Másodiknak születni jó? 5 érv szerint is igen!

Amikor gyermek érkezik a családba, hatalmas az öröm.
Már a terhesség alatt elindul a készülődés. Kismamatorna, jóga, szülésfelkészítő, minden amivel csak meg lehet könnyíteni a kis trónörökös érkezését.
A babát várja a csodás babaszoba, mindenből a legújabb, a legszebb, legdivatosabb.
A szülők igyekeznek mindenből a legjobbat adni, egyáltalán, mindent megadni. A kicsiről számtalan fotó készül, babanapló íródik, minden apróság a kicsiről szól.

 

Aztán kiderül, hogy új jövevény érkezik a családba. A második gyermek. S ő már kimarad a szülésfelkészítőből, nem várja saját, legjobb dolgokkal berendezett szoba, új, márkás ruhák, lefertőtlenített eszközök. 
Soha nincs csend körülötte, és a babanapló is csak hébe-hóba íródik.
Most mondhatnánk, hogy szegény, szegény második gyerek. Mindenből a levetett dolgok jutnak neki, s elég figyelmet sem kap.
De ez egyáltalán nem így van. 
Nem szabad azt hinni, hogy szegény másodiknak csak a maradék jut, s minden jó az elsőszülöttet illeti. 

Mert a második gyereknél a szülők már tudják, mi a rutin, mire kell figyelni, mit jobb elkerülni.
Túl hideg van? Túl meleg? Fázik? Éhes? Beteg? Fáj a hasa? Jön a foga? 
Már mindenre ismerik a választ. Felkészültebbek, ritkábban pánikolnak. És ez nagy előny a második csemetének. 
S vajon mi még?


Íme még 5 dolog ami bizonyítja, hogy másodszülöttnek lenni is nagyszerű.

  • A második gyereknél ugyan nincs szülésfelkészítő, ritkább a jóga, torna, speciális ultrahang, viszont sok anyuka fogad orvost vagy szülésznőt, hisz az első szülésnél megtapasztalták, mennyire jó, ha van, aki végig segít.
  • Az első gyereknél a szülők tapasztalatlanok, így az elsőszülött a próbababa. A második gyerkőc rutinos szülőkhöz érkezik, akik már tudják, miből mit érdemes használni, mikor mit érdemes csinálni. Nem aggódnak túl, lazábban kezelik a helyzetet, ezáltal a gyermek is lazább. Nincsenek feleslegesen megtiltott dolgok, a feszültségtől ideges szülők.
  • Az első gyerek zárt burokban cseperedik, sokszor csak kettesben az édesanyával, ha apa egész nap dolgozik. A másodszülött szinte a játszótérre születik, állandóan társaságban van, nagyon hamar szocializálódik.
  • A második gyermek már a pocakban minden este mesét hallgat, s ha édesanyja nem ér rá, a nagy testvér is remekül elszórakoztatja.
  • És ne felejtsük a legfontosabbat: a második gyereket egyel több ember szereti és tanítgatja. Hisz neki van egy nagy és okos példaképe. Egy nagy tesója.

 

A cikk elkészítésében közreműködött: http://kissemese.cafeblog.hu 

2016. október 17.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?