Új privát üzeneted érkezett!

Ezt egy babás honlapon találtam:

Tévhitek - "Polgárok a szoptatás ellen"

A UNICEF és a WHO hosszú éveket és nem kevés pénzt áldozott arra, hogy a fejlett országokban élő anyákban tudatosítsák: a szoptatás egészségesebb, jobb megoldás a csecsemő szempontjából, mint a tápszerek használata; az anya-csecsemő testkontaktus nagyon fontos szerepet játszik a gyermek mentális fejlődésében, hisz védettséget, szeretetet jelent a kisbaba számára.

Most mégis alakult az USA-ban egy szervezet, "Polgárok a szoptatás ellen", mely megkérdőjelezi a szoptatás létjogosultságát társadalmunkban.
A szervezet nyílt körlevelében fejti ki véleményét arról, hogy a szoptatás negatív irányba befolyásolja a csecsemő személyiségének fejlődését, a későbbiekben szexuális aberrációt okozhat a csecsemőnél ez az élmény. Állításukat arra alapozzák, hogy a szoptatás szexuális élvezethez juttatja a nőt, s mintegy vérfertőző viszonyra kényszeríti ezzel a gyermeket. Ez pedig sérti a gyermek személyiségi jogait, tehát törvényileg be kell tiltani, pénzbüntetéssel, illetve börtönnel kell súlytani az elkövetőket.

Nos, nem tudom tapasztalt pszichológusok, gyakorló édesanyák mit szólnak ezekhez a - minden bizonnyal képtelen és buta - vádakhoz. Egy biztos, ezek az emberek saját magukat - és persze gyermekeiket - fosztják meg attól a természetes érintéstől, mely évezredek óta alapja a gyermek-szülő szeretetnek, okolják minden emberi hibáért azt a napi pár óra meghittséget, amit ebben a korban még oly szívesen, magától értetődően fogad el a gyermek. A szoptatás ősi, természetes folyamat, célja egyrészről a táplálás, gondozás. Másrészről védettséget, hovatartozás érzését, szeretetet közvetít a gyermek számára, így bizonyos, hogy az együtt eltöltött percek később - pozitív értelemben - fontos szerepet játszanak a kicsi életében.
Ranschburg Jenő, elismert pszichológus szavaival zárnám a fenti sorokat:
"Az az ősi mozdulat, ahogy félrefordított fejjel kokettálja a babáját a mama, és a baba tágra nyílt szemmel bámul vissza rá, ez egy hihetetlenül fontos aspektusa az anya-gyermek kapcsolatnak". (Farkas Éva: A születés újjászületése c. könyve)
Névtelen

Engem még sosem juttatott szexuális élvezethez a szoptatás.
Vagy valamit rosszul csinálok?Kép

Hát ez egy jó nagy baromság!
Névtelen

Sziasztok!
Négy hónapos lesz a fiam, és bár születésétől fogva naponta vagy kétnaponta egyszer volt széklete, kb. egy hete naponta ötször-hatszor is van. A gyerekorvos (már a harmadik gyereké) azt mondta, hogy adjak neki etetésenként egy kanál sárgarépát (főve, pürésítve). Van valami tapasztalatotok a dologról? Szegény Hármaska tényleg mindenféle gyerekkórnak ki van téve, a múltkor is a szomszéd másféléves rágta a játékát, és nem mindig veszem észre az ármányt. Lehet, hogy bekjapott valamit?: Még annyit, hogy a széklete igazából oléyan , mint régebben. Csak sokkal gyakoribb.
sofka

Kedves Sofka!Ha csak néhany napig tart a dolog, aggodalomra semmi ok, viszont többet kell adni inni a Picinek, nehogy kiszaradjon!!! Kamillateat, édesköményt, stb. Ilyen kicsi babanal jobb nem adni még gyogyszereket, ha tovabbra is sokat kakil, adj Neki egy picike rizskrémet, kis tört krumplit az emlitett répaval keverve. Ha huzodik a dolog, sokat sir a baba, vagy lazas, azonnal irany a doki!!!A 2 masik pici mennyi idös?Minden jot!!!Kép
Lola! Mikor jön a baba??? Szerintem elég, ha a Babanetet olvasod, Kismama magazin tényleg szuper, de a Babanet-rendelö részben szinte mindenre irtak vmit a dokik, védönénik!!!KépHa pedig nem talalod, amit keresel, kérdéseket is lehet feltenni nekik, a valaszra kb 10 napot kell varni. Amikor a fiam egész pici volt, én is nagyon sokat olvasgattam ott. Tudod a baba nemét???Amugy egyaltalan nem biztos, hogy Neked majd fagyasztgatnod kell a tejedet. Szerencsére nekem nem kellett!!!Kép
Névtelenke, nekem sem okozott szexualis élvezetet a szoptatas. Viszont nagyon boldog voltam, csodalatos volt szoptatni, pedig én (szégyen, gyalazat!!!) eredetileg nem is akartam szoptatni!!!Kép
Vendég

sofka: szerintem tedd fel a Szoptatás topicba a kérdésed! Ott hozzáértők válaszolnak!
Névtelen

A Szoptatás elleni egyesület tagjai vagy férfiak, vagy olyan anyukák akik nem tudtak/akartak szoptatni. Mivel egyik sem próbálta, így nem is tudhatják, hogy a szoptatás első hónapjában a legtöbben nemhogy nem élvezik, de (én legalábbis) csillagokat láttam a fájdalomtól ha a babám szopott. A fájdalom azóta elmúlt, mert a mellbimbó érzéketlenné vált, hozzászokott. Ezzel párhuzamosan (legalábbis nálunk) a mellbimbóm abszolulte érzéketlen még a párom érintésére is... Ezt szomorúan veszem tudomásul. Sajnálom, hogy emberek nem néznek szét maguk körül és haljandóak egy csőbe belenézni és meg se mozdítani a fejüket, hogy lássák mi van a csövön kívül... Mert ezek szernt az összes emlős állat abberált és szexuális zavarral, hovatartozással küzd. Ezek szerint sokkal, de sokkal több állatpszihiáter kellene. Szakmát is változtatok, még a végén jövedelmező lesz.Kép
Az ilyen emberek így fel tudnak bosszantani
Kép

sasha

Kép
sasha

Sofka!
Nem tudom, mire lenne jó ez a sárgerépa, mert pl. nálunk egyáltalán nem fogta meg a székletet...Mégha almát, vagy banánt mondott volna...
De nagyon picuri még a baba, szerintem nem most kéne új ételt bevezetni egyébként sem, nemhogy esetleges hasproblémák miatt.
A kamillatea, vagy az édeskömény is okoz/hat/ normál állapotban gondot, az édeskömény meg némely babánál kimondottan görcsöket válthat ki, a kamilla meg nyálkahártyaszárazságot okoz, tehát ha mindenképpen akarsz neki adni inni, amit a szopival elkerülhetnél, akkor adj neki forralt-lehűtött vizet.
Nem lehet, hogy Te ettél valamit, ami a tejcsibe kerülve picit meghajtja őt?
Egyébként, ha más gond nincsen, és ez nem "rossz kaki", akkor nem kell vele nagyon foglalkozni. Ha viszont emésztőszervi bibi lenne, akkor a legjobb, ha kizárólag anyatejet kap.
Névtelen

Szia, Sofka!
Kamillatea, édeskömény: van a babáknak egy különleges bélflórája (pláne, ha anyatejet kapnak). A teák pedig ezt a bélflórát lemossák, és ezzel egyrészt még érzékenyebbé tehetik a kicsit a fertőzésekre, másrészt pedig hátráltatják a bélrendszer éretté válását a hozzátáplálandó kaják megemésztésére.

Ilyen kicsi babanal jobb nem adni még gyogyszereket: természetesen minden esetben jobb nem adni gyógyszert, kicsibabáknál méginkább, viszont ha elkerülhetetlen, akkor ne kíséletezgess. És ezt általában a gyermekorvos meg tudja állapítani.

rizskrémet, kis tört krumplit az emlitett répaval keverve: tegyük fel, hogy a Hármaskádnak fertőzése van, és ez okozza a gyakori székletet. Oké, szegény bélrendszere meg van terhelve, de hát adjunk neki rizst, krumplit, répát, amit amúgy sem tud még megemészteni. Terheljük tovább??? Második variáció: semmi baja, egyszerűen csak most sokat kakil: hát akkor mi a csudának terheljük meg a kicsit? Szopjon, szopjon, szopjon. Az immunerősítő is, szomjoltó is. Ha meg van az elegendő pisis pelusok száma, és a vizelete annyi, mint eddig, akkor nincs ok aggodalomra, szoptasd nyugodtan, még valószínűleg forralt víz sem kell. De ha mégis szükséges lesz valamilyen folyadékpótlás, akkor csak és kizárólag a tiszta víz jöhet szóba egy ilyen pici babánál, mint ahogy (sajnos) Névtelen2 írta. (Az a sajnos, hogy névtelenül írta. Kép Félünk a nevünk kiírásánál, ha konfrontálódni kell? Kép)

Kismamamagazin kontra Babanet rendelő: tapasztalataim szerint a Babanet rendelőben óriási blődségek is elhangzanak, olykor-olykor ide és a negatív topicba is bemásolunk onnan, mert az ottani drnéni nem kifejezetten szoptatás barát, legalábbis nem a mi fogalmaink szerint. A Kismama Magazin szerkesztője W. Ungwár Renáta, aki az LLL egyik vezetője, így igen valószínű, hogy ott olyan dolgok vannak, amik megfelelnek a legújabb kutatási eredményeknek, és ami a legjobb a babáknak.

Kukacz,
előre látom, hogy megint meg fogsz sértődni, ezért leírom most, (miután 2 hétig nyaralni fogok, és legnagyobb fájdalmamra 14 napon keresztül el leszek szakítva a babanettől. KépKépKép):
a fentiekből látszik, hogy egyáltalán nem értettem egyet azzal, amit írtál. Nincs semmi baj azzal, amit írtál, csak annyi, hogy nem tetted oda azt, hogy "szerintem", hanem leírtál valamit úgy, mintha szaktudással lenne alátámasztva a mondanivalód. Teljesen magabiztosan írtad le, biztos azért, mert te is ezt hallottad valakitől. Persze mondhatod, hogy én is magabiztosan írtam valamit, és ez igaz is. Az a 2 különbség, hogy én több, mint egy éve folyamatosan olvasom LLL vezetők és nemzetközi laktációs szaktanácsadók válaszait és magyarázatait, és így képzem magam a témában, és csak akkor írok le valamit, ha teljesen biztos vagyok abban, hogy az állításom helyes, és minden esetben alátámasztom, hogy milyen folyamatok játszódnak ilyenkor le a baba bélrendszerében, vagy ha arról van szó, a pszihéjében. Ha valamiben nem vagyok biztos, mindig odaírom, hogy "ha jól emlékszem", és megkérek egy igazán nagyon hozzáértőt, hogy ugorjon el ebbe és ebbe a topicba, és nézze már meg, hogy hülyeséget írtam-e. Ilyesmire is volt már példa. Kép

Szóval arra kérlek, hogy gyere továbbra is, írd le, miről mit gondolsz, a véleményedre én legalábbis a továbbiakban is kíváncsi vagyok; ha kibírod, ne sértődj meg (ha nem, akkor sértődj, de minek, mikor úgysem olvasom ?KépKépKép), olvass, tanulj velünk ezekről a kérdésekről (is), olvasd rendszeresen a Szoptatás topicot, ott szakképzettek válaszolnak, mint Iboly, Pele, Menta, és még sokan, és pár hónap múlva készen állsz majd arra, hogy szuper, helytálló infokat juttass el a kedves kérdező kismamiknak. KépPuszillak:

Virág
Virág

Kukacz,
a megintet visszavonom, az Kíváncsi volt pár napja, a kezdőbetűitek azonossága... Bocsánat, nincs mentség a figyelmetlenségemre.. Kép Kép

Virág
Virág

Virág, de jó, hogy vagy! Kép
Laura

Sziasztok!
Nem, Virag, nem sértödtem meg. Csak meglepett, hogy letamadtal...Kép Ok, azt kellett volna irnom, hogy "én ugy tudom", vagy "azt olvastam". Tényleg nem vagyok védönö, azt hiszem, Te az vagy, tehat elnézést.De attol még, hogy képzetlen vagyok, érthetek 1 kicsit a témahoz! Nagyon sokat olvastam a szoptatasrol, a nehézségeiröl,szépségeiröl egyarant. Valamint a baba székletéröl is, mivel a fiamnak hasonlo gondjai voltak, mint a fenti babanak. Egyébként én, ha vmi megijeszt a kicsivel kapcs, felhivom a dokit és a védönöt is. Természetesen, ha vmi baja van a kicsinek azt csak egy orvos tudja megallapitani, aki latja. Nem igy, interneten keresztül. Viszont a csecsemök székletével kapcsolatban itt, a babaneten is tettem fel kérdéseket. Valaszok a rendelöben. Elhiheted, hogy jot akartam, de igazad van, ami bejött az én fiamnal, nem biztos, hogy bejön egy masik babanal.Söööt, lehet, hogy egyaltalan nem uaz a bajuk.
Ellentmondas: azt irod, irjam tovabbra is le, mit gondolok, mert Téged érdekel, utana meg, hogy ugysem olvasod el, amit irok. Hat akkor???Kép
Nem akartam hozzaértönek mutatni magam egyébként, nem kellett volna ilyen magabiztosan irnom.Pont én irtam egy masik topikban, hogy nem jo alvasni azokat, akik azt hiszik, csak az ö véleményük lehet a jo. Nos, nem hiszem egyaltalan azt. Es Te??? Kép Hogy összekeversz Kivancsival, nem baj!Kép
Csoook!
Vendég

Sofka!

Érdemes lenne meggondolni, nem eszel-e valami hajtós gyümölcsöt. Lányom (a négyeske) 2-3 naponta szokott nagy adagot termelni (kiskaki mindig jön a rotyikkal), akkor mondjuk 2-3 részletben is akár, erre a múlt héten minden nap jöttek a kifolyós nagy kakik. Aztán rájöttem, hogy állandóan ringló szilvát ettem. MOst fogyóban van a szilva, alig eszem, kaki mennyiség kezd visszaállni.
Egyébként általában az anyatejes babáknál egyik is , másik is normális lehet. Ha a kaki állaga, szaga stb. ugyanolyan, szerintem baj nincsen. A szilárd ételek elképzelhető, hogy megfogják, de ha a sok kaki panaszt nem okoz, akkor felesleges siettetni a bevezetésüket!

Ildi

Ildi
pildi

Kedves Kukacz!

A probléma kicsit más jellegű, mint gondolod.
Nem arról van szó, hogy te egy "másfajta" négyhónapos kisbabát vizualizáltál a sárgarépapempős cumisüveg mögé, mint Virág.
Nem arról van szó, hogy a neten nem lehet pontos diagnózist megállapítani.
A most ÉRVÉNYES orvosi álláspont szerint SEMMILYEN kisbabának nem tesz jót a sárgarépapempő 4 hónposan.
Virág nem támadott le. Most meglátod, milyen egy IGAZI támadás.Kép És nem is arról van szó, hogy Virág vitatkozik veled. Nem vitatkozik, hanem egyszerűen kijavított.Kép Csak azért nem szúrt le, mert egy higgadt és toleráns egyén.Kép Legalábbis időnként nagyon próbálkozik Kép És nem akar konfrontálódni Kép

Kijavítani pedig körülbelül annyi joga van, mint neked volna, ha találkoznál egy bantu négerrel, aki közölné, hogy a csillagok a démonok éjjel világító szemei. Egy ilyen bantuval szemben nyilván te is a magadét hajtogatnád, főleg, ha mondjuk kutyasz@rt etetne a gyerekével azért, hogy elkerülje fenti démonok ártó hatását.

Hogy mi a hasonlat alapja? Te láthatólag magátólértetődőnek veszel bizonyos olyan, tudományosan elavult nézeteket, amelyek persze több helyen is feltűnnek: pl. a 20-30 évvel ezelőtt végzett védőnéninél, doktornéninél. A Babanet Rendelőjének némely orvosa ezek közé tartozik. Ha valaha is tényleg és alaposan elolvastál volna legalább 1 KISMAMA-magazint, illetőleg elolvastad volna az archívokat a Szoptatás és a Kitől ne fogadj el tanácsot topikokban, vagy legalább EBBEN(!), ahol arra ragadtatod magad, hogy tanácsot adj Kép, akkor vagy egészen másképp viszonyulsz a négyhónaposan sárgarépát javasoló bagázshoz, vagy ugyanúgy, de legalább megindokolod az ellenállásod a WHO ajánlásával illetve az LLL által képviselt hozzátáplálási javaslatokkal szemben.
Hozzá kell fűznöm, igazán jó érvet még nem hallottam az utóbbira.

Érdekes, hogy számos ilyen "ellenálló" azzal érvel, hogy az LLL "propagandája" folyik már a csapból is. Te jól el bírtad kerülni ezeket a csapokat Kép

Ui: Legalább azt olvasd el, amire válaszolsz! Kép Virág nem azért nem fog reagálni, mert egy olyan arrogáns disznó, mint én Kép, hanem azért, mert - MINT ÍRJA - 2 hétig nyaralni fog.

Laura
Laura

Sziasztok!
Köszi a tanácsokat pro és kontra. Igazából én is arra tippelek, hogy valami szokatlant ehettem. (Annyi minden érik, és ki tudja, mi okoz gondot.) De egyelőre úgy néz ki, a probléma megoldódott - simán a szopatatástól. Még mindig gyakoribb a széklet, de már nem annyira. Inni meg nem hajlandó. Legfeljebb a fürdővízből. Pohár, kanál brrr. Csak a cici.
sofka

Virág!
Nem, nem!
Én vagyok a névtelen2, csak felsírt a gyerek, és gyorsan küldtemKép
Jó pihit!
Csi, aki már nem bírja követni a fenti beszélgetéstKép
Vagy csak az értelmét nem látja...

Csi
csii

Sziasztok!

Csak nem újabb vita kezdődik Kép? Szegény Kukacz most aztán tényleg megtudja, milyen az, ha letámadják Laurától. Már én is megkaptam a magamét Kép.

Üdv, Virág (a másik)
virga

Virgavirág! Kép
Nem lesz újabb vita, dehogy, legalábbis, ha rajtam múlik, nem. Ebből a fenti néhány sorból úgyis kiderült, hogy az égvilágon semmi értelme, hiszen a korábbi eszmecseréből csak annyi maradt meg Fiorevirág emlékezetében, hogy megsértődtem, noha pont az nem volt igaz. Illetve, ha meg is, nem amiatt, amit tényszerűen leírt, hanem amiatt, ahogyan nekünk/nekemtámadt, és nem is ő ráadásul, hanem Laura.

Úgyhogy kedves Fiorevirág és Laura!
(Nem vitakezdemény, csak néhány (?) sor.) Lehet, hogy most sem hiszitek el, de nem sértődtem meg, inkább csak meglepett, amit itt olvastam. Meglepett az, hogy ti, akik annyira felvilágosult, sokat olvasott és gondolkodó nők vagytok, hogy nem tudjátok a dolgokat egy pillanatra sem más szemszögből nézni, beleélni magatokat egy olyan helyzetbe, amilyenbe - szerencsétekre - nem kerültetek. Most nem a pillanatnyilag felvetett problémáról beszélek, hanem inkább a múltkoriról.
Nagyon jó, hogy a legkorszerűbb elveket hirdetitek itt a neten, és másutt élőszóban is, kell is ez nagyon sok kismamának, akik bizonytalanok magukban, és azért nem szoptatnak a vésőkig, mert túl hamar feladják, holott lenne elég anyatejük, amivel táplálják a kisdedüket. Sosem szállnék vitába ezzel az elszánt igyekezettel, mert helyesnek tartom a véleményformálás igényét - erről, ha érdekel, más beszélgetésben hosszan szóltam (egy gyerek nem gyerek). De feltűnt, hogy ez a harcos, semmilyen indokot el nem fogadó álláspont azoktól hangzik el folyton, akik gond nélkül tudják szoptatni a gyereküket akár éveken át is. Óriási dolog, hogy nektek csapon folyik a tejetek, csak annyi a dolgotok, hogy el ne apadjon!
Én ötször (!) fogtam hozzá teljes hittel, később újrakezdő elszántsággal, hogy most aztán tényleg annyi anyatejet adok nekik, amennyit csak bírok. Addig harcolok, amíg nem tudom a táplálást csak anyatejjel megoldani. De ha a fejem tetejére álltam, sem tudtam őket tovább kizárólagosan szoptatni három-négy hónapos koruk után! A legkonkrétabb jelet most, az utolsónál kaptam, akit Iboly személyes meggyőzésére (már most, előre, kifejezetten hangsúlyozom, hogy nem hibáztatom őt, csak a történetet írom le!!!) tejszaporítási célzatból gyakori mellretétellel, tápszert kizárva etettem egy ideig, mire a gyerek LEFOGYOTT! Nem tragédia, nem vagyok ezzel egyedül a világon, amikor a neonatológus Sarlai doktörnővel beszéltem, ő sem úgy reagált, mintha ilyenről még nem hallott volna. Ráadásul már majdnem öt hónapos volt, ezért sokkal fontosabb volt az, hogy gyarapodjon, akár tápszerrel is, mint az, hogy egy esetleges későbbi allergia lehetősége miatt csakis szoptassam tovább, veszélyeztetve ezzel a pillanatnyi fejlődését. Lányok, értsétek meg, hogy van ilyen!
Most megint Ibolyról: amikor mindezt megírtam neki, egy mondattal sem volt olyan elítélő, mint ti, tanácsokat adott, jókat, ő megértette, miről van szó - ERRE utaltam a másik beszélgetésben is. (Pedig neki sokkal több oka lett volna lehurrogni engem, mert a kapcsolatunk sokkal meredekebben indult, mint veletek.)

Ezért aztán, minden sértettség nélkül, fogadjátok el a továbbiakban is, ha látom, hogy egy kismama éppen amiatt készül a máglyára küldetni magát, vagy pont ti akarjátok felnégyelve a vár tornyaira tűzni, hogy kénytelen mást adni a gyereknek, mint anyatejet, fogok egy-két megnyugtató szót írni neki. Meggyőződésem, hogy a lelki egyensúly sokkal többet segít alkalmanként még a tejhozamban is, mint a folytonos letorkollás és kioktatás, még ha a legjobb szándék vezérli is.

Kukacz! Neked egy vigyorit szeretnék küldeni a rám utaló megjegyzésedért, de sajna még mindig nem tudok...Kép

Sofka!
Ne aggódj, igazuk van a lányoknak, időnként a babák sokkal többet kakilnak, máskor meg napokig nem. Biztos te is tapasztaltad már a másik kettővel, csak ugye a feledés homálya...Kép

Mindenkinek a legjobbakat!

Rosszhírű Kíváncsi
kíváncsi

Ja, és még valami Sashának:
nekem azelőtt is, azóta is a mellem a legérzékenyebb erotikus pontom, hál'Istennek, pedig kűzdöttem/kűzdök mindegyikkel (gyerkőccel) a mai napig! Lehet, hogy kicsit túlzottan a gyerekre koncentrálsz manapság, vagy korábban sem volt "erősséged" a melled? Az is lehet, hogy túl fájdalmas volt eleinte a szoptatás, azért alakult ki benned egyfajta védekező reakció. Egyébként meg ne tulajdoníts neki túl nagy jelentőséget, úgyis elmúlik idővel, vagy ha nem, biztosan kitaláltok (kitaláltatok) valamit helyette...
Kíváncsi - a rosszhírű
kíváncsi

Sziasztok!

Sasha!
Én bevallom őszintén, irigyellek az érzéketlen mellbimbóért, bár tudom, hogy hülyén hangzik. Az enyém mindig is érzékeny volt, a szoptatás alatt ez fokozódott. Nem fáj, csak fura érzés, ha bármi (!), akár csak egy póló hozzáér. Néha még Levit sem tudom igazán magamhoz ölelni, mert 'útban vannak' a melleim, vagyis a mellbimbóim Kép.

Kíváncsi!
Már többször 'összefutottunk' szoptatós topikokban és én mindig csodállak a kitartásodért és azért, hogy van erőd újra próbálkozni az ötödik gyerkőcnél is.
Szerintem nagy dolog, hogy még most is kitartottál, és idejöttél tanácsot kérni.
És ezt nem csak a jószomszédi viszony miatt írtam Kép.

Üdv, Virág
virga

Kedveseim!
Kivancsi, akkor hasonlo cipöben jarunk... Kép Marmint, ami a vitakat, stb illeti itt...Ne haragudj, lusta vagyok utanakeresni: 5 gyereked van???Jesszusom!!!Gratulalok.
Laura, Draga! En sem vitatkozni akarok, csak leirom,amit gondolok. Nem tudom, elhiszed-e (Viragtol nem kérdezem, mivel nyaral...), segiteni probaltam a magam modjan, és nem szemét modon rossz tanacsokat adni Sofkanak. Es, amit irtam, jonak tartottam. Tulajdonképpen most is... Tovabbra is ugy tudom, hogy a hozzataplalast 4 honaposan kell elkezdeni, eleinte csak kevéske ezt-azt adni, répat, almat, krumplit. Tovabbra is ugy tudom, nem arthatnak. En igy tanultam, nalunk bevalt, masoknal is.Talan ennek az is oka lehet, hogy nem Magyarorszagon élek. Van egy sanda gyanum, mégpedig, hogy egyesek (természetesen segiteni vagynak) lesik, mikor ir valaki olyasmit, amiröl nekik mas a véleményük, és akkor kiélik magukat, jol letamadjak.Virag üzenete is tulzo 1 kissé, de Laura, Kedves, Te ugy "beszélsz" velem, mint hülyegyerekkel az iskolaban, raadasul feleslegesen. Mert ha direkt rossz tanacsokat adnék, vagy olyanokat mondanék, mint a bantu baratod, talan igazatok lenne!!!De igy???Jo néha kioktatni masokat, akik valamiröl mast gondolnak??? Szerintem elég lett volna kulturalt modon annyit irni, hogy Ti ezt nem igy gondoljatok, oszt annyi. Kivancsinak igaza van, nem kellene ennyire szemellenzösnek lenni!!!Amugy a szoptatas hive vagyok (mostmar), nem azt mondtam Sofkanak, hogy azt hagyja abba, és tömje répaval a kicsit.Azt pedig, hogy Virag azért nem valaszol, mert elutazott-tudom!Irod olvassam el a topikot, amibe irok. Ezek szerint Te nem olvastad fentebb, hogy Virag irja, hogy elutazik.Kép
Sasha, nekem is hasonloan reagalt-reagal a mellem a szoptatasra, teljesen érzéketlen lett...
Vendég

Laura,
még hozzatenném, hogy ma felhivtam a szülésznö baratnömet, a gyerekorvosunkat, valamint a gyerekorvos asszisztensnöjét, megkérdeztem, szerintük mit kell adni ilyen esetben.-Nem 30 éve végzett szoptatasellenesekröl van szo!!! Mind azt mondtak, amit én irtam!Valamint azt, hogy dokihoz kell vinni a picit, ha nem mulik el a dolog. Szerintem is valoszinü, hogy Sofka evett vmit, ami ezt okozta, és nincs különösebb baj!
Még 1x: nem azzal van bajom, kedves Laura, hogy nem egyezik a véleményünk, hanem a stilusoddal. Ugy "beszélsz" velem, mintha legalabbis a macskadat mérgeztem volna meg, holott csak tanacsot probaltam adni vkinek, joindulatbol. Nem baj, ha megirod, hogy szerinted nincs igazam, ha JOL megindoklod miért, még el is fogadom, ha ugy érzem, meggyöztél.Virag legalabb kulturalt volt, annak ellenére, hogy ö is érvelhetett volna valamivel finomabban. Ra nem haragszom, tulajdonképpen rad se, viszont arra kérlek, gondolkodj el 1 kicsit azon, amit irtam. SZERINTEM jot fog tenni.Kép
Vendég

Kíváncs, ha erre jársz! Merre kell keresnem a testvérféltékenységet? Egyszerűen nem találom a topikot! Sofka

Mindenkinek: Hármaska jól van. A sárgabarackot, a dinnyét már biztosan nem jól tűri. Már ha a gyakori székletet problémának tekintem. De a hangulata jó. Nagyokat vigyorog. Csak ebben a nagy melegben szívesen van pucéron, így aztán fokozottan feltűnik, ha gyakrabban termel.
Sofka

Névtelen

Sofka, velem is az volt a baj, hogy nem találtam...Kép De mostmár úgy néz ki, hogy hosszabban csak szeptemberben leszek. Ha mégis sikerül időt szakítanom, az első leszel! (Vagy ígértem már ilyesmit? KépKép)
kíváncsi

neveletlen vagy, laura.
Névtelen

Fentebbi névtelen: a be nem mutatkozás sem vall éppen jó modorra... na mindegy, nem ezért jöttem.

Egy gyöngyszem az NLC-ről. Tápszeres téma. Anyuka 6 hónaposan tehéntejet ad gyerekének, mert a tápszert nem fogadja el :/

Ideológiája hozzá:
,, Mert azt mondjak, kell neki a feherje, es a tejbol szivodik fel a legjobban. Amugy meg nem kell annyira irtozni a tejtol, csak az allergiaval kell vigyazni, s ha nem allergias ra, nyugodtan. A nitrat tartalma viszonylag megas, de nem magasabb mint a csapvize. . . Szoval csak mert a Km. magazin babonasan irtozik a tehentejtol(na meg a tapszerreklemok kikialtjak mindensz. nak), attol meg nem kell bedolni minden divatnak. Arany kozeput."

Most ne menjen fel az ember vérnyomása Kép
Jamina
jamina

Jamina!
Mééér ilyen vörös a kis fejecskéd?Kép
Ajánlottad neki a csigát?
Csi
csii

Hát ha a csigát nem is, de volt hozzá egy-két keresetlen szavam...
Nem tudom, hol van az arany középút Kép, ilyenekkel nem tudok toleráns lenni -teszem hozzá gyorsan: SAJNOS.
Jamina
jamina

CSIGÁT NEKI IZIBEN Kép
Névtelen

Hello, ugy latom, mar nem haragszik senki??? Hihi. KépAnnal jobb.
Tényleg, valakinek van vmi 5lete, hogyan kezdjem el a tehéntej adasat tiz honapos babanal??? Vagy korai??? Higitva??? Elöre köszi a valaszt!!!
Kép
Vendég

Kukacz!
Nézz be a Hozzátáplálás topikba, ott Jamina mindent leírtKép
Csi
Névtelen

Ok, Névtelen, köszi! Kép
Vendég

Most szombaton (2-án) lesz a Margitszigeten az Anyatej Világnapja alkalmából a Séta a Szoptatásért. 10 órakor indulunk a nagy szökőkút mellől, onnan sétálunk át a volt Vörösmarty Kertmozi melletti kisjátszótérre.
Lesznek beszélgetések mindenféle, a szopihoz kapcsolódó témában, egyéni tanácsadás, intimtorna-ismertető.
Mindenkit szeretettel várunk!!!

Pele
pelcsi

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem:
Azt tudom, hogy a menstruáció nem kizáró oka a szoptatásnak, hiszen menstruáció és terhesség mellett is lehet gond nélkül szoptatni.

Nekem Levente 3 hónapos korában jött meg először, azóta rendszeresen menstruálok. Annyi a különbség a terhesség előtti állapothoz képest, hogy nagyon erős lett a vérzésem és hóközben is van erősebb váladékom. A dokim szerint azért van, mert nagyon sok pete érik mindkét petefészkemben. Ezek szerint a hormonszintem is magasabb lehet, nem? Elképzelhető, hogy ez okozta/okozza azt, hogy ha megfeszültem sem tudtam több tejet kicsikarni magamból?

Előre is köszönöm a választ!
Üdv, Virág
virga

Kedves Jamina!

Idézet tőled: "Hát ha a csigát nem is, de volt hozzá egy-két keresetlen szavam...
Nem tudom, hol van az arany középút , ilyenekkel nem tudok toleráns lenni -teszem hozzá gyorsan: SAJNOS."

Én nem mondom, hogy helyes dolog volna tehéntejet adni a babának, de Neked mi közöd hozzá, hogy ő a saját gyerekét mivel táplálja? Miért kellett beszólnod neki? Lehet, hogy szoptatás ügyben te a topon vagy, ő meg nem, de biztos lesz majd az évek során olyan is, mikor egy problémát te fogsz rosszul kezelni, és mások jól. Jól esik majd akkor, ha jön egy nagyokos, és megjegyzéseket tesz rád, vagy kéretlen jótanácsokat osztogat? Szeretni fogod az illetőt azért, hogy a saját gyerekedet meg akarja tőled védeni?
Csak azért írom ezt, mert nekem is van néhány olyan ismerősöm, akik szívesen beszólnak, azt hiszik náluk van a bölcsek köve. És eleinte bírtak nekem rossz napot csinálni. De aztán észrevettem, hogy az ilyen emberektől a többiek is már előre félnek, és ha elmennek a társaságból, akkor meg nem én vagyok az egyetlen, aki titokban megkönnyebbülten felsóhajt. Azóta tudom, hogy az agresszív nagyokosok miatt nem érdemes rosszul érezni magam. De nem mindenki tudja. Vannak nők, akiknek az életét pokollá teszik az ilyen beszólósok. Kellemes dolog a beszólós nagyokos, vagyis a mumus szerepében lenned?

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut

Kedves Adrienn,
menj át a NLC-re, és nézd meg, milyen nyugodtan meg tudtuk végül beszélni a dolgot. Nem anyázás lett belőle, belátta a leányzó, hogy nekem van igazam. Nem voltam vele olyan értelemben agresszív, mint Te velem, mert én nem adtam arra okot, hogy így beszélj velem.
A tejről meg akkor is tudok egynéhány dolgot, mégha neked ez fáj is. Nem a Kismamából, vagy a babanetről szereztem az ismereteimet, hanem középiskolábn minden áldott tanítási napon erről tanultam, nyári gyakorlatokon heteken át tejüzemekben dolgoztam, másfél évig dolgoztam tejüzemi laboránsként, aztán agráregyetemre jártam -de persze ha neked ennyi előképzettség nem felel meg, akkor többet nem ,,szólok be" tehéntejügyben, mert hát mindenkinek a maga dolga, hogy ad-e 6 hónaposan tehéntejet a gyerekének KépKépKép, hagyjuk meg boldog tudatlanságban... és sötétségben.
Jamina
jamina

Jamina!
Mint tejszakértőt kérdeznélek: Rossz a hírük az UHT tejeknek. Tényleg tartalmaznak adalékot? Mi az amit a reggeli italok tartalmaznak (permentált v. fermentált vmi.) Nem egészen ide tartozik, de mindenképpen érdekelne. Köszi Sofka
sofka

jamina

Virga!
Gondolkoztam a kérdéseden és Ibollyal is megbeszéltük.
Szóval elméletileg lehetséges, hogy a kórosan magas ösztogén s progeszteron szinttől nincs elég tej, de szerintem ezt csakis vérvétellel lehetne igazolni. (Ezért nem ajánlják szoptatás alatt a gyógyszeres fogamzásgátlást.) Viszont a bőséges menstruáció egyáltalán nem bizonyítja, hogy valakinek magasabb a hormonszintje a normálisnál. A gyakori szoptatás okozta magas oxytocin szint ellenben okozhatja az átlagosnál erősebb méhösszehúzódásokat, amitől lehet kissé bőségesebb eleinte a menstruációs vérzés. De pl. annál, aki spirállal védekezik szülés után szintén lehet bőségesebb a vérzés, mert a spirál gyakorlatilag vetélést okoz, mert a megtermékenyülést nem akadályozza meg, csak a beágyazódást.
Egyszóval elvileg lehetséges, hogy attól volt kevesebb a tejed, de nem tartom valószínűnek.
Remélem kielégítő a válasz.
Puszi!
Menta
menta

Sziasztok!

Menta!
Nem is csak a szokatlanul erős menstuáció miatt érdekelt, hanem amikor ultrahanggal megnézett a doki mindkét petefészekben voltak érő peték, nem úgy mint normál esetben. Ezért gondoltam, hogy valami nincs rendben a hormonjaimmal.
Én is gondoltam arra, hogy azért erős a menstruációm, mert gyakran szoptattam, de ugyanaz volt a helyzet amikor kb. 2 óránként szoptattam, meg most is, amikor már csak naponta 2x.
Egyébként köszi a választ, elméletileg minden lehetséges Kép. Ezért nem megyek el vérvételre, annyira nem fontos most Kép.
Pusza, Virág
virga

Jamina, nem a tejjel kapcsolatos szakértelmedet vonom kétségbe, hanem azt hogy bárkinek(!!!) is joga volna egy másik anyát ilyesmi miatt megbántani. Ismerek egy anyukát, aki épp most sírdogált végig egy nyaralást a beszólások miatt (nem én). Sok beszólós anyukát ismerek is, és nagyon irritál, mikor egyik nő a másikat leszólja vagy szembe kritizálja amiatt, ahogy az illető a gyerekével kapcsolatban csinál valamit. Egyszerűen nem szeretem az ilyesmit. De csak ennyi, nem bántani akartalak, habár kicsit élesen fogalmaztam, mert mindig felhúzom magam, ha azt hallom, hogy valakit egy másik ember elbizonytalanítani próbál azzal kapcsolatban, hogy jól csinálja-e az anyaság valamely részét. Én mindig azonnal a megkritizált áldozattal érzek együtt.

De mint tejszakértőtől, én is kérdezek valamit, ha a cseszegetés ellenére azért válaszolsz nekem: a mai tejek különböznek-e a hajdani (húsz évvel ezelőtti) zacskós tejektől? Mert nekem azok jobbnak tűntek. Én nagy tejimádó vagyok, élek-halok a tejért, és egész kifinomult ízlésem kezd lenni. A Parmalat meg a többi drága tej szerintem akkor is tartalmaz tartósítót, ha ennek az ellenkezőjét állítja a gyártó. Az olcsó zacskós tejek közül pedig némelyik egész jó, mert nincs pénzük tartósítóra. Jól látom?
Nem provokálni akarlak, hanem komolyan érdekel, habár az én fiam nem kaphat semmiféle tejterméket, de én szerencsére igen, és nem mindegy, hogy mit. Most a Drávatej a kedvencem, aminek "elbomló papírtasak" a csomagolása. Találkoztál már vele? Szerinted is jobb?

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut

Adrienn,
bár nem értem, a kirohanásodnak miért éppen én lettem az alanya Kép, hiszen még ha jó mélyen magamba nézek, akkor sem hiszem, hogy én lennék a tipikus Beszólogató Anyuka mintapéldánya. Igazad van, a kritizáló viselkedés nem szimpatikus (számomra sem); éppen ezért nem értelek Kép. Amit az előző hozzászólásodban idéztél tőlem, látod, ott van a végén az a SAJNOS, mert én is olyan vagyok, hogy ha első indulatomban írok, akkor nem tudok nyugodt maradni. De ha nem ,,visszakézből" arok -és általában ez a helyzet- akkor megrágom magamban előtte a mondanivalóm.
Az az anyuka az NLC-n tényleg iszonyú badarságokat írt, és mint mondtam, mégis sikerül jobb belátásra bírnom Így azt hiszem, a kissé ingerült hangnem ellenére ő nem mint egy h*lye mitugrászt könyvelt el engem.
Ha visszagondolok, ezen kívül a szegedi topikban volt még egy kirohanásom, de az is jogos volt...

Mivel kérdeztél, szívesen válaszolok a tejjel kapcsolatos kérdésedre. Ha benézel a Hozzátáplálásos topikba, aminek a linkjét Sofkának már bekopiztam délelőtt, ott elég jól kiveséztük a zacskós-dobozos-UHT-tejes témát.
A zacskós tej nem tartalmaz tartósítót, csak nem olyan jó (alacsony összcsíraszámú) nyerstejből készül, mint a dobozos friss tej.

Nem ismerem a Drávatejet, én a pásztói Sole-t szeretem a legjobban, azt szoktam venni. A Parmalatos zacskóst én sem szeretem, szvsz azért olyan fujfuj az íze, mert egyrészt elég főtt íze van (?túlpasztőrözhetik), másrészt talán többször csinálják tejporból, mint rendes tejből.

Hogy 20 évvel ezelőtt jobb íze volt a tejnek Kép? Hát, talán azért, mert 1; megszépítő emlékezet Kép 2; a tehenek talán jóval kevesebb tápot és jóval több friss zöldet ettek.

Részemről nincs harag:
Jamina
jamina

Jamina!
Köszi a tejügyeket, kibogarásztam. (Én mindig azt hittem, hogy a zacskód a legjobb, most már tudom, hogy ez sem igaz). Mi az a permeátum? Sofka
sofka

Adrienn!
Azt hiszem, nagyon mellétrafáltál.
Gondolom, csak egy rossz pillanat volt, hogy valami elkerülte a figyelmedet.
NEM arról volt szó fentebb, hogy Jamina beszólt valakinek, amivel rossz érzést akart volna kelteni.
Mellesleg, aki ezt írja:
"Szoval csak mert a Km. magazin babonasan irtozik a tehentejtol(na meg a tapszerreklemok kikialtjak mindensz. nak), attol meg nem kell bedolni minden divatnak." az nem tartozik azok az anyukák közé, akinek a lelkivilága védelemre szorul... Nem minősíteni akarom az NCL-es anyukát, nem tisztem, de azt hiszem, ez a mondata árulkodik valamiről...
Az is könnyen meglehet, hogy ha Te vagy ott, akkor erre a mondatra éppúgy ugrasz, mint szerintem minden jóérzésű és nem feltétlen tejszakértő ember. Azt hiszem, ebben az esetben (bár nem olvastam az eredeti történetet) a nőnek szerencséje volt, hogy pont Jaminába futott.

És ne keverjük bele az anyaság témáját, mert ha valaki erre az ostoba mondatra reagál, akkor az közel sem az anyaság mivoltát kérdőjelezi meg.
És egy nyílt fórumon, ahol ez történt, talán elfogadható, ha valaki a másik badarságát kijavítja. Te is megtetted volna.

Szerintem az vitt el téged, hogy valóban vannak itt a BN-en, akár ebben a topikban is felesleges "legyalázó" beszólások, igen, beszólások, mert azok azok, és nem reagálások, na, azokkal én sem értek egyet. Itt viszont nem erről volt szó. Ne keverjük össze a dolgokatKép!

VirgaVirág!
Nekem ugyanez volt a tapasztalatom a menstruációmmal kapcsolatban, mint Neked. Menstruálás előtti héten drasztikusan csökkent a "tejhozam", ez a mens. ~harmadik napjáig volt így, aztán helyreállt minden, majd ismét előről kezdődöttKép Szintén jóval erősebb lett a vérzés, mint terhességeim előtt volt. Bár én nem voltam dokinál "hormonszintet méretni", hiszen mindvégig tudtuk, hogy a hormonháztartásom a feje tetején állt, ez kb. a szoptatás után három hónappal normalizálódott.
Tudom, ez nem nagy segítség, de gondoltam,hátha érdekel. És persze ez NEM így működik minden esetben.

Sofka!
Ugye, milyen érdekeseket írt Jamina?
Nekem meg a dobozos egyenlő volt az UHT-velKép

Sziasztok
Csi
csii

Sofka,
Bigacsiga utánanézett pontosan a permeátum összetételének, szintén a hozzátápos topikban:

http://www.haon.hu/hajdu-bihar/hajdu-bihar-14921.shtm
...ezek a készítmények mintegy 60 százalékban tejből és 40 százalékban permeátumból, azaz a tej ultraszűrése során keletkező folyékony alapanyagból állnak. Ebbe a folyadékba belekerülnek a vitaminok, az oldott ásványi anyagok, a tejcukor, azaz összességében elmondható, hogy a permeátum természetes tejipari alapanyag. A lényeges különbség -mint az a főorvos tájékoztatásából kiderül-, hogy a készítmény fehérjetartalma jóval alacsonyabb, mint a normál tejé...

JAmina
jamina

Sziasztok!

Kezd érdekelni ez a tej dolog. Örök téma, melyik a legegészségesebb tej. Mi az, amire a leginkább szükségünk van a tejből??? A fehérje? Számit a zsir vagy sem? Gyereknél??? A fehérje tuti számit, tehát a permeátumos dolgokban az kevesebb, igy gyereknek az nem szerencsés. De gyereknél az, hogy 1,4-es vagy 2,8-as???
Mért van az, hogy néha tök pocsék ize van a friss tejnek? Friss alatt azt értem, nem uht, de dobozos, zacskós egyaránt tudja. NÉha veszek 6 litert, egy pocsék, 5 jó. Nem savanyú, nem romlott, egyszerűen pocsék ize van. Ez a hőkezeléstől lehet??? Lehet ezzel reklamálni? Ki lehet ezeknél bármit mutatni?
Létezik még nem homogénezett, de csomagolt tej? Én a házi tejet nem szeretem (ttem), néha kóstoltam, régen. Olyat most se akarok, de szeretnék minél kevésbé felhigitott, tejporozott stb tejet inni-venni. De már végképp nem tudom, melyik olyan.

Ildi

Ildi
pildi

Pildi!

Néhány helyen lehet kapni kimért tejet. Elvileg azt csak forralják, bár nem vagyok biztos benne. Nálunk itt a Kispesti piacon van egy hely ahol vinni kell a flakont és megtöltik tejjel. Szerintem nagyon finom, olyan íze van mint régen gyerekkoromban amit úgy szerettem, és legutóbb mikor vettem (4-5 hónapja) akkor 99ft/l volt az ára. Kétlem, hogy most a 120-at meghaladná. Mostanában csak azért nem veszek, mert a párom nagybevásárló típus. Megveszi előre a havi tejet, és egyéb száraz és tartós árut, így nincs gond vele, viszont ezt a friss tejekkel nem tudja megtenni. Ezért csak akkor veszek olyan tejet, ha hamis túrógombócot csinálokKép Nagyon fincsi belőle és nagyon szépen megalszik, pont úgy mint régen... A házi tejet én sem szeretem. Egyszer hozattam egyik ismerősömmel faluról és ment a lefolyóba...

Jamina!
Mit szólsz az ilyen kimért tejekről? Létezhet, hogy csak lefölözött forralt tej? Mert ízre nekem úgy túnik.

sasha

Kép
sasha

Sasha!

Én eddig úgy gondoltam, hogy az igy kapható kimért tej, az simán házitej. Nem??? Mi a különbség?

Ildi

Ildi
pildi

Sziasztok!

Csi!
Igazából én tejmennyiség ügyében meg sem éreztem, hogy mikor jön meg, mert semmi nem változott és szerencsére Levi sem 'finnyáskodott' ilyenkor Kép.
Igen, érdekel amit írtál, mert ezek szerint elképzelhető, hogy van remény a normális menstruációra. Ez is valami Kép!

Üdv, Virág
virga

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?