Támad a gomba!

Babanet-Est TV Magazin
Szilágyi Diána
2009 01 30

Elõször csak melegkiütésnek véltem. Aztán azt hittem, csak a nagydolog csípte ki szegény gyerek fenekét. Mikor viszont már több napja küzdöttünk ellene, és nemhogy javult volna, de a kiütések még csúnyábbak is lettek, tudtam, hogy valami nem stimmel. Szegény gyerek minden pelenkázásnál, fürdetésnél visított, mikor a bõréhez értem, így hát úgy döntöttem, irány a doki. Szerencsére a tapasztalt szakember már rutinból tudta, mivel áll szemben. „Anyuka, a gyerek feneke gombás!”.


Gombás fertõzésbõl jó párat ismerünk: ott a körömgomba, a hüvelygomba, a szájpenész. De valahogy nem is jut az ember eszébe, hogy egy aprócska, sima, kerek babapopsi is megfertõzõdhet vele. Pedig tulajdonképpen logikus: a világ legjobb rejtekhelyét kínáljuk nekik. Egy kisbaba pelenkáján belül mindig sötét, egyenletes meleg és kellemes nedvesség uralkodik, épp az a klíma, amit a gombák népes famíliája annyira szeret. Miért is ne költöznének be a hívatlan lakók? Ráadásul még segítünk is nekik szaporodni, hiszen szegény csemete fenekét manapság már a nedves törlõkendõk generációjával szabadítjuk meg a mindenféle szennyezõdésektõl, ennyi pedig pont elég ezeknek a mikroszkopikus élõlényeknek, hogy heves orgiát csapjanak. Mi pedig ennek már csak az eredményével szembesülünk: piros bõr, egyre több és nagyobb, nedvedzõ kiütés. És egy nyûgös, sivalkodó poronty.


Persze, minél elõbb ismerjük fel a bajt, annál elõbb szabadulhatunk meg tõle. Elõször is, felejtsük el a nedves törlõkendõket. Kényelmesek ugyan, de ebben az esetben csak rontanak a helyzeten. Azért ha hosszabb útra indulunk, és tudjuk, hogy nem lesz lehetõségünk más módon megtisztítani gyermekünket, jó, ha van belõlük pár a táskánkban, de egyéb esetekben válasszuk inkább a meleg, tiszta víz, szappan és törölközõ klasszikus, de verhetetlen hármasát.
Amíg még süt a nap, vegyük igénybe annak fertõtlenítõ és csírátlanító hatását is: a kicsit egy gumilepedõre fektetve tegyük olyan helyre csupasz hátsóval, ahol éri a napfény. Persze ne délelõtt 10 és délután 4 között. A levegõt is utálják a gombák, így ha a napfürdõre nincs lehetõségünk, a lakásban is lehet pár órát meztelen fenékkel a gyerek.


Persze, ilyenkor szükség lesz egy speciális krémre is, amit a gyerekorvos ír fel, és a gyógyszertárban kevernek ki. A bóraxos, cinkoxidos krémek rendszeres használatával pár hét alatt teljesen eltüntethetõ a kellemetlen és fájdalmas gombásodás. Vigyázat! Fogzás alatt minden kicsi hajlamosabb a fertõzésre!

Tippek:  
  • Ha van otthon infralámpa, ideje bevetni. A baba popsiját egy textilpelussal takarjuk le, és úgy fektessük a lámpa alá egy fél órára.
  • A végbélnyílás tájéki gombásodás a szájpenész egyik tünete is lehet. Ha errõl van szó, ne csak a baba popsiját és száját kezeljük, de fertõtlenítsük a cumikat, kendõket is.
  • Szájpenész esetén a mama is kezelést igényel, mert a mellbimbó is befertõzõdhet. Ennek egyik jele a piros, fájdalmas seb, repedés a bimbón, amitõl a szoptatás is nagyon fájdalmassá válhat. Levegõztetéssel, speciális kenõccsel és a fertõzött terület szárazon tartásával szerencsére gyorsan elmúlik.

 

 

Óvodai beszoktatás
Csúfolódó gyerekek
Lázas a gyerek
Sportos kismamák
Hiszti a boltban
Az ideális talpalávaló
Irigykedõ kétévesek
Ösztönlények
Jön a foga
Hull a pelyhes
Ha fáj a hasa
Ünnepi készülõdés
Gyerekbiztos otthon
Neveld önállóságra!
Nem megmondtam?
Csúnya beszéd
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?