Veszélyes az anyatej?

2009 03 20

Ideje újragondolni az anyatej pozitív megítélését dán kutatók szerint, akik hosszú ideig folytatott vizsgálataikra hivatkozva azt állítják: az anyatej sok mérgezõ anyagot tartalmaz.

Dániában átlagban fél éven át szoptatják, illetve etetik anyatejjel az anyák gyerekeiket, mert úgy vélik, hogy ez a legjobb táplálék a babának. Ezt propagálja a dán Nemzeti Egészségügyi Bizottság is. Az ellenvetéseikkel elõálló kutatók szerint viszont az anyatejjel toxikus anyagok is kerülnek a csecsemõ szervezetébe.

A kutatók egyik példája Karen Hkkerup, parlamenti képviselõ és kislánya. Anyát és gyerekét a dán Nemzeti Kórházban vizsgálták meg. A teszt azt mutatta ki, hogy Karen teje 16 féle mérgezõ anyagot halmozott fel. A vizsgálatok gyomirtók, rovarölõk és nehézfémek maradványait mutatták ki a tejben, és ezek az anyagok úgy voltak jelen Karen szervezetében, hogy nem is került közvetlen kapcsolatba velük – írja a Független Hírügynökség.

A kutatás vezetõje, Allan Astrup Jensen szerint a veszélyes anyagok a zsírban oldódnak, így a zsírgazdag anyatejben könnyebben felhalmozódnak. Jensen szerint a hosszútávú hatás az, hogy a toxinok befolyásolják a szervezet enzimjeit és csökkenthetik a nemzõ -vagy fogamzóképességet. "Nem hiszem, hogy a nõknek le kell mondaniuk a szoptatásról. De tudatában kell lenniük annak, hogy négy hónapi anyatej-táplálás után az ebbõl származó elõnyök már nem elegendõek ahhoz, hogy ellensúlyozzák a lehetséges kockázatokat." közölte Allan Astrup Jensen.

Arról természetesen nem tudni semmit, vajon ki támogatta anyagilag a kutatók munkáját.


 

 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?