2002.06.12 01:19
Szerző: Anonymous
Kedves névtelen Anna (jun.3.)
Magyarországon rendszeresen megcsinálják ezt a mûtétet a terhesség alatt P4 cytológiánál. Ennek pedig az az oka, hogy terhesség alatt is elõfordulhat invazív rák a méhszájon (bár a P4 nem azt jelenti, hogy biztosan rák, de meg van ennek is az esélye), és ebben az esetben a szülés robbanás szerûen rontja az anya állapotát, életkilátásait. Magam is ismerek több esetet, ahol a terhesség alatt kifejlõdött, de nem észlelt méhnyakrák a szülés után 1-2 éven belül az anya halálát okozta. A fenti mûtét biztossá teszi annak megállapítását, hogy veszélyben van-e az anya élete vagy nem. Ekkor már az anya dönthet abban, hogy élete veszélyeztetésével kihordja a gyermeket és esetleg utána itt hagyja árván, vagy nem szüli meg õt, de saját maga meggyógyul. Igaza van az orvsnak, hogy akkor is el kell végezni a mûtétet, ha az ismétlés P2. Ezek olyan elvek,amik nem az orvos korától függenek, hanem a lelkiismeretességétõl. Terhesség alatt minden esetre kisebb darabot vágnak ki a méhszájból, mint egyébként, úgy hogy szülés után esetleg meg kell csinálni a teljes konizációt is, ha a szövettani eredmény ezt indokolja.
A LLETZ féle ambuláns eljárás nagyobb veszélyt jelent a babára és az anyára nézve is, mert ott nem varrják össze a sebet, hanem leégetik, ugyanakkor a méhszáj terhesség alatt sokkal vérzékenyebb. A terhesség olyan speciális eset, ahol a szikés méhszájplasztika illetve konizáció indokolt.
A cytológiából nem lehet biztonsággal megállapítani, hogy van-e rákos sejt, az csak a figyelmet hívja fel arra, hogy szövettani vizsgálat szükséges!
Szóval az én tanácsom is az: a javasolt mûtétet el kell végeztetni mindkettõtök érdekében.
Panna!
Az orvostudomány nem olyan, mint a 2x2. És az ember nem olyan, mint a rádió, hogy egy kis hibakeresõ mûszerrel el lehessen dönteni a tennivalót. Minél töb orvost kérdezel meg, annál bizonytalanabb leszel. Végül Neked kell döntened. Én a terhesség kihordása mellett döntenék, mert a látott sérült gyermekek nem a terhesség elsõ napjaiban sérültek! Ha indokolt lenne a félelmed, akkor a terheségmegszakítás hivatalos orvosi indokai között szerepelne a röntgen vizsgálat miatti terhességmegszakítás, azonban ez nincs az indokok között!
Trigo!
Streptococcus sokféle van, és általában valamelyik csoportja minden nõ hüvelyében megtalálható. Nincs steril hüvely! Én a terhesség alatt Neomycines-Nystatinos hüvelykúpot (bórsav és Nátrium boricummal) szoktam adni , amik nem szívódbak fel, csak a hüvely nyálkahártyán lokálisan hatnak. A legtöbb baci érzékeny a Neomycinre, éppen azért, mert ritkán kerülnek érintkezésbe vele.
Levendula!
Valószínûleg nem fogja akadályozni a teherbe esést a testosteron, ha minden más rendben van. De ez nagyon sok tényezõs dolog!
Anett!
Nem tudom, a 2x2 Clostylbegyt mellett milyen a progeszteron értéked? Valószínûleg jó, a nyálkahártya mérete erre utal. A barnás folyás azért lehet a myomától is. Hysteroscopiás vizsgálattal lehetne megbizonyosodni róla, hogy valóban egyáltalán nem érinti-e a myoma a méh belfelszínét ill. nyálkahártyáját.
Ha eddig nem tetted, adasd be magadnak és a férjednek is a Gynevac kúrát, mert a tünetek lehetnek krónikus gyulladás tünetei is, amely akadályozza a terhességet.
Kata007!
Sajnálom, hogy nem jött be a fordítás, sajnos,nem mindenkinek jön be.
Adél!
Ha a hormon vizsgálat kimutatja, hogy sárgatest hormon elégtelenséged van, akkor a hormon kezelés nélkül vagy egyáltalán nem sikerül terhesnek lenni, vagy nagy a valószínûsége a vetélésnek. Nem szabad kockáztatni! Hormon pótlás a terhesség alatt még így is általában célszerû.
Via!
Javaslom a sótlan fúszermentes étkezést. A fél vese még inkább indokolja, mint az egészségeseknél, hogy diétával kíméld a vesét.
Vanda!
A hõgörbébõl is, a hormonértékekbõl is az a következtetésem, hogy sárgatest elégtelenség áll fenn. 1. Mindössze 4 olyan mérési pont van, ahol eléri a görbe a 37 fokot. 2. A progeszteron nem éri el a 64 nmol/l-t. A prolaktin így jó, tehát a Bromocryptin kell, de Closdtylbegyt vagy Serophen is kell.
ParaZita!
A Génia savanyítja a hüvelyt, ez kis mértékben javít a hüvelyflóra állapotán. Joghurt adását ma már nem ajánlják, mert nemcsak a jó laktobacillusok, hanm káros baktériumok is bekerülnek vele a hüvelybe. Gynoflor a benne levõ ösztrogén nmiatt terhesség alatt mindenképpen káros! Gynevac a terhességben nem árt. Én rendszeresen adom, ha szükséges. Több ezer esetben nem okozt problémát. Az orvosod azért nem tartja hatékonynak, mert nincs vele tapasztalata. A bakteriális vaginózis valóban vetélést,koraszülést stb. okozhat. Ha a Gynevac-tól fél az orvosod, írja fel a Neomycines-Nystatinos, bóraxos kúpot (l. Trigo-nak írtakat.)Ez ugyan nem olyan tartós hatású, mint a Gynevac, de minden nap használva jó hatású lehet. Valahol leírtam a receptjét, nemrég Lellának is megírtam, kérdezzétek tõle. Vagy megpróbálom bemásolni, de most megismételni nincs erõm. (Nézzétek meg, hány óra van.)
P.Edit!
A betegséged miatt valószínûleg feküdni vagy legalább is pihenni kell a terhesség második felében. Valószínû a császármetszéses szülés.
Erika!A Kútvölgyi Kórházban dolgozik egy nagyszerû ultrahangos doktornõ, nagyon jó szakember, nagyszerû ultrahangos készülékkel: dr. Bábinszki Ágota.
Mindenkit üdvözlök
Erazmusz