„Tente baba, tente” – Hogyan ringassuk könnyen álomba a babát? 1. rész

Segítségre szorulsz az elaltatásban? Velünk is előfordult már jó néhányszor, hogy akárhogy is ringattuk, kocsikáztattuk, egész egyszerűen nem akart elaludni a pici... (Pedig mi már nagyon szerettünk volna eljutni a saját ágyunkig!) Ezért kikértük néhány tapasztalt „szakmabéli” tanácsát: és ötleteiket most megosztjuk Veletek is!

„Tente baba, tente” –  Hogyan ringassuk könnyen álomba a babát?

Persze léteznek itinerek arra vonatkozóan, hogy mennyit kellene aludni csemeténknek az adott életkorban, ám ezek legyenek inkább csak mankók és ne kőbe vésett szabályok. Inkább próbáljunk ráhangolódni a kicsire, megérezni/megérteni, mire van épp szüksége.

Ha a fáradtság jeleit tapasztaljuk Rajta, és mégsem megy az altatás, ne csüggedjünk: nem mindig a hagyományos, több évszázados múltra visszatekintő technikák a célra vezetőek – egészen egyéni módokon is eljuttathatjuk babánkat az álmok mezejére: vagy épp ott tarthatjuk.

Fektesd le, mielőtt túl késő

Bár a logikával ellentétes a tanács; ne várd meg, míg babád teljesen kifárad, mert a kimerült bébik nyűgössé, feszültté válnak és sokkal nehezebben szenderülnek álomba, kevésbé mélyen alszanak és hamarabb fel is ébrednek.

Hadd maradjon „szundi üzemmódban”

Mikor éjszaka sírni kezd a bébi, óvatosan pillants rá; minden rendben van-e, majd hagyd, hogy tovább bömböljön és ha abbahagyta, visszaaludjon. Ha szemkontaktust teremtesz Vele, felkapcsolod a lámpát, hogy felvedd, az Ő szeméből is kirázod az álmot és sokkal nehezebben szundít vissza. Az esetek nagy részében szükségtelen a pelenkacsere vagy az etetés az éjszaka közepén, semmi baj nem történik, ha ezek egy pár órával eltolódnak – ha csak tényleg nincs tele az a pelus.

Egyik kedves ismerősöm bekapcsolva szokta hagyni a tévét éjszakára, ami kellemes fényforrás, ha ébredni kell, de még sem olyan „erőszakos”, mint a lámpa fénye. Szoptatás után pedig sokkal könnyebben visszaalszik a baba – kicsit olyan ez, mintha csak félig lenne fenn, majd gyorsan újra álomba zuhanna.

Sosem lehet elég korán elkezdeni jó alvóvá válni

A picit akár már egy hónapos kortól elkezdheted a helyes alvási szokásokra szoktatni, megtanítani Neki, mikor van éjjel és mikor nappal. Tartsd be a napi rutint, azaz mindig azonos időpontokban altasd, meglásod milyen könnyen adaptálódik hozzá!

Szabályozd a napközbeni alvásokat

A nap folyamán beiktatott rövid alvások elősegítik az esti álomba ringatást, ám ne legyen túl hosszú a szieszta! Ha 1-1 órát durmol nap közben a lurkó, akkor kevésbé lesz fáradt és nyűgös, így könnyebben elalszik majd.

Legyen meg mindig ugyanaz a rutin

Ha azonos készülődési folyamat előzi meg a fektetést, a baba szépen megtanulja, hogy ez a jele annak, hogy hamarosan alcsizás következik. Például 6-kor jön a fürdés, aztán cumizás, aztán mese, végül irány a kiságy. A következetesség nagyon fontos!

Győződj meg róla, hogy a bébi környezete is ismeri a szabályokat

A következetességnél maradva… Mindenkinek, aki az altatásban részt vesz, vagy, akinek gondjaira bízod a kicsit (nagyszülők, bébiszitter, tesók), ismernie kell az alvás előtti rutint és az időpontot. Különben csak összezavarja a pici szervezetét és nem éritek el a célt; a szinte önmagától elszunnyadást.

            Cikkünk folytatásában további egyszerű, frappáns ötletekkel látunk el Titeket, addig is próbálgassátok a fenti módszereket és osszátok meg velünk tapasztalataitokat.

Plézer Panna , 2017. június 26.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?