Irány a víz! – avagy kipróbáltuk a babaúsztatást (és nekünk nagyon bejött)

Ebben a nyári rekkenő hőségben mire is vágyna jobban az ember, mint egy jó kis mártózásra?! Ezért is még aktuálisabb a téma ebben az évszakban: mikor is érdemes elkezdeni babánkat megismertetni a vízzel, a vízben való mozgásformákkal? Egyáltalán biztonságos ez a közeg? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk most utána.

Irány a víz! – avagy kipróbáltuk a babaúsztatást (és nekünk nagyon bejött)

Hogyan kezdjünk neki?

Azt semmiféleképpen nem javasoljuk, hogy autodidakta módon lásson hozzá az anyuka a pár hónapos gyerkőc úszásra oktatásához; kezdetben mindenképp javasolt egy szakember bevonása. Ha megoldható, még a vízparti nyaralás előtt keressünk egy erre alkalmas helyet, mert utána sokkal könnyebben és lazábban visszük majd be a nyílt vízbe is a picit.

 Amikor mi először vettünk részt csecsemőúsztatáson, elég hajmeresztőnek tűntek a gyakorlatok (a legtöbb feladat azt követelte meg, hogy finoman lenyomjuk a víz alá a picit, amit anyaként olykor nehezen él meg az ember), de az oktató pontosan tudta, mit csinál!

Azt mondják, egészen pici, akár 3-4 hónapos kortól is el lehet kezdeni; mi azt javasoljuk, hogy se erőltetni nem kell, sem pedig félni tőle – bízz az ösztöneidben!

Miért jó?

Hogy meghozzuk a kedved, elmeséljük a mi tapasztalatainkat: nem csak a bébi mozgáskoordinációját fejleszti ez a tevékenység, de mindkettőtök számára remek kikapcsolódás. Találkoztunk olyan frissen anyukává vált hölggyel, aki a szülés óta most mozdult ki először (!) és ugyan nagyon félt a közösségi megjelenéstől, a végére hihetetlenül lelkessé vált és feldobottá! Kérte, hogy készítsünk róla néhány fotót, ahogy a kisbabájával először merül a vízbe; rettentő hálás volt és azóta is jár a foglalkozásokra.

 A korai élmények még szorosabb kapcsolatot tudnak teremteni baba és mama között, a gyakorlatok rendkívül jópofák, énekes-mondókás elemekkel tűzdeltek, az órák során, akár ismeretlen szülőkből is remek közösséggé kovácsolódnak – mi össze is barátkoztunk egy szülőpárral, akikkel azóta is összejárunk.

Mire kell figyelni?

Akár mesterséges helyszínen (babaúsztatás), akár a nyaralás során kerül a baba a vízbe, kezdetben 15-20 percnél többet ne töltsön ott. Egészen más a hőháztartásuk, sokkal könnyebben lehűlnek, ezért mindig ellenőrizzük, hogy elég meleg-e a víz, illetve a testük. Nem beszélve a rengeteg új ingerről és a kicsi számára teljesen ismeretlen közegről. Ezért, hogy megnyugtasd őt, mindig tartsd vele a szemkontaktust, mosolyogj rá, beszélj hozzá! Ha szavakkal ugyan nem is tud visszajelezni, de a kellő figyelemmel a teste reakcióiból, az arca mimikájából azért tudsz olvasni. Ne erőltess semmit.

Figyelem! Ha beteg a bébi, ne vegyetek részt a közösségi úsztatáson!

Mit vigyél magaddal?

A babának: törülközőt, úszópelenka, száraz pelust, fürdőjátékot, amit otthon is használ, úszósapka, a pelenkázáshoz szükséges eszközök, étel az úszás utánra, fültisztító pálcika. Magadnak pedig azt, amit az uszodába vinnél: papucs, törcsi, úszósapka, -szemüveg, fürdőruha, esetleg hajszárító.

            Ha meghoztuk a kedvet a csobbanáshoz, irány a víz – csak az első alkalom ijesztő (mint minden ismeretlen), utána mindketten imádni fogjátok!

Plézer Panna , 2017. július 15.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?