Új privát üzeneted érkezett!

Amerikai tudósok megállapították, hogy az étkezési csiga nyers állapotban való fogyasztása sokkal jobban hasznosul a csecsemő számára, mint az anyatej.
A telített és telítetlen zsírsavak aránya, az esszenciális aminosavak és a fehérjék hasznosulása megegyezik ugyan az anyatejével, de az étkezési csiga nyers húsában lévő vas 100%-ban hasznosul a csecsemő szervezetében, valamint más ásványi anyagok is jóval nagyobb arányban találhatók meg benne.
Éppen ezért a már 1 foggal is rendelkező csecsemőnél kiválthatjuk a mai divatos anyatejes táplálást a sokkal hasznosabb éticsigás táplálással.
Amennyiben még foggal nem rendelkezik a csecsemő; úgy az édesanya rágja meg előre a nyers csigahúst: az anya nyálában lévő peptidáz enzim előemészti babája számára azt.
Forrás: http://chef.com

Kedves séf; én is tudok egetverő marhaságokat, áltudományos cikkeket szopni az ujjamból és úgy tálalni, mintha én lennék a világmegváltó okostóni...

Jamina
jamina

Jamina! Ezt a cikket hol találtad?
Katkamama
Névtelen

Katkamama,
sehol, én írtam. Mint ahogy sejtésem szerint Séf is saját kútfőből merítette az ,,okosságait".
Csak azért követtem el ezt a kis ,,csínyt", hogy lássátok, nem kell mindent elhinni, ami tudományosnak LÁTSZIK.
Jamina
jamina

Jamina!
Így már értem, mert elhűlve olvastam, aztán kerestem a megadott linken, de ott se találtam. Kép

Sajnos ez az internet, soha nem lehet tudni, hogy egy forrás valóban hiteles-e.

A fórumokra ez méginkább igaz, én csak nagyon nagy fenntartással, és nagyon átgondolva fogadok meg itt olvasott tanácsot. Főleg, hogy sokszor kifejezetten védőnőre, vagy orvosra szoruló esetekben is adnak tanácsot jóakarók, és ez bizony már veszélyes lehet!
Katkamama
Névtelen

Jamina,
megint csak azt mondom, csúcs vagy!!! KépKép
kíváncsi

Jamina! Hát ez fantasztatikus volt! KépKépKép Komolyan, szereztél nekem pár jó percet! Kép

(Virág! A te kis parabolád a másik kis kedvencem: "Két hónapja dohányzom..." Kép Kép)

Névtelen5! Bocs.
Laura

Jamina!
Ez hullajó!
Graffiti:
Igyál CocaCola-t, százmillió ember nem tévedhet!
Egyél kutyasz*t, százmillió légy nem tévedhet!
Névtelen

Jamina,
ezt nem hiszem el!!! KépKépKépKépKépKépKép Ez valami hihetetlenül jó volt! Elsőre elhittem! KépKépKép És elképzeltem, amint nyers csigát rágok a gyerekemnek. Fúúúúúúúúúúúúúúúúúj. KépKépKép Itt röhögök, mint állat. KépKépKép Jamina, gyere gyakrabban. Kép

Virga,
sőt, ha jól emlékszem, Hercegnél szültél, és az első két gyerkőcöt én is nála szültem. (Bár nem hozzá jártam, csak ügyeletben volt.) Remélem, a Herceg van annyira felvilágosult, hogy azonnal megkapod a manót, ha császároztak, akkor is (ha ébren vagy) (Imádom a hangját... Kép)

Laura,
Kép Akkor itt vidámítjuk egymást. Kép

Pusszancs,
Virág
Virág

Jajjjjjjjjjjj, Lányok Kép Kép Kép;
már látom magam előtt, ahogy a Mai Lapban megjelenik a ,,cikkem" KépKépKép
Jamina
jamina

Hahó,
Borcsa,
köszönöm - irdegügyben időközben már megvilágosodtam: éjszakai szopi közben hirtelen bevillant Kép De az autokláv nem tudott, mert azzal még nem találkoztam... Kép

Jamina,
állati klassz - irány a Mai Lap, még elismert szakértője leszel Kép Kép Kép

Üdv
Kriszi + a mellgyuszija
kriszi

Sziasztok!

Látom zajlik az élet! :-))
Jamina, teljesen ledöbbentettél. :-))
Teljesen tudományosan hatott.
Örülök, hogy a vita helyett vidámság került a levelekbe. Ahogy szokták mondani : "jó ide bejönni".
Laura! Kössz a "bocs"-t. :-)))
Most mennem kell, de figyelmesen olvasgatom majd a következő témákat.
Névtelen 5

Jamina!Kép Kép

Emlékeztek még az olajfaló állatkára?

Na, mára abból is csak az maradt meg, hogy "van ilyen"...

Fogunk még erről olvasni...

Csi
csii

Kíváncsi!
A fentebb emlegetett sajtótermék véletlenül került a kezembe, amíg az autómat takarították olvasgattam, jobb híján.
Viszont szerintem sokan olvassák amúgy, és az is biztos, hogy nem ez az egyetlen lap, amiben ilyen stílusban írnak e témáról.
Utólag nem tudtam eldönteni, sírjak, vagy nevessek.
De inkábbKép)
z.
Névtelen

Most szombaton (2-án) lesz a Margitszigeten az Anyatej Világnapja alkalmából a Séta a Szoptatásért. 10 órakor indulunk a nagy szökőkút mellől, onnan sétálunk át a volt Vörösmarty Kertmozi melletti kisjátszótérre.
Lesznek beszélgetések mindenféle, a szopihoz kapcsolódó témában, egyéni tanácsadás, intimtorna-ismertető.
Mindenkit szeretettel várunk!!!

Pele
pelcsi

MTV1-en 17'30"kor a Navigátorban az anyatejről lesz szó!
Névtelen

Hosszas csend után a következő "csemege". KépKépKép A héten kaptam ezt a két levelet ugyanattól a személytől (egy másik nem babás fórumon leírtam, hogy szoptatom a lassan másfél éves Recsit, ez volt a reakció):

" Bocs, de azt nagyon rosszul csinálod, hogy 1,5 éves gyereket szoptatsz, főleg éjszaka. magadat terheled halálra. És szopizással altatni - hát ha fiú, akkor főleg komoly hiba. 6 hónapos kortól anyától külön szobában át kell aldunia egy gyereknek az éjszakát, így nagy kárt teszel neki. Fél éves kortól indul egy gyerek éb-korszaka, ha magától nem akar alakulni (lásd a szopási igény), akkor finoman erőltetned kellene."

Egy tőlem megszokott kevéssé kedves válaszra írta:

Bocsika,
én is goromba leszek akkor: magyar és német diplomás szakpszichológus vagyok, és nem huszonéevs taknyos, aki bedől mindenféle új divatmániának. Meg még van egypár diplomám, ami huszonöt évbe belefér, oszd be 4-5-tel.Nem csak tanultam, tapasztaltam kislányom elég sokat, szoptassátok csak a gyerekeiteket 3 éve skorukig, lesznek belőle mamakomplexusos szerencsétlen sorsúak.
A szoptatás reklámozására szükség van, mert sok a buta ember még mindig, de 6 hónapos korban megindul az én-korszak, ezt nem szabad anyához kötéssel gátolni.
Egy kis udvariasség is rádférne, a huszonvalahány éveddel nem kéne azt hinni, hogy rettenetesen okos vagy, lehet feltételezni esetleg, hogy vannak nála dkissé tapasztaltabbak, meg esetleg a koruknál fogva többet tanultak.
Hogyne, isteni, amikor szopik a pici, isteni anyai érzés, hogy még az én csöppségem, még belőlem él. Bőgtem napokig, amikor a lányom beintett a szopizásnak, mert már kevés volt a tejem, vagy mert úgy gondolta, hogy eljött az ideje az önállósodásnak "

Hát ennyi. Ha ezt mondják egyes szakpszihológusok, mit várhatunk a csecsemősnővérektől??? KépKépKép (Persze ezt sem hagytam szó nélkül KépKépKép)

Virág
Virág

Na, figyelj, Te szemtelen, rettenetesen okos csitriKép
Írd már be ide, hogy hogyan vetted le a fejüket a nyakukról!
Csók
Csi
(bár igaz, ami igaz, a korod valóban hagy némi kivetnivalótKép)
csii

Csi,
Bmeg, ha megszakadok se tudok 50 lenni holnapra... KépKépKép Éééééééééééééés nem is akarooooooooooooook!!! :o))))))))))))))))))))) Jó így nekem 25 évesen. Kép

Az a baj, hogy nem tudom visszakeresni, amiket írtam, mert ahogy elküldöm a wicca üzenetek közé (ez nem a fórum), el is vész számomra. Csak egy plusz üzenetet tudok bemásolni, de nem teszem, mert ez már sok volna a babanet olvasói többségének. Kép Elküldöm magánba, jó? KépKépKépKépKépKépKépKép

Pussz,
Virág
Virág

Virág!

MegkaptamKép
Remek!
Elférne ittKép
Bár lehet, hogy valóban csak olaj lenne a tűzreKép

Csi
csii

Virág, Csi,
már megint okoskodtok, holott a szakpszichomókus néninek van igaza! Azok ott a WHO-nál mind kitörölhetik az ajánlásaikkal, különben is, a bolhapiacon vették a diplomájukat; az a sok, anyatejjel kapcsolatos kutatás is csak felesleges pénzkidobás (na jó, az éticsigás-projekt az nem), azok a tudósok is kártyán nyerték a doktori fokozatukat, akik ezzel foglalkoznak.
És a huszonévesek há' még jó hogy semmmmmmit nem tudnak a szoptatásról, hiszen a gyerekszülés, nevelés, gondozás (szoptatás, ahhh), elveszi az idejüket attól, hogy továbbműveljék magukat, esetleg beszerezenek egy Gyerekgyógyászat tankönyvet -az tökmimdegy, hogy mostani kiadásút vagy egy antik darabot, mert a pszichomókusnéni megyszületése óta nemigen írtak bele új ismereteket...
Szóval hogy meritek megkérdőjelezni annak a szaktudását, aki már 97 évvel ezelőtt megtanulta, mi az etalon; Ti pedig azt hiszitek, hogy a tudománynak van joga akár egy mm-et is előrehaladni?!

Hahhhh, tudatlan népség!

Virág KépKépKép, hun van ez a fórum, csak nem az NLC-n? Add meg az elérhetőséget, lécci, alacsony a vérnyomásom!
Mellesleg mér' is ment arra a fórumr a pszinéni? Pácienseket gyűjteni?!
Jaj, de dühös tudok lenni, megyek megetetem a 6hónapost egy kis tápszerrel, nehogy túlságosan függjön tőlem a kis én-képes!

Jamina, az elvakult és elvadult KépKépKép
jamina

Jamina!
Ebben az egészben az a szomorú, hogy senkitől sem várhatja el az ember, hogy az egyetemen tanultakról alapból azt feltételezze, hogy az nem úgy van!!!
MIÉRT hinne másnak???
MIÉRT hihetné azt, hogy egy laktációs banda(Kép) többet tudhat, mondhat, taníthat erről az egészről, mint azok a nagynevű profok, akik a tankönyveket-szakkönyveket írják, hátuk mögött mindenféle kutatásokkal, mint szakmai háttér?

Már megint az az átkozott gumicicám: a kommunikációKép

Ehh, hagyjuk...
Csi
csii

hehKép
Azt az agyontanult nénikét talán vissza kéne dobni az időben legalább 1-2 száz évvel... Vagy esetleg a 3. világba. Kíváncsi lennék mi a fenét csinálna akkor ha a gyereke élete tényleg attól függne (mint annó), hogy szopik-e és van-e teje?! Amikor még nem volt tápszer... Ja persze, tehéntej... el is felejtettem.
Na és az Afrikában dúló éhinség? Nemhogy pénzük nincs, de még kaja és víz sincs. De az anyák válasszák el a 6 hónapost, mert túlságosan anyásak lesznek, de nem baj, hogy így éhenhal, a lényeg, hogy ne legyen szegényke sérült. Az sem baj, hogy ez a természet rendje, és a "modern" kor vívmánya a tápszer és a dolgozni vágyó (kényszerülő) női világnak és annak utószelét érzük még mindig az ilyen felfogásban. Az sem baj végülis, hogy a 6 hónaposnak még bőven szüksége van az anyaterjre, de hát minek amikor van tápszer. Persze az sem baj, hogy a tápszer az anyatej silány utánzata (elnézést az érintettektől), és nem pont azért fejlesztették ki, hogy a gyerek ne sérüljön, óóó szegénykéim. Na én most azonnal elválasztom a kisfiamat, hiszen szegény drágám már 4 és fél hónapja sérül lelkileg és akkor most buzi lesz?

sasha aszintén csitri 24 évesKép

Kép
sasha

Gondolkodatatok már azon, hogy szegény természeti népek nemcsak természeteshogyszoptatnak, de se a mamák, se a babák nem szorulnak szakpszichológusra? Még sokdiplomásra sem? Vajon mi lehet az énjükkel?
sofka
sofka

Királyok vagytok. KépKépKépKépKépKépKép Imádom ezt a sok iróniát ilyenkor KépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKép

Jamina,
továbbra is hozod a formádat. :o)))))))))))) (Csiga Kép) Ez a fórum, ahol olvasta, a www.wicca.hu , de ennek semmi köze a babázáshoz, csak szóba jött. Sajnos magánba küldte el nekem a honlapon az üzenetek közé, ami nem őrzi meg a kimenő üzeneteket. Szóval nem tudsz beleolvasni. Én sajnálom, hogy a többi válaszom így elszállt.

Csi,
hát igen, újra és újra ugyanaz a probléma: a szakemberképzés. Ott a dolog rákfenéje. Meg ott, és ez legalább akkora probléma, hogy a szakemberek nagy része azt gondolja, hogy "De jó, van (3-4-5-6 Kép) diplomám! Enyém a világ!" És elfelejtik magukat továbbképezni (már az adott szakmán belül KépKépKép).

sasha,
lehet, hogy a nénkie szerint fejni kéne 6 hónapos kor után, és cumiból odaadni? KépKépKép (Ha egyáltalán elismerné az anyatejes tápláláshoz képesti hátrányát a tápszerezésnek)Ja, van a wicán egy sasha, nem te vagy az, te nálamisfiatalabb csitri? (Hogy van képed ahhoz, hogy itten beledumálj a nagyok beszédébe? KépKépKép)

sofka,
jaja, írtam neki én is ezt. Azóta még nem válaszolt. Szegényre (?) annyira ráborítottam az asztalt, hogy lehet, hogy nem is fog. Kép Talán átküldöm neki ennek a topicnak a linkjét, ha még nem ütötte meg a guta a "szemtelenkedéseim" után. (Annyira sajnálom hogy elvesztek, mert olyan dög dolgokat raktam bele, a tisztelt nagyérdemű (ti) nagyon jókat mulatna rajta...) De hát megint az arrogáns Virág... ejnye, ejnye...

Na pá, drágáim, ha bír válaszolni tiszteletreméltó öreganyánk, majd idemásolom (ha szalonképes Kép).

Virág
Virág

Virág!!
Akkor is ha nem az!!! PLÍÍÍÍZZZ!!
sofka
sofka

Virág!

De én lennék az is.Kép Még Gabi előtt baromira foglalkoztatott a téma, azóta a szopi, a fogak, meg a kakis-pisis pellus váltotta fel a helyét. Vajh miért?Kép

pusz
sasha

Kép
sasha

Ezt megérniKép
Virág "lecsitriz" valakit...
Csi
csii

Jamina

A kreativitást kihagytad a felsorolásbólKépKép!

Tudjátok,hányan meglepődnek,hogy "még" szoptatom az egyévesem???

Na jó, a hajnali szopiról leszoktattam(jajj,a fejem!Kép),mert reggelig már nem aludtam utána és gondoltam,ha megyek hamarosan melózni,baj lesz belőle.Két napig pici nyafi és azóta egész éjjel szundiKépKép!

De azért még tudja,hogy ő kicsoda és bár majd' 1 éves koráig én-voltam és a cicim egyben,azért még tudja,hogy ő kicsoda.De vajon én tudom-e,hogy én ki vagyok?Vagy ő?KépKép

Vagy a ded még nem is 1 éves?Csak úgy tesz?Kép

Na jó,mentem!

Pussz,Anyapoc - a középkorúKép

anyapoc

Átolvastalak Benneteket, Ti sok-sok csitri és a "középkorú" Anyapoc. Jó ég, akkor én most mi vagyok? Azt tudom, hogy a lánykám anya- és cicifüggő két évesen is Kép Most akkor ez baj?
Akkor ezek szerint lányt lehet éjszaka szopiztatni? Vagy álnok galád vagyok, hogy ezzel altatom és ha felkel (olykor sírva), akkor ezzel alszik vissza és még hamarabb is megnyugszik?
Bevallom próbáltam neki babatejet (tápszer) adni, de azt rámköpi. A tehéntejet nemkülönben. A kecsketejtől már egy km-re öklendezik.
Talán ki kellene próbálni a csigát Kép

Döntöttem! Maradunk egyelőre a cicitejnél Kép

Phaedra -> a gyerek romboló, aki még mindig meri szoptatni a Kölkét
phaedraa

na, látom vannak itt némiképp okkult lelkek is:-), Virág, a Wicca mit tanít a szopiról?

Pakisztáni buddhista (egyébként orvos) barátnőm szerint a gyermekek addig szopiznak, ameddig a korona- és szívcsakrájuk védtelen és nem működik még tökéletesen - a szopással nemcsak lelki és fizikai táplálékát kapja meg a baba, hanem a mama szívcsakráján keresztül kozmikus energiát és védelmet is. Amikor a csakrák készek az önálló működésre, a baba abbahagyja a szopit. Ebből a szempontból a barátnőm kulcsfontosságúnak tartotta az éjjeli szopit, hiszen ilyenkor érheti a legtöbb "démoni" támadás a picit! Ő mindkét gyerekét 3 éves koráig szoptatta, pedig az USA-ban szerezte az orvosi diplomáját. A vas-és edényorrú néne meg írjon ebbe a topikba, ha unatkozik:-).
Puszi,
Matska
matska

Matska!

Erdekes, amit irsz. Az en lanyom pontosan 7 honapos koraban tobbet nem fogadta el a cicit, pedig minden napszakban es cselekkel is probaltam. Az a legerdekesebb, hogy eloszor ejszaka utasitotta el.
Tenyleg fejlettebbek lehetnek a csakrai az atlagnal, vagy en rontottam el valamit. Igazabol ez utobbit nem hinnem, mert 5,5 honapos koraig csak anyatejet kapott, a cumisuveget nem igazan ismerte, utana is egy ideig csak este potoltam, mert ugy vettem erszre, hogy minden igyekezetem ellenere keves a tejci.
Tudom, hogy ritka, ha egy 7 honapos baba elvalasztja magat, de szerintem nalunk ez tortent.
Gyors szulesem volt, utana rogton nagyon ugyesen szopizott, de ezt leszamitva majdnemhogy az elejetol fogva nehez volt ot szoptatni. Sosem volt a maratoni szopik hive, kesobb meg csak mindenfele trukkos poziciokban tudtam etetni.
Miutan befejezte a szopit, meg egy het mulva is magatol beindult a tejem, fejegettem meg, es odaadtam neki. Es nagyon szomoru voltam.
Na mindegy, majd a masodik babam talan sokaig fog szopizni.
Irjatok velemenyt legyszi,
koszi
Kakukkfu
kakukkfu

Szia Kakukkfű:-)
nem tudom miért csinálta ezt a lánykád, lehet, hogy csak egy szopási sztrájk volt (pl. jött a foga), amit félreértettél. A következő babádnál ugye, meg már rutinból szoptatsz majd egy-két extrát pótlás helyett, s rögtön lesz elég tejci:-)
A barátnőm szerint a legkorábbi csakraérés kb. 17-18 hónapos korra tehető. Én nem nagyon értek ehhez, csak mint érdekességet írtam. Ne bánkódj ezen (bár tudom, hogy fájdalmas), ami történt, megtörtént, az intimitás ezer módja vár még rátok!:-)
szia,
matska
matska

OFF
Matska!
Nagyon érdekes, amit írsz! A barátnőddel lehetne beszélni a csakrákkal kapcsolatban? Amit leírsz, abból úgy gondolom, hogy ő ehhez nagyon ért és engem már régóta foglalkoztat ez a téma.
szia, Phaedra
phaedraa

Matska,
a wiccáknak nincs tudtommal állásfoglalásuk ezzel kapcsolatban, de arról már én is hallottam, hogy szopi közben az anya energiájával is táplálja a babát (most lehet, hogy oltári nagy baromságot írok, de úgy rémlik, hogy a mell egy mellékcsakra). Erről jut eszembe: mikor elaludt Recsi a cicin, általában miután kivarázsoltam Kép a szájából a mellbimbómat, azonnal a fejecskéjére teszem a kezem ( a koronacsakrához), és abbahagyja a mocorgást, alszik békésen. A barátnőd mit ért csakraérés alatt? A koronacsakra érésén arra, hogy már nem mászkál ki-be a szelleme? Vagy mit? Szíveen beszélgetnék vele én is. Esetleg össze tudnál vele hozni egy esti beszélgetést egy teaházban (van egy tutijó hely! Kép) azokkal az anyukákkal, akiket ez érdekel?

Kakukkfű,
szerintem is szopisztrájk lehetett. Kép Mostmár egyre profibb vagy, legközelebb megmutatod magatokat gyorsan egy szopiszakinak, és akkor szopizhat, amíg meg nem érnek a csakrái. Kép Puszka,

Virág (anyóka még nem válaszolt. Kép)
Virág

Matska! Virag!

Koszi, hogy valaszoltatok! Kép
Meddig tart kb egy szopisztrajk? Ha jol meggondolom, nalunk folyamatosan volt 3 honapos koratol. Egyre jobban leredukalta az idot, a vegen, mar csak 2 percre fogadta el az egyiket, a masikrol meg hallani sem akart. Egyebkent mindig ket mellbol szoptattam.
Oszinten mondjatok meg legyszi, ha a babatok jo esetben 2 percig eszik, egyertelmu, hogy nem eleget, egyebkent meg hisztizik a cicin, mindez napjaban 8szor - 10 szer, raadasul nem hizik rendesen es ez megy honapok ota, ti nem adnatok potlast?
Egyszeruen nem ertem, mit kellett volna mashogy csinalnom. Remelem legkozelebb nem igy lesz,
puszi
Kakukk
kakukkfu

Sziasztok:-)
tisztázás végett: a barátnőm Pakisztánban él,levelezünk (rendes levélpapíron, nem e-mailen!), meg kb.évente egyszer beszélünk telefonon, tehát találkozni vele elég macerás lenne. Amit fel tudok ajánlani, hogy ha összegyűjtitek a kérdéseiteket, megírom neki, illetve amire tudok, én is szívesen válaszolok.

A csakraérést véletlenül tudom, ez nagyon egyszerű, ugyanúgy, mint egy csomó rendes biológiai szerv, ezek is éretlenül születnek a babával, és hosszú idő, míg normálisan elkezdenek működni. Amíg ez be nem következik, a mama a szoptatással és a teskontaktussal segít a babának a még elégtelen energiafelvételben. Sejtettek valamit a régiek is ebből, amikor azt gondolták, hogy a csecsemő testhője a mamától származik:-). Az indiai és pakisztáni mamák 2 éves korukig naponta megmasszírozzák a gyerekeket! Ez is hasonló célt(is)szolgál.Az éjszakai szopihoz még: éjszaka kevesebb a zaj, a fény, ilyenkor az energia tisztább és könnyebben hasznosítható. Lehet, hogy egy új topikot kellene nyitni ehhez?

kakukkfű, nyugi, ne őröld magad, szopiszakértőnek kellett volna látnia, de lehet, hogy még nem késő...hm? mekkora a leányzó most? beszélj Ibollyal vagy Pelével...ne ránk, laikusokra figyelj:-).

sziasztok,
matska
matska

OFF
Virág, a 4 mellékcsakra: 2 a talpon, 2 a tenyéren:-)
A 2 mell között az Anahata (azaz szív)csakra:-).
ON
matska

Matska,

OFF
köszi, akkor nem is tudom, honnan gondoltam. Azt tudtam, hogy a talpon és a tenyéren vannak mellékcsakrák, de nem tudtam, van-e máshol. Az pl. bizti, hogy a napfonatcsakra alatt van a köldökcsakra, ami szintén mellékcsakra.
ON

Kakukkfű,
amit én gondolok, hogy te túlságosan görcsölhettél a szopi miatt, túlságosan akartad szoptatni, amit a kicsi erőltetésnek érezhetett, lehet, hogy hárítás volt, hogy keveset szopizott. Ez egy a lehetséges akárhány dolog között, és én is azt tudom mondani, mint Matska, hogy ne kínozd magad, nem kell lelkiismeretfurdalásodnak lenni. Tanulj meg mindent, amit lehet, és ha a következőnél lesz vmi gond (ne legyen), akkor irány egy szopiszaki. Nekem a 4. gyerkőcnél volt szükségem rájuk, pedig már hármat szoptattam. Lazíts, és élvezd a kicsit. Kép
Virág

Lányok, most vettem észre, hogy a rendszer menti a kimenő üzeneteket is, így meg vannak az általam elküldöttek is. Jöjjenek? (Vicc volt Kép) Itt vannak, de akkor legyen időrendi sorrendben az összes levél (úgy értem azok is újra, amiket ő írt).

" Bocs, de azt nagyon rosszul csinálod, hogy 1,5 éves gyereket szoptatsz, főleg éjszaka. magadat terheled halálra. És szopizással altatni - hát ha fiú, akkor főleg komoly hiba. 6 hónapos kortól anyától külön szobában át kell aldunia egy gyereknek az éjszakát, így nagy kárt teszel neki. Fél éves kortól indul egy gyerek éb-korszaka, ha magától nem akar alakulni (lásd a szopási igény), akkor finoman erőltetned kellene."

Bocs, de ezt te nagyon rosszul tudod!!! Javaslom, hogy ha érdekel a téma, olvass sokat a babanet Szoptatás topicban. Én rengeteget foglalkozom ezzel, a legjobb barátnőm pszihológus és leendő nemzetközi laktációs szaktanácsadó. Szóval jó lenne, ha nem nyilatkoztatnál ki butaságokat, amikor nem vagy képzett a témában. Bocsánat, hogy ilyen nyers vagyok, de rendkívül felbőszít, amikor hozzá nem értők kioktatnak másokat, ráadásul rengeteget ártotok ezzel azoknak az anyukáknak és babáknak, akiknek lehetőségük volna erre a fantasztikus együttlétre! Amit írsz, a Spock doktor régesrégen megdőlt meggyőződése, aki gyermekorvos volt, nem pszihológus, és aki bár jóval megelőzte a korát, a mai kutatási eredmények birtokában több, mint elavult. Pá.

Bocsi a tegnapi kirohanásomért. Nem így kellett volna...

fénylány

Bocsika,
én is goromba leszek akkor: magyar és német diplomás szakpszichológus vagyok, és nem huszonéevs taknyos, aki bedől mindenféle új divatmániának. Meg még van egypár diplomám, ami huszonöt évbe belefér, oszd be 4-5-tel.Nem csak tanultam, tapasztaltam kislányom elég sokat, szoptassátok csak a gyerekeiteket 3 éve skorukig, lesznek belőle mamakomplexusos szerencsétlen sorsúak.
A szoptatás reklámozására szükség van, mert sok a buta ember még mindig, de 6 hónapos korban megindul az én-korszak, ezt nem szabad anyához kötéssel gátolni.
Egy kis udvariasség is rádférne, a huszonvalahány éveddel nem kéne azt hinni, hogy rettenetesen okos vagy, lehet feltételezni esetleg, hogy vannak nála dkissé tapasztaltabbak, meg esetleg a koruknál fogva többet tanultak.
Hogyne, isteni, amikor szopik a pici, isteni anyai érzés, hogy még az én csöppségem, még belőlem él. Bőgtem napokig, amikor a lányom beintett a szopizásnak, mert már kevés volt a tejem, vagy mert úgy gondolta, hogy eljött az ideje az önállósodásnak "

Érdekes mód a magyar és nemzetközi pszihológus társadalom roppantul nem ért veled egyet... Tudod, az ész, a tájékozottság és az intelligencia nem feltétlenül korfüggő... Ha pszihológus vagy, ezt tudnod kéne. Ami meg a magadhozláncolást illeti: hát elég gáz, ha vki azért szoptat, hogy magához láncoljon. Nem tudom, tudsz-e róla (biztosan, hiszen te roppant tájékozott vagy, iszonyat mennyiségű diplomával), de amíg nem adtak a tápszergyártók más alternatívát, addig az anyák jó része 3-5 éves korig szoptatta a kicsiket. Vagy úgy gondolod, hogy évezredeken keresztül helytelen szoptatási gyakorlat volt jelen? És a mai napig is a természetközeli népek rosszul csinálják, ugye? Az elválasztás sérülést okozhat a csecsemőknél-kisdedeknél, tudsz róla? Miért akarod korábban elválasztani a gyerekeket, mint ahogy azt ŐK MAGUK igényelnék? Azt hiszed, kedves nagyon okos pszihológus, hogy nekem olyan fantasztikus éjjel-nappal rengetegszer szoptatni? Hát nagyon tévedsz! Fárasztó, és sokszor csinálnék mást, de tisztában vagyok vele, hogy ezzel nagyon jót teszek neki, ezért türelmesen kivárom, amíg elválasztja magát. Tudod, a kismama ismerőseim és barátnőim java része 2-3-4 éves koráig szoptatja a kicsiket, és el kell mondanom, hogy még nem láttam ennyire kiegyensúlyozott és FÜGGETLEN gyerekeket! (Ami persze nem kizárólag, de a hosszú szopinak is köszönhető.)

Jaja, udvariasság: van egy jó adag autoritáskomplexusom (ismered a szót? :o)))))) ). Ezért ha valaki idejön nekem osztani az észt, és azt hiszi, ő tojta a spanyol viaszt, akkor ellentámadásba lendülök, és nem tűröm el, hogy lekezeljen. Pszihológusként át kéne gondolnod, mi is történik most köztünk (mondjuk tranzakcióanalitikai szempontból, ha kell segítség, Berne a szülőatyja :o))))))) ), és akkor rájönnél, hogy miután te kezdted ezt a kommunikációt, jó részed van neked is abban, hogy ilyen lehengerlően válaszolok. Pá.

És végül nem bíííírom ki, hogy ne másoljam be ezt is:

Megütötte még egy-két dolog a szememet, nagyanyó:
1. nem vagyok a kislányod - hála Istennek.
2. a diplomákkal kapcsolatban nem a mennyiségre, hanem a minőségre kellett volna törekedned.
3. nem ártana használnod az egyetemeken tanultakat.
4. ha azt hiszed, hogy van olyan, hogy elfogy a tej, akkor nem ártana tájékozódnod laktációs témában.

egy rettenetesen arrogáns és szemtelenül fiatal fénylány

Hát ennyi. Ha jól látom, most olvassa, amiket írtam, hamarosan várható válasz. Kép Puszka,

Virág
Virág

Virág!

Szemtelenül arrogáns és fiatal fénylány, nagyon diplomatikus választ írtál és elég kimerítőt. Bár egy pszihomókus nagyit nem biztos, hogy érdekel. Tudod a párom nagymamájának mondhatok én akármit. NIncs ugyan diplomája, de annó a középréteghez tartozott. Így bármi amit mondanék egyik fülén be a másikon ki és fujja a magáét.
Nem idevágó, de egy példa.
Balatonon voltunk és a nagyika leugrott egy napra. Amíg meg nem érkeztek addig a gyerek vígan mászkált a szép tiszta gyepen, imitt-amott földfoltokkal. Ahogy az egy kempingben lenni szokott. Pléd is volt, de minek?Kép MIután megjött anyós anyukája a gyereket le nem engedte a földre és amikor már úgy tekergett, vergődött a Gábor, hogy már rossz volt nézni, akkor rászoltam, hogy ugyan, rakja már le. Ekkor megkérdeztem anyósom, hogy miért van az, hogy reggel még mászhatott, most meg nem. Erre anyós anyja elkezdett valamit magyarázni a korról, a tapasztalatról és valami hülyeségről amit nem jegyeztem meg. A vége az lett, hogy ő megvédi a lányát. Jah kérem, hát én is megvédem a fiamat, nem erről van szó, de nem egy szimpla kérdéstől.
Na most egy agyoniskolázott sok-sok diplomás nagyitól mást ne várj! Egyszer megtanulta, aztán ennyi. Javát elfelejti, és tekintettel a hajlott korára több mint valószinű, hogy emlékezetében összekeverednek a dolgok. Légy tekintettel e hajlott korú némberre.

sasha

Kép
sasha

Virág:-)
OFF nem is tudtam, hogy olyan is vanKép;
+ Mr. Spock a halálos ágyán visszavonta tanai nagy részét, és elnézést kért a megtévesztett szülőktől... fent volt a hír a neten is, előásom valamikor:-). Mellesleg azért a szülők sem pitik, válogatás nélkül alkalmaznak bármit, ami a kényelmüket szolgálja és milyen könnyű ilyenkor a könyv szerzője mögé bújni és rá hárítani a felelősséget (lásd pl. a gyerekkínzás legújabbkori vívmányát az "aludj jól gyermekem" mozgalmat). Arra persze nem gondolnak, hogy csak azért, mert le van írva, még lehet baromság és a felelősség a szülőé..., na mind1,

ON
jóccakát és jó szopizást/szopiztatást mindenkinek
matska
matska

Siasztok!

Kicsit off: Matska: ne keverjük őket össze. Mr. Spock a Startrek szereplője és egyúttal van a neten (indexen?) ilyen néven egy nőgyógyász doki. Tudtommal még nem feküdt a halálos ágyánKép. Akiről beszéltek, az Dr. Spock. Igaz, ettől még Mr. ő is, csak ekként más ismeretes mostanság. Kép

Ildi

Ildi
pildi

Ildi,
Off: mivel egy bizonyos Spockról beszéltünk, a hivatkozás (szerintem) érthető volt. Márpedig az öreg Dr. Spock halott, ha így jobban tetszik, bár nem értem miért zavart a mr. Ennyire talán én sem vagyok lüke...
Az indexen rendelő nőgyógyi nickje valóban ez, de nem hiszem, hogy bárki összekeverte volna őket.
on
m.
matska

Hát lányok...most olvasgatom át a nyaralásunk alatt született írásokat, és ennél a topiknál nagyon szomorú lettem Kép. Még a maradék tejem is elmegy, ha ilyen goromba beszélgetéseket olvasok. Mondhatjátok persze, hogy ne tegyem, de mivel a téma érdekel, és ez egy nyílt fórum, persze, hogy elvolvasom.
OK, ha valakivel nem értetek egyet, de a vita nem azt jelenti, hogy nevetségessé tesszük a másikat, vagy különösen, hogy a kora miatt gúnyoljuk ki őt! Elfogadom, hogy az intelligencia nem korfüggő, de ahogy titeket olvaslak, erősödik az a véleményem, hogy a beleérzőképesség és a tolerancia az. Jókat élcelődni azon, hogy egy felhergelt más véleményen lévő milyen módon védi magát anélkül, hogy tudnánk, előtte miket és milyen stílusban írt neki Virág...! Nem mintha egyetértenék a felhördülővel, hiszen nem is tudom, hogy mivel kellene, éppen ez a gondom: Virág meg sem kérdezte, hogy pontosan mit ért az alatt, amit írt, milyen tapasztalatok, kutatási eredmények támasztják alá a véleményét, milyen stúdiumok birtokában nyilatkozik! Csak ha mindezt tudjátok, akkor lehet véleményt formálni, nem? Elutasítani ismeretek nélkül, csak hitalapon? Ezért égették meg Giordano Brunot is, többek között, akik közt volt fiatal és öregebb is. Úgyhogy ez sem korfüggő.
Ez a türelmetlenség és arrogancia, ami egy-két hozzászólót mindig, másokat csak most - ez különösen fájó nekem, hiszen több névről nagyon jó véleménnyel vagyok - kapott kapott el, számomra azt jelenti, hogy nem vagytok elég biztosak a dolgotokban, holott pedig a szoptatáspártiaknak éppen úgy kellene viselkedniük, hogy minél több embert legyenek képesek maguk mellé állítani.
A mostani olvasat után a topiccím nekem ül: kitől ne fogadj el tanácsot? Már tudom, hogy kitől ne.
Csak remélem, hogy nem marad ez mindig így.
Kíváncsi
kíváncsi

Sziasztok!

Bevallom én csak csendesen olvasgattam eddig, nem igazán akartam hozzáfűzni semmit az elhangzottakhoz.
Viszont az végig itt motoszkált a fejemben, hogy miért kell bántó, gúnyos hangnemben írni valakiről, aki idősebb, és máshogy tanulta a dolgokat, ezért most másképpen gondolkozik az egész szoptatásról. Pláne úgy, hogy meg sem tudja védeni magát, hiszen nem is tudja, hogy róla van itt szó.
Örülök, hogy Kíváncsi ilyen jól megfogalmazta azt, amit én is gondolok erről a párbeszédről. (na persze, lehet, hogy most megint megkapom, hogy a jószomszédi viszony Kép...)

Tudom Virág már megírtad, hogy Te ilyen vagy és kész, Téged így kell elfogadni. De most egy kicsit csalódtam benned (bár tudom, az úgysem érdekel, mit gondolok rólad), hogy valaki háta mögött gúnyolodsz Kép.

Üdv, Virág/Virga
virga

Lányok, ácsi, ácsi!

Ha valaki olvassa az itteni hozzászólásokat, azoknak valóban nem tűnhet ez másként, mint gúnyolódás a koron. Azért ennek van ám előzménye is, miszerint részemről Virágot nem egyszer rendre intettem, hogy lesz szíves csókolommal köszönni, de ő sem volt rest, mert hangosan kiröhögött, mikor meséltem: nekem már jó napot-tal köszönnek a McDonaldsban.
A fenti ércelődést a korral kapcsolatban kb. ennyire lehet komolyan venni.
Most azt ne vegyük, hogy a fentiek szerint első körben a Virág fiatal kora lett kifogásolva, ami, ha úgy vesszük éppoly ízléstelen, mint az, ha valaki az idősebb kort kritizálja. (mellesleg valóban pofátlanul fiatal Virág, ez engem is felháborítKép)

De a lényeget ne felejtsük el: addig, amíg nincs megfelelő tájékoztatás, addig, amíg nincsenek olyan szakemberek (sokan), akik felvilágosítják azokat, akiknek ezt alapfokon TANULNIA-TUDNIA kéne, addig lesznek mindig ilyen viták.
Kicsit durvának tarom, és talán a hasonlat is az, de furcsa, hogy arról nem vitázik senki, hogy hogyan lehet egy pattanásos bőrt kezeln?
Ott, azon a területen kicsit előrébb tart a "szakma".
Nyilván abban több pénz vanKép.
És a dedek mesterséges táplálásában is, val.szeg ezért hallunk arról is többet.Kép
Egy biztos:nem jó ez így!

És az is botorság, hogy valaki azzal dobálózzon, hogy ő "sokdiplomás", és tapasztaltabb a kora miatt.
Itt, a diploma nélküli emberek többet megtudhatnak a szoptatásról, mint az egyetemeken. Ez is roppant szomorú.
És abban is biztos vagyok, hogy Te Kíványcsi, több tapasztalattal rendelkeztél a harmadik gyermeked után, mint én, most a kettő után. Ez nem korfüggőKép
Mindezek persze nem biztos, hogy így vannak, de én ezt így látom.

Egyébként üdv újra a fedélzetenKép!

Csi
csii

Csi,
én is hajlamos vagyok a dolgokat anyagi oldalról megközelíteni, onnét keresni a mozgatórugókat. Kétségtelen, hogy a tápszergyártók elemi érdeke, hogy minél többet adjanak el, de azért azt is látni kell, hogy a tápszereknek van létjogosultságuk. Legalábbis, ha lehet hinni annak a többszázezer orvosnak, akik között laktációs szakemberek is vannak, abban, hogy a tehéntej kiskorban allergizálhat. Mindannyian tudjuk, hogy vannak és voltak olyan nők, akik nem tudják a saját tejükkel felnevelni a babájukat - az elmúlt századokban ilyen esetekben tehéntejet kaptak a babák hígítva, illetve már hallottam olyat is, hogy lehetőleg olyan tehén tejét adták, amelyiknek a bocija egyidős volt a babával. Meg volt, akinek a kecsketej állt rendelkezésükre. Jelen álláspont szerint ennél sokkal jobbak a különféle igényeknek megfelelő tápszerek.
Valószínűleg sokkal kevésbé gazdaságos az anyatejes táplálás, legalábbis ami a közvetlen bevételt illeti. Ám ha azt is nézed, hogy a mai világban jóval kevesebb nőt tudnak foglalkoztatni, mint korábban, ezért makrogazdasági szinten kifizetődőbb őket otthon tartani, talán már más megvilágításba kerül a dolog. Persze ehhez is kellenének számítások, de ki csinál efféléket??? A másik meg az, hogy már a szoptatásból is lehet üzletet csinálni, ha egyelőre még kisebbet is. Egyre-másra készülnek az újabb tejserkentő szerek, teák, miegymások, ezek is pénzbe kerülnek, ráadásul a hatékonyságuk eléggé esetleges. Akinek nincs elég teje, annak nincs. Ám a laktációsok abbéli sulykolása, hogy igenis mindenki képes szoptatni, sőt, akár 3-5 éves korig is, az ő malmukra hajtja vizet. Hiszen ki ne próbálna meg minden szert, ha egyszer azt mondják az okosok, hogy mennie kell annak, ha törik, ha szakad?
De ez a téma most itt egy kicsit off, nem erről volt szó. Meg arról sem, hogy ki hány éves. Illetve csak érintőleg. Azzal volt bajom, amit Virga is írt, hogy közröhej tárgyává válik valaki, aki itt sem lehet. Továbbmegyek, akinek a véleményének túlnyomó részét meg sem ismerhettük. Lehet, hogy az illető síkhülye, de éppúgy lehet az is, hogy sok megszívlelendő gondolata is van, csak Virág nem volt kíváncsi arra, vannak-e neki ilyenek. Pusztán lehurrogta, egyféle szempontból, a többeik aztán jól megtámogatták, hogy milyen klasszul is tette. Ez nem tetszett. Hiszen nekünk - nekem is! - még csak arról van tapasztalatunk, hogy milyenek a kicsik, hogy örülnek nekünk, meg a szopinak is, már aki tud élni a természetadta lehetőséggel - én csak korlátozottan -, arról nincs, hogy a későbbiekben, nagy gyerekként, felnőttként miként hatnak rájuk a különféle hatások. Egy percig sem gondolom, hogy az anyatej árthat, de arról már elgondolkoznék, hogy az az anyai attitűd, amelyik - hangsúlyozom - a mai világban még az óvodás korában is fokozott testi kötődést akar megvalósítani, tényleg helyes-e, illetve tényleg nem törheti-e meg a személyiségfejlődést. Jó, jó, itt számtalan tényező szerepet játszik, de el lehet gondolkodni a résztényezőkön is, ha már a topikok is így rendszereződnek. Ma már nem ősközösségi viszonyok között élünk, ezt lehet ugyan sajnálni, de visszacsinálni kevésbé. A mai élet mind a gyerektől, mind az anyától fokozottabb önállóságot vár el, mint a korábbi.
Különben az orvostudomány további területein is igen nagy a bizonytalanság, akár a pattanásos bőrt is ide sorolhatjuk: az igazán problémás esetekre még mindig nincs jó megoldás - mint ahogy a szoptatásnál sincs. Úgyhogy lehet még pénzezni itt is-ott is.
De azért a ma praktizáló orvosok egy - ha tényleg baj van, minden idegszálammal remélnem kell, hogy nagy - része is megérdemli a bizalmat, talán róluk is lehet feltételezni, hogy nem lottón nyerték a dipolomájukat, csakúgy, mint ahogy a laktációsok sem.
Szóval az efféle rosszízű megjegyzések miatt görbült le a szám széle.
Egyébként gratulálok a két óriásbébihez, hihetetlenül nagyra nőttek a pocakodban! Azóta is XXL-esek? Kép
Kíváncsi
kíváncsi

Kíváncsi!

Lenne egy észervételem!
Írtad, hogy a mai világ sokkal több önállóságot követel, mint régen az ősközösségben élők, vagy akár később. De kédem én, az nem egy önálló döntés, hogy a gyerek meddig akar szopni?
Igen igazad van, nem szép dolog gúnyolodni olyan emberen aki nincs jelen ezért meg is kérem Virágot irányítsa ide. Ettől függetlenül tartom azt, hogy idős korra az emlékezet módosulhat, mint ahogy azt tapasztalom. Anyósom anyukáján és már egy ideje apukámon is aki 55 éves. Ez persze bántó, ha a szemébe mondom,(az is ha a háta mögött) de ettől még igaz.
Tudtommal laktációs szakemberből igen kevés létezik, nemhogy több száz. Az orvosok, szülészek, nőgyógyászok nem a szoptatásról tanultak, csak kitértek rá. Ahogyan a csecsemős nővérkék is. A legtöbb persze elvégzett még pluszba egy továbbképző tanfolyamot csecsemőápolásból, de ez sem arról szól, hogy hogy működik a szoptatás és egyéb kihatásai. Tudom, mert barátnőm a Szemmelweiss Szakközépiskolában tanult és megnéztem a tankönyveiben az erre vonatkozó oldalakat. 1 fejezet volt mindössze a csecsemőápolásról amiben a fürdetést, a pelenkázást és egyéb nem témába vágó dolgoról volt szó ami szükséges egy csecsemő ellátásához és ápolásához, de a táplálás más tészta.
Azt meg nem tudni, hogy a fent említett akárhány éves hölgy milyen témában szerezte a diplomáit. Lehet neked is akárhány diplomád közgazdaságból, jobgól, akármiből, ettől még nem fogsz tudni visszafejteni még egy egyszerü programozási "szöveget".

Virág!
Ideirányítanád a sokdiplomás hölgyet aki itt is ki tudná fejteni álláspontját a gyermek meddig és hogyan történő szoptatásairól írna? Talán akad aki virágnyelven vitába száll veleKép Akarom mondani nem "Virágnyelven"Kép

sasha

Kép
sasha

Sziasztok!
Sasha!
Az idén írtam le egy teljes vizsga-tételsort "diplomás ápoló szakon" tanuló barátnőmnek. Ott sincs több a szoptatásról. A hozzátáplálásról egy kicsit több, SŐT (a tankönyvet is láttam ám) le van benne írva, hogyan kell TEHÉNTEJET HIGÍTANI, hogy megfelelő legyen a CSECSEMŐNEK Kép És ez csak egy példa, az ételek bevezetéséről pedig nem is merek írni, hátha vki még komolyan veszi Kép
phaedraa

Oké, akkor kezdjük a legelejéről.

1. Én az égvilágon SEMMIT nem írtam ennek a nőnek, amikoris megkaptam tőle az első idemásolt levelet. Még a nickjével sem találkoztam.

2. Elment tőlem az első agresszív válasz.

3. Megbántam, ezért ment ez: "Bocsi a tegnapi kirohanásomért. Nem így kellett volna... "
Úgy látszik, késő volt, már nem lehetett visszafordítani a stílusunkat. Utólag végiggondoltam, mennyivel jobb lett volna, ha - amint Kíváncsi is írta - normális, tiszteletteljes hangnemben megkérdezem, vajon miért is gondolja, amit gondol, és talán így jobb belátásra tudtam volna bírni, ha megírom, én mitől gondolkodom máshogy. Ez az első válaszommal lehetetlenné vált - talán mentségemre szolgál, hogy a szülőijéből beszélt az én gyermekimnek, amire sajnos nem a felnőtt-felnőtt kommunikációval válaszoltam. Emiatt nem érzem magam hibásnak, bár lehettem volna higgadtabb. És egy pszihológustól elvárom, hogy ő viszont tudatosan a felnőttijéből beszéljen a másik felnőttijéhez.

4. Én is felhívnám a figyelmet, hogy eszembe sem jut bárkin is élcelődni a kora miatt! De amikor ezt olvasom: "magyar és német diplomás szakpszichológus vagyok, és nem huszonéevs taknyos, aki bedől mindenféle új divatmániának", akkor kinyílik a bicska a zsebemben, és nem bírok magammal, hogy ne vágjak vissza ugyanezen a vonalon! A huszonéves taknyosnak megvan a magához való esze, és...

5. a levelezés ellenére ki merem jelenteni, hogy nagyon is empatikus vagyok az esetek 99 százalékában, jóval empatikusabb, mint a legtöbb ember. Erről meg lehet kérdezni azokat, akik személyesen ismernek. Itt sajnos ugrottam.

6. Elsősorban nem az volt a célom, hogy nevetségessé tegyem a nénit (a csendes kis szigetemen, ami bennem van, egyáltalán nem tartom viccesnek ezt az egészet, hanem inkább szomorúnak, és nem ítélem el ezt a nőt, azt teszi, amit tanult), de a hangneme felháborított, és sajnos képviseli sok más ember véleményét, akik nem értenek hozzá, és a kéretlen tanácsaikkal tönkretehetik sok anya és baba meghitt szopis pillanatait.

Na elküldöm, aztán ha van még valami, azt is leírom.
Virág

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?