4 dolog, amire a gyerkőcöknek semmi szükségük (és 8 dolog, amit feltétlen adj meg nekik)

Szülőként a reklámok egyik legbefolyásolhatóbb célcsoportjának számítunk: hiszen ki ne szeretne gyermekének mindent megadni?! A nyári szezon pedig különösen sok marketing-csapdát rejt – strandjátékok, napozó cuccok, szabadtéri kellékek… Mi azonban azt gondoljuk, hogy egyáltalán nem kell mindennek bedőlni: sokkal kevesebb tárgy birtokában is teljes, boldog gyerekkort biztosíthatunk szemünk fényének!

Néhány dolog, amire szerintünk tutira nincs szüksége egy gyermeknek (és ne érezd magad rossz szülőnek, ha nem adod meg ezeket Neki):

 • Fölös kiadás minden héten újabb és újabb játékokkal elhalmozni csemetédet, megvenni az összes világító, zenélő cuccot, amit a boltok polcai kínálnak. Legyen pár, jól megválasztott kedvenc holmija és tanulja meg azokat becsülni!
 • Ne hagyd, hogy befolyásoljon a barátok, szomszéd otthonában fellelhető legújabb játékok varázsa, nem kell mindig követni a legújabb trendeket, csak azért, mert valaki (vagy a környezetedben mindenki) ezt teszi.
 • Egyetlen embernek sincs szüksége minden nap más ruhát ölteni, egy pár évesnek miért lenne? Persze az igaz, hogy többször kell rájuk mosni, de teljesen fölösleges, csak azért, mert „cuki”, három színben megvenni ugyanazt a szettet.
 • A pénztárca-barát programok is ugyanolyan élvezetesek egy lurkó számára, mint a méregdrága belépőkkel látogatható luxusélmények.

4 dolog, amire a gyerkőcöknek semmi szükségük (és 8 dolog, amit feltétlen adj meg nekik)

Ezek helyett azonban összeállítottuk a mi top 8-as listánkat azokból az egyszerű alapszükségletekből, amiket mindenképp fontosnak tartunk megadni a gyermekünknek, a nyaralás alatt is:

 1. Lásd el a kicsi szervezetét elegendő tápanyaggal (zöldségek, gyümölcsök, kellő szénhidrát a mozgáshoz, stb.).
 2. Klasszikus, szabadon felhasználható, természetes anyagokból készült (például fa) játékokkal hatékonyan támogathatod a testi és szellemi fejlődését.
 3. Olcsó, könnyen tisztítható ruhákba öltöztesd, amiket nem bánsz, ha bepiszkol vagy elhasznál egy hónap alatt.
 4. Tölts a kicsivel elég minőségi időt, kint a szabadban: sétáljatok, strandoljatok vagy látogassatok el egy állatparkba.
 5. Nem csak a kérdések feltevésére, hanem azok megválaszolására is alkalmat kell adni. Kérdezz tőle olyan dolgokat, amikre könnyen megtalálhatja a megoldást. Így tudod önállóságra nevelni.
 6. Engedd, hogy felfedezze a világot és a fizikai törvényszerűségeket, határokat. Hiába magyarázod el Neki, hogy valami túl magas, túl éles vagy be fogja ütni a buksiját az asztalba, ha nem vigyáz… Bizonyos dolgokat meg kell tapasztalnia ahhoz, hogy egy életre megjegyezze, mire ügyeljen!
 7. Az éjszakai pihentető alvás a fejlődésük egyik legfontosabb pillére – nyáron is legyen rendszer az esti altatásban.
 8. Olvass Neki! Ismeretterjesztő, szórakoztató és rímes olvasmányokra is szüksége van a kisembernek, de az együtt olvasás élménye a legklasszabb időtöltések egyike!

            Mint láthatod, a legtöbb tanács ingyenes vagy csak pár forintos eszközöket igényel, ellenben sokkal több időt és energiát. Ne sajnáld a lurkódtól, gondolj csak vissza, neked milyen volt a gyerekkorod: eleget foglalkoztak veled a szüleid? 

Plézer Panna , 2017. július 09.
 
 
 
Címkék:  

családtervezés

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?