Használt pelenkával fûtenek

2009 04 16

Az eldobható pelenka könnyebbé teszi az anyák életét, ám használatával gyermekünk már születésétõl kezdve igen erõs ökológiai lábnyomot hagy maga után. Köszönhetõ ez annak, hogy egy baba naponta akár 8-10 pelenkát is elhasznál, miközben egy-egy pelenka csak évtizedek alatt bomlik le. Hacsak nem hasznosítják újra.

Németországban immár 120 intézmény és közösség fizet azért, hogy leadhassa a teli pelenkákat, melyek elégetésével üvegházat, mosodát és üzemi konyhát mûködtetnek. Windel Willi, azaz Pelenka Vili: ez a felirat áll a németországi Meckenbeuren település ipari létesítményén. A pelenkákon kívül eldobható kesztyûket, kórházi molton-alátéteket, inkontinencia-nadrágokat és más, a betegellátásban alkalmazott eldobható termékeket is átvesznek itt a megsemmisítéshez.

A gazdaságos mûködéshez legalább tízmillió pelenkára van szükség évente az égetõmû feltalálója, Marco Nauerz építészmérnök szerint, a teljes éves kapacitás pedig huszonhatmillió pelenka.

A Die Welt címû német lap online kiadása szerint faforgácsot tesznek a nedves pelenkákhoz, hogy a tûz ne aludjon el. Nauerz szerint a kellõ hõfok garantálja, hogy az égés közben ne keletkezzen semmilyen mérgezõ gáz. A felszálló hõt vezetékekbe pumpálják – írta az MTI.

Az itt elõállított energia egyik felhasználója egy két kilométerre lévõ, sérülteket foglalkoztató intézmény, amely az üvegházát fûti vele. Egy 7,5 tonna kapacitású mosoda is a felhasználók közé tartozik, továbbá egy üzemi konyha, amely a forró gõzzel készít el mintegy 2800 adag ételt. Az égetõt mûködtetõ Liebenau alapítvány pedig az itt termelt forró vizet használja fel intézményeiben. Száz százalékos energiakihasználtsággal mûködünk - mondja büszkén Marco Nauerz.

A kisgyermekes és rászorulókat gondozó családok anyagilag jobban járnak így, mivel kevesebb hulladékdíjat kell fizetniük - nekik nem kell fizetniük a pelenkazsákokért, csupán azt kell vállalniuk, hogy a teli zsákokat leadják a hulladékgyûjtõ állomáson. A programhoz a 27 ezer lelket számláló Wangen város 2008 februárjában csatlakozott, a 14 ezres Bad Wuzach egy éve.


 

 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?