Elavultak az ismereteink a csecsemõtáplálásról

2008 08 29
Számos korszerûtlen nézet él az édesanyák fejében arról, hogyan járulhatnának hozzá kisgyermekük megfelelõ tejalapú táplálásához a kritikus elsõ évben a fejlõdés szempontjából - ez derült ki a Magyar Gyermekorvosok Társasága által kezdeményezett kutatásból. Hazánkban a 6-12 hónapos csecsemõk közel fele nem kapja meg az ajánlott mennyiségû tejalapú táplálékot, ráadásul az orvosok egyértelmû állásfoglalása ellenére, az anyatej pótlását még ma is sokan tehéntejjel oldják meg.
Bár az elmúlt évtizedben a szakmai ajánlást többször korszerûsítették a legújabb tudományos kutatások eredményeinek megfelelõen, a szülõk az új ismeretekkel érezhetõen nincsenek tisztában. Ma már szerencsére köztudott az a tény, hogy a csecsemõ hat hónapos koráig a legoptimálisabb táplálék számára az anyatej. Az viszont már kevésbé biztató, hogy az ezt követõ, a csecsemõ egyéves koráig tartó idõszakot érintõ táplálási irányelvek terén csupa fehér folttal találkozhatunk. „Amíg a tudományos kutatások szinte napról-napra újabb ismeretekkel gazdagítják a szakembereket az anyatejet kiegészítõ táplálással kapcsolatban, addig a magyar édesanyák nagy része még mindig a 10-20 évvel ezelõtt bevezetett ajánlásokat követi. Számos közhiedelem él a fejekben, melyek aztán generációról generációra öröklõdnek.” – mondta el Dr. Szabó László, a Társaság elnöke. Éppen ezért indítják útjára a Cumisüveg és Tudomány elnevezésû, átfogó csecsemõtáplálási felvilágosító programot, mellyel pontosan ezt a szakadékot kívánják áthidalni úgy, hogy egyszerre szólítják meg a szakmabelieket és az érintett, laikus közönséget is.
 
A program alapját az a reprezentatív és Magyarországon egyedülálló kutatás adja, amelyet hat és tizenkét hónapos csecsemõk anyukái között végeztek. Azt kívánták kideríteni, vajon az édesanyák tudják-e, hogyan járulhatnak hozzá kisgyermekük megfelelõ tejalapú táplálásához ebben, a fejlõdés szempontjából is érzékeny idõszakban. Az eredmények szerint az édesanyák több mint fele szoptatja még gyermekét hat hónapos korában, ám nagy részük ekkor már mást is ad a csecsemõnek az anyatejen kívül. A baba korával egyenesen arányosan a szoptatók száma is csökken, 90%-ban az elégtelen tejtermelés miatt. A kutatás szerint a hozzátáplálás egyik legnagyobb hiányossága az, hogy sok édesanya nem ad megfelelõ mennyiségû tejalapú táplálékot gyermekének. A gyerekorvosok szerint a baba megfelelõ fejlõdéséhez naponta 5-8 deciliterre lenne ebbõl szükség. „A kisded megháromszorozza súlyát, sejtjei rendkívüli mértékben nõnek. Ehhez a nem mindennapi növekedéshez pedig kiváló minõségû fehérjére van szüksége, amit az elsõ hat hónapban általában az anyatejbõl nyer. Az anyatej mennyiségének fogyásával és a szoptatás befejezésével azonban a fehérjebevitelt pótolni kell” – mondta el Dr. Veres Gábor gasztroenterológus. Hozzátette, hogy a nem megfelelõ mennyiségû és minõségû fehérje nemhogy a fejlõdést akadályozhatja, de kifejezetten káros is lehet a baba egészségére, késõbb pedig betegségeket is okozhat.
 
Az anyatej pótlására az édesanyák különbözõ kísérleteket tesznek, de sajnos majdnem az anyukák fele még a minimum 5 deciliter tejalapú tápláléknál is kevesebbet ad a gyermekének. A legmegdöbbentõbb az, hogy a csecsemõk 14 százaléka 6-12 hónapos kora között is, de az elsõ születésnaphoz közeledve már minden ötödik gyermek fogyaszt rendszeresen tehéntejet. Pedig a gyermekorvosok már évek óta hangoztatják, hogy a tehéntej magas fehérje és ásványi-anyag tartalma megterheli a babák emésztõrendszerét és veséjét, ezért egyéves kor alatt egyáltalán nem ajánlott a bevezetése.
A megkérdezett anyukák 14 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a tehéntej kifejezetten hasznos ebben a korban, míg 25 százalékuk semlegesnek ítélte. A szakemberek ezen a szemléleten szeretnének változtatni, és ráébreszteni az édesanyákat arra, hogy a megfelelõ mennyiségû anyatej hiányát követõ-tápszerrel pótolják a tehéntej helyett, mivel az a babák igényeinek megfelelõen átalakított tehéntejbõl készül. Ezzel a ténnyel ugyanis a megkérdezettek 30 százaléka nem volt tisztában, annak ellenére, hogy az édesanyák körében egyre elfogadottabb a tápszeres táplálás. Ahogy az anyukák nagy része tanácstalan abban is, hogy a követõ tápszerbõl mekkora mennyiségre van szüksége a babának.
 
A kutatás által feltárt hiányterületekre, a tejalapú táplálással kapcsolatos tudás bõvítésére koncentrál majd a Társaság az idei évben. Céljuk, hogy a szakmabeliek tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a modern csecsemõtáplálási ismeretek eljussanak az édesanyákhoz, ezért országszerte elõadásokat fognak tartani a gyermekgyógyászok és védõnõk számára. A program a laikusokat is célba szeretné venni, többek között a médiában dolgozókat, de elindítanak egy információs honlapot is, amelyet az érdeklõdõ édesanyák közvetlenül is elérnek majd.
 
Szilágyi Diána

 

 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?