Mennyire S.O.S. kicserélni az éjszakai nedves pelenkát?

Bizonyára minden anyuka fejében megfordult már a kérdés – főleg, ha még csak most kezdi tanulni ezt a bonyolult „szakmát”-, hogy vajon mi a jobb, az éjszaka közepén felébreszteni a bébit pelenkacserére, vagy inkább hagyni, hadd aludjon tovább?

Az én első gondolatom az volt, hogy hát mi magunk sem szeretnénk a saját pisinkben-kakinkban feküdni órákon keresztül, miért hagynánk a szemünk fényét, aki ráadásul még nem is tud önállóan dönteni/gondoskodni magáról?!

A különböző fórumokon olvasható szülői vélemények viszont megoszlanak a témát illetőn, van, aki szerint csak akkor kell feltétlen tisztába tenni a picit, ha az nagy dolgát végezte, míg mások azt vallják, ha kicsit is nedves a pelus, akár óránként is cserélendő (az ammónia miatt) – éjszaka is, lehetőleg a nélkül, hogy felébresztenénk babánkat.

pelenka csere, koszos pelenka

A sok tapasztalatot és a sajátjainkat összevetve, a következőre jutottunk:

  • Minden baba, minden babapopsibőr más és más. Adott szituációtól függ, mennyire sürgős a friss pelus. Például, ha köztetek alszik a pici, vagy vendégségben éjszakáztok; amint lehetséges, illendő cserélni a pisis-kakis holmit.
  • Ha betegség elleni antibiotikumos kezelést kap a bébi, amitől hasmenése van, feltétlen cseréljük a teli pelenkát, nehogy kicsípje a popsiját vagy fertőzést okozzon a végtermék. A megelőzést (pár perces késlekedés okozta bőrpírt), gyulladáscsökkentő popsikenőcs használatával is támogathatod.
  • Praktikus, ha jól tartó, alul gombolós bodyba bújtatod a kicsit éjszakára, így könnyebben átpelenkázod őt, ébredés (és macerás visszaaltatás) nélkül is. Félhomályban, teljes csöndben tedd, és nagyon hasznos, ha még lefekvés előtt odakészítesz mindent.
  • Az éjszakai pisilés gyakran, ám a nagyobb dolgok elvégzése általában csak az első pár hétben jellemző; ne sajnáld a fáradtságot felkelni a gyerkőchöz és nyugtasson a tudat, hogy nem sokáig tart ez a korszak.
  • Mielőtt lefektetjük és miután felkeltjük babánkat, mindenképp adjunk rá új pelust, ám, ha alvás közben csak vizelet kerül a bugyogóba, nem kell aggódni, a külön erre a napszakra kifejlesztett pelenkák több adagnyi pisit is képesek magukba zárni.

Összességében azt mondhatjuk, hogy mindig próbáld meg mérlegelni: mivel zavarnád meg jobban a kicsi (és a saját) éjszakai, hajnali nyugalmad, az átázott pelus okozta kellemetlenségekkel, vagy a pelenkázás okozta ébredéssel járó nyűgösséggel.

Plézer Panna , 2017. augusztus 02.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?