Az egyik topicban nagy sikert aratott egy lista, amit a kórházban töltött napok tapasztalata alapján állítottam össze egy barátnomnek. Arra gondoltam, ez másnak is jól jöhet. Tegyétek hozzá Ti is, ami még fontos.
Sziasztok, Dorka
- papucs két pár (egyik, amiben zuhanyzol), mindkettő jó, ha mosható
- hálóing vagy pizsama (nálunk nem adtak kórházit), de olyan ami felül gombos, hogy szoptatni tudjál. Jó mély gombolású legyen! Legalább kettő!
- inkontinenciás betét, de legalább a sima egészségügyi betét éjszakai változata
- mellszívó
- melltartóbetét (sok, ha eldobhatós)
- szoptatós melltartó (a Kékgolyó utcában van egy Anita nevű bolt, ott állítólag olcsóbb és minden méretben létezik. Ezt ráérsz az utolsó hónapban megvenni, mert addig még nagyon nagyot nőhet a melled. Nekem egy számmal nagyobb méret kellett, mint egyébként)
- rádiótelefon (ha van vagy tudsz kölcsönkérni)
- fejhallgatós kisrádió (ha nagyon kiéheznél egy hírekre vagy zenére, bár én elő sem vettem)
- szoptatós könyv vagy kismama könyv, amiben tanácsok és ötletek vannak a gyermekágyi időszakra vonatkozóan
- boríték (ez mindig kelendő portéka, mert általában mindenki elfelejti, és aztán szegény férjeket szalasztják el vásárolni)
- borítékba valót a férjed hozza, mert mindennek lába szokott kelni
- személyi igazolvány
- TAJ-kártya
- kismamakönyv
- leletek
- 1 hónapnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonat
- sok-sok rostos ivólé
- néhány szendvics, ha pont vacsoraidőben szülnél, és legközelebb csak reggeli járna (ha később hoznak Neked be szendvicset, akkor érdemes barna kenyérből kérni, és kérjél rá valamilyen olajos magvakat, hogy rostdúsan táplálkozhass. Ez indítja be a bélműködést jobban. Különben kapsz hashajtót, de én féltem bevenni, hátha a babának is hasmenése lesz, de nem lett végül)
- szőlőcukor
- egy üveg Laktoherb (üdítőnek is jó, ha behűtöd)
- könyv vagy újság (bár én ezeket elő sem bírtam venni, mert a babám teljesen lekötött, elbűvölt és egész nap őt nézegettem, ismerkedtünk)
- nálunk a babáknak adtak kórházi ruhát (nagyon édes angolpólyák voltak, csak az igazán pici súlyú babákat tették normál pólyába, hogy meg merje fogni a kismama, meg szoptatni is könnyebb. Kristófot sosem láttam pólyában
- pelenkát és popsikenőcsöt is adtak (ez volt a reklám helye, mert az egyik pelenakgyártó adománya volt, így minden új kismama ezt próbálta ki, ezt megismerte, hát utána is sokan ezt vették). DE! FONTOS: keresd fel a leendő gyerekorvosotokat, válaszd ki a legszimpatikusabbat! Én is elmentem még pocakosan, és nagyon megnyugtató volt, hogy tudtam, itt már várja valaki az én babámat. Az első nap ki is jött hozzánk rögtön. A védőnő is a második napon már ott mosolygott, szerintem csak babázni akart...fúj de ronda vagyok! Szóval azért is jó, ha találkozol vele előre, mert fel tudja írni, hogy miket szerezz be a patikából, ne a férjednek kelljen ezzel foglalkozni látogatás helyett. Biztosan fog majd kelleni alkohol (nem tudom, hány százalékos), popsikenőcs, fültisztító a köldökcsonk ápolásához, babafürdető krém (patikaszer! ne vegyél Johnsont, mert allergén! Ez a patikai fürdetőkrém amúgy borzasztó nehezen oldódik, érdemes egy bögre langyol vízben feloldani, és azt beleönteni a fürdetővízbe, vagy egy vatta segítségével bekenni vele a gyereket), sima napraforgóolaj a koszmó eltávolításához és a rejtett testrészek tisztogatásához, vatta, K-vitamin, D-vitamin.
- evőeszköz
- szalvéta
- vigyél egy konyharuhát is, mert ha első nap nem tudsz ülve enni, akkor félfekve magadra tudod teríteni, és mégsem leszel teljesen maszatos
- sokan azt mondják, hogy a felfújható úszógumin jobban tudtak ülni az első napokban. Ha van ilyened, vigyél be. Nekem nem volt, így nincs tapasztalatom, de az ötlet jónak tűnik, különösen amikor az ember mindent kipróbálna, csak fel vagy le tudna már ülni
)
- legalább két törülköző (kéztörlőnek és zuhanyzáshoz)
- kézfertőtlenítő vagy antibakteriális folyékony szappan (nálunk adott a kórház, de idővel elfogyott) Otthon már nem nagyon használtuk, de mondjuk a vendégek nem baj, ha ezzel mosnak kezet, még ha meg sem fogják a babát, ami egyáltalán nem lenne baj. Szegény babóca nem vágyik az első időben arra, hogy mindenki kézbe vegye. Persze a szűk család az más.
- sok bugyi, mert naponta több is kellhet