Jövedelemfüggõvé tennék a családi pótlékot

2009 01 22

Társadalmilag elfogadható és elfogadtatható, hogy a legmagasabb jövedelmûek ne kapjanak családi pótlékot – Szûcs Erika, a szociális és munkaügyi miniszter errõl a Magyar Televízió A szólás szabadsága címû mûsorában beszélt vasárnap este annak kapcsán, hogy a kibõvített kormánykonzultáción - a gazdasági és a pénzügyminiszterrel együtt - õ kapta legtöbb feladatot a kormányfõtõl a nemzetközi recesszióval összefüggésben. A miniszter úgy fogalmazott: "elég világos üzeneteket kapunk, hogy tudomásul kell venni, hogy különösen ilyen helyzetben nem célszerû a legmagasabb jövedelmûeket is családi pótlékkel támogatni".

Ha akarjuk, akkor ezt meg lehet csinálni: megnézem, hol lehet egy ésszerû határt meghúzni, valahogy körbeírjuk, mi az a kategória, ahol ez már nem jár - fogalmazott. Hozzátette: más típusú rendszerszerû átalakításra nem érkezett javaslat.

Szûcs Erika úgy látja, a szociális tárcához tartozó területen az idén nagyjából 60 milliárd forint takarítható meg anélkül, hogy az veszélyeztetné a szociális biztonságot. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bármilyen átalakítás lesz, a rendszernek mindenképpen garantálnia kell a lakhatás fenntartását, a munkába járás, a foglalkoztatás támogatását, illetve a gyermekek védelmét – írja az MTI.

A miniszter kitért arra is: nemcsak arról van szó, hogy milyen feladatokat nem hajtanak végre az idén, hanem arról is, hogyan avatkoznak be a rendszerbe, hogy fenntartható legyen.


 

 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?