Vigyázz! A baba akár 15 perc alatt képes leégni a kánikulában! Hogyan lehet megóvni a babákat a napon? Hogyan kezeld az enyhe napégést?

A babák bőre még nagyon érzékeny, ezért különösen fontos számukra a megfelelő napvédelem. Mit tehetsz, ha a baba bőre már kipirosodott, leégett? Mit kell tudni az UV-szűrős gyerekpólókról? Hasznos tanácsok kánikulára, strandra, vízpartra.

Vigyázz! A baba akár 15 perc alatt képes leégni a kánikulában! Hogyan lehet megóvni a babákat a napon? Hogyan kezeld az enyhe napégést?

A babák finom bőre még nagyon vékony és érzékeny, éppen ezért őket lehetőség szerint soha ne tegyük ki a közvetlen napfény káros hatásainak, mert a bőrük a nap UV-sugarait még nem tudja kivédeni. Egy bekenés nélkül a napon hagyott babának már akár 15 perc is elegendő ahhoz, hogy leégjen az érzékeny bőre.

Különösen a 11-15 órás időszak a legveszélyesebb a babákra nézve, amikor a legerősebben süt a nap - ilyenkor legjobb a lakásban tudni a babát, kisgyereket, vagy ha ez nem jön össze, akkor legalább az árnyékban. Nem kell aggódni, a napozás előnyeit itt az árnyékban is hasznosítani tudja a baba - napi 10-15 perc szórt napsütés már elég ahhoz, hogy a D-vitamin hiány ne alakulhasson ki.

Hogyan óvjuk meg a babát a leégéstől?
 

Mindig az édesanya az, aki meg tudja óvni a babát a napégéstől. Egy baba, kisgyerekek nem képes jelezni azt, ha túl sok nap éri, sőt tisztában sincs azzal, hogyan hogyan kellene az erős napsütést elkerülnie.

Már azzal rengeteget teszünk, ha nem hagyjuk a babát a tűző napon, hanem a hűsítő árnyékban tartjuk. Játszótéri homokozóban, strandon, vízparton vagy csak a kertben használjunk ehhez széles napernyőt, illetve babasátrat. Ugyanakkor még közel sem tettünk meg mindent a baba bőrvédelmének érdekében; az árnyékban éppen annyira kell ügyelnünk a babára, és pár fontos óvintézkedést be kell tartanunk.

8 TANÁCS, AMIRE FONTOS ÜGYELNI A NYÁRI KÁNIKULÁBAN BABÁKNÁL, CSECSEMŐKNÉL >>
 

1. Adjunk megfelelő kánikulai öltözetet a babára

Első és legfontosabb módszer, amivel a babát a forróságban védeni tudjuk, hogy megfelelő ruhát adunk rá, azaz:

- nyári kissapkát, olyat, ami a nyakát is védi

- hosszú, de lenge kisnadrágot

- hosszú ujjú, bő felsőrészt

- kényelmes cipőt vagy könnyű babazoknit

- napszemüveget, ha a baba elviseli magán

UV-védelemmel ellátott pólók
Benedvesített pamutruha, amit hűtési céllal vizezünk be, még nem védi meg a kisgyereket a napégéstől. Ma már számos helyen beszerezhető UV-szűrős póló. Válasszunk olyat, aminek az úgynevezett UV-faktorszáma: 50+.

Az UPF (Ultra Violet Protection Factor) világszinten használt, szabványosított napvédő faktorszám. A ruházati termékek védőfaktorát jelzi, azaz az UV-sugarak kiszűrésének arányát. Az 50+ faktor azt jelenti, hogy a termék az UVA-sugarak legalább 95%-át, az UVB-sugarak legalább 98%-át kiszűri.

AZ UV-védelemmel ellátott textilanyagok hatékonyan védenek a napsugárzástól, emiatt vízparton rendkívül praktikusak lehetnek. A nedves anyag ráadásul gyorsan megszárad.

2. Kenjük be a baba bőrét napvédő krémmel
A kézfejet, arcot és a nyaki területet, amit nem tudunk ruhával fedni, jó minőségű, vízálló, bababarát napvédő krémmel kenjük be. A napon történő tartózkodás során gondoljunk arra, hogy a naptej nem arra való, hogy meghosszabbítsuk a napon tölthető időtartamot, hanem hogy a baba bőre megfelelő védelemhez juthasson. Semmilyen naptej nem garancia arra, hogy azzal el is kerülhető a bőrrák. Mivel a baba bőre vékony és különösen érzékeny a babák napvédelmére fokozottan ügyelni kell.

Hány hónapos kortól szabad a babákat naptejjel kenni?

Sok szakértő a babák naptejjel történő bekenését 1 éves kor alatt nem is ajánlja. Ugyanakkor a Német Dermatológiai Prevenciós Munkacsoport és a Német Ráksegély óva int a figyelmeztetés szó szerinti értelmezésétől. Ők azt javasolják, hogy 1 éves kor alatt is be lehet kenni a babákat naptejjel, csupán arra ösztönzi az anyákat, hogy a naptejet helyesen és indokoltan használják.  Hogy mire kell ügyelni a naptej használata esetén, megtudhatod ebből a cikkünkből >>
 

Hogyan kezeljük a napégést babáknál, kisgyerekeknél?
Vizes borogatás
Ha enyhe a napégés (első fokú), akkor egy hideg vizes ruhát tegyünk a leégett bőrfelületre. 10-15 percre helyezzük rá a baba, kisgyerek érzékeny, piros bőrfelületére a benedvesített textil pelenkát, amit napközben még egyszer megismétlünk. Folyamatosan figyeljük a babát, kisgyereket, hogy mindeközben ne fázzon.

Langyos ülőfürdő
 Másik jó módszer ilyen esetekre, ha a babát langyos vízbe ültetjük. Adjunk a fürdővízhez egy teáskanál szódabikarbónát, ami a hűtőhatást felerősíti, és ami egyúttal a pirosságot is lehúzza. Miután a babát kivettük a langyos fürdővízből, kenjük be a bőrét vizes alapú hidratáló krémmel.

Hólyagok esetén keressük fel a gyermekorvost
Ha erőssebben leégett a baba, kisgyerek (másodfokú égés), sőt fel is hólyagosodott, akkor azt már feltétlenül meg kell mutatni a gyermekorvosnak. Ilyenkor rendszerint a gyermekorvosok paracetamol tartalmú kenőcsöt írnak fel. Alkalmanként olyan erős a leégés, hogy antiszeptikus krémmel és kötszerrel kell ellátni a sérült bőrfelületet, amit további kezelés követhet.

Forrás: Külföld / BabyCenter
 

 

 

 

 

NIC , 2017. június 29.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?