Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

A fogantatás időpontja

ÜDVÖZLÖM!! MELINDA VAGYOK AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI ÖNTÖL HOHY MIKOR FOGANHAT MEG A BABA A CIKLUS SORÁNN VAN A KI AZT MONDJA A MENZESZ UTÁN 6.IK NAP KÖRÜL VAN AKI AZT A MENZESZ UTÁN A 14.IK NAP KÖRÜL NEM TUDOM SAJNOS SEGITSEN NEKEM NAGYON SZERETNÉNK BABÁT NEKEM ILYEN 26-28 MIKOR MILYEN A CIKLUSOM .HOGYAN SZÁMOLJAK A MENZESSZ UTÁN .? ELÖRE IS KÖSZÖNÖM ÜDV: MELINDA

Válasz

Kedves Melinda,

kérjük, olvassa el nagyon alapos cikkünket ebben a témában, megtalálja benne a kérdésére is a választ! Ha nem lenne elégedett, kérjük, jelentkezzen!

Optimális családtervezés

Spontán fogamzás vagy inszemináció?

Tisztelt Doktor Úr !Kérdésem az lenne, Önnek mi a véleménye arról, hogyan kellene folytatni a fogamzásra való felkészülésemet : spontán fogamzással, vagy inszeminációval ? Az előzményeim : most április végétől lehet teherbe esnem egy HSK után. Szedek napi fél szem Letroxot és fogok ápr. végétől újra Bromocriptint is.(Tavaly ősztől kivizsgálásokra járok.) Megfoganok spontán is és inszeminációval is, elég hamar. Háromszor volt missed abortuszom 7-9 hetesen. A férjem teljesen rendben van. Az inszeminációm anno a spermaellenes antitestjeim miatt volt. Kérdem én, hogy emiatt MOST IS kötelező lenne ez az eljárás nálam Ön szerint ? Mert a kezelőorvosom a spontán teherbeesést javasolta a hormongyógyszerekkel és mellékesen az inszeminációt. Nagyon köszönöm előre is segítő válaszát !Üdvüzlettel : Rné Szilvia

Válasz

Kedves Szilvia!

Természetesen fogadja meg orvosa tanàcsát a teherbeesést illetöen, de mint írta ezzel eddig nem volt gond, hanem missed ab, és vetélés lépett fel. Terhességet támogató hormonkészítmény adását mindenképpen jónak tartom, van ebböl hüvelyi, ill szájonkeresztüli készítmény is. 

Azon kellene esetleg a következö teherbeesést megelözöen gondolkodni, hogy néhány vizsgálatot (elsösorban vérvételre gondolok) el kellene végeztetni, hátha van a habituális vetélésnek valami direct oka. ( toxoplazma fertözés, thrombophylia stb ) Beszélje meg orvosával.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Szép napot: Dr. Rucz Árpád

Lehet-e baj ?

Tisztelt Doktor Úr! Azzal fordulnék Önhöz hogy a hétvégén történt velem egy kisebb baleset. Elestem kerékpározás közben és erősen megütöttem a nemi szervem. Azonnal megnéztem, és pecsételő vérzést láttam az alsőneműmön.Pár órával később viszont ez megszűnt és a fájdalom is enyhült. Ma viszont még mindig érzek fájdalmat főleg vizelet ürítése közben. Fürdés után kamilla teával öblítgettem amikoris észrevettem egy pár mm-es sebet és kisebb dagadást. Okozhatott ez az ütés komolyabb sérülést? Mit javasol, mit tegyek ?Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Hölgyem!

Nőgyógyászati vizsgálat nélkül nehéz véleményt mondani, de a sérülése nyilván a baleset következménye, és a kamillateával használt a gyógyulásban. Egy ilyen trauma után 2-3 hétig is érzékenyek lehetnek a szövetek. Ha később is fájna, vagy pisilési gondjai lennének, keressen fel egy nőgyógyászt. Üdvözlettel: dr. Rucz Árpád

Teherbeesés HPV- diagnózis mellett

Üdvözlöm!December 3-án hagytam abba a fogamzásgátló tabletta szedését, és január 3-án jött meg a menstruációm, majd február 7-én és március 7-én. Áprilisban viszont nem jött meg, az ébredési hőmérsékletem a ciklus elején (nyelv alatt mérve) 36,1 fok körül mozog, a második felében 36,4-36,5 fok. A hőmérséklet továbbra is fent van, viszont a terhességi teszt negatív lett. Nagyon aggódom, mi lehet a probléma? Szeretnénk babát, és aggódom, hogy talán soha nem fog összejönni, talán peteérésem sincs? A teljesség kedvéért: HPV 16-os vírus jelenlétét diagnosztizálták a rákszűrés alkalmával, erre immunerősítőt kaptam. Az esküvőnk június 6-án lesz, csak azt követően tudok orvoshoz menni, nem szeretnék addig nagyon rossz hírrel szembesülni. Várom válaszát!Köszönettel:T.E.

Válasz

Kedves T. E.!

A HPV vírus a teherbeesést nem zavarja, és bár kimutatható, ha ön egészséges immunrendszerrel bír, akkor nem okoz megbetegedést.

Az, hogy Önnek eddig rendszeres mensese volt, az már feltételezi, hogy petefészkei jól működnek. A vérzés kimaradása nem ritka dolog, sokszor banális oka van. Tanácsom az lenne, hogy legyenek együtt kedvükre a vőlegényével, nem kell állandóan figyelni a ciklust, a terhesség néha nagyon könnyen összejön, néha meg várat magára. Ha mensese rendszertelenné válik, akkor esküvő után keressen fel egy nőgyógyászt.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Szép napot: Dr. Rucz Árpád

Mehetek fogorvoshoz?

Tisztelt Válaszadó!9 hetes terhes vagyok. Ősszel lett befejezve egy fogam, amely gyökér kezelve is, majd gennygóccal is, ami a fog tövénél volt. Ősz óta nem volt vele probléma, viszont 1-2 napja, érzem, hogy van. Nem fáj, csak érzékeny(ebb).Ráadásul egy tömött fogam is érzékeny lett. Még nincs gyökér kezelve, fájni nem fáj, de hidegre-melegre érzékeny, illetve, ha valami neki ütődik.Eléggé félek a fogorvostól, jobban mondva a fájdalomtól, volt néhány rossz tapasztalatom. De szeretném rendbe tenni a fogaimat, habár sejtem, hogy a gyökér kezeltre húzás vár. Elmehetek mostanság, vagy ha nincs komolyabb panaszom, várjak amíg betöltöm a 12-13. hetet?Válaszát köszönöm!

Válasz

Tisztelt Hölgyem!

Fogorvoshoz lehet menni a terhesség alatt, csak meg kell mondani a kollégának, hogy várandós. Ő tudni fogja, milyen készítményeket használhat a kezeléshez és milyeneket nem. A gyulladt fogínyt szükséges is kezelni, mert ha kialakul egy lázas állapot, az nem tesz jót a terhességnek.

Üdvözlettel: Dr. Nega Tsehai

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Teherbeesés, cickafark, palástfű

Üdv!Azért írok, mert már lassan 1 éve próbálkozunk a páromma,de sajnos nem akar összejönni! cickafarkfű és palástfű teát iszok! Eddig eredménytelenül! Vitaminokat is szedünk mind a ketten! Tudna nekem valami tanácsot adni hogyan jöhetne végre össze a pici? Vagy esetleg olyan gyógyszert ami seít ebbenn? állítólag van egy ilyen gyógyszer a neve: clostilbegyt nemtudom hogy ezt elkezdjem e szedni vagy sem! Előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Hölgyem!

Egy év próbálkozás után tea ivása helyett keressen fel egy nőgyógyászt, aki kikérdezi, megvizsgálja, és hüvelyi UH vizsgálattal véleményt tud mondani a petefészkek szerkezetéről.

Nagy valószínűséggel kiegészítő vizsgálatokat is fog javasolni, ha meddőséget feltételez, az okok kiderítésére. A Clostilbegyt nevü gyógyszer a petefészek stimulálására való, tehát ciklusonként nem egy, hanem 4-5-6 petesejt is megérhet, de ezt csak orvosi ellenőrzés mellett lehet szedni. Az Inofolic nevű táplálék kiegészítő készítményt javaslom, ami nagy mennyiségben tartalmaz Folsavat, és egy B vitamin származékot, ez a szer recept nélkül kapható, és nagyon hatékony.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Szép napot: Dr. Rucz Árpád

Szülés utáni szex

Jó napot kívánok!Én január 6.-án szültem. Párommal a 6. hetes kontroll után (ahol mindent rendben találtak) együtt voltunk. Így visszagondolva, talán egy picit heves volt. Ezutánazonnal vérzés jelentkezett, majd másnap este is. Elmentem nőgyógyászhoz, aki megvizsgált. Megállapította, hogy van egy gyulladásom, Gynoflor hüvelytablettát kaptam. Meg is ultrahangozott. Azt mondta szépen visszament a méhem, méhszáj is zárva.Ezután vártunk 2 hetet és újra megpróbáltuk, vagyis Párom nagyon óvatosan nekem a kezével. De ezután is vérzés jelentkezett, ez 4 napig tartott. Újra elmentem orvoshoz, megvizsgált, megultrahangozott és azt mondta, hogy ez menzesz, illetve, hogy a méhnyálkahártya 5 mm vastag. Kérdeztem, hogy rögtön együttlét után megjöhet? Azt mondta igen. Tényleg??Ezután kb. 3 hét múlva megjött, 4 napig tartott, legalábbis gondolom, hogy az volt, Párommal ekkor semmit nem csináltunk! És azóta sem. Meg nem is merek.Normális ez a vérzés együttlét után? Kell még ilyenre számítanom? Nagyon megijedtem, inkább nem is csinálunk akkor semmit :(Kisfiam 3 hónapos, szoptatom.Köszönöm válaszát: Évi.

Válasz

Kedves Hölgyem!

Nincs igazán szabály arra, hogy szülés után mikor jelentkezik az első menstruáció, általában csak a szoptatás abbahagyása után. Gyulladás kapcsán csak minimális vérzés jelentkezhet, nem valószínű, hogy ez volt az első vérzésének az oka. 3 hónappal a szülés után szerintem nyugodtan legyenek együtt, ha ismét vérzés jelentkezne forduljon nőgyógyászhoz. Természetesen védekezni kell, mert terhesség ilyenkor már létre jöhet.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Szép napot: Dr. Rucz Árpád

Petevezeték elkötése császármetszés közben

Azt szeretném kérdezni,hogy ugye ez a gyermek amit várok a harmadik és ő is császárral lesz mint az előző kettő baba és hogy a lekötést azt ingyen csinálják meg vagy fizetnem kell érte.Lesz még utánna menstruációm vagy sem.

Válasz

Tisztelt Hölgyem!

Harmadik császármetszés után, ha kéri a páciens, ingyen elvégezzük a sterilizációt. Mivel a sterilizáció a petevezetők lekötését jelenti, menstruációja ugyanúgy fog jelentkezni, mint korábban.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Szép napot: Dr. Rucz Árpád

Magzatboholy-mintavétel, kell?

Üdözletem!Arról szeretetnék érdeklődni,hogy kombinált tesztet csináltattam ami pozitiv lett 1:25036 éves vagyok.Magzat boholy minta vételre küldött az orvosom.A genetikán azt mondták lesz azért vizsgálat előtte,hogy szükséges -e ?Az UH mindent rendben találtak 1,5 nyaki redő,orrcsont látszik,jó a szivműködés.Valószinűleg a korom miatt lett pozitiv és mert a Pappa érték kicsit alacsony 0.37MoM.Az lenne a kérdésem a Pappa értéknek mi a normális értéke?35 vagy 37 éves kor fölött ajánlott a kor miatt a minta vétel.Létezik olyan hogy igy a genetikán nem feltétlenül ajánlják a vizsgálatot?Válaszát köszönöm!

Válasz

Tisztelt Hölgyem!

Legyen kedves genetikussal konzultálni, a további szükséges vizsgálatokat érdemesnek látom megbeszélni a genetikus orvossal.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Üdvözlettel. Dr. Tekse István

Fogamzásgátló és mellrák

Tisztelt Doktor Úr!Májusban szültem a kisfiamat. Három hónapig tudtam szoptatni, mert nem volt szopi reflexe így fejnem kellett, így viszont nem úgy indult be a tejtermelésem, ahogyan kellett volna és a harmadik hónap végére már csak napi ötven mili volt, így abba hagytam a fejést. Rá egy hónapra kb októberbe megjött a menzeszem kicsit még szemerkélt a cicim de elkezdtem szedni a milligestet, ami teljesen meg is szüntette. Sajnos azonban a szervezetem nem akarja megszokni a fogamzásgátlót, mert fáj tőle a fejem tompán és sokszor veszek be advilt, így kértem egy enyhébb hormontartalmú gyógyszert, a yasminellet kaptam. Onnan tudom, hogy a gyógyszer teszi, hogy korábban terhesség elött is volt vele hasonló panaszom, de akkor csak menzeszkor fájt nagyon, most viszont sokszor. Terhesség elött szedtem már egy évig yasminellet és a mellfeszülést leszámítva nem volt vele bajom. A héten el is kezdem szedni a yasminellet, de kicsit félek, hogy így szülés után nem árt e, hogy fogamzásgátlóról fogamzásgátlóra válltok. Nem akarom a hormonjaimat feleslegesen zargatni, de a rossz közérzet is zavar a fejfájástól. Ön szerint nyugodt szívvel válthatok gyógyszert? Nem zavarom össze a szervezetem? Annyi mindent írnak mellékhatásként a fogamzásgátlóról (szokásom sajnos elolvasni a gyógyszerekhez kapott utasítást), például mellrák, amitől én alapból vonakodtam mindig is szedni terhesség elött is gyógyszert, mert egy ismerősőm 31 évesen hallt meg ebben a betegségben. Köszönöm a választ.

Válasz

Tisztelt Hölgyem!
Nyugodtan válthat fogamzásgátlót, nem okoz problémát szervezetében. A hormonkészítményeknek valóban van hatása az emlőre, de ez nem azt jelenti, hogy Önnél emlőrák fog kialakulni. Rengeteg fiatal nő védekezik így, és bár az ismerősénél előfordult ez a tragédia, ez mégis igen ritka. Van azonban megoldás, ha Ön ennyire fél, szülés után tetessen fel egy hormontartalmú méhen belüli eszközt, ami nagyon komfortos, és a hormontartalma töredéke a tablettáénak. Mirena, v. Jaydess néven lehet kapni, olvasson utána az interneten.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Szép napot: Dr. Rucz Árpád

Agyhártyagyulladás megelőzése

Kérdésem az lenne pontosan ,megelőzhető e a gyermekem agyhártyagyuladást kapjon születésénél? Mivel az első gyermekem is ugy születet.

Válasz

Kedves Hölgyem!

35 hetesen a hüvelyváladék tenyésztés egy szűrés (a megelőzés része). Ezen kívül más megelőző módszer nincs/egyelőre nem ismert.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Üdvözlettel. Dr. Tekse István

Terhességi cukorbetegség/csökkent cukortolerancia

Kedves Szakértő, a segítségét szeretném kérni. 29 hetes kismama vagyok, a 26. héten voltam terheléses vércukor vizsgálaton. Az éhgyomri vércukrom jó lett (4,2), a 120 perces (75gr cukros víz után) 8,8 ami magas. Felhívtam az orvosomat (magán rendelésre járok nem olcsón) aki nem tulajdonított nagy jelentőséget a dolognak és ígérte hogy keres nekem dietetikust akivel összeállítom majd a diétámat. Azóta is kergetem ha elérem telefonon, diéta még nincs csak magamtól meg a netről. Ma elmentem egy patikába is (1 kifli, 2dl tej után 60perccel) de ez az érték is magas lett (8.0).Tényleg túl aggódom a dolgot? Mindenhol azt lehet olvasni hogy az orvosok elküldik a kismamákat a kórház(?) megfelelő osztályára hogy beállítsák a diétájukat.Válaszát előre is köszönöm

Válasz

Kedves Hölgyem!

Az OGTT értéke valóban magas. Legyen kedves diabetológiai konzultációra jelentkezni minél hamarabb.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Üdvözlettel. Dr. Tekse István

Terhesség???

Udv;lenne egy kerdesem megjott a ciklusom marcius 16-an elso nap eleg normalis verzesnek tunt a msodik nap 17-en csak valami halvany barnas par csepp jott csinaltam ket tesztett negativ lett elmentem a nogyogyaszhoz es az mondta hogy o nem latt terhesseget de azota sem jott meg nagyon faj a hasam es a derekam neha hanyok ugy erzem hogy a hulyemben valami nagyon eg vagy mintha fajna meg en sem tudom elkepzelni megis mi lehet ez?

Válasz

Kedves Hölgyem!

Amennyiben azóta sem menstruál, úgy ismételt nőgyógyászati vizsgálat javasolt, több ok is állhat - akár szervi, akár endokrin - a háttérben.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Üdvözlettel. Dr. Tekse István

Teherbeesés műtét után

Tisztelt Doktor Nő/Úr!A kérdésem a következő lenne: tavaly év végén volt egy laparotómiás petefészek ciszta műtétem ahol az átjárhatóságot is elvégezték! A műét utáni héten rendesen megjött a menstruációm majd karácsony előtti héten ami 6 napig tartott,és a legutolsó pedig január 19-én,azóta semmi!Párommal nem védekezünk!Kérdésem az lenne hogy esetleg fennállhat e terhesség a negatív tesztek ellenére,vagy egyszerűen a műtét is közrejátszott ennyi idő után?Válaszukat előre is köszönöm!Tisztelettel: Aradiné R. Judit

Válasz

Kedves Judit!
Ha terhességet szeretne, akkor nyílván a petefészke megmaradt, csak a cystát hámozták ki belőle, magyarul vélhetőleg a petefészek hormon termelése nem károsodott. A ciklusai is kb. szabályosak, egy kis rendszertelenség azért előfordulhat ilyen műtét után. Ha a teszt negatív, akkor nem valószínű, hogy terhes. Legyenek egy kicsit türelmesek, egy naptárba írja be vérzései dátumát, és mennyiségét, mert ez később a nőgyógyászának hasznos lehet. Ha azonban 3-4 hónapig nem jelentkezik vérzés, akkor kérjen nőgyógyászától egy UH vizsgálatot. Üdvözettel:

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Szép napot: Dr. Rucz Árpád

Teherbe esés és IR

Tisztelt Válaszadó!

26 éves nő vagyok, férjemmel 6 hónapja próbálkozunk gyermekkel. Hőmérőztem, endokrin rendelésre járok IR miatt, amelyre gyógyszert szedek, illetve magas prolaktinra is. Februárban nőgyógyászhoz mentek, együttlét utáni vérzés miatt. Semmi kórosat nem talált, de mondtam neki az IR-t. Megbeszéltük, hogy uh-val cikluskövetést végzünk. Nekem elég korán van a peteérésem, általában a 10-12.napnál. A 9. és 10. ciklusnapon a párommal együtt voltam, a 10. napon leesett a hőm, de csak a 11. napon tudtam orvoshoz menni. Akkor a doki nem látott semmit, és azt mondta, hogy nincs peteérésem. A ciklusom 25. napján pozitívat teszteltem, a vérvétel 164-es hcg-t mutatott ki. A 27. napon 382 volt a hcg-m. A tesztjeim szépen erősödtek.A 35. napon az uh-n 8mm-es petezsák látszódott. Ez megfelelőnek számít?Menstruációm február 7-én volt utoljára, általában a ciklusaim 24-26. naposak.Illetve ez a "mindjárt megjön érzés" természetesnek számít? Kb 5-6 napja tart, leginkább esténként jön elő. Ma a 39.napon vagyok.Válaszát köszönöm!

Válasz

Kedves Hölgyem!
Ne aggódjon azon, hogy a ciklusa rövid, és hogy IR-ja van, hiszen tesztje pozitív, tehát terhes, amit az UH vizsgálat is igazolt. Teljesen fölösleges ismételt terhességi titereket nézni, és a következő UH is csak 11-12 hetes terhességi korban indokolt.
A terhesség növekedése kapcsán jelentkezhetnek diszkrét alhasi fájdalmak, enyhe görcsök, sűrű pisilési inger. Ezek természetesek, nem igényelnek kezelést, egy kis pihenés általában megszünteti a tüneteket. Ha heves görcsök, esetleg vérzés jelentkezne, akkor viszont feltétlen, azonnal forduljon nőgyógyászhoz.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Szép napot: Dr. Rucz Árpád

Teherbeesés és Visanne

Tisztelt Dr Úr!A következő kérdéssel fordulok Önhöz. 2014-ben volt egy laporoszkopós műtétem, ami után endometriózist diagnosztizáltak nálam. Mivel akkor még nem terveztünk babát a párommal, ezért a Visanne gyógyszert szedtem 2015. január 13-ig. Ekkor döntöttünk úgy a férjemmel, hogy babát szeretnénk. A Sote I. klinikán azt mondták, hogy természetes úton próbálkozhatunk 6 hónapig, ha nem sikerül addig akkor kell orvosi segítséget kérnem, valamint mesterséges úton folytathatjuk tovább a próbálkozást.Febr. 14-én jött meg a menstruációm, valamint most márc 13-án, sajnos. A menstruációm a korábbi időszakhoz képest jóval kevesebb, szinte elég lenne egy tisztasági betét is, sajnos a görcsök maradtak. Mit jelent a menstruációs vérzés ilyen változása? A Visanne szedése mellett paleo diétáztam, amit tartok még mindig, mellette rendszeresen tornázok.Lehet valamivel elősegíteni a teherbeesést, a cikklus figyelése mellett? Érdemes felkeresnem a nőgyógyászomat ezzel a problémával?Válaszát köszönöm előre.Üdvözlettel:Tímea

Válasz

Kedves Tímea!
A Visanne tabletta hatása az, hogy háttérbe szorítja a petefészek működését, és sorvasztó hatása van a méhnyálka hártyára. Épp azért kapta ezt az utókezelést, hogy ha véletlenül maradt volna endometriózis a szervezetében, akkor elsorvadjanak ezek a szövetek. Teljesen természetes, hogy Visanne szedését követően kevesebb a vérzése, ez majd néhány hónap alatt visszaáll a korábbi mennyiségre. Amit tehet, hogy szedje az Inofolic nevű táplálék kiegészítőt, ami nagy mennyiségben tartalmaz Folsavat, és egy B vitamin származékot( mio-inozit), ez a készítmény nagyban segíti a teherbeesést. 

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Szép napot: Dr. Rucz Árpád

 

Menjünk orvoshoz?

Kislányom 13 éves . 2013 február elején megjött a menszesze és még 3 honapott volt azóta nem volt beteg, nemi szerve körül patanásos ,de ezt gondolom a kis sulyfelesleg miatt . mit tegyek?

Válasz

Kedves Hölgyem!
A menszesz beindulásakor lehet rendszertelenség, ez nem számít kórosnak, emiatt ne tegye ki gyermekét fölösleges nőgyógyászati vizsgálatnak. Ha a pattanások viszketnek, vagy fájnak, ajánlatos bőrgyógyászhoz elvinni kislányát. Szép napot!

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Szép napot: Dr. Rucz Árpád

Fogamzásgátlás és endometriózis

Kedves Doktor Úr!

2 éve volt laparoscopos endometriosis műtétem, amely során petefészek endometriosist és a colon mélyen infiltráló endometriosisát (kiterjedt összenövésekkel és hegesedéssel) találtak, de csak az ovariomát távolították el, mivel a műtét során nem volt jelen bélsebész és Dixon műtétet kellett volna csinálni. Az operáló orvos ezt követően tartós fogamzásgátló kezelést írt elő, amit már több, mint 2 éve megszakítás nélkül szedek. Kezdetben Nuvaring gyűrűt használtam, de kb 1 év után vérezni kezdtem mellette. Mivel többszörös hüvelygyulladás és visszatérő candidiasis és bakterialis vaginosis alakult ki mellette, így a gyűrűt eltávolítottam és áttértem a tablettás kezelésre. Kezdetben Lindynette-tel indultam, de a vérezgetés nem szűnt meg, így folyattam Novynette-tel. Erre a tablettára egy hónapig megszűnt a vérezgetés, majd sajnos ismét megjelent, ráadásul akkor már tartós alhasi fájdalom, kifejezetten kellemetlen szagú, barnás-vizes (néha húslé szerű) vérezgetés és vizeletürítés utáni fájdalom+hidegrázás is társult hozzá. A panaszaimról több alkalommal is beszéltem az orvosommal, aki azt mondta, hogy valószínűleg ismételt műtétre lesz szükségem, mert kiújult az endometriosis. Idő közben egy felső léguti fertőzés miatt egy hétig 3x1 (500mg) aspyrint szedtem amire láss csodát, három nap alatt elmúlt a barnás bűzös vérezgetés, és az alhasi fájdalom is szinte eltűnt. Ezt is megemlítettem az operáló orvosomnak, aki azt mondta, hogy akkor valószínűleg steril endometritisem volt korábban és ezt "fújta el" az aspyrin. Azóta (kb 1/2 éve) ismét visszatértem a Nuvaringre, mert a Novynette jelentős testsúly növekedést, émelygést, migrént, kifejezett mellnövekedést okozott nálam, míg ezeket a mellékhatásokat a Nuvaring mellett sokkal kiebb mértékben tapasztaltam. Ugyan a barnás-vizes váladékozás az aspyrin szedés óta teljesen megszűnt, de kb egy hónapja ismét jelentkezni kezdtek a korábbi alhasi panaszok, a vizeletürítés utáni fájdalom és új tünetként dysorgasmia is fellépett. A hüvelyem hónaőok óta ég/fáj, hol sárgás, hol fehéres folyásom van, és úgy érzem, mintha az egész méhem gyulladt lenne. Bejelentkeztem nőgyógyászati vizsgálatra is, hogy leoltassam a hüvelyem, viszont mivel 5 nap nap múlva lejár a Nuvaring, így tanácstalan vagyok, hogy folytassam-e ezt a fogamzásgátló kezelést, vagy térjek át inkább az orális fogamzásgátlókra? Ha a tablettát tanácsolja, akkor tudna-e javasolni valami alacsonyabb ösztrogén tartalmú (endometriosis miatt), de jó ciklus-kontrollal rendelkező, modernebb készítményt, ami kevesebb mellékhatással jár, mint a Novynette?

Válasz

Tisztelt Hölgyem!

A leírás alapján Önnek változatlanul vannak endometriosisra utaló területei, amelyek - a leírt tünetek alapján - valószínűleg nemcsak a beleket, hanem a húgyhólyagtájékot is érintő mélyen infiltráló folyamatot jeleznek. Ez okozza a vizeléshez és a szexuális együttléthez kapcsolt tüneteket. Szerintem következő lépésként nem a fogamzásgátló további cseréje lenne a megfelelő irány, hanem egy endometriosis centrumban történő konzultáció, ahol a pillanatnyi állapot pontos felmérése után kellene arról dönteni, hogy kell e műtét, és ha igen, az milyen jellegű legyen, vagy konzervatív kezelésként ismét hormonális fogamzásgátlókkal próbáljon kísérletezgetni.

Bővebb felvilágosításértkeresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

 

Üdvözlettel: Dr. Fülöp István

Endometriózis és fogantatás 2.

Tisztelt Dr Úr ! 24 éves vagyok.3 hete volt endometriózis műtétem.Először azt mondták majd Visanne-t kell szednem,majd felhívtam egy endometriozis központot,ahol szerettem volna időpontot kérni,hogy felírják a Visanne-t. Elmondtam hogy jövőre szeretnék babát.Erre azt mondta a dr. hogy akkor GNRH 6 hónapos injekció kúrát javasol. El mondtam ezt az orvosomnak, aki azt mondta, hogy mivel nem volt magas stádiumú az endometriózis, így szedjek 3 hónapig szünet nélkül Lindynette fogamzásgátlót. Totál összezavartak.Honnan tudjam,hogy mi a legjobb megoldás ? Önnek mi a véleménye ? Köszönettel Lujza

Válasz

Kedves Lujza!

Amennyiben Ön 1 év múlva szeretne teherbe esni, akkor én is a Visanne szedését javasolnám. Ha ezt nem írták fel Önnek az egyik endometriosis centrumban, akkor keressen fel egy másikat azok közül, ahol ezeket támogatottan meg tudja kapni.

Bővebb felvilágosításértkeresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Üdvözlettel: Dr. Fülöp István

Toxoplazma és terhesség

Szeretnék segítséget kérni, hogy ezekből az értékekből meghatározható e, hogy a terhességem alatt fertőzött vagyok , vagy már előtte szereztem védettséget.Most 16 hetes terhes vagyok, és régóta várok a Toxoplasa eredményemre. Nagyon sokat kellett rá várnom több helyen is próbálkoztam megcsináltatni, így most több leletem/értékem is van.Január 15.-ei értékek:Toxoplasma gondii IgG antitest/LEIA (Immulite) >250 U/mL Pozitív (reaktív, küszöbérték index >= 8)Toxoplasma gondii IgM antitest/LEIA (Immulite) 3,3 S/CO Pozitív (reaktív, küszöbérték index >= 1,1) Február 12.-ei értékek:Toxoplasma gondii IgG antitest/LEIA (Immulite) >330 U/mL Pozitív (reaktív, küszöbérték index >= 8)Toxoplasma gondii IgM antitest/LEIA (Immulite) 2,51 S/CO Pozitív (reaktív, küszöbérték index >= 1,1) .Február 18.-ei értékek:Immunglobulin A 2,84 g/L 0,90 - 4,50 Toxoplasma gondii IgG antitest/LEIA (Immulite) >250 U/mL Pozitív (reaktív, küszöbérték index >= 8)Toxoplasma gondii IgM antitest/LEIA (Immulite) 3,19 S/CO Pozitív (reaktív, küszöbérték index >= 1,1) .Kérem írja meg szakvéleményét a leleteim alapján, hogy már régi a fertőzés és a kisbaba "biztosnságban van" vagy, mostani a fertőzés és károsodhat. Előre is köszönöm.

Válasz

Kedves Hölgyem!

A leletek alapján régi fertőzésről van szó. Az is látható a leletek alapján, hogy a magzat biztonságban van. Gyógyszeres kezelés nem szükséges.

Üdvözlettel,

Dr. Kovács Zoltán


 

X
EZT MÁR OLVASTAD?