Koszmó-gondok

Babanet-Est TV Magazin
Szilágyi Diána
2009 03 06

A lányom csodaszép, hosszú fekete hajjal született, ezekhez mély, ibolyakék szemek párosultak. Aztán párhetes korában a csodaszép haj fele kihullott, ami tízemeletnyi homlokot eredményezett. Hajnak ezen a részen még nyoma sem volt, mikor elkezdett hullani a másik fele is, mi meg csak lestünk, hogy szegény gyerek, lány létére majd kopaszon kell járnia. Persze, idõvel elkezdett pelyhedzeni a feje, finom, puha, szöszke haj bújt elõ a fekete helyett, de olyan kevés, hogy az apja már nem viccbõl, hanem komolyan kezdett kétségbeesni. Úgy egyéves kora körül még mindig úgy nézett ki, mint a gyerekrajzok buksijai, pár szál haj, de az olyan göndör, mint a telefonzsinór. Mára már dús, bár még vékonyszálú, aranyszõke, göndör loknis hajasbaba lett belõle, de a fejbõrével akadtak még ezen felül is problémák. Mégpedig az, hogy úgy egyhónapos kora körül kõkeményen belepte a koszmó. De nemcsak a buksiját, hanem a szemöldökét is.


Azóta tudom ugyan, hogy ártalmatlan jelenség, de nem szabad elhanyagolni, mert ha túl vastag a koszmó, az eltávolítása után esetleg seb lehet a helyén. A védõnõm szerint ez aztán begyulladhat, amit persze én sem akartam. És mit csinál ilyen helyzetben a XXI. századi, információra éhes anya? Naná, hogy utánanéz a dolognak az interneten, minden tudás forrásában kutakodik: mivel is áll szemben, mit is kellene tennie. Így aztán hamarosan megtudtam, hogy a koszmó nem más, mint egyfajta seborrhoea, ami egy zsírosabb, vastagan képzõdõ korpásodást takar. És bizony, gyakori jelenség, fõleg 1 hónapos és 1 éves kor között, bár a hatodik hónap tájékán szerencsére már enyhül.


A koszmó kezelése egyébként nem bonyolult és még csak nem is túl idõigényes folyamat. A baba fejét fürdés elõtt egy órával valamiféle olajjal be kell kenni – ez lehet akár sima étolaj is -, egy könnyû cérna vagy pamutsapkát ráhúzni, majd a fürdésnél szivaccsal vagy puha kefével finoman átdörzsölni. Elsõre ugyan nem jön le minden, de ne is erõltessük, nehogy megsérüljön a kicsi finom bõre. Ha kell, ez az eljárás mindennap megismételhetõ. A mi esetünkben annyit módosítottam, hogy mivel a gyerek üvöltött a fürdetésnél és nem akartam nála tovább feszíteni a húrt a dörzsölgetéssel is, a fürdés utáni szopizás közben simogattam körkörös mozdulatokkal egy puha kefével a fejét. Mivel a gyerek az evéssel volt elfoglalva, nem nyûgösködött közben, és pár alkalom után már szemmel látható volt a változás.


Ma pedig már nyoma sincs a koszmónak, nincs más a fején, csak gyönyörû haj.

Tippek:  
  • Ha a sima olajos bedörzsölés nem lenne elég, a gyógyszertárakban kapható egy speciális emulzió, de a gyerekorvossal is felírathatunk egy szaliciles krémet. Mindkettõ használata egyszerû.
  • Érdemes a kicsi hajára mindennap gondot fordítani, leöblíteni, napközben is finoman átkefélni.
  • Olajok helyett megfelel még a körömvirágos kenõcs is, ennek megvan az az elõnye is, hogy gyulladáscsökkentõ és hámképzõ hatással bír.
  • A szakemberek szerint a baba haja nem lesz attól erõsebb, ha állandóan vágjuk, viszont a koszmót eltávolító dörzsölés serkenti a fejbõr vérkeringését is, így pedig a hajhagymák is jobban fognak mûködni, a gyerkõc haja pedig erõsebbé, dúsabbá válik.

 

 

Óvodai beszoktatás
Csúfolódó gyerekek
Lázas a gyerek
Sportos kismamák
Hiszti a boltban
Az ideális talpalávaló
Irigykedõ kétévesek
Ösztönlények
Jön a foga
Hull a pelyhes
Ha fáj a hasa
Ünnepi készülõdés
Gyerekbiztos otthon
Neveld önállóságra!
Nem megmondtam?
Csúnya beszéd
Támad a gomba
Színes kavalkád
Szájpenész
Védekezz a hideg ellen!
Házi kedvencek
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?