencián, mégis többet tudsz a szoptatásról, mint sok védőnő vagy orvos. És azért vannak elérhető összegű továbbképzések is, lásd a mi kis hétvégi továbbképzésünket, ahol a részvételi díj 700,-Ft.

Zsuzsa, szerintem nagyon jó, hogy egyáltalán megpróbáltad szoptatni a babádat! Nem hiszem, hogy szégyenkezned kéne. Képzeld, volt egy örökbefogadó mama, akinek sikerült és azért hagyta abba, mert a védőnője azt mondta, hogy az ő tejében nincs semmi! Kép

ss, mit szólsz Kiváncsi védőnőjéhez? Aki tápszerreceptet ad és rányomja az orvos pecsétjét?
Még annyit muszáj elmondanom, ha már ss "leszólós"-nak nevezted a topikot, hogy rendkívül szomorú, hogy pont egy csomó védőnő neve kerül a negatív táblába. Mi itt úgy nézhetünk ki, mint akik utálják a védőnőket. Pedig szó sincs általánosításról! Azokra a védőnőkre haragszunk, akik hülyeségeket tanácsolnak a mamáknak! Ha engem nem kötne a titoktartás, akkor kb. 10-szer ennyi név lenne a negatív táblázatban.

RJuli, megpróbálom dióhéjban: a D-vitamin és a K-vitamin szükségességéről megoszlanak a vélemények. D-vitaminra nincs szükség, ha valaki elegendő időt tölt a napon. Mivel ez nem mindig megoldható (ózonlyuk, tél, stb.), szükségessé válhat a pótlás. K-vitaminról sincs egységes vélemény, van olyan ország, ahol megelégszenek az egyszeri, születés után adott dózissal, van aki szerint arra sincs szüksg. Azon pedig el lehet gondolkozni, hogy ha az anyatejes táplálás a biológiai norma, akkor vajon nem pont annyi vitaminra és egyébre van szüksége a babának, amennyi a tejben megtalálható?
Vas: azok a babák, akik nem kapnak tápszert (egyszer sem!!!) vagy más tehéntejalapú élelmiszert, illetve nem kezdik meg a hozzátáplálását 7 hónapos kor alatt, azok általában nem szorulnak vaspótlásra az első évben, náluk nem alakul ki vashiányos vérszegénység. (Később kialakulhat.)

betegség: lehet, hgy Dóri többször megbetegedett, de az az általános tapasztalat, hogy az anyatejes babák ritkábban betegszenek meg vagy enyhébb lefolyású a betegségük. Kivételek mindig vannak, senki nem állítja, hogy anyatejes baba nem lehet beteg. Azt pedig nem tudhatod, hogy ha nem lenne anyatejes, hányszor betegedne meg és milyen súlyos lenne.

Iboly
iboly

Kíváncsi,
" Addig, amíg a helyes tanácsok adása csak "becsület és dicsőség dolga", nem jutunk sokra" - írtad. Akkor csak egyetlen kérdésem volna: amikor vki elhatározza, hogy védőnő lesz, akkor ugye tisztában van a fizetésekkel? Mi a jó fenének megy el védőnőnek? Menjen akkor mittudomén asszisztensnőnek, nővérnek, stb. Ott nem kell annyira képezniük magukat. Kép Kép Tudod, én tisztában vagyok vele, h a legtöbb ember azért dolgozik, hogy valahogy eltöltse az idejét, és ezért valamennyi pénzt kapjon. És ezalól rengeteg egészségügyis sem kivétel. Tudom, hogy kevesen gondolkoznak úgy, mint én (és mint pl. Iboly, sok önkéntes, stb.), hogy ha valamit csinálok, akkor azt professzionális szinten teszem. Ha meg valamit nem akarok magas szinten végezni, akkor nem is vállalom a címet.

És ne gondold, hogy Iboly elítél téged! Egyszerűen nem ért egyet a véleményeddel, és mi, az LLL militarista szárnya KépKépKép olykor lendületesen fejezzük ki magunkat. Kép Puszi, és gyönyörű napot mindenkinek,

Virág
Virág

Kíváncsi azt írja, hogy "a millió mamiújságból lehet már tájékozódni legalább az alapokról. Nem hiszem, hogy aki nem, vagy nem elég ideig szoptat, azért teszi, mert hírből se hallott a szoptatás jelentőségéről." Sőt, nemcsak a jelentőségéről lehet kimerítően olvasni, hanem arról is, hogy pontosan miért és hogyan szoptassunk. Én terhesen kezdtem Kismamát olvasni, meg kell mondjam, odáig nem tudtam volna egy fél évest egy 3 évestől megkülönböztetni, és a csecsemőétkezésről egy főzelékkel teli cumisüveg jutott az eszembe. A kórházlátogatásnál viszont már az érdekelt szinte kizárólag, hogy azonnal mellre rakják-e a gyereket, és adnak-e tápszert pótlásként.
Nem beszéltem semmilyen hozzáértővel, tanácsadóval ezügyben, a védőnő egyáltalán nem beszélt ilyesmiről, kb a gyerek 6 hónapos korában kezdtem csak netezni is. De azóta sem igen tudott senki érdemi információt hozzátenni ahhoz, amit annak idején abből a 4-5 számból olvastam. Ennek alapján harcoltam meg a családommal, s ennek alapján engdtem el a fülem mellett a védőnő és az orvos fantasztikus csecsemőtáplálási tanácsait. Kitti most volt másfél éves, szopik.

Ez az egyik oldala az újságolvasásnak.
A másik, hogy nem győzök csodálkozni, milyen kérdéseket tesznek fel szülés előtt és után álló nők, miket állítanak és miket javasolnak egymásnak itt a Babaneten. Olyasmikről van szó, ami nem merülhetne fel, ha csak egyetlen lapot is elolvastak volna. Ha meg még a Babanet archívba is beleolvasnak (azaz nem csak az épp aktuális poénkodés érdekli őket, hanem az érdemi info is), akkor pláne. Szerintem ezek mellett a fórumok mellett laktációs tanácsadó tényleg csak a végső esetben kell.

Teljesen világos, hogy sokan nemhogy nem "utaznak", ugyanmár, de utána se olvasnak ennek a kérdésnek, nem érdekli őket eléggé. Akkor mit várhatnánk?
méri

Matska!

Nem kerültem ki a kérdést!Csak lehet, hogy nem olvastál annyira vissza! Kép Pont hogy abban a pillanatban, amikor úgy éreztem kevesebb a tejem, mentem tanácsért, segítségért jobbra-balra, megkerestem a nálam tapasztaltabb anyákat, pihentem, ettem, szedtem homeo bogyót, ittam a teát, fejtem, szóval úgy érzem mindent megtettem, hogy a babámnak jó legyen. Jelzem fél éves koráig húztuk úgy, hogy a bnőmtől is kapott tejet, meg tőlem is, tehát igazából azóta tápszeres, JA és nekünk még mindig receptre írja dnő, pedig lassan már egy éves....Tény, hogy a védőnőnk nagy ívben sz....ik ránk, amikor a Bence pici volt, akkor is jó ha kéthavonta jött. Tehát tőle még akkor sem kértem volna tanácsot, ha tud adni....mert amúgy szerintem halvány sejtése sincs dolgokról! Ezzel nem az összes védőnőt bántom, csak a miénkről megvan a véleményem!

Süti
süti

Virág,
amikor valaki elhatározza, hogy az egészségügybe megy dolgozni, általában középiskolás, vagy általános iskolás. Nyilvánvalóan fogalma sincs arról, mit jelent, megélni a fizetésből, egyáltalán nem arra koncentrál, hogy milyen jövedelemet húz majd, hanem - hál'istennek - még idealista, valamint ez érdekli. Ez különösen igaz azokra, akik már több évtizede gyakorló védőnők, és nem a mai szisztéma szerint kapták a képzést, amikor már - tudtommal - főiskola kell a feladat ellátásához.
Egyáltalán nem gondoltam, hogy Iboly elítél engem, én arra a gondolatára reagáltam, hogy: "Érted, Kiváncsi? Szóval ezért mondom, hogy nem kellene szerintem ilyen elítélően nyilatkozni másokról, mert annyi oka lehet egy cselekedetüknek azon az egyetlenegyen kívül, hogy előírja kötelezően, hogy én, te, ő, bárki más a legjobbat tegye! Úgyhogy ne érezd magad úgy, mintha valami bigott pappal beszélnél, aki egyedül a saját és egyháza álláspontját fogadja el, és ha nem követi valaki ezt, akkor máglyára küldeti!"
Ami ugye arra utal, hogy én ítélnék el másokat.
Ezt félreértésnek gondolom, és visszautasítom. Sőt, most azt is leírom, hogy pont azért ragadtam billentyűzetet, mert úgy gondolom, Matska volt az (csüt, 11.53), aki elítélően nyilatkozott, mégpedig meglehetősen.
Matska,
igazán nem akarok feszültséget, mert tudom, hogy a jó szándék vezérel. Egyszerűen csak szeretném, ha a babanetre látogatók (anyák, védőnőnők) azt látnák itt, hogy a szopis topikokban jószándékú lányok, anyák beszélgetnek, akikhez nyugodtan lehet fordulni tanácsért, kérdéssel, és nem kell elrántsák a fejüket, ha valami olyat találnak mondani, ami nem illik a képbe! Hiszen az a cél, hogy egyre többen elfogadják az álláspontodat, nem? Kép Egyébként pont ezért nem nevesítettelek az első hozzászólásomban, mert szerettem volna elkerülni a személyeskedő vagdalkozás látszatát is, és csak a jelenségről kívántam szólni: támadással csak várat lehet bevenni. Kép Most is azért küldöm csak neked a mosolyikat, hogy lehetőleg ne a tüske domináljon köztünk.
Iboly,
a kérdésedre a válasz: persze, a nonprofit társaságtól, (legalábbis jó esetben, mert ha nem konkretizáljuk a kérdést most az LLL-re, nem teljesen biztos) csak nem értem, mire kaptam ezt a kérdést. Kicsit megvilágítanád? Lehet, hogy én voltam zavaros.
Még egy gondolat jutott eszembe: én nem járok maszek fogorvoshoz és maszek nőgyógyászhoz sem, sőt, nem mennék magánkórházba se, bármennyire is elterjedne az a nézet, hogy akkor teszem a legjobbat a babának és magamnak is. Öntudatos állampolgárként éppenhogy azt gondolom, hogy ha már kötelező egészségbiztosítást fizetek, akkor el is várom, hogy az állam a beszedett pénzből építse ki a megfelelő hálózatot, aminek igénybe vételéért még hálapénzt sem kell fizetnem. Egyáltalán nem tetszik, hogy a jobb ellátásért külön rendelésre kell járnom, másrészt nem is hiszek abban, hogy a magánrendeléseken felétlenül jobb orvosok vannak, nagy valószínűséggel csak jobb anyagi háttérrel rendelkező orvosokat/szakembereket találni ott, akik meg tudták valósítani a magánpraxist. Az eü hálózaton belül is vannak kiváló szakemberek, viszont ha az igényesebb réteg kifordul a közellátásból, akkor épp őket, illetve őket is magukra hagyják.
Másrészt meg csak úgy lehetnének elkerülhetők az ilyen viták, hogy ha a közellátás része lenne a szopitanácsadás is, így nem csak a kiválasztott szerencsések kerülhetnének az információ közelébe.
Kíváncsi
kíváncsi

Iboly, kedves, már régóta levelezésben állok Mike BradyvelKép, onnan tudom, hogy ki Magyarországon a "hivatalos" kapcsolattartó, de azért figyelem a gyártókat én is rendesen, csak sok időbe telik a .... Nestlé hülye füzeteinek angolra fordítása, amivel aztán klasszul el lehet majd őket meszelniKép.
Ja, tudom én, hogy a Szoptatásértban, meg mindenhol önkéntesek dolgoznak sokat a semmiért, de azért még szabad legyen némi kritikát megfogalmazni...
A feladatokat alig váromKép

Kíváncsi, az eü-ben dolgozók felnőtt emberek. Akik tudták mit vállalnak, amikor ezt választották. Ha megmaradnak benne, akkor ez az ő felnőtt döntésük, ezért nem jár dicséret.Ez is csak egy foglalkozás (amit szeretnek misztifikálniKép), ami mellett is lehet dolgozni. Utoljára mikor emeltek piedesztálra sajnálni egy postást? Egy közértest? Egy nyugdíjast aki a McDonaldsban takarít? Pedig ők még kevesebbet keresnek és ugyanolyan fontos a munkájuk... Hagyjuk ezt a pénzkérdést, jó? Annyira ciki erre hivatkozni.

pusz,
matska

u.i.:rjuli, van alkati gyengébb immunrenndszer is, képzeld, ha nem szoptatnál mennyit lenne beteg a pici... és sajna a vírus ellen az anyatej sem védKép.
matska

Matska,
hohó, azért az nagyon nem mindegy, hogy a portás vagy a közértes igénytelen és/vagy hagyja ott az állását a kevés fizetéséért, vagy az egészségügyis, a tanár vagy a kutatómérnök! Baromira nem érdekel, hogy ki szeleteli nekem a párizsit holnap, annál inkább, hogy ki köti be az infúziót a gyerekemnek!
Engem meg az háborít föl, hogy bizonyos szakmák gyakorlóit nyomorszintre kényszeríti a társadalom abból a megközelítésből, hogy neki kötelessége - lehetőleg ingyen - kiváló munkát ellátni, hiszen az ő feladata pontosan végezni a munkáját, miért nem ment el akkor bankosnak vagy konzumnőnek, ha pénzt akart keresni?! Na ne már! Nézz körül, a felelősségteljes munkákat mindenhol megbecsülik anyagilag is, kivéve a volt szoc. országokat - igaz, a béketábor többi tagjáról nem tudok sokat, lehet, hogy már mindenhol jobb a helyzet, mint nálunk(?). Egy portás felelőssége nem mérhető össze egy tanítóéval, és ennek igenis meg kell(ene) jelennie a bérezésben is!
Kíváncsi
kíváncsi

Sziasztok! Iboly, Rjuli! Az én kisfiam is ellenpélda arra az állításra, hogy a szopis babák ritkábban és kevésbé súlyosan betegszenek meg. Ő 2,5 évig szopott, ahogy a nagykönyvben meg van írva, fél évig kizárólag, utána is nagyon sokat. Mégis kivették 2,5 évesen a manduláit (garatm-t is), amit vagy 8 tüszős m.gyuszi előzött meg, tüdőgyulladás is volt és egyéb finomságok. Közben a környezetünkben a tápis gyerekek ugyanazt a vírust, bacit pár nap takonnyal megúszták. Ezt NEM AZÉRT írom, mintha nem értenék egyet Ibollyal, messzemenőkig vallom az LLL elveit, mindenkinek hirdetem is őket, ha megkérdez, de: honnan tudható, hogy mennyire betegedett volna meg egy tápis baba, ha szopik, és mennyire egy szopis, ha tápis lenne? És milyen statisztikán alapul ez az állítás? Kicsit szélsőségesnek érzem. Én úgy látom, hogy vannak gyerekek, akik bizony hajlamosabbak súlyosabban megbetegedni és többször, és vannak, akik nem. Biztos belejátszik a szoptatás is, de erősebb lehet a terhesség alatt őt ért hatások, a gének, egyebek. Érdekességként: kislányom 9 hónapos, ő is ugyanúgy szopizik, és nála igaz, hogy attól a vírustól, amit a bátyja nemrég hozott az oviból és amit ő hetekig nyögött, a hugi épphogy picit taknyos lett. Szóval nem okoskodni akarok, csak éppen "hangosan" gondolkodtam. (Főleg, mert a mandulaműtétnél nagyon hibáztattam magamat, és nagyon el voltam keseredve, hogy a sok szopival sem tudtam megerősíteni szegénynek az immunrendszerét...) Na ennyi, kösz, hogy meghallgattatok. Klára
klara

Szerintem a lényeget tekintve mindenki mindenkivel egyetért. Kép És a fentiek miatt, amit írtál, Kíváncsi, megyünk ki külföldre. (A párom mikrobiológus orvos.) Viszont: amíg pl. a fogorvos az SZTK-ban nagyjából azt csinál, amit akar és úgy, ahogy akarja (lehet trehány, bunkó, stb.), addig a magánrendelésén muszáj kedvesnek és precíznek lennie, ha klienskört akar, vagy meg akarja azt tartani. És egyetlen fogamat, nemhogy a gyerekem egészségét, életét, a szülésemet, stb, nem fogom kockáztatni az "öntudatos állampolgár" ideájáért. Volt idő, hogy így gondolkodtam. Jónak, elvárandónak még mindig gondolom, csak éppen megvalósíthatónak nem. Túl sokszor voltak velem parasztok a fogorvosok, és az első 2 gyerekemhez "elfelejtett" bejönni a szülész. Na ezt többet nem. Én öntudatos nő és anya vagyok, az államot meg leszarom. Bocs. Kép Az első az én és a családom érdeke. Szerintem. (És most nagyon szeretném, ha nem volna benned rossz érzés, mert nem támadtalak, ez az én véleményem, pont. Elfogadom, hogy neked más. Kép Ha ezt élőszban beszélnénk, jobb lenne, éreznéd, hogy nekem sincs semmi bajom. Kép)

Virág
Virág

Kíváncsi!

Igen, a akkor is kell ennie a gyereknek. De vajon a tápszerrecept mellé megkapja-e azt az infót is, hogy ez most lehet, hogy jobbnak tünik, de hosszú távon nem. Kap-e mellé tájékoztatást, hogy mennyivel drágább lesz neki hosszútávon (ha már fontosak az anygiak) és kap-e egy listát a lehetséges segítségekröl?
Azt nem tudom, hányan dobják el a kórházi tápszeres receptet, viszont azt igen, hogy itt nálunk még mindig nagyon elszántnak kell lenni ahhoz gond esetén, hogy valaki véghezvigye a szándékát szoptatás terén.
Az OEP hozzáállását én sem értem.
Tudom, hogy vannak olyan anyukák, akiket megnyugtat az a tudat, hogy a gyerek nem hal éhen. Viszont ezzel együtt azt is, hogy nagyon sokaknak fogalmuk sincs arról, hogy a baba mivel jelzi az éhségét, és hogy a sírása nem feltétlenül az éhesség jele. És úgy gondolom, elöször erröl kéne a mamát tájékoztatni. Talán az is megnyugtatná, ha a védönö vagy az orvos ilyen jellegü dolgokról is beszélne vele. Vagy legalább szakemberhez irányitaná. De nem beszél senki (tisztelet a kivételnek), igy marad a megnyugató tápszeresdoboz. Tudom, megint oda lyukadunk vissza, hogy miért tenné bárki, hisz a védönöknek sok munkájuk van, amit kevés pénzböl kell ellátni. Ugye?
Teljesen igazad van, hogy a fizetség nem mindegy. De: ha már ezt választotta, tudnia kell, hogy ennyi van. És innentöl kezdve nincs mentsége rá, hogy ne lássa el rendesen a munkáját. Én tényleg úgy vagyok vele, hogy igenis hagyja el az állását, ha azt nem tudja maradéktalanul és szivvel ellátni. Ekkor talán két lehetöség van: marad az, akinek mindegy, hogy mennyi a pénz, de teszi a dolgát, és marad az, akinek kellene több pénz, de ez maradt neki, legalább van munkája. Ez utóbbiakat viszotn rá kell venni valahogy, hogy neki se legyen mindegy.
Igen, fizessék meg az ilyen szakembereket. De ameddig nincs, addig nincs jó ellátás? Addig pl. a tanárok csak félszivvel tanitsanak? Ez a 22-es csapdája...
"ha a közellátás része lenne a szopitanácsadás is, így nem csak a kiválasztott szerencsések kerülhetnének az információ közelébe": szerintem Ibolyék (egy mondat töle: "És szívügyem lett, hogy mások megkaphassák az információt.") és minden velük együtt gondolkodó ezen van, hogy mindenkihez eljussanak az infók.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Virág!

Nem túl jó ezt hallani, mert te vagy az, aki igazán harcosKép. És ha a legjobbaink feladják? Sokat gondolkodtunk azon, hogy igen, külföldön mennyivel másabb. Amiért itthon megküzdünk. Nálunk még nem billent a mérleg, mert ha nem is nagyon egyszerü a helyzet, azért még mindig vannak lehetöségek (az én párom informatikus, és nem is rosszKép). Lehet, hogy ha külföldön élnénk, akkor visszanézve azon gondolkodnánk, hogy tudtunk itt igy élni...

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Virág,
nekem sincs! Kép
Én ezt másként látom, soha nem mennék el amiatt a hazámból, hogy jobb ellátást kapjak, sokkal inkább azért akarok maradni, hogy mindenki jobb ellátást kapjon - otthon. Ki így-ki úgy. A neten úgyis megtaláljuk egymást, ha akarjuk! Kép
Kíváncsi
kíváncsi

Beszti,
amerre én jártam, megkaptam az információt. Ez biztató, nem? Nem is az anyatejes táplálás kiváltására, hanem a kiegészítésére kaptam tápszert. Előtte próbaszopi volt, meg minden. Meg a kíméletes HA tápszer, meg a csak akkor, ha kell....tanácsok. Még előtte, amíg - szerencsére jó pár ilyen hét is volt mindig - csak szoptattam, az elismerés, a dícséret, szóval ez is arra utal, hogy nem szopiellenesek és nem tápszerpártiak az orvosok.
A védőnök közötti információáramlásról, továbbképzésről, stb. csak annyit tudok, amennyit tőletek hallok. Szóval nem sokat. Azt viszont tapasztaltam, hogy - legalábbis akikkel nekem volt, dolgom, lehet, hogy szerencsém is volt - lelkiismeretesek, kedvesek és egész jóltájékozottak voltak. De emberek. Akiknek adott esetben saját véleményük van, és nem brossúrák, amiket lehet egységessé fogalmazni.
Lányok,
ugye azt azért érzitek, hogy nem ellendrukker vagyok? Erősítsétek meg! Kép
Kívánc
kíváncsi

Kiváncsi: szerintem naiv vagy, ha azt gondolod, sokakat nem a pénz irányít pályaválasztáskor. Nekem több osztálytársam is azért ment a közgázra, vagy progmatra, mert onnan jól kereső ember lehet, míg az orvosival nem.

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest

Kíváncsi: postást írtam, nem portást. A gyerekednek az infúziót könnyen lehet, hogy képesítés nélküli segédápolónő köti be. Elkéred a bizonyítványát előtte? Ugyan már. És lehet, hogy jobban megcsinálja, mint az orvos, ugyanis a magyar orvosegyetemet el lehet végezni anélkül, hogy beadnál egy injekciót... ez komoly!Kép Kíváncsi, a dokinak el kellett volna mondania, hogy hogyan kell a tejet szaporítani. Csakhogy nagy valószínűséggel nem tudta!Kép

A baj ott kezdődik, hogy nézzetek meg egy gyerekgyógyászat tankönyvet, amit az orvosin használnak oktatásra...mit is írnak a szoptatásról és elválasztásról? Ennél a védőnői könyv kicsit rosszabbKép. Kevés szakmailag annyira igényes ember van, aki utánamegy a legújabb infóknak. És egy orvos nagy valószínűséggel SOHA nem fogja beismerni, hogy elavult a tudása. Valszeg egy védőnő sem. Pláne nem egy "laikus" anyukának. Maguknak sem, hátha még jönne a csúnya bűntudat!

Cory, azért az orvosok nagy többsége remekül keres, tisztelet a kivételnek: pl. pathológusok, röntgenorvosok, labororvosok. Mikor is adtatok utoljára parát ezeknek? És a gyerekorvosnak? Na ugye.

Ha nem merünk kritizálni akár mást, akár magunkat így is marad mindenKép. És akkor azt már megérdemeljük.

matska
matska

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?