Tontica,
mindennel egyetértek, amit Dadó írt, csak annyit helyesbítenék, hogy az édesköménytea semmi féle körülmények között nem tesz jót a baba bélrendszerének, bélflórájának.
Szájpenész: az a babáknak nem fáj. A sírás mástól lehet. Az ölendezésről sem tudok, hogy szájpenész okozhatná. NAGYON FONTOS: MINDENT, ami érintkezik a babád szájával (vagyis a melledet, a cumikat) ugyanúgy kell kezelni a gombátlanító folyadékkal (mi itt glicerines bóraxot szoktunk használni), mert újra és újra visszafertőzik a kicsi száját. Amit pedig úgy érdemes (legalábbis nekünk ez jött be leginkább), hogy egy pelus (gézt szoktak ajánlani, de nekem nem tetszik, mert szöszöl a kicsik szájába), szóval visszatérve
egy pelust átitatunk a folyadékkal, és a kicsi száját szopi (tápszerezés esetén cumiztatás) előtt alaposan átdörzsöljük. A nyelvét, az ínyét mindenhol, a szájpadlását és a nyelve alatt is. Mindenhol. És az anya a mellét is vagy a cumit is bekenni, rajtahagyni, hogy nyugodtan le is nyelhessen belőle a kicsi, jót tesz, ha bejut a beleibe is. Ezután szopik/cumizik a baba, és a mellünket érdemes újra bekenni, és úgy "elcsomagolni"
, már ha használunk melltartó betétet. Ebben az esetben nem jó ötlet rajtahagyni az anyatejet a mellen, mert nagyszerű táptalaja a cukortartalma miatt a gombáknak. (Csak úgy mellesleg jegyeztem meg.)
Ezt azoknak írom, akik játszócumit adnak a gyerekeiknek, hogy ne sírjon annyit a kicsi - vagyis Tontica, ezt ugord át, nálad nem egyszerű a helyzet.
Szóval játszócumit állandóan gombátlanítani, hogy ne fertőzze vissza a kicsit, szinte lehetetlen (legalábbis ez a saját tapasztalatom, mi is egy szájpenész okán hagytuk el
). Már csak ezért is érdemes megválni tőle. Nekem annak idején igen nehezemre esett, és az elképzelés, hogy állandóan szoptassam meg a kicsit (ez a 4. babánál volt!), amikor cumit adnék a szájába, enyhén szólva röhelyesnek tűnt, és marha viccesnek találtam, mikor Iboly mondta a telefonba.
De aztán túl sokat szenvedtem a szoptatással, elviselhetetlen fájdalmaim voltak, így inkább lemondtam a játszócumiról, és lám, legnagyobb meglepetésemre tök jól működött a dolog. Már amikor végre kigyógyultunk...
Bukás és kaki: lehet ugyanattól is, mástól is. Amit mindenképpen kipróbálnék a helyedben, mert én nem fogadtam meg az első babámnál ezt a tanácsot, hülyeségnek gondoltam, és miattam szenvedett mind a 4 gyerekem elég sokat, csak Recsinél próbáltam ki, és 2-3 nap alatt csodát tett, az az, hogy 1 hétre válj meg mindenféle tejterméktől. Se savanyítottat, se sajtot, semmit. (Én tejimádó voltam, majd' belepusztultam eleinte.
) Könnyen lehet, hogy megszűnik a hasfájás, és a bukás is. ha ez megszünteti, vagy láthatóan csökkenti a fájdalmát a kisfiadnak, akkor bizony hetekre, hónapokra is lehet, hogy az érdekében érdemes volna megválnod a tejtermékektől. Lehet majd óvatosan kísérletezni, hogy tolerálja-e a sajtot, joghurtot, ilyesmit, de csak nagyon óvatosan. De most egyelőre a kipróbálási fázis jönne.
De a bukás sztem lehet az elsőtejtől is, amit fentebb írtam. (Iboly, hol vagy???
)
A melled elutasítása: mekkora lyukon át jön a cumiból a tápszer? Lehetséges, hogy hozzászokott (akár az először spriccelő tejhez is és/vagy a cumiból könnyen jövő táphoz) ahhoz, hogy nem kell megdolgozni a kajáért, és most nem érti, mit akarsz azzal az izével, amiből nem jön magától a tej. Lehet ez bizony már a cumizavar is. (Ne legyen igazam, és esküszöm, nem akarlak idegesíteni. Ezért ezt most szépen elfelejted, amíg Iboly nem írja meg a véleményét.
)
Szóval a babakaki valamelyest híg ugyan, de normális esetben nem vízszerű.
Végbélnyílás: azért kérdeztem, mert a babáknak, mikor szájpenészük van, számos esetben gombásodik ki a popsijuk a végbélnyílás körül.
Vérzés: halvány gőzöm sincs. Nőgyógyászt kéne megkérdezni.
Hogy milyen problémákat tud okozni a szájpenész? Nem írom meg.
Ne fessük az ördögöt a falra, nehogy előidézd. (A férjem ezért nem engedte a szülészet-nőgyógyászat tankönyvét nézegetni, mikor várandós voltam.
)
Vizsgák-tanácsadók:
Ha jól emlékszem (Iboly, javíts
), több féle tanácsadó létezik.
A legnagyobb tudású az IBCLC, ide kőkemény nemzetközi vizsgát kell tenni, amit 5 évente meg kell újítani. Ha valakinek elavult a tudása, és nem megy át az újbb vizsgán, visszavonják a diplomáját. Telefonon, interneten nyújtanak információt, továbbképezhetnek védőnőket, egyéb szakembereket.
Vannak az LLL vezetők. Ők is hosszú és alapos képzésen mennek keresztül, mire vezetők lehetnek, bár nem kell annyit tudniuk, mint az IBCLC-knek. Ez másfajta képzés, másfajta segítés. Ők vezethetnek LLL csoportokat, telefonon segítséget nyújthatnak. (És nyújtanak is naponta rengetegszer.) Ja, és hangsúlyozzák, hogy ők nem segítenek, csak informálnak, bocsi a rossz fogalmazásért.
Ezután pedig a Szoptatásért Magyar Egyesület is képez bárkit, aki szeretné (
www.szoptatasert.hu a tanfolyamok pedig:
http://www.szoptatasert.hu/belso.php?inf=tanf ) Itt persze szintén IBCLC-k oktatnak.
Vizsgák újra: szerintem a legszuperebb dolog, hogy ilyen kemény vizsgákhoz kötik az IBCLC-t és az LLL vezetőséget, mert így az anyukák biztosan a legmegfelelőbb információkat fogják kapni. A SzME tanfolyamai sokkal lightosabbak, ha már ezt elvégeznék a védőnők és a frissenszültekkel, kisgyerekes mamákkal kapcsolatba kerülő szakemberek, az maga volna a kánaán.
Séta: per pillanat nincs kifejezetten sétaidő, de ki tudja, mi lesz még.
Ez vissza ne tartson!!!
Gyere haza!
Zsóka,
szia, rég hallottam rólad.
Virág