„Tente baba, tente” – Hogyan ringassuk könnyen álomba a babát? 2. rész

A kisbabáknak rendkívül nagy az alvásigénye; hiszen ez idő alatt erősödnek, fejlődnek, érnek és ekkor pihenik ki azt a rendkívüli stresszt, amit ez a minden nemében új és gyorsan változó környezet (az élet maga) okoz Nekik. De nem csak az Ő kipihentségük a fontos: Neked is „jól kell lenned”!

Ezért légy résen; vess be minden praktikát, hogy mindkettőtök számára nyugodt legyen az éjszaka! Van még néhány ötlet a mi tarsolyunkban is…

„Tente baba, tente” –  Hogyan ringassuk könnyen álomba a babát? 2.	rész

Használd okosan az audiovizualitást

A modern technikának köszönhetően ma már nem csak fizikai stimulálással szeretgetheted álomba a kicsit – például ringató eszközök/módszerek, az anyai test közelsége-, de hangeffektekkel és fényekkel is fokozhatod a hatást. Különböző applikációkat fejlesztettek ki külön a babák idegrendszerének megnyugtatására, de az állathangok (delfinek, madarak) és bölcsődalok is kitűnő segítő társaid lehetnek. Okostelefonnal elő!

Legyen váltótársad

Néhány anya kifejezetten ragaszkodik hozzá, hogy az Ő kizárólagos feladata kelni éjszaka, pedig mind a Ti, mind a baba szempontjából sokkal jobb, ha „váltott féléber-őrséget” tartotok. Egyik nap Te ébredj, másik nap a párod. Vagy keljetek együtt, s míg Te tejet melegítesz, a férjed kicserélheti a pelust – így megtanulja a gyerkőc, hogy mindkettőtökre ugyanannyira számíthat és sokkal inkább biztonságban érzi majd magát.

Picit légy gyanakvó, de ne paranoiás

A gyakori éjszakai álmatlanság olykor azt jelzi, hogy valami nem oké a gyerekkel. Ha fogzik, vagy fülgyulladása van például, tuti, hogy túl nyűgös ahhoz, hogy átaludja az éjszakát. Ha azonnal nem is, de 2-3 ilyen rumlis éj után érdemes azért orvoshoz fordulni.

Készülj fel a hullámvölgyekre

Bizony, az egyes fejlődési szakaszok képesek keresztülhúzni a jól kialakított lefekvés előtti rutin által megtanult helyes viselkedési (alvási) mintát és néha úgy tűnik, mintha kezdhetnétek elölről mindent… Legyetek elnézőek a csemetével, nem direkt csinálja, de amint lehet, térjetek vissza a korábban megszokott folyamatokhoz.

Gondolj magadra is

… Ez a legnehezebb: amikor egy aprócska élet teljesen ránk van utalva, és még csak egy egyértelmű „használati utasítást” sem mellékeltek hozzá; az ember bizony hajlamos a saját szükségleteit a háttérbe szorítani – pedig nem szabad! Hallgass az anyai ösztöneidre, azok mindig megsúgják, mi a helyes, mi az, amire a gyermekednek szüksége van: többek között egy boldog Anyára is!

            Persze mindenkinek ki kell tapasztalnia, mi az, ami működik, hiszen ahány gyerkőc, annyiféle altatási szokás válik be: Nektek van/volt valami különc módszeretek?

 

A cikkünk elsőrészét itt olvashatod: 

Plézer Panna , 2017. június 27.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?