Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Menjünk orvoshoz?

Kislányom 13 éves . 2013 február elején megjött a menszesze és még 3 honapott volt azóta nem volt beteg, nemi szerve körül patanásos ,de ezt gondolom a kis sulyfelesleg miatt . mit tegyek?

Válasz

Kedves Hölgyem!
A menszesz beindulásakor lehet rendszertelenség, ez nem számít kórosnak, emiatt ne tegye ki gyermekét fölösleges nőgyógyászati vizsgálatnak. Ha a pattanások viszketnek, vagy fájnak, ajánlatos bőrgyógyászhoz elvinni kislányát. Szép napot!

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Szép napot: Dr. Rucz Árpád

Ne szoptassam ennyit??

Nekem a kisbabám súlyával kapcsolatban lenne kérdésem.
Két kisfiam van, a nagyobbik 1,5 éves, a kicsi 3,5 hónapos. Mindkettőjüket szoptatom, a kicsi naponta 5x-6x + éjszaka 1x szopik. Ő 3340g-al és 54cm-rel született. A gondom az, hogy 3 hónaposan-azaz két hete- több, mint 8kg és 64 cm volt. A háziorvos szerint (ő nem gyerekorvos, de akként is praktizál), nagyon nagy súlyú a baba, és ne szoptassam olyan sűrűn, különben később beteg lesz. Nem tudom, hogy milyen betegségekre gondolhatott a dr-nő? Tényleg ne szoptassam ennyit? Úgy tudom, hogy anyatejes babát nem lehet túletetni. Vagy tévedek? Egyébként ő egy jó kedélyű, nyugodt, mosolygós baba. Nem hasfájós. Ügyesen megtartja magát a karján, és már át is fordul hátról hasra. A bátyjával nem volt ilyen, ő nagyjából fél kg-al és 4cm-rel kisebben született és nagyjából havi 1 kg-ot hízott az öccse havi ca. 1,5kg-jával szemben.
Várom válaszát!
Köszönettel: M. Enikő
 

Válasz

Három hónapos korban a 8 kg tényleg „tiszteletre méltó” súly, a nagyobbik kisfiú súlyfejlődési üteme közelebb áll az „átlagos” gyarapodási ütemhez, de még az is kifejezetten tempósnak mondható. Feltételezem, hogy a felnőtt családban van példa erősebb testalkatra.

Vannak betegségek, amelyek a kis súllyal született, majd gyors növekedést mutató babák körében felnőtt korukban gyakoriak, azonban ezt az Ön kisfia esetében nem látom aggasztónak, születési súlya alapján nem hajlamosabb erre. A gyerekkortól folyamatosan túltáplált és túlsúlyos gyerekeket (és felnőtteket) is veszélyeztetik betegségek, például a cukorbetegség, magas vérnyomás – természetesen a későbbiekben oda fog kelleni figyelni rá, hogy a kicsi ne legyen túlsúlyos – de az anyatejes táplálás időszakában ez az aggodalom nem indokolt, inkább a vegyes koszt mellett szokott problémákat okozni. Van egy-két extrém ritka genetikai rendellenesség, amelynek tünete lehet a gyors súlygyarapodás, de ezek esélye igen kicsi, és általában a mozgás- és szellemi fejlődés eltérésével járnak együtt, amelyről azonban a leírása alapján nincs szó.

A kizárólagos anyatejes táplálás mellett tehát nem látok okot aggodalomra, valószínűleg nem is lesz ilyen ütemű folyamatosan ez a súlygyarapodás.

Üdvözlettel,

Gács Zsófia

A reflux és a megfázás

22 hónapos a kisfiam, állítolag refluxa van. Megfázás általában 2-3h ónapig kezelés ellenére se mulik süritö tápszert kapot ami rovid ideig hasznát kezd nyugtalanitani,hogy fulad az orra folyamatosan eldugul,de nem jön semmi ha szivom neki.Mit tudok csinálni hogy megtudjuk mi a konkrét oka.Elöre is köszönöm a válaszát

Válasz

Kedves Levélíró!Ebben az életkorban a kicsik védekező rendszere nagyon fontos fejlődésen megy keresztül, ilyenkor tanulja meg, hogy a környezetünkben folyamatosan jelen levő kórokozókkal (vírusokkal, baktériumokkal) szemben hogyan védje meg a szervezetet. Az orr- és szájüregen keresztül különösen sokféle „támadás” éri a szervezetet, ezért alakul ki nagyon gyakran ezeknek a szerveknek a gyulladása, tehát nátha, torokgyulladás, mandulagyulladás. Az őszi-téli időszak különösen felszaporítja ezeket a fertőzéseket – pláne, ha a kicsi gyermekközösségbe (bölcsőde) jár.Egy kialakult fertőzés, gyulladás rontja a szervezet védekezését, a gyulladt, hurutos nyálkahártyán könnyebben megtapadnak a kórokozó vírusok, baktériumok. Nagyon fontos, ahogy Ön is írja, hogy a váladékkal teli orrot kitisztítsa, a gyulladt-duzzadt nyálkahártyát orrcseppel lelohassza. Azonban ha nincs sok váladék a kicsi orrában, akkor nem érdemes az orrszívóval gyötörni, mert a nyálkahártyát irritálhatja, a sós vizes orrcsepp segíthet elmulasztani az orrdugulást. Amennyiben mód van rá, a betegség alatt próbálja minél inkább otthon tartani a kicsit, távol az újabb fertőzésektől. Fontos a megfelelő folyadékbevitel, ez a betegség miatt a szokásosnál több legyen, a szokásos víz, gyümölcslé mellett gyógyteák (hársfa, csipkebogyó, kamilla) is jól jöhetnek.A reflux is részben felelős lehet a légúti tünetekért, azonban a sűrítő tápszer nagyon jó megoldást szokott hozni erre a problémára.

Megtorpant a súlygarapodás

Szia fiam 7 hónapos súlya az elmult 1 honapba nem gyarapodott. nagyon nehezen akkar hizni most 7 hónaposan 5.90 dkg. kérlek adjatok valami tanácsot. habár az apja se hu de dagadt. elöre is köszönöm

Válasz

Kedves Olvasónk,

az adatbázisunkban már léteznek a kérdésedhez  hasonlatos felvetések, ha nem adják meg problémádra a választ, kérjük, kérdezz újra!

Súlygyarapodás 1.

Súlygyarapodás 2 .

Súlygyarapodás 3 . 

Sokat iszik a gyermek

szia,19 hos babám naponta 2 l vizet iszik,mellette rendesen eszik,cukorja is rendben van!normális a 2 liter viz 19 hos korban?köszi

Válasz

Kedves Tímea, adatbázisunkban már szerepelnek hasonló felvetések, kérjük, előbb olvasd el ezeket, és ha még van kérdésed, szívesen válaszolunk rá.
 

Folyadékfogyasztás 1

Foyladékfogyasztás 2

Folyadékfogyasztás 3.

Hozzátáplálás félévesen

Jó napot kívánok!Azt szeretném kérdezni,hogy a kis lányom 6 hónapos.Mikortól adható neki natúr joghurt?Ennyi idős korba miből mennyit egyen? gondolok itt tápszerre,pépre, főzelékre és gyümölcsre.Válaszát előre is köszönöm.

Válasz

Kedves Erika, az adatbázisunkban több cikk is szerepel az ön által felvetett témával kapcsolatban, kérjük, először ezekt olvassa át, s ha marad még kérdése, szívesen válaszolunk rá!

Hozzátáplálás 1

Hozzátáplálás 2.

Hozzátáplálás 3.

Hozzátáplálás 4.

Glutén - igen, nem?

Kedves Doktornő!

Kisbabám 8 hónapos múlt, még anyatejes. Tízórai gyümölcs, ebéd főzelék, uzsonna gyümölcs,vagy főzelék. Igény szerint szopizik.

A glutént bevezettük 7 hónaposan, mert azt mondták, tegyünk így, bár a baba unokatestvérei között van lisztérzékeny.

De szeretnék kész gluténmentes gabonaőrleményeket is adni neki, amiket a receptek szerint tápszerrel, vagy feles tejjel kell elkészíteni. Nappal jókedvű, de nem alszik jól, lehet, hogy éhes éjszaka, bár szopizik, ezért próbálnám ki ezeket. Annyi anyatejem nincs, hogy azt használjam fel a gabonapépekhez, és talán nem is lehet. Mit ajánl, mihez nyúlhatnék. Nem vagyok ismerős a tápszerek, babatejek, tejpépek világában, 6 hónapig csak szopizott.

Nagyon megköszönném a segítségét.

Üdv!
 

Válasz

A gluten 4-6 hónapos korban történő bevezetése újabb kutatások szerint segít megelőzni a lisztérzékenység (coeliakia) kialakulását. Természetesen emellett gluténmentes pépek is bevezethetők. Ha a baba éhesnek tűnik az anyatej mellett naponta 2x főzelék, egyszer gabonapép vagy tejpép, és egyszeri gyümölcs adása ajánlott.

A gyógyszertárakban, élelmiszer boltokban illetve drogériákban ezek életkornak megfelelő pépek kiválaszthatók. A 8 hónapos gyermek részére ajánlható és a háziorvos által receptre is felírható Sinlac illetve Milumil Sinemil pép. A táplálás gyermekére szabott kialakításához kérje védőnő segítségét is.
 

Dr. Kiss Melinda
csecsemő- és gyermekgyógyász, gasztroenterológus

Széklet

19 honapos kisfiunak eddig meg mindig laza, kremes allagu a szeklete. Mindig is ilyen volt neki, napjaban altalaban kétszer urit szekletet, de van hogy 3szor is. Taplalkozasa normalis, mindent eszik amit mi. Nem hasfajos, es 15 honapos koraig szoptatva is volt. Kellene aggodnom a szeklete miatt? Eddig meg egyszer sem volt neki olyan normalis allagu neki.

Válasz

Egy egészségesen táplálkozó és szépen fejlődő gyermek esetében a napi 2x3x i lazább széklet nem tekinthető kórosnak. Általában nagyobb mennyiségű gyümölcs vagy gyümölcsé fogyasztás áll a háttérben. Probiotikum kúra (pl protexin restore) segít a bélcsatorna jó működésének kialakításában.

Dr. Kiss Melinda
csecsemő- és gyermekgyógyász, gasztroenterológus

Folyamatosan beteg - lehet asztmás?

16 hónapos kisfiam folyamatosan beteg, általában légúti fertőzés áll a háttérben. Lázzal kezdi, majd jön a köhögés. Lázat csillapítjuk, el is múlik kb 3 nap alatt, de a köhögés és a légzés már durvább, mindig antibiotikumot kapunk a végén.

10 hónaposan óvodába jár (nem Magyarországon élünk), amit szeret, talán egyszer sírt ott, de akkor is beteg volt.

Mióta ovis/bölcsis 3 hetente mindig beteg. S bár azt mondják valószínűleg vírus, s csak a lázat csillapítsuk, a végén mindig kap antibiotikumot és befújós sprayt...néha még szteroid tablettát is, hörgőtágításra...

Legutóbb azt mondták, ha továbbra is ilyen beteg lesz, lehet erősebb befújós sprayt kap, amit mindig kell használni, mint az asztmásoknak.
Soha semmilyen allergiatesztet nem csnáltak, komolyabb kivizsgálás nem volt, s kérdésemre, hogy vajon normális e, hogy mindig beteg, azt mondják, kicsi még, ilyenkor lehet beteg mindentől...

Vashiányos, arra is kap gyógyszert, de még csak egy hónapja szedi.
Kérdésem, hogy ez valóban normális? Más, vele egykorú gyerekek nem betegek ilyen gyakran. Nem öltöztetjük sem túl melegen, sem kevésbé, nincs kitéve semmi olyan tényezőnek, ami miatt állandóan megfázna.

Először 3 hónapos lett beteg, akkor is köhögés, majd 6 hónapos korától 10 hónapos koráig havonta egyszer, majd azóta szinte 2-3 hetente beteg.
Férjemnél gyermekkorában asztmát állapítottak meg, de nem szedett rá gyógyszert, mégis "kinőtte".

Lehet valami más oka az állandó megbetegedésnek? Lehet valamit tenni ellene?
Egyébként jó kedélyű, jó húsban lévő kisgyerek, 1 éves koráig szoptattam.
A vitamin tartalma miatt általában még tápszert kap reggel és este, de nem mindig issza meg. Mennyi tejet kellene innia?

Válasz

A közösségbe kerülés első hónapjaiban a gyermekek átlagban gyakrabban lesznek betegek.
Ez még normális lehet.

Leveléből az derül ki, hogy három hónapos kora óta egyre gyakrabban betegszik meg a kisfia. A gyakori megbetegedés hátterének kivizsgálása mindenképpen javasolt. Háziorvosával konzultálva kérje gyermeke pulmonológiai vizsgálatát a visszatérő nehéz légzéses hörghurutok miatt, amelyek kapcsán már több alkalommal szteroid kezelésre is szorult.

Ezt a vizsgálatot az Édesapa gyerekkori asztmás megbetegedése is indokolja. Az eredményektől függően gasztroenterológiai kivizsgálás szükségessége is felmerülhet, mivel pl. táplálék allergia vagy refluxbetegség is állhat a gyermek panaszainak hátterében.

A tápszerre vonatkozó kérdésére azt tudom mondani, hogy ennek adása 3 éves korig is javasolt, és sokkal kedvezőbb mint ha tehéntejet kapna.
 

Dr. Kiss Melinda
csecsemő- és gyermekgyógyász, gasztroenterológus

Terhesség túlsúlyosan

Kedves Doktornő!

Egész életemben küzdöttem a túlsúlyommal. Most is legalább 15 kiló felesleg van rajtam (a babától függetlenül, mivel ő még csak pár hetes).

Heti 3-szor sportoltam eddig is, és ezt szeretném továbbra is fentartani, persze könnyedebb gyakorlatokkal. Az eddigi fogyókúráimhoz szedtem zsírégető tablettát, ami ugyan vitaminokból tevődik össze, de nyilván nem tenne jót a szedésének folytatása a babára nézve, mert pörgető és hőtermelő hatása van. Az L-carnitin készítményről viszont vegyesek az információim, mert több forumon azt olvastam, hogy ez jót tesz a szervezetnek és a magzatnak is.

Továbbá szedtem étvágy csökkentőt, ami inulin tartalmú.

Szeretném kérni szíves tájékoztatását, hogy a fenti szerek valamelyikét folytathatom-e állapotosan.

Illetve fejfájással kapcsolatos kérdésem lenne. Jelenleg 5. napja tartó fejfájásom van az időjárásnak köszönhetően. Kérdésem az lenne, hogy van-e valamilyen fájdalomcsillapító, ami teljes biztonsággal használható ebben az állapotban is.

Köszönettel várom válaszát!

Kiss Edit

Válasz

Kedves Kiss Edit!
Ha jól értettem Ön egy túlsúllyal küzdő néhány hetes állapotos kismama.

Ha eddig is sportolt, akkor javaslom a további sportolást az Ön által is leírt könnyedebb gyakorlatokkal, ha az orvosa erről az állapotának értékelésekor másképp nem vélekedik.

Terhesség alatt semmilyen fogyasztószer szedése nem ajánlható!

A megfelelő testsúly elérése érdekében állítson össze egy zöldségekben, gyümölcsökben gazdag, és minden fontos tápanyagot arányosan tartalmazó étrendet. A mozgással együtt biztos lehet a siker, és a babát sem veszélyezteti.

Az öt napig tartó fejfájás miatt háziorvosát feltétlenül keresse fel, mert ennek oka tisztázásra szorul.. A fájdalomcsillapításra alkalmazható készítmény a vizsgálati eredmény ismeretében választható.
 

Dr. Kiss Melinda
csecsemő- és gyermekgyógyász, gasztroenterológus

Nitrit túladagolás

11 hónapos gyerekemet vegyesen táplálom: kap bébiételt, anyatejet és babapépet is. most, hogy itt a nyár szeretnék neki friss gyümölcsöket adni.

Eléggé tartok a nitrit fertőzéstől, de a bio zöldség számunkra nem elérhető és nagyon drága is. Hogyan tudom leellenőrizni, hogy szennyezett-e egy gyümölcs vagy sem, illetve mi az a mennyiség, ami biztosan árt.

Egy babafalat már végzetes lehet, vagy meg kell egyen egy egész szem mondjuk barackot? Illetve, hogyan tudom megállapítani, hogy primőr zöldséggel/gyümölccsel van-e dolgom. Nyilván nem a márciusi szőlőre gondolok, ami egyértelmű, hanem olyan gyümölcsökre, mint pl. a barackfélék, amik elég elég széles idősávban teremnek, és lehet, hogy valahol már érik, valahol meg csak az üvegház alatt van.

Ezt hogyan tudhatom meg, hogy "veszélyes lehet-e" avagy sem?

Válasz

A friss gyümölcsök és zöldségek nagyon fontosak a baba egészséges táplálásához. Ránézésre a gyümölcsök zöldségek nitrát tartalma nem ítélhető meg. Vizsgálatot elvben lehet végeztetni, de ez költséges és a mindennapi vásárlásainkban ez nem jelent segítséget.

Csecsemő korban a babák még nem esznek sokat így az a néhány gyümölcs akár bio kereskedésből is biztosítható számára. Ha azonban ez nem oldható meg az évszaknak megfelelő friss gyümölcsöt válasszuk, amit megbízható kereskedőtől szerzünk be.

Ha mégis kételkedik ezek minőségében, akkor válassza a bébiételeket, ezeket szigorú  szabályoknak megfelelően gyártják és ellenőrzik.

Dr. Kiss Melinda
csecsemő- és gyermekgyógyász, gasztroenterológus

Nem fogadja el a tápszert

Üdvözlöm!

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy 5 és fél hónapos babám elutasítja a tápszert. Szinte születése óta tápszert kap, és kb 1 hete elfordítja a fejét és csak kínkeservesen akarja megenni! Vacsorára tejpépet,ebédre főzeléket kap, olyankor nincs probléma. Tudna nekem ajánlani valamilyen megoldást?

Már próbáltunk másfajta tápszert, de nem jártunk sikerrel.

Válaszát várom,előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Mariann

Válasz

Kedves Mariann,

A tápszer elutasításának több oka is lehet. Az egyik oka, ami gyakran előfordul, hogy a fogzási fájdalom következtében nem szívesen fogadja el a baba a cumisüveget. Ennek oka az érzékeny fogíny. Ebben az esetben javaslom, hogy speciális itatópohárból vagy kanállal próbálja meg a tápszert oda adni gyermekének.

A tápszerváltás nem segít ebben az esetben. Ahogyan Ön is írta levelében a kanalas ételeket szívesen elfogadja. Erre az időszakra jellemző, hiszen a kanál nem ér hozzá az érzékeny fogínyhez és nem okoz fájdalmat a babának. Ez átmeneti időszak és pár hét elteltével ismét el szokták fogadni a cumisüveget és tápszert a gyerekek.

Az elutasításnak lehet az is az oka, hogy a baba napközben édes folyadékot kap (pl. cukrozott tea, gyümölcslevek). Ebben az esetben hozzászokik az édes ízekhez és a kevésbé édes folyadékot nem szívesen fogadja el. Valamint az édes italok eltelítik a baba pocakját és étvágytalanságot okozhatnak. A tejalapú táplálék (anyatej, annak hiányában tápszer) nagyon fontos a baba számára, hiszen tartalmazza mind azokat az értékes tápanyagokat, amik szükségesek a baba egészséges fejlődéséhez.

A fogzási fájdalom csillapítására javaslom a hűsítő kenőcsök alkalmazását, melyeket patikában tud beszerezni. Érdemes hűsítő „rágnivaló” játékot is beszerezni, mely könnyen tisztítható és nem balesetveszélyes a baba számára.

Üdvözlettel:

Pálinkás Zsanett
Védőnő, csecsemő- és gyermekápoló, a Milumil szaktanácsadója

Hozzátáplálás háromhónapos korban?

Most kezdtem a hozzáetetést a háromhónapos kisfiamnál, de nem nagy sikerrel, mindent visszanyom a nyelvével, a kaját többször is visszaadom neki, és mégis. De ő bukós babának is számít, és tanácsot is szeretnék kérni: mit tehetek? Sok tápszer visszajön, most a milupa fermentáltat eszi, de még 2 óra múlva is visszajön! Előre is köszönöm válaszát!
 

Válasz

Kedves Édesanya,

A hozzátáplálást 4 hónapos – sőt, a WHO ajánlása szerint 6 hónapos - kor előtt nem szabad elkezdeni, mert a baba gyomra és emésztőrendszere még fejletlen ahhoz, hogy a tejalapú táplálékon (anyatej, annak hiányában tápszer) kívül más ételeket is megemésszen. Figyelembe kell venni azt is, hogy a baba bukásra hajlamos. Ebben az esetben érdemes még jobban kitolni a hozzátáplálás megkezdését.

A babáknál az első pár hónapban gyakran előfordul, hogy az elfogyasztott anyatej vagy tápszer egy részét visszabukják. Ajánlott a kiságy fejrészét kissé megemelni, ami megakadályozza a gyomortartalom visszaáramlását. Valamint fokozott bukás esetén javasolt a speciális, bukásra hajlamos csecsemőknek kifejlesztett tápszer alkalmazása. Kérem, beszéljen gyermekorvossal, aki megállapítja a bukás mértékét és szükség esetén tápszerváltást javasol gyermekének.

Üdvözlettel:

Pálinkás Zsanett
Védőnő, csecsemő- és gyermekápoló, a Milumil szaktanácsadója

Nem eszik az ötéves

Jó napot!

A fiam 5 éves és nem akar enni. A tej a fő tápláléka, ezen kívül alig eszik meg mást. Ami nem ízlik neki, azt kihányja. Ez a jelenség másfél éves kora óta van, amikor kórházba került laryngitisz, bronchitis és porallergia miatt. Addig mindent megevett, pépesítve. Most a tejen kívül puszta kenyér, kifli, sós rudacska, alma, banán, leveslét kenyérrel, csokit, túrókrémet, palacsinta, lángos az étrendje. Semmi más nem megy, mert hány tőle.

Az allergológus azt mondta, nem gond, mert jól fejlődik. Nagy,erős fiú a betegsége ellenére. 115 cm és 25 kg. Emiatt nem járhat oviba sem, mert ott semmit nem eszik meg, csupán a puszta kenyeret. Az egész család aggódik. Nem tudom,mit tehetnék még. Kérem,adjon tanácsot! Köszönöm.

Válasz

Kedves Édesanya,

A túlzott tej és szénhidrát fogyasztása nem javasolt, mert eltelíti a gyermek pocakját és elveszi a helyet más értékes tápanyagokban gazdag ételek elől. Az ön által felsorolt ételek, melyeket szívesen megeszik gyermeke, tele vannak szénhidráttal.

A megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitel miatt fontos lenne, hogy a gyermek változatos ételeket kapjon.  Minden nap szerepeljen zöldség és gyümölcs is az étrendjében.

Amikor kialakul a gyermek bizonyos ételek iránti szeretete, valóban megfigyelhető, hogy nehezen fogad el új ételtípusokat. A szülők és a család többi tagja tud megfelelő példát mutatni a gyermeknek a táplálkozásban. Egyék együtt gyermekével azt az ételt, amit szeretne, hogy elfogyasszon. Erőltetni nem szabad és ne dorgálja meg, ha újra és újra elutasítja. A hányás is az elutasítás egy formája: a gyerek szeretne irányítani és szeretné eldönteni, hogy mit akar enni. Ez nem minden esetben jó, mert így olyan ételek kerülnek a gyomrába, amik nem megfelelőek. A lényeg, hogy minden egyes napon kitartóan kell próbálkozni és kellő időt kell hagyni a gyermek számára, hogy az új ízekkel megismerkedjen és megszeresse azokat.

 Menjenek el bevásárolni és készítsenek együtt ételeket a konyhában. A tálalásnál kisebb adagot tegyen a tányérra, azt szívesebben elfogadják a gyerekek és jelezni fogja, ha kér még belőle. Az ételeket díszítheti zöldségekkel is, hogy még kívánatosabb legyen a gyermek számára.

Üdvözlettel:

Pálinkás Zsanett
Védőnő, csecsemő- és gyermekápoló, a Milumil szaktanácsadója

Elválasztanám, mert tesót szeretnénk

Kedves Zsanett!

Abban kérném segítségét, hogy Panna lányom most 16 hónapos, naponta még 2x szopizik. Cumisüvegből csak vizet fogad el. Valami tejitalt gondoltam, hogy megkóstoltatnék Vele, mert úgy gondolom, az anyatejem már nem sok, és nem fedezi a kálciumot meg a többi vitamint.

Másik ok, hogy tesót szeretnénk - Panna ötödik lombikra sikerült -, és ennek feltétele, hogy már ne szopizzon.

Köszönettel:

Andi

Válasz

Kedves Andi!

Az anyatej értékes tápanyagokat tartalmaz, ezért nem kell aggódnia, hogy gyermeke bármiben is hiányt szenved.  Egyéves kor után naponta 500 ml tejalapú táplálék (anyatej, annak hiányában gyerekital) javasolt, mely a hozzátáplálás mellett fedezi a gyermek tápanyagszükségletének jelentős részét. Abban az esetben, ha valóban elhatározta, hogy véget szeretne vetni a szoptatásnak, akkor van más lehetőség is a tejalapú táplálék pótlására. A junior gyerekital 1-3 éves kor között adható. Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, melyek fontosak a gyermek egészséges fejlődéséhez.

A tehéntej adása három éves korig nem javasolt magas fehérje és nátrium tartalma miatt, mely megterhelő lehet a kisded emésztőrendszerének és veséjének. Javaslom, vásároljanak együtt gyermekével egy színes poharat, amiből szívesen elfogyasztja az új italt. A gyerekital többféleképpen is elkészíthető. Lehet ízesíteni cukrozatlan kakaóporral, készíthető belőle gyümölcs- és zöldségturmix, valamint főzésnélküli puding is.

Üdvözlettel:

Pálinkás Zsanett
Védőnő, csecsemő- és gyermekápoló, a Milumil szaktanácsadója

Elég neki a fehérje?

Kedves Zsanett!

Kisfiam most töltötte a 16.hónapot, nagyon élénk gyerek, mozgékony,egy hete kezdett járni. 3720kgal született, de még csak 9,5kg, 82cm. Voltunk vele már többször is több helyen gasztroenterológusnál, vérvétel, vizeletvizsgálat stb. Minden rendben. Piciként refluxot állapítottak meg nála, de már kinőtte.

Egyébként már kb. 3 hónapja egyedül eszik evőeszközzel, nagyon ügyesen, 10 foga van. Igazából a problémám az, hogy nem iszik vizen és kis gyümölcsleven kívül mást, ill reggel és este még szopizik, de már nincs sok anyatej, és 2-3 hónap múlva szeretném, ha már abbahagyhatnánk a szoptatást,  második baba miatt. És akkor nem tudom mi lesz, mert joghurtot kb fél-1pohár, sajtot, tejfölt ételben eszik, husit minden nap, de se tápszer, kakaó, tej, tejital, rizstej semmi ilyet nem fogad el.

Igazából a tejet nem bánom, én sem bírom, de legalább gabonatejet inna, de semmi. Míg más gyerek felkel, iszik 2-3dl tejet, ő csak vizet akar, v anyatej, ami véges már. Mi lehet erre a megoldás? A napi étrendje kb így néz ki: kb 7körül kel, szopi. 8 körül reggeli 1banán+1alma pépesen+kis vajaspirítós sajt. 10-11-között séta közben kifli, pogi. 11.30-kor már fekszünk, nagyon álmos eddigre már, uh képtelenség megebédeltetni. Alvás 2-3óra hosszan, utána ebéd (mindíg vmi húsos, sokszor tejföl is van benne és mindig zölség is, leves, rakott tészta - csak a főzit nem eszi, el kell rejtenem a zöldséget)), 5 körül uzsi narancs, alma, banán, szőlő, kölesgolyó, Holle keksz ilyesmik, 7 előtt kicsivel vacsi, virsli, bundikenyér, reggelifélék. Aztán lefekvés előtt kis szopizás. Vagy végigalussza az éjszakát, v felkel néha vizet inni.

Szinte minden nap van széklete. Még annyit, hogy tejbedarát, pépeket, bármiből is van (gabonatejes v sem), nem eszi, eleve nem szereti a pépes állagot, (kb 13 hónapos korától etetni sem engedte magát) .Nem túl kevés a fehérje neki? Mit adjak neki anyatej helyett? Nem baj, ha csak alvás után ebédel? Válaszát előre is köszönöm, remélem nem baj, hogy ilyen hosszan írtam, csak gondoltam, minél több az információ annál jobb.:)

Üdvözlet: Tóth Andrea

Válasz

Kedves Andrea!

A súlygyarapodásnál minden esetben figyelembe kell venni az öröklött genetikát és a gyermek mozgékonyságát is. Az „örökmozgó” gyerekek a bevitt energia jelentős részét ledolgozzák. Egyéves kor után már nem olyan nagymértékű a súlygyarapodás, mint csecsemőkorban. Valamint figyelembe kell venni a gyermek hossznövekedését is. Súlygyarapodás és hossznövekedés nincs egyszerre. Amikor a gyermek hosszra növekszik a súlygyarapodás mértéke lelassul vagy teljesen megállhat.

Egyéves kor után továbbra is fontos a tejalapú táplálék - anyatej, annak hiányában gyerekital) a gyermek étrendjében. Naponta 500 ml tejalapú táplálék elfogyasztása szükséges ahhoz, hogy hozzátáplálás mellett a gyermek megkapja a fontos tápanyagok jelentős részét a fejlődéshez. A gabonatej és egyéb tejkészítmények adása nem javasolt 3 éves korig, mert nem tartalmaznak vitaminokat, valamint magas fehérjetartalmuk megterhelő lehet az emésztőrendszernek, veséknek.

Amikor elhatározza, hogy a szoptatást abbahagyja, próbálkozzon újra a junior gyerekital adásával gyermekénél. Javaslom, vásároljanak együtt egy színes poharat, amiből a gyerekitalt kapja. A junior gyerekital ízesíthető cukrozatlan kakaóporral, készíthető belőle gyümölcs- és zöldségturmix is. Próbálja meg együtt elkészíteni gyermekével, akkor szívesebben elfogadja. A tápanyagokban gazdag tejalapú táplálék adása mellett továbbra is kerüljön a gyermek étlapjára tejtermék, valamint hús tartalmú étel is.

A napirend kialakításánál minden esetben figyelembe kell venni a gyermek igényeit. Abban az esetben, ha szívesebben fogyasztja el az ebédet alvás után, akkor nem szükséges a változtatás. A szénhidrát tartalmú ételek és italok (tészta, kenyér, kekszek, édesített italok, gyümölcslevek) fokozott bevitele kerülendő, hiszen a gyermek gyomrát hamar eltelítik és elveszik a helyet más ételek elől.

Minden étkezés alkalmával kínálja meg gyermekét új étellel (pl. főzelékkel), amit szeretne, hogy megegyen. Nem szabad erőltetni, de fel kell kínálni a lehetőséget számára, hogy megismerkedjen új ízekkel. Egy bizonyos ételt több alkalommal is meg kell kóstoltatni, hogy megszeresse. A kitartás meghozza az eredményt. Az is sokat segít, ha a család minden tagja ugyan azt az ételt eszi, amit a gyermeknek is felkínálnak.

Üdvözlettel:

Pálinkás Zsanett
Védőnő, csecsemő- és gyermekápoló, a Milumil szaktanácsadója

Milyen tápszert válasszak?

A kisfiam 4 és fél hónapos, születése óta hasfájós. Eddig csak anyatejet kapott, majd 4 hónapos kora óta almát naponta egyszer. Sajnos, már nincs elég anyatejem. A kérdésem, hogy melyik tápszer a legalkalmasabb a szoptatás mellett, kiegészítésül?

Surányi Szilvia

Válasz

Kedves Surányi Szilvia!

Többféle kiváló anyatejpótló tápszer van, mely receptre felírható. A csecsemője ismerete, vizsgálata birtokában lehet konkrét javaslatot tenni, melyet a védőnője, vagy a gyermekorvos meg tud tenni.

Üdvözlettel:

Normális a vérnyomása?

Sziasztok, megkérdezhetem, hogy egy 10 éves gyereknek mennyi a normál vérnyomása és pulzusa? Az én lányomnak 130-140/ 80-90 körül mozog. az itteni orvos szerint ez normál. A kislányom nagyon magas, majdnem akkora, mint én, 164 cm.

andy11

Válasz

Andy11, nyugalmi állapotban a 80-100 pulzusszám abszolút normális, vérnyomásra átlagos magasság esetén 110/70-ig rendben van. A te kislányod viszont hatalmas a korához képest, ebben az esetben ez valóban normálisnak tekinthető! Jó magas lesz felnőtt korára!

Koraszülöttnek számít?

Az én kisfiam 37. hétre 2340g-mal és 48cm-vel született. Ő koraszülöttnek számít? 9/10-es Apgarral jött világra, egy percig sem volt inkubátorban a kórházban, ma vagyunk 1 hetesek. Tej bőven van, ügyesen szopizik az első naptól kezdve. 6 naposan már 2400g volt, több mint a születési súlya, 2340g-mal született és 2290g-mal jöttünk haza.

Még egy kérdés: mennyi idő után lehet kivinni sétálni?

erika84

Válasz

Nem, nem számít annak, elvileg a 37. terhességi hét előtt számít egy baba koraszülöttnek. A babád születési súlya viszont 2500 gramm alatt van, ami miatt alacsony születési súlyúnak számít. Régebben a 2500 gramm alatti babákat is koraszülöttnek vették, de most a gesztációs idő a döntő. Az Apgar eredménye alapján egyébként tökéletes kisbaba!

Amire érdemes odafigyelni az alacsonyabb súllyal született babáknál - mint a te esetedben is -, hogy könnyebben fáznak, ezért gyakran segítenek őket melegen tartani úgy, hogy inkubátorba teszik a piciket.

Nagyon jó hír, hogy ilyen ügyesen szopik és gyarapodik, ez azt jelenti, hogy hamarosan kicsit sem fog alacsony súlyúnak számítani. Bár előfordulhat minden újszülöttnél, hogy az elején egy icipicit csökkenni fog a súlya, de ha ilyen ügyes kislegény, pillanatok alatt behozza majd a nagyobb súlyú kortársait!

Tekintettel arra, hogy most jön a jó idő - délután 10 fok feletti a hőmérséklet - már 3 hetes kortól kivihetők a babák. Először csak fél órára, aztán ezt fokozatosan lehet emelni. Arra figyelj, hogy rétegesen legyen azért felöltözve és a fülét védje sapka.

Dr. Balla Viktória, neonatológus

Kisfiam 4 hónapos, eddig csak szopizott, néhány napja kezdtük el az alma, almalé kóstolgat ...

Kisfiam 4 hónapos, eddig csak szopizott, néhány napja kezdtük el az alma, almalé kóstolgatását. Jelenleg 7220 gr és 66 cm hosszú (születésekor 4000 gr és 52 cm volt), nyugodt baba. Tegnap kapta meg a 4 hónapos oltását, a vizsgálaton az orvosunk azt mondta, hogy sápadt a baba, szerinte vérszegény. Valamint szívzörejt hallott, szerinte ez is a vérszegénységgel függ össze. Kérdésem az lenne, hogy valóban okozhat e a vérszegénység szívzörejt, és a szívzörejnek milyen következményei lehetnek?

Válasz

Az élet első 3-4 hónapjában ismert jelenség az ún. "élettani vérszegénység". Ez tehát teljesen egészséges, jól táplálkozó kiscsecsemők esetén is fennáll. Ennek számos oka van: pl.: magzati vörösvértestek szétesése, gyors testtömeg növekedés, stb. Ha ez az ún. fiziológiás mértékű vérszegénység bizonyos szintet meghalad, a baba sápadttá, aluszékonnyá, rossz étvágyúvá, valamint a fertőzésekre hajlamosabbá válik. Amennyiben a gyanú felmerül, ma már a megfelelő laboratóriumi vizsgálatokkal ennek pontos mértékét tisztázzuk, és ezután kezdjük meg a korrekt, megfelelő idejű és dózisú vaspótlást. Szívzörejt komoly vérzékenység okozhat, valószínűleg olyan mechanizmus alapján (egészséges szívben!), hogy az oxigénhiányos (kevés vörösvértest) vér keringési sebességét a szervezet szabályozó mechanizmusai megnövelik. Így a szervek kicsit mégis több oxigénhez jutnak. A gyorsan áramló vérben áramlási turbulencia keletkezik, ez a szív felett hallható. A laboratóriumi vizsgálat mellett azonban én kardiológiai vizsgálatot is javasolnék a babánál, a vaskezelés megkezdése előtt, ez a csecsemő számára egyáltalán nem megterhelő.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?