Jön a foga

Babanet-Est TV Magazin
2008 11 20

Amikor már azt hinné az ember, hogy itt a Kánaán, mert túljutottunk az elsõ idõszak nehézségein, a hasfájásokon, a gyakori éjszakai ébredéseken, a szoptatással járó kezdeti problémákon, és babánk már mosolygós, fordulni, fogni tudó csecsemõvé cseperedett, hirtelen ismét fejünkre borulnak a hullámok: megindulnak a gyerek fogai.

Bár egyénileg változó, hogy melyik fog és pontosan mikor bújik elõ, általában elmondható, hogy 6 hónapos kor körül szembesülhetünk csemeténk elsõ két, alsó középsõ metszõfogával. Ezeket követi úgy egy éves korig a felsõ két középsõ metszõfog, de úgy 10 hónapos kortól számíthatunk már a két szélsõ, felsõ metszõfogra is. Alul kicsit késõbb követi õket a két szélsõ metszõfog, úgy 12-14 hónapos korban. Aztán másfél éves kor körül tiszteletét teszi az elsõ négy zápfog is, amelyet úgy két éves kor körül követnek a szemfogak. A sort a hátsó négy zápfog zárja a harmadik születésnapig.
 
Azon kívül, hogy ilyenkor meg kell szoknunk addig fogatlan vigyorú gyermekünk új ábrázatát, számos más nehézséggel is kénytelenek leszünk megküzdeni. A fogzás ugyanis embert, illetve babát és mamát próbáló feladat. Számítsunk rá, hogy a gyerek nyûgös, sõt, esetenként hisztis lesz ebben az idõszakban, ami mellett a fokozott, mindent beterítõ nyálzás, az étvágytalanság és a hígabb széklet már csak apróságnak tûnik.
 
Bár egyes orvosok azt állítják, a fogzás nem jár fájdalommal, a fogzó gyerekek biztosan cáfolattal élnének, amennyiben tudnának beszélni. Bizony, fájdalommal jár, elég, ha csak arra gondolunk, mikor az amúgy általában teljesen használhatatlan bölcsességfogak úgy döntenek, eljött az ideje, hogy kibújjanak. Mi meg esetenként felfaljuk egy gyógyszertár fájdalomcsillapító készletét, mire valóban áttörnek. Sajnos, valószínûleg gyermekeink is hasonló élményeket élnek meg, bár saját védõnõm szerint az a szerencséjük, hogy késõbb legalább nem emlékeznek erre az idõszakra. Ez tény. De ettõl eltekintve azért, ha lehet, enyhítsünk a kínjaikon, amit a beduzzadt, esetenként begyulladt fogíny és az áttörés elõtt álló fogacska okoz.
Olykor elõfordulhat, hogy a babának még hõemelkedése is van a fogzás folyamán, ám ha a hõemelkedés lázzá erõsödne, azért vigyük el orvoshoz. A láz ugyanis nem velejáró tünete a fogak elõbújásának, viszont ebben az idõszakban a babák immunrendszere kissé le van gyengülve, így fogékonyabbak a különféle fertõzésekre.
 
Fordítsunk kiemelt figyelmet az elõbbiek miatt is a higiéniára. Különösen a pelenkázásra. A hígabb széklet, a csökkent mûködésû immunrendszer miatt ilyenkor gyakori a gombás fertõzés felbukkanása is, ami villámgyorsan terjed, és nedvedzõ sebeket is okozhat a baba popsiján.
 
Szilágyi Diána
 
 
Tippek:
  • Ha gyermekünk nyûgös duzzadt fogínye miatt, egy tiszta gézdarabot tekerjünk az ujjunkra, és dörzsöljük át vele a leggyanúsabb szakaszokat.
  • Szoptatós anyák, a fogak áttörése elõtt a baba hajlamos ráharapni a mellre. Bármennyire is fáj, próbáljatok meg nem üvölteni, mert az úgy megijesztheti a gyereket, hogy többet nem lesz hajlandó szopni. Inkább határozott, de nyugodt hangon szóljatok rá, ha kell, többször is!
  • Adj valamilyen hûthetõ rágókát a babának, hadd harapjon arra. A borostyánlánccal vigyázz, nehogy túl hosszú legyen, és balesetet okozzon.
  • A fájdalom csillapítására különféle zselék, ecsetelõk és homeopátiás szerek is rendelkezésedre állnak, de elõfordulhat, hogy közvetlenül a fog áttörése elõtt semmi sem használ.
  • Ha kibújt az elsõ fogacska, itt az ideje megkezdeni a rendszeres fogtisztítást is: elõször csak egy gézdarabbal vagy ujjra húzható fogkefével, késõbb az elsõ fogkefével, lehetõleg naponta 2-3 alkalommal súrold át a baba fogát.

 

 


Óvodai beszoktatás
Csúfolódó gyerekek
Lázas a gyerek
Sportos kismamák
Hiszti a boltban
Az ideális talpalávaló
Irigykedõ kétévesek
Ösztönlények

 
X
EZT MÁR OLVASTAD?