Magyar Pre-és Perinatális Pszichológiai és Orvosi Társaság   MPPPOT

Magyar Pre-és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság /MPPPOT/
A társaság jelenlegi elnöke: dr.Raffai Jenõ 

Az MPPPOT annak az ezredvégi tudományos forradalomnak a jegyében „fogant”, ami a várandósságot, az anya-magzat kapcsolatot az anya és méhen belüli babája közötti aktív dialógusnak tekinti, és magát a kapcsolatot fejleszthetõnek, formálhatónak tartja.

A társaság évente két szakmai napot tart szakemberek és laikusok számára egyaránt, valamint egy országos kongresszust. Ezek idõpontjáról értesíteni fogjuk a Babanet olvasóit.

 

Jelenleg a következõ programokat kínáljuk  a leendõ szülõk, kismamák, kispapák számára:
KAPCSOLATÉPÍTÕ DRAMATIKUS CSOPORT várandós pároknak

A csoport vezetõi: dr.Sarkady Kamilla-pszichodráma vezetõ

                               Suhai-Hodász Gábor-pszichodráma asszisztens

A csoport az aktív szülés programon belül mûködik, részét képezi a program kínálatának. A foglalkozásokon négy alkalommal találkoznak a várandós párok, alkalmanként 4 órás idõtartamban.

Gyermekünk születésének mélyebb jelentése saját családunk megszületése. E kettõre együtt készülve új módjait tanulhatjuk meg a párunk felé fordulásnak és a növekvõ magzattal fejlõdõ anyaság vagy apaság érzése személyiségünk eddig nem, vagy csak kevéssé ismert hangjait szólaltatja meg. Külön hangsúlyt fektetünk a magzattal való kapcsolat, a lelki köldökzsinór kialakításának.

Módszerünk elsõsorban a pszichodráma: játékos kalandozás az idõben, belsõ szabadságunk erõire támaszkodva, mely során lehetõséget kapunk arra, hogy lássuk és megtapasztaljuk önmagunkat kisgyerekként, leendõ szülõként, vagy a szülés pillanataiban. A csoport tagjai a számukra fontos szerepek és szereplõk megjelenítésével vannak segítségünkre, miközben mi magunk is felvehetjük az õ szerepeiket. Így ugyanazokat a helyzeteket, kapcsolatokat és szorongásokat mások által, több nézõpontból élhetjük meg.

A pszichodráma csoport hozzásegít ahhoz, hogy még tudatosabban készüljünk fel arra, hogy elég jó szülõk lehessünk.

A csoport zárt csoportként mûködik, azaz csak az elsõ találkozáson való megjelenéssel kezdhetõ el. Olyan gyermekeket váró párokat várunk, akik rendszeresen együtt tudnak jönni a foglalkozásokra.

Az aktív szülésprogramban való részvételrõl Békési Beáta klinikai pszichológus, a program vezetõje ad tájékoztatást hétköznaponként 18.oo-21.oo óráig  a 312-3918-as telefonon.

A pszichodramatikus csoportba bejelentkezni Suhai-Hodász Gábornál lehet a 06 30 211 7688-as telefonon.

ANYA-MAGZAT KAPCSOLATANALIZIS
Az egyetlen mélylélektani hátterû kapcsolatfejlesztõ program anya és babája között az anyaméhben.

A program kidolgozói: dr.Hidas György és dr.Raffai Jenõ pszichoanalitikusok.

A foglalkozások hetente két alkalommal történnek akár a fogamzás pillanatától a szülésig. A programban résztvett kismamák anyává érnek, a babák pedig magasabb intellektussal, jobb kötõdési készséggel és harmonikusabb személyiséggel születnek meg komplikáció-mentesen.

Az anya-magzat kapcsolatanalízis hatékonysági vizsgálata Németországban a mannheimi egyetemi klinikán történik, az elsõ részeredmények megfelelnek az elõzetes várakozásnak.
A programban résztvett babák fejlõdési mutatói messze meghaladják a kontrollcsoportét.

Anya-magzat kapcsolatanalízisre lehet jelentkezni
dr.Hidas György
nél. Tel.: 06 30 675  47 57,
E-mail:hidasvek@axelero.hu és
dr.Raffai Jenõ
nél: Tel.:06 30 900 2039, E-mail: raffaij@mail.datanet.hu


Társaságunk a következõ könyveket ajánlja az érdeklõdõknek:

 Raffai Jenõ: Megfogantam, tehát vagyok. Párbeszéd a babával az anyaméhben. Útmutató Kiadó, Budapest 1998 

Várandósság, születés és gyermeknevelés a magyarországi kultúrákban. MPPPOT kongresszusi tanulmánykötet Animula Kiadó, Budapest 1999

Mindkét könyv kapható az Animula Kiadónál, a Raffai könyv pedig a Libri könyvesbolt hálózatban is.
Animula Kiadó: 1281 Bp. Pf.12., Tel.: 391 5441, Fax: 391 5443