Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

HELLP újra?

Üdvözlöm!7 hónapja született a kisfiam császárral, 37. hétre toxémia miatt.A műtét után lett HELLP szindrómám, ami miatt még egy napig küzdenem kellett, de szerencsére minden rendben volt. Sajnos egyedül nevelem a gyermekemet... A kérdésem az lenne, hogy ha a későbbiekben terveznék még egy gyereket (ugye másik apukától...) mennyi az esélyem egy újabb toxémiára? Több helyen hallottam, hogy ha más az apa, akkor nagyobb az esély? (nem igazán értem miért :( )Illetve érdemes-e elvégeztetnem a Leiden "tesztet", mert a családban előfordult már, és lehetséges, hogy ettől vagyok hajlamosabb a toxémiára?Bocsánat a sok kérdésért... :)Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Tisztelt Hölgyem!

A toxaemia előfordulása a következő terhességben nem az apától függ. A kismamának feltétlen figyelmes terhesgondozásban kell részesülnie, oda kell figyelni arra mit eszik, mennyi folyadékot iszik A terhesség elején több irányú vizsgálatot el kell végezni ( belgyógyászat, szemészet). A HELLP syndroma ujra alakulásának lehetősége miatt komolyan venni az előző szülészeti anamnézisét, be kell tartani a terhesgondozási protokollt, a labor és ultrahang diagnosztikai vizsgálatokat pontosan, időben el kell végezni. Az orvossal való folyamatos konzultáció sokat segít abban, hogy ha ismét gondok jelentkeznének, azok időben fel legyenek ismerve.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Üdvözlettel: Dr. Tsehai Nega

Meddig kell vitamint szedni?

Jo napot. Olyan kerdesem lenne, hogy a 11.het elott egy nappal fog elfogyni a vitaminom, de uj csomaggal nem szeretnek venni. Eleg ha a 13.hetig csak folsavat szedek es magnerotot. Utana persze szedem a 2-es vitamint. Koszonom.

Válasz

Tisztelt Asszonyom!

A terhesség 20. hetéig naponta, utána 2-3 naponta érdemes vitamint használni.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Üdvözlettel: Dr. Tekse István

Vércukor 7 fölött

Tisztelt szakértő!A véleményét szeretném kérni a vércukorterhelés eredményemmel kapcsolatban. 75 grammos terhelés után a 2 órás cukorszintem 7.2. Ez alatta van a 7.8-as határnak, ennek ellenére nem minősül ez soknak? A védőnőm szerint, ha nem írták rá a leletre, hogy kontroll szükséges, akkor rendben van az eredmény. Viszont hallottam olyat, ahol 7 feletti értéknél már diétát írnak elő. Igyekszem ezután még jobban odafigyelni majd a szénhidrátra, de érdekelne az Ön véleménye is.Köszönettel:Bakuczné Tóth Csilla

Válasz

Amennyiben az éhomi vércukor ismételten meghaladja a 7 mmol/l-t, akkor az cukorbetegségnek minősül - ebben az esetben természetesen szükséges a diéta.

Üdvözlettel: Dr. Egyházi László

Császár után természetesen

Kedves Doktor!2012 decemberben császármetszéssel született meg kisfiam (akkor 29 éves voltam). Problémamentes terhesség után, a terminus után 3 nappal magzatvízszivárgás gyanújával mentem be a kórházba. CTG-re kötöttek, ami alpján a szülés megindult, de nem éreztem semmit, tágulni sem tágultam. Burkot repesztettek, a magzatvíz mekóniumos volt és mivel még a természetes szüléstől fényévekre voltam, nem akartak kockáztatni, vágtak. 3800 grammal egészséges fiam született (én 50 kiló vagyok, később mondták, hogy a súlya miatt is volt esély a császárra). Műtét közben kiderült, hogy köldökzsinór a gyerek nyakán volt és a méhlepény egy része is el volt meszesedve már, szóval több szempontból is indokolt volt a műtét. Szövődmény nem volt, bár a fájdalommal iszonyatosan megszenvedtem.Most újra babát várok, szeptemberre vagyok kiírva. Az orvosom egyértelműen a császár mellett voksol. Biztonsági szempontból én is emellett vagyok, de szeretnék még egy szakértői véleményt.Ön szerint érdemes lenne megpróbálni a természetes szülést? Ha már egyszer fennállt, hogy nem voltak fájások és nem tágultam, ez megismétlődik? Mit javasol?

Válasz

Kedves Hölgyem!

Az első terhesség kapcsán a császármetszés elvégzéséhez a teljes indicatio össze állt. Terminus túllépés, meconiumos magzatvíz, primaer fájásgyengésség, várható nagymagzatra az egyetlen megoldás császármetszés volt. Azonban ez nem jelenti azt, hogy mindez megismétlődik a második szülés alakalmával is. Rendszeres terhes gondozás és vajúdás alatti szoros observatio mellett, türelmesen, lehet természetes szülésben gondolkodni.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Üdvözlettel: Dr. Tsehai Nega

Merckformin terhesség alatt

Tisztelt Válaszadó!11 hetes kismama vagyok, IR-es. Merckformint szedek, esténként 2x750 mg-ot. Az endokrinológus azt mondta, hogy a 13. hét 1 napjától kezdjem leépíteni. De több helyen olvastam, hogy már egyre több IR-es kismamával tovább szedetik a Mercket, hiszen a terhesség alatt megváltozik az inzulinszükséglet. Eléggé kétségbe esetem, nem tudom, hogy hogyan tovább. Mert ugye a jogszabály elő írja, hogy le kell tenni.Válaszát köszönöm!

Válasz

Tisztelt Hölgyem!

Legyen kedves az endokrinológus javaslatát követve a 13. héttől leépíteni a gyógyszert. A diétát, mozgást folytassa tovább bátran.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Üdvözlettel. Dr. Tekse István

 

A szülés várható időpontja

Tisztelt Válaszadó!Kicsit megkavarodtam a terhességem idejével kapcsolatban.Utolsó menzeszem február 7-én volt. Átlagosan 24-26 napos ciklusaim voltak, ovulációm a 9-12. ciklusnapon volt általában (hőmérő). Március 3-án lett először a tesztem pozitív.Március 13-án 5 mm-es petezsák látszott az uh-n (ekkor 5 hetesnek írt az orvos). Március 27-én a CRL: 15 mm volt, és az FHR:+ (ekkor 8 hetesnek írt az orvos, amikor a menzeszem után még csak 7 hét telt el, de a méreteket nézte az orvos). Április 3-án a CRL mérete 20 mm volt (9 hetesnek írt az orvos). Április 20-ra kaptam időpontot kombinált tesztre. Megfelelő az időpont, mert én korainak tartom egy kicsit, de azt sem tagadom, hogy totálisan megzavarodtam a terhességem idejében. A legutolsó adatok szerint, a védőnő november 12-re tűzte ki a várható szülés dátumát. Válaszát és segítségét köszönöm!

Válasz

Kedves Hölgyem!

A terhesség valódi idejét a 12. terhességi héten végzett ultrahang fogja végképp meghatározni. A kicsi bizonytalanság, főleg a terhesség elején végzett vizsgálatok oka, nincs jelentősége. Nagy valószínűséggel a nov. 10-12. lesz a terminus.

Üdvözlettel: Dr. Tekse István

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Üdvözlettel. Dr. Tekse István

Elhalt terhesség?

Ma voltam ultrahangon ami 5. hetes terhességet igazolt viszont sem szívcsőpulzáció sem pedig maga a magzat kezdemény sem látható az ultrahangon kérdezni szeretném hogy ez mit jelent?lehet hogy a terhességem elhalt?miért nem láttak semmit az ultrahangon?

Válasz

Az 5 hetes terhesség még igen korai szakasz, az orvosi tankönyvek szerint érdemes megvárni a 6. hetet a szívműködés vizsgálatához, ha nincs panasza, (vérzés, hasi görcs), akkor aggodalomra nincs különösebb ok.

Üdvözlettel: Nega Tsehai

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Hematóma? Nem hematóma?

Tisztelt Doktor Nő/ Úr! A kérdésem a következő lenne. Ma voltam 10 hetesen uh-on, mert vissza kellett mennem kontrollra hematoma miatt.A mai vizsgálat sorána szonográfus észlelt egy 21x10mm-es folyadék ömlenyt a petezsák felett közvetlen, de a papíron már nem hematóma ként van feltüntetve, sőt oda írták, hogy hematóma kizárva. A baba méreteire azt mondták, hogy jó . A crl-je 38mm, és szépen fejlődik. Sajnos az orvosomtól nem igazán kapok rá választ, hogy mennyire is kell aggódnom vagy sem, illetve mi a teendőm ilyenkor. Második gyermek. Van egy 3 éves lányom, de 2013-ban volt egy vetélésem is 13 hetesen. A szövettan eredménye az volt, hogy gyulladás a deciduában. Kérem segítsen nekem! Válaszát előre is köszönöm.

Válasz

Tisztelt Hölgyem!

Az ultrahangon leirt képlet már gyógyulófélben lévő haenatomát jelent. Ezért megnyugodhat, nincs baj. Fekvés-pihenés és napi 2x1 T Magnézium javasolt per os.
 

Üdvözlettel,

Dr. Kovács Zoltán

Terhesség és folyadékpótlás

Tisztelt Szakértő,

13 hetes kismama vagyok. Eladóként dolgozom egy nagy alapterületű használt ruha boltban. 8,5 órát dolgozom, heti 4-5 nap. Folyamatosan állnom és mozognom kell (ruhákat kipakolni, helyükre vinni). A munka alatt megiszom tudatosan 1,5 liter vizet. A problémám az, hogy a 8,5 óra alatt csak egyszer érzem, hogy ki kell mennem a mosdóban. (éjjel viszont 4-5 alkalommal kell kimenjek) E mellett a munkanap végére azt tapasztalom, hogy a hasam olyan mintha fel lenne puffadva, nagyobb lesz és egy kicsit keményebb. (fájdalmat nem érzek). Ezek a problémák miből eredhetnek, illetve okozhat e gondot a babánál, vagy nálam?

Köszönöm a válaszát.

Válasz

Mindenképpen szükséges lenne legalább 2, de inkább 3 liter víz elfogyasztása naponta. A has esti keményedése akár a méhtest feszülése is lehet, érdemes legalább 3x1 MgB6 -ot használni. Amennyiben tartósab bak lesznek vagy rosszabbodnak a panaszok, érdemes átgondolni a munkavégzés rendjét.

Bővebb felvilágosításértkeresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Üdvözlettel. Dr. Tekse István

Tarkóredő értékek

Kedves Doktor Úr,

bocsásson meg, hogy ilyesmivel zavarom, de bízom a szakértelmében, illetve a tapasztalataira lennék kíváncsi akövetkező kérdéssel kapcsolatban. 13het + 6 napos várandós vagyok, aminek nagyon örülünk párommal mert 8 éve várunk gyermekre. A 13.heti első komolyabb ultrahangon 5 mm-es NT tarkóredő értéket mértek(CRL: 71 és NB: 2)Emiatt azonnal genetikai szakrendeleésre és majdan 18.héten magzati echocardiographiara küldtek, a genetikai tanácsadáson magas kromoszómarendellenesség kockázat miatt chorion boholy mintavételt ajánlottak, amit meg is csinaltattam, tegnapi napon.azota jo es rossz fejlemeny is van, a rossz az, hogy a tarko redo meg magasabb volt a mostani uh-n, 6,5 mm, (ezen kivul az egyeb mert ertekek ezen a legutobbi uh-n:orrcsont lathato, magzatviz atlagos menny., szivmukodes szabalyos 153/min, normal hasi echogenitas, CRL 84 mm, BPD 26 mm, FL 11, 4 mm)ezutan egybol meg is csinaltak a chorion boholy mintavetelt,viszont epp a magas redo ertek miatt elkuldtek kombinalt teszt kereteben Papp-a es szabad b-hcg verszerum meresre is, s az viszont nem mutat bajt, teljesen jok az ertekek, a genetikus orvos igy mondta,Papp A: 1,26 es b-hcg 0,39. ezekre a genetikus mondta, hogy nem jeleznek kromoszoma rendellenesseget, ez viszont teljesen ellentetben all a meg magasabb, mar 6, 5 mm nyaki redovel. elnezest, hogy ilyesmivel zavarom, de doktor urnak mik a tapasztalataival, ekkora redovel van meg esely egeszseges babara, illetve milyen valoszinuseggel jelez ez az ertek esetleg mas, (nem Down, nem Patau nem Edwarsd tehat amiket ki tudnak szurni a mintavetelbol) genetikai rendellenessegeket, illetve esetleg autizmust, ertelmi serultseget, esetleg komoly szivfejlodesi rendelenesseget? Az utobbiakkal mind vallalnam a gyermeket (gyogypedagogiat tanulok s gyogypedagogiai gyermekotthonban is dolgozom)nagyon koszonve ram szant idejet s meglatasait, sudvozlettel, szabo noemi

Válasz

Kedves Noémi!

Amennyiben az integrált teszt, a chorionboholy-mintavétel, valamint a 18. heti ultrahang és egy 20. héten végzett magzati szívultrahang rendben van, úgy nincs nagyobb ok az aggodalomra, mint az általános populációnak - a ritka betegségek előfordulási gyakorisága ugyanannyi.

Bővebb felvilágosításértkeresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Üdvözlettel, DR. Tekse István

További információk a Babaneten a témában

Panaszok a várandósság alatt

Az lenne a kérdésem,hogy ha fekszem és fordulnék az egyik oldalról a másikra,akkor olyan érzésem van,mintha a hüvelyem kiszakadna a helyéről. Nem tudom,hogy ez mekkora probléma. A sok gyaloglás után is mindig fáj.Előre is köszönöm.Tisztelettel:Endrődi Tünde

Válasz

Kedves Tünde!

A leírtak alapján szülész orvosi vizsgálat javasolt.
A koraszülés veszélyét és a méhszáj kinyílását kell kizárni. Továbbá a hüvelysüllyedést is.

Üdvözlettel,

Dr. Kovács Zoltán
 

Magas ellenanyagszint

25 éves vagyok a negyedik babával terhes.2 babánál szintén ellenanyagos voltam,viszont 32 hetes vagyok és három hét alatt 3 szorosára nőtt az ellenanyagom.Ami azt takarja hogy 1024-ről 4095-re nőt.Közben nyíllik a méhszáj is.Ráadásul farfekvéses a baba.Mit tehetek?Köszönöm mielőbbi válaszát.

Válasz

Kedves Hölgyem!

Szülész orvosi vizsgálat javasolt a koraszülés veszélyének megelőzése céljából. Ultrahang is kell az emelkedő ellenanyag szint miatt. Kórházi felvétel az előbbi két vizsgálat eredményétől függően mérlegelendő.

Üdvözlettel,

Dr Kovács Zoltán
 

Fájó farokcsont és szülés

Az a problémám hogy kb 3 hónapja kezdett el fájni a farokcsontom.Elküldtek minden vizsgálatra,megállapították hogy az S I-es spina bifida és a farokcsont előre hajló 45 fokot zár be!Azt szeretném kérdezni hogy ez hátráltatni fog a szülésben vagy a baba kihordásában?Egyenlőre csak tervezzük a családalapítást.Köszönöm a választ előre is

Válasz

Kedves Hölgyem!  Farokcsont jeligére.

Az előrehajló farokcsont egy anatómiai deformitás. A terhesség kiviselését egyáltalán nem zavarja. A normál, hüvelyi szülést, a  szülés utolsó szakaszát, a kitolási szakot sem zavarja általában. Ha szülési nehézség, erős fájdalom jelentkezik a szülésnek ebben a fázisában, akkor császármetszéssel segítünk. Ez mindig a vajúdás során dõl el, mindig a legjobb, és legbiztonságosabb megoldást választjuk.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Szép napot: Dr. Rucz Árpád

Genetikai vizsgálat – kell?

15 hetes kismama vagyok, nov.-ben töltöttem 35.évemet.A védőnőm szerint az életkorom miatt genetikai tanácsadáson kellene részt vennem,kérjek beutalót, de a terhesgondozást végző orvos azt mondta,hogy a jelenlegi protokoll szerint 37 év felett kell menni(kombinált tesztem alacsony kockázatú lett),tehát ne menjek.Kérdésem az lenne,hogy részt kell-e vennem ezen a vizsgálaton vagy sem?"

Válasz

Jelenleg genetikai tanácsadásra a 37 év feletti kismamáknak kell menniük, számos orvos a mai napig 35 fölött küldi el a kismamákat. Beutalnia mindig a kezelő orvosnak kell, így, ha ő nem ad beutalót, nem is tud elmenni. A lényeg, hogy a kombinált teszt negatív lett, azaz alacsony a genetikai kockázat. Meg kell említenem, hogy a magzatvíz vagy méhlepény vizsgálat senki számára sem tehető kötelezővé.

Kónya Márton

Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum

Korai terhesség felismerése

A feleségemmel most voltunk az első ultrahangon, és a mi számításunk szerint már 8 hetesnek kéne lennie a kicsinek, de az ultrahangos vizsgálatkor a doki 6 hetesnek mérte. Kizárt hogy két hetet tévedtünk, mert a teszt ennyivel hamarabb nem jelezhetett. Mennyire nagy a baj?

Válasz

Kedves levélíró!

A korai terhességek felismerésében a könnyen hozzáférhető vizelettesztek és az ultrahang is nagyon nagy segítséget jelentenek, ugyanakkor nagyon sok aggodalmat is okozhatnak. Még a legpontosabb menstruációs ciklusú nőnél is előfordulhat, hogy nem akkor történik épp a peteérés, amikor számítanak rá, illetve a megtermékenyülés sem mindig a legesélyesebb néhány napban jöhet létre. Mindezek miatt nagyon változatos lehet az utolsó menstruáció első napjától számított adott időpillanatban egy embrió mérete.

Ráadásul az első 12 héten a szervezet által sok ponton ellenőrzött folyamatok zajlanak. A petesejt és a spermium vagy a létrejövő sejtcsomó valamilyen súlyos károsodása sok esetben a terhesség befejeződéséhez, vetéléshez vezet. Ezt azonban „kívülről” nem lehet előre látni, nincs jele előre sem az ultrahangon, sem a vizelettesztben.

Bármilyen jó lenne előre tudni mindent, türelemmel ki kell várni a következő ultrahangot, amikor már sokkal többet meg lehet állapítani a magzatról.

Üdvözlettel,

dr

Terhesség túlsúlyosan

Kedves Doktornő!

Egész életemben küzdöttem a túlsúlyommal. Most is legalább 15 kiló felesleg van rajtam (a babától függetlenül, mivel ő még csak pár hetes).

Heti 3-szor sportoltam eddig is, és ezt szeretném továbbra is fentartani, persze könnyedebb gyakorlatokkal. Az eddigi fogyókúráimhoz szedtem zsírégető tablettát, ami ugyan vitaminokból tevődik össze, de nyilván nem tenne jót a szedésének folytatása a babára nézve, mert pörgető és hőtermelő hatása van. Az L-carnitin készítményről viszont vegyesek az információim, mert több forumon azt olvastam, hogy ez jót tesz a szervezetnek és a magzatnak is.

Továbbá szedtem étvágy csökkentőt, ami inulin tartalmú.

Szeretném kérni szíves tájékoztatását, hogy a fenti szerek valamelyikét folytathatom-e állapotosan.

Illetve fejfájással kapcsolatos kérdésem lenne. Jelenleg 5. napja tartó fejfájásom van az időjárásnak köszönhetően. Kérdésem az lenne, hogy van-e valamilyen fájdalomcsillapító, ami teljes biztonsággal használható ebben az állapotban is.

Köszönettel várom válaszát!

Kiss Edit

Válasz

Kedves Kiss Edit!
Ha jól értettem Ön egy túlsúllyal küzdő néhány hetes állapotos kismama.

Ha eddig is sportolt, akkor javaslom a további sportolást az Ön által is leírt könnyedebb gyakorlatokkal, ha az orvosa erről az állapotának értékelésekor másképp nem vélekedik.

Terhesség alatt semmilyen fogyasztószer szedése nem ajánlható!

A megfelelő testsúly elérése érdekében állítson össze egy zöldségekben, gyümölcsökben gazdag, és minden fontos tápanyagot arányosan tartalmazó étrendet. A mozgással együtt biztos lehet a siker, és a babát sem veszélyezteti.

Az öt napig tartó fejfájás miatt háziorvosát feltétlenül keresse fel, mert ennek oka tisztázásra szorul.. A fájdalomcsillapításra alkalmazható készítmény a vizsgálati eredmény ismeretében választható.
 

Dr. Kiss Melinda
csecsemő- és gyermekgyógyász, gasztroenterológus

Egy artéria van csak a köldökzsinórban

Csak egy kérdésem lenne: babókámnál, akivel már a 23. hétben vagyunk, az utolsó ultrahangon megállapították, hogy a köldökzsinórban egy artéria van. Lehet ezzel gond a terhesség vége felé? A genetikai tanácsadón, lepény-biopszián már túl vagyunk és ott minden rendben volt.

majamoni

Válasz

Majamoni, ez igazság szerint nem egy ritka eltérés, és általában nem szokott problémát okozni, de érdemes alaposabban megnézetni a pici veséjét, mert azt kimutatták, hogy ez együtt szokott járni a vese rendellenességével - konkrétan húgyúti szűkülettel vagy vesetágulattal, cisztával stb...

Azt javaslom, hogy a legközelebbi ultrahangon (3D és 4D is tökéletesen alkalmas rá) kérd meg a szonográfust, alaposabban lesse meg a pici veséit - nyilván ahogy egyre nagyobb lesz a pici, az esetleges eltérések is egyre jobban fognak látszódni. Egyébként születés után a 6. héten is van egy rutin UH vizsgálat, ha gond van, ott biztosan kiderül.

Mindenesetre az nagyon biztató, hogy a genetikai tanácsadáson és a biopszián mindent rendben találtak. Még egy információ: ha magzati korban cisztát vagy tágulatot találnak a picinél, az esetek nagy többségében az mindenféle orvosi beavatkozás nélkül magától helyre szokott jönni.

Dr. Balla Viktória, neonatológus

A lélektani határ ikreknél

Sziasztok! Bekukkantottam, bár bízom benne, hogy az én fiaim nem lesznek koraszülöttek. 34. hetet betöltöttük, ikrek. Úgy vagyok vele, hogy már bármikor jöhetnek. Ultrahangon folyamatosan nagynak mérik őket, olyan 2,5 kg körülinek saccolják a kisebbet.

A DOTE-n fogok szülni, ott eléggé profinak tűnik a koraszülött ellátás. A 35. hetet várom nagyon, nekem egy nagyon fontos lélektani határ!

És még egy kérdés: Te melyik szoptatós teát ajánlanád inkább? Eddig mindenki mást mondott...

jessica80

Válasz

Jessica80, gratulálok! Ez szuper kor, itt már valóban jóval kisebb az esélye, hogy bármi probléma legyen. De arra azért számíts, hogy mivel ketten vannak, a méh űrtartalma pedig véges, hogy egy icipicivel korábban jöhetnek majd.

Ha betöltik a 35. hetet, akkor már nagy baj nem lehet. Lehet, hogy kicsit melegíteni fogják őket, vagy kapnak egy pici oxigént az orrukba, ez a kórháztól a függ. De ezt legfeljebb az első órákban fogják igényelni, de lehet, hogy akkor sem. A DOTE-n a lehető legjobb kezekben lesztek!

Alapvetően nincs szükség szoptatós teára, igazából a bőséges folyadékra van szükség a megfelelő tejmennyiséghez.

Dr. Balla Viktória, neonatológus

Koraszülött baba mozgásfejlődése

Nekem csak annyi kérdésem lenne, hogy 35. hétre, 2240g-mal született a kislányom novemberben, vagyis most négy hónapos. Az mennyire számít "normálisnak" hogy még nem igazán mozog? Pl. a fejét hason fekvésben nem tudja még kiemelni. Forgatja, de kb egy percen belül üvöltve tiltakozik. Minden nap megpróbálom vele gyakorolni, de sok előrelépést nem látok. Ha karban tartjuk, akkor viszont már szépen tartja a fejét.

Születésekor nem tudok beavatkozásról, a légzése első perctől önálló volt. Ha a mozgásában nincs változás, kihez fordulhatok?

ribizli85

Válasz

Az remek jel, hogy már forgatja a fejét és hogy karban tartva meg is tudja tartani, ez azt mutatja, hogy már alakulóban van a nyaki tónus, erősödik az izom! Még nyugodtan lehet várni egy jó hónapot, hiszen kb. ennyivel korábban született. Lehet próbálgatni-gyakorolni, de ha nagyon nem tetszik neki, nem kell erőltetni, ki fog alakulni ez a készség nála hamarosan.

Ha ennyi idő elteltével sincs változás, első körben a házi gyerekorvoshoz kell fordulni, és ha szükséges, ő fogja megmondani, hogy melyik fejlesztés lenne a legjobb (pl. Dévény-módszer vagy Pető-módszer). De remélhetőleg erre nem lesz szükségetek az elmondottak alapján.

Dr. Balla Viktória, neonatológus

Koraszülöttnek számít?

Az én kisfiam 37. hétre 2340g-mal és 48cm-vel született. Ő koraszülöttnek számít? 9/10-es Apgarral jött világra, egy percig sem volt inkubátorban a kórházban, ma vagyunk 1 hetesek. Tej bőven van, ügyesen szopizik az első naptól kezdve. 6 naposan már 2400g volt, több mint a születési súlya, 2340g-mal született és 2290g-mal jöttünk haza.

Még egy kérdés: mennyi idő után lehet kivinni sétálni?

erika84

Válasz

Nem, nem számít annak, elvileg a 37. terhességi hét előtt számít egy baba koraszülöttnek. A babád születési súlya viszont 2500 gramm alatt van, ami miatt alacsony születési súlyúnak számít. Régebben a 2500 gramm alatti babákat is koraszülöttnek vették, de most a gesztációs idő a döntő. Az Apgar eredménye alapján egyébként tökéletes kisbaba!

Amire érdemes odafigyelni az alacsonyabb súllyal született babáknál - mint a te esetedben is -, hogy könnyebben fáznak, ezért gyakran segítenek őket melegen tartani úgy, hogy inkubátorba teszik a piciket.

Nagyon jó hír, hogy ilyen ügyesen szopik és gyarapodik, ez azt jelenti, hogy hamarosan kicsit sem fog alacsony súlyúnak számítani. Bár előfordulhat minden újszülöttnél, hogy az elején egy icipicit csökkenni fog a súlya, de ha ilyen ügyes kislegény, pillanatok alatt behozza majd a nagyobb súlyú kortársait!

Tekintettel arra, hogy most jön a jó idő - délután 10 fok feletti a hőmérséklet - már 3 hetes kortól kivihetők a babák. Először csak fél órára, aztán ezt fokozatosan lehet emelni. Arra figyelj, hogy rétegesen legyen azért felöltözve és a fülét védje sapka.

Dr. Balla Viktória, neonatológus

X
EZT MÁR OLVASTAD?