Hogyan válik a férfi apává? Tippek, tanácsok nem csak leendő apáknak!

A várandósság kapcsán elsősorban a leendő édesanyával, és az ő érzelmi-fizikai állapotával törődünk, hiszen a legnagyobb változások rajta láthatóak. Azonban legalább olyan fontos megemlíteni, hogy a várandósság alatt a nő mellett a társaknak is jelentős szerepe van.  Bennük is elindulhatnak érzelmi, sőt fizikai változások is.

Rövid felmérést végeztem várandós nők párjai körében hogy élték/hogy élik meg a babavárás 9 hónapját. A rekaciókat - érthető módon - nagyban meghatározza a párkapcsolat minősége, amiben a pár él. A tervezett babavárás például más érzéseket válthat ki, mint egy nem várt baba bejelentése egy amúgy is problémás kapcsolatban.

Haladjunk kronológiai sorrendben:

  • A nagy bejelentés: izgalom, örömkönnyek, aggodalom ( “Minden rendben lesz? milyen lesz a párkapcsolatunk egy babával? Lesz-e szex? “ ), egzisztenciális kérdések (elsősorban nagyobb autó :) ) amik elsőre megjelennek a férfiak lelkében.
  • Első trimeszter: nagyban függ attól, ahogy a nő éli meg. Van-e kellemetlen tünete? Ez esetben a férfi aggódó, sokszor tehetetlen, hiszen a hányinger vagy hányás ellen nem sokat tud tenni. Igyekszik kivenni a részét, azonban sok férfi a feleslegesség érzését fogalmazza meg ebben az időszakban. Már ekkor is fontos, hogy a nő igyekezzen bevonni élményeibe párját még akkor is, ha nem várhatja tőle a megoldást. Nem feltétlenül egyértelmű a másiknak, hogy az első trimeszter mivel járhat. Gondolok a fáradékonyságra stb, ha elmondjuk a másiknak mit élünk meg, azzal nagyban segítjük őt is a megértésben. Könnyebben megérti, hogy most kevesebb a munkakapacitásunk és több segítésgre van szükségünk.  
  • Második trimeszter: A várandósságnak már látható jelei vannak. Jó esetben az első szakasz kellemetlen tünetei megszűntek, a nők gyakran energia többletet élnek meg. De nem zajlik ez a szakasz sem feltétlenül gondtalanul ám. Beköszöntenek a derék és hátfájások, a vicces helyzetek, amikor már szükség van valaki segítségére az öltözködésben. Itt is alapvető a kommunikáció: fontos, hogy a nő el tudja mondani párjának mit él meg, hogy tud neki segíteni a másik. Beindulnak az igazán érezhető baba mozgások a pocakban, amit közösen átélhetnek,  ezzel még jobban bevonva a másikat a várandósságba.
  • Harmadik trimeszter: Közeledik a szülés és ezzel együtt egyre fontosabb, hogy beszéljenek a szülést és a gyermekágyi időszakot érintő kérdésekről. Ki fog segíteni a születés után? Meddig tud/szeretne otthon maradni a férfi? Volt férfi, aki azt mondta, annyira együtt rezgett a párjával végig a várandósság alatt, hogy a szülésnél a nagy izgalom és várakozás mellett ő is átélt fájdalmat. Beszélgessünk arról is, hogy a másik fél-e attól, hogy fogja bepelenkázni a picit...Mi félünk ettől?

Amit társként tehetek:

  • megértő vagyok, ha lehet még megértőbb, mint eddig :)
  • kifejezem a saját igényeimet (párkapcsolat, szülés, szex stb.)
  • megosztom a saját érzéseimet, gondolataimat, kérdéseimet a várandóssággal kapcsolatban (akár anyagi félelmek…  “El tudom-e látni a családomat?“, “Mehetek-e még sörözni?“, “Hogy fogok teljesjíteni a munkahelyemen hulla fáradtan?”, “Hogy jut idő majd kettőnkre?“)
  • meghallgatom a másikat és figyelek az igényeire
  • támogatom őt, kifejezem érzéseimet felé
  • bátorítom, erősítem

Összefoglalóan elmondható, hogy a férfi érzéseit nagyban befolyásolja, hányadik babát várják, volt-e vetélés előtte, milyen a kapcsolat, milyen a kommunikáció kettőjük között. Nagyon fontos, hogy fogalmazzák meg az igényeket, a félelmeket, legyen egy közös kommunikáció arról, ki hogy képzeli el babával az életet.Természetesen ahogy a várandósság előtt, úgy alatt is nagyon fontos a szex. Fontos erről is beszélni, hiszen egy idő után óhatatlanul változásokat kell beiktatni addig bevált dolgok helyett vagy mellett. Fontos, hogy társként erősítsem a másikban hogy mennyire szeretem, hogy milyen szép nekem és mennyire erősnek látom. A várandósság a sok- sok szépsége mellett, sok változást is hoz a nő életébe, amikkel nem mindig könnyű megbirkózni. A változó test, a hangulatingadozások, a félelmek könnyebben elfogadhatóak, ha érzik társuk mellettük áll és gyönyörűnek látja őket.

Sári-Kurán Zsuzsa pszichológus

www.empatika.net

Sári-Kurán Zsuzsa , 2017. március 28.
 
 
 
Címkék:  

apaság

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?