Sziasztok!
Csi!
"Normális" módja? Hát igazából az, ha nincs normális mód, hanem az anyukára/gyerekre van bízva a dolog. Elvégre minden gyerkőc más. Van, akinek nagyon sok idő kell, van, akinek kevesebb.
Általában szerencsés, ha először Te magadban döntöd el, hogy ez így jó lesz. Ha szorongsz, azt hihetetlenül hamar leveszik a gyerekek, és még rájátszanak, hogy mintegy "igazolják" a szorongásodat.
Az is jó, ha először be tudtok járni együtt játszani a csoportba. Akkor aztán már Te látod, hogy milyen ütemben enged el a gyereked, mennyire és mikor kezd bekapcsolódni a csoport tevékenységébe (a jó óvónő ezt gyengéden bátorítja), vagy mennyire kapaszkodik beléd. Aztán ha már belefeledkezik a játékba, akkor meg lehet próbálni otthagyni, persze szigorúan megbeszélve, nem lelépve
És megint csak fontos, hogy TE ne szorongj, mert akkor biztos, hogy fokozottan fog kapaszkodni Beléd, nem akar elengedni.
Másrészről az teljesen természetes, ha esetleg sírni fog, bár ha így ráhagyod a beszoktatás ütemét, akkor ez a reakció enyhébb lehet.
Később, pár hét óvoda után megint lehet egy sírósabb, tiltakozóbb időszak. Fontos, hogy ha reggel sír, akkor sose engedj abban, hogy akkor ne menjetek, viszont ha kifáradás jeleit látod rajta, akkor érdemes előre megbeszélve egy-egy görbe napot beiktatni, amikor együtt otthon csináltok valamit (persze ha van módod megtenni ezt). Ezzel csökkenthető a valószínűsége annak, hogy fáradtsága, lelki tiltakozása miatt betegségbe meneküljön. (Itt most természetesen nem arra gondolok, hogy nátha, takonykór, stb az első időben, mert az előfordul, hanem a nem múló, makacs kórokra, amik még hónapok múltán is föllépnek, vagy pl. a krónikus "hasfájásra").
Egyébként tök megértem a gyomorgörcsödet, nálunk ezért nem járnak oviba, mert ha nincs a közelben normális ovi, akkor inkább sehová sem (csak egy adalék: helyi oviban állandóan be van kapcsolva a csoportszobában a TV, videó
) A suliról meg ne is beszéljünk...
Zsuzsa!
Neked is azt mondom: a legfontosabb, hogy magadban számolj le az ambivalenciával, mert azt nagyon megérzik a lurkók! Biztos jó lesz az ovi, pláne ha barátnők is mennek!
Nagyon-nagyon értelmes kisfiad van! Nekik ilyenkor nehezebb, mert sokkal több mindent fölfognak a világból, mint amit érzelmileg föl tudnak dolgozni. De ahogy érzelmileg is érik, jobb lesz majd, mert értelmes lévén többféle megoldást is ki tud majd találni, át tud majd látni.
Biztos, hogy vannak valamilyen diffúz emlékei, persze tudattalanul. De én azt hiszem, hogy azzal a föltétel nélkül elfogadó szeretettel, amit leírtál magatokról, ezt maximálisan kompenzálni tudjátok, és testben-lélekben egészséges kis emberkét neveltek belőle!
Judit!
Gratula a babához!
Hát én csak egy többszörös anyuka vagyok, de furcsállottam, amit a védőnőd mondott. Ugyanis ez a zsömi+tej a terheléses vércukorvizsgálat előtt szokott lenni, de azt ált. 24-28. hét körül csinálják csak. Én úgy tudom, hogy az első vérvételre éhgyomorra kell menni. Reggeli pisi tényleg kell, meg vért szoktak venni. Meg ha még nem látott a dokid, akkor szokott lenni manuális (belső) vizsgálat, esetleg UH. Szerintem azért kérdezz rá a dokidnál is, mert ha bekajálsz vérvétel előtt, de esetleg mégis éhgyomorra kellett volna menni, akkor nem lesznek hitelesek az értékek.
Melyik kórházban fogsz szülni?
Pele