Hétköznapi konyhatündér - Torta helyett

Ma van a legkisebb gyerekem 6. szülinapja. Úgy alakult, hogy a családi köszöntés majd csak a hétvégén lesz esedékes, de mégsem hagyhattam süti nélkül a saját szülinapján! Ezért készült ez a piskótatekercs.
 

Tudjátok, miért nagy találmány a piskótatekercs? Mert könnyen, gyorsan, kevés alapanyagból elkészíthető, jól variálható, és egyáltalán nincs az a nagy teher az ember lelkén, hogy ,,mi van, ha nem jön fel rendesen a tészta?!”

A klasszikus piskótarecepthez kell tojás, pici csipet só, és annyi evőkanál cukor, illetve liszt, amennyi darab a tojás. De mi modern háziasszonyok vagyunk, tehát variálunk: a cukor nyugodtan lehet kevesebb is, hiszen a töltelék és a máz maga is édes, nem kell a tésztát is túlcukrozni.

Ahogy tehát nálam készült:

6 tojást szétválasztottam, a fehérjét 2 evőkanál cukorral keményre vertem - éljen a tálas mixer! A sárgáját közben kikevertem 2 evőkanál cukorral. A kész habot kis adagonként beledolgoztam a tojásos masszába úgy, hogy felváltva adagoltam hozzá a habot és a lisztet. Az a fő, hogy laza, könnyed mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a tészta könnyű legyen.

Egy tepsibe, vagy sütőlapra szétterítjük a tésztát. Sűrű, ezért nem fog lefolyni. Könnyítsük meg a saját dolgunkat, tegyünk alá egy sütőpapírt, de lehetőleg jó minőségűt. A szilikonos sütőpapírban még sosem csalódtam, minden süteményről könnyedén lejön, ajánlom figyelmetekbe. Ha nincs otthon - de legyen! -, akkor kenjük-lisztezzük a tepsit a szokásos módon. A süti 175-180 fokon 15 perc alatt kész is.

Még melegen a sütőpapír segítségével feltekerjük, így hagyjuk egy kicsit hűlni. Ezt régen egy konyharuhával oldották meg, ha nincs sütőpapírunk, akkor ez is megteszi.

Ha már épp csak langyos a tészta, visszagörgetjük lapos állapotba, és tetszőleges krémmel megkenjük. Ez lehet valamilyen vajas krém, sűrű puding, csokikrém, vagy lekvár. Vigyázzunk, a széleknél ne kenjük meg nagyon, nehogy kifolyjon! Tekerjük fel ismét.

Készítsünk gyors csokimázat: étcsokit törjünk össze, tegyük bele egy mikrózható edénybe, adjunk hozzá a kenhetőség kedvéért egy pici vajat, és tegyük be a mikróba 1-2 percre, időnként kivéve és átkeverve, amíg az egészből egynemű massza nem lesz. Figyelmesen dolgozzunk, az égett csoki rendkívül büdös.
Ezzel a masszával még meleg, kenhető állapotában vonjuk be a tekercset. A tetejére szórtam apró cukorgyöngyöt, feliratot pedig marcipánból készítettem.

Babakonyha kisokos

Piskótatekercs: 1 éves kor után

Tojás: 1 éves kor után

Liszt: 6 hónapos kor után, fokozatosan bevezetve, ilyen mennyiségben csak 1 éves kor után

Gyümölcslekvár: 7-9 hós kortól, jellegüktől és cukortartalmuktól függően

Nektek kedves egészségetekre, kicsi lányomnak pedig boldog szülinapot!

Zsuzska - Az én kis tavernám


Zsuzska - Az én kis tavernám, 2012. augusztus 30.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?