7 jel, ami azt mutatja, hogy a gyerkőcöd kiemelkedő tehetség

Már egészen kicsi korban felfigyelhetünk arra, hogy szívünk csücske a koránál sokkal fejlettebb, vagy rendkívül gyorsan sajátít el készségeket. Ez teljesen különbözik attól az alap szülői büszkeségtől, ami mindnyájunkban benne van; egyszerűn érezzük, hogy több van a lurkóban, és az esetek nagy részében ez be is bizonyosodik. Tehát ez nem csak elfogultság!

MacEachron pszichológus szerint ugyanis létezik egy teljesen egyértelmű határvonal a „szimplán okos” és a kiemelkedően tehetséges között. Minden gondolkodásbéli készség egy adott spektrumon belül skálázható, a szakember elmondása szerint azonban az általános IQ tesztek csak bizonyos területeket vizsgálnak, nem az összeset, így nem feltétlen igaz az a közhiedelemben elterjedt nézet, hogy a zseni az, akinek különösen magas az intelligencia hányadosa.

Más oldalról megközelítve a dolgot: egy gyermek lehet tehetséges valami egészen más, az iskolai tesztekkel nem mérhető területen, mit például a zene vagy a sport, miközben a kognitív készségei gyengébbek – sőt bizonyos esetekben akár támogatásra is szorul.

Egy másik, a fiatal tehetségek területén többéves tapasztalattal rendelkező szakember, Dr. Brian Dixon megfogalmazása szerint, szembetűnő a különbség okos és különlegesen okos gyerkőcök között, hiszen, míg előbbi nagyon jó tanulmányi eredményeket ér el, gyorsan és hatékonyan tanul, de csak az előre jól meghatározott tananyagokat és módszereket illetően, utóbbi ugyanezt produkálja, viszont az ismert tudományos megoldásokon kívül újabb alternatívákat keres. Azaz, nem elégszik meg az elsajátított sémákkal, hanem újabb utak után kutat.

E mellett a „kutató-felfedező” látásmód mellett az alábbiak is jellemzőek a kis zsenikre:

  • Az átlagosnál hamarabb kezdenek el beszélni, olvasni, vagy nehéz matematikai feladványokat megoldani.
  • Rendkívül érdeklődő természetűek a külvilággal kapcsolatban, soha nem fogynak ki a kérdésekből, és a dolgok valódi mélysége is foglalkoztatja őket.
  • Kevesebb az alvásigényük. A kiemelkedő tehetségek semmiről nem akarnak lemaradni, ezért nem szívesen pocsékolják idejüket alvásra.
  • Rengeteg energiájuk van és állandó impulzusokra vágynak.
  • Hiperérzékenyek. Sok apró zsenit zavar a hangosabb zene, kiabálás, vagy épp a ruháiban fityegő címkék, míg mások különböző allergiákban szenvednek. Furcsán hangzik, de mindenféle szuperérzékenység összefüggésben lehet a gyermek zsenialitásával.
  • Más a tekintetük; mintha sugároznák a kristálytiszta gondolkodást. Ez egy nem igazán mérhető dolog, de az ember érzi, amikor egy kisgyermek tekintete átütően éber és tiszta.

Ha a fentieket észleled a porontyodon, persze nem kötelességed máshogy kezelni. De azt tudnod kell, hogy nagy valószínűséggel baromira unni fogja az átlagos gyerekekkel való együtt tanulást, haladási tempót. Hasonló a helyzet, mint a tanulási zavarokkal küzdő, hátrányos helyzetű kicsiknél; kiemelt figyelmet érdemelnek!

Néhány iskola rendelkezik speciálisan ezeknek a tanulóknak indított programmal. Ha a közeletekben nincs ilyen lehetőség, érdemes egy szakemberrel konzultálva kihagyni néhány osztályt, magániskolát keresni, esetleg magántanulóvá válni, különórákat venni, csoportokba járatni a különleges tehetséget.

            Azzal azonban tisztában kell lenned, hogy nincs egy egyetemleges megoldás az ilyen lurkók számára. Lehet, hogy több mindent ki kell próbálnotok, mire a számára is megfelelő koncepciót megtaláljátok. Mégis megéri, mert neki is, mint mindenki másnak, szüksége van a tudása kamatoztatására, sikerélmények elérésére!

 

Plézer Panna , 2017. július 31.
 
 
 
Címkék:  

szülők és gyerek

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?