WHO: A magyar oltóanyag hatásos

2009 11 12

Nagyon jó minõsítést kapott a magyar újinfluenza elleni vakcina a WHO londoni laborjának eredményei szerint. Az Egészségügyi Világszervezet magyar irodájának közleménye szerint ugyanakkor még mindig alacsony itthon az oltási arány, igaz, az elmúlt idõszakban ugrásszerûen megnõtt az oltásra jelentkezõk száma.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának közleménye felidézi, hogy Európában hazánk az elsõk között állította elõ a H1N1 vírus elleni védõoltást. A WHO londoni laborjának eredményei alapján a magyar vakcina nagyon jó minõsítést kapott. Az oltóanyag - mivel teljes vírusból készül - gyakorlatilag azt az immunválaszt váltja ki, amelyet a természetes immunitás adna egy, a H1N1 fertõzésen átesett emberben és a dózis elegendõ. Az eddigi klinikai tapasztalatok pedig azt igazolják, hogy a magyar vakcina hatásos, biztonságosnak tekinthetõ, minden korosztálynak beadható 12 hónapos kortól és nem okoz több mellékhatást, mint a szezonális influenza elleni oltás.

A közlemény azt is kiemeli, hogy annak ellenére, hogy Magyarországon az utóbbi idõszakban ugrásszerûen megnõtt az oltásra jelentkezõk száma, az oltottak aránya még így is alacsony, 10 százalék alatt van – írja a Független Hírügynökség. Szakértõk szerint a teljes lakosság több mint felének meg kellene kapnia az oltást ahhoz, hogy a járvány megfékezhetõ legyen. A megfelelõ mennyiségû vakcina rendelkezésre áll, különösen fontos a magas kockázati csoportba tartozók, a krónikus betegek, asztmások, cukorbetegek, várandós nõk és kiskorú gyermekek oltása. A védettség kialakulásához minimum két hétre van szükség, ezért ajánlott a védõoltás mihamarabbi beadatása.

Magyarországon eddig öt halálos áldozatot követelt az újinfluenza vírusa. Bár az ország minden régiójában elõfordul, a járvány egyelõre itthon mérsékeltnek tekinthetõ.


 

 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?