Ünnepi készülõdés

Babanet-Est TV Magazin
2008 12 19

Az év utolsó hónapjában minden családban felpörögnek az események, kicsit több lesz az idegeskedés, a kapkodás. A felkészülés idõszakát túlélve sem könnyû teljes mértékben élvezni a Karácsony vagy Szilveszter ünnepét, fõleg ott nem, ahol gyerekek is vannak. Hiszen a szülõk, fõleg az anyukák, ilyenkor számos újabb problémával szembesülnek.

Talán mondanunk sem kell, hogy annál rosszabb nincs, mikor az ünnep napja vitával, veszekedéssel telik. Lehangoló, ha a karácsonyi vacsora mellett mindenki bosszús, haragos arccal ül. Persze, nem kell ennek feltétlenül így lennie, ha átgondoltam megtervezzük, megszervezzük az ünnepek elõtti idõszakot.

Az ajándékozás okozhatja a legnagyobb örömet, de a legnagyobb fejfájást is, elsõsorban a nõk számára, hiszen javarészt a családokban az õ feladatkörükbe tartozik ezek beszerzése. Ha vásárlásra adjuk a fejünket, már évközben, de legkésõbb október-november folyamán látogassuk meg az üzleteket, a játékok, tartós fogyasztási cikkek remekül elállnak a szekrény mélyén december végéig. Érdemes az internetet is böngészni, hiszen a webáruházakban sokszor olcsóbban juthatunk hozzá a kinézett zsákmányhoz, ráadásul jóval kényelmesebb a fotelbõl vásárolni, mint az áruházi tömegben. Aki a saját kezûleg készített ajándékok mellett dönt, jobb, ha elõbb belekezd a kézmûvességbe, és nem az utolsó két hétben tölti ezzel az éjszakákat.

Az élelmiszerek bevásárlását is intézhetjük több lépcsõben, akárcsak a sütést-fõzést. A tartós élelmiszereket beszerezhetjük akár hetekkel-hónapokkal korábban is, ahogy a sütemények egy részét is elkészíthetjük már hetekkel-napokkal elõbb. Az otthoni teendõkbe vonjuk be a családot is: segítsenek a sütésben-fõzésben a gyerekek és az apák is! Így ami eddig idegölõ feladat volt, még remek családi élménnyé is válhat. Nem kell ragaszkodnunk a hagyományokhoz ezen a téren sem: ha nekünk úgy kényelmes, az órákig tartó fõzés helyett készíthetünk könnyû, gyors vacsorát a családnak.

Az is rajtunk múlik, vajon a takarítással mennyit fáradunk. Egyrészt rajtunk múlik, mi mindent akarunk tenni-venni a lakásban: csillogjon-villogjon minden, vagy megelégszünk egy alaposabb takarítással? Dönthetünk úgy is, hogy évente egyszer jár a segítség, és hívhatunk takarítót, aki így pár óra alatt – némi ellenszolgáltatás fejében – leveszi rólunk ezt a feladatot. Ha viszont mi takarítunk, és a nagytakarítás mellett döntünk, érdemes a mûveleteket több hullámban elvégezni. Heti leosztásban kerülhet sor a csempe és ablakmosásra, a függönyökre, a kárpitokra, a portörlésre. Porontyaink itt is sok mindenben segíthetnek, és egy bizonyos korig még unszolni sem kell õket erre. Természetesen az a legjobb, ha a családfõ is kiveszi a részét a takarításból.

Ha ügyesek voltunk, a szervezésnek köszönhetõen Karácsony napjára már csak a fõzés befejezése, a karácsonyfa díszítése és az ünnep élvezete marad!

Szilágyi Diána

 
Tippek:  
  • Karácsonykor és szilveszter este komoly súrlódási pont az, hogy a gyerekek meddig maradhatnak fent. Mivel ilyenkor sem iskola, sem egyéb kötelezettség nem terhel senkit, kivételesen megengedhetjük, hogy a kicsik kifulladásig élvezzék az új játékokat vagy a szilveszteri mulatságot.
  • Sok családban gondot okoz az is, hogy mi legyen elõbb: az ajándékozás vagy a vacsora? Ez nem egyszerû, hiszen ajándékozás elõtt a gyerekek türelmetlenek lesznek a vacsora alatt, míg fordított esetben lehet, hogy el sem mozdíthatók az új játékok mellõl. Érdemes talán elõbb megejteni az ajándékozást, hagyni a gyerekeket játszani egy ideig, és utána nem kötelezõ jelleggel meginvitálni õket az asztalhoz. Ha éhesek, úgyis menni fognak!
  • Karácsonykor természetes, hogy összegyûlik a nagycsalád. Ám nem muszáj a Szentestét együtt tölteni, és így rohanássá tenni a napot. Tarthatjuk a közös családi karácsonyt egy másnapi ebéd vagy vacsora keretében is!
  • Az ajándékozást is megkönnyíthetjük úgy, ha a nagycsaládban sorsolással mindenki húz egy családtagot, és csak neki ad ajándékot.
  • Ahogy a mindennapi életben, itt is tartsuk szem elõtt, hogy nem baj, ha nem minden tökéletes! Jobb egy nyugodt anyuka és egy poros könyvespolc, mint egy nyúzott, rosszkedvû kifáradt mama és egy tipptop lakás!
  • Csak akkor hívjunk vendégeket, ha kedvünk, idõnk, energiánk engedi! Szilveszterkor tarthatunk úgyis baráti összejövetelt, hogy az ételek-italok biztosításának feladatát megosztja a társaság!
 
Kapcsolódó fórum a Társalgóban:
 

 

 


Óvodai beszoktatás
Csúfolódó gyerekek
Lázas a gyerek
Sportos kismamák
Hiszti a boltban
Az ideális talpalávaló
Irigykedõ kétévesek
Ösztönlények
Jön a foga
Hull a pelyhes
Ha fáj a hasa

 
X
EZT MÁR OLVASTAD?