Változások szeptember 1-tõl

Adózik-e a családi pótlék?

2009 09 02

A családtámogatást érintõ megszorítások vissza-visszatérõ eleme a családi pótlék megadóztatására vonatkozó törekvés. Most, szeptember 1-tõl félig-meddig adóköteles lett a családi pótlék. Az új szabályozás szerint a családi pótlék adóterhet nem viselõ járandóságnak minõsül. Mit is jelent ez?

Ez azt jelenti, hogy a családi pótlék beleszámít a jövedelembe az éves adóbevallásban, de a rá esõ adót az összjövedelemre kiszámított adóból le lehet vonni. Így maga a családi pótlék nem adózik, ám könnyen lehet, hogy az összjövedelmet "feltolja" a 36%-os adósávba. Mivel pedig a rá esõ, levonható adó 18%, végeredményben, magasabb jövedelmûeknél, a családi pótlékot is 18% elvonás sújtja.

További változás, hogy mostantól a gyermeket közösen nevelõ házastársak vagy élettársak kötelezõen osztoznak a családi pótlék adóterhein. Ez úgy zajlik, hogy a házastárs által megkapott családi pótlékról nyilatkozni kell a munkahely felé, így a bérbõl történõ szja-levonásnál figyelembe veszik a szülõtárs által felvett családi pótlékot. Mindkét szülõ adóalapjába a családi pótlék 50-50%-át számítják be ily módon (és késõbb az adóbevallásnál is 50-50%-ot kell bevallani majd). Az egyedülálló szülõ csak a családi pótlék felét köteles bevallani.

Bizonyos esetekben a családi pótlék továbbra sem minõsül adóterhet nem viselõ járandóságnak, vagyis egyáltalán nem adózik, ha tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után járó magasabb összegû családi pótlékról van szó, ha nem szülõként, hanem saját jogon kapja a fiatal a családi pótlékot, illetve ha nevelõszülõ részesül a juttatásban.

A cikk megjelenéséhez köszönjük a Kölöknet segítségét!


 

 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?