5 gyors, tartalmas reggeli a családnak: szülő- és gyerekbarát finomságok kevés alapanyagból

Reggel, reggeli – hát, ez nem könnyű kisgyerekkel, kisgyerekekkel. Ha nincs elképesztő konyhai rutinunk, tudásunk és lelkesedésünk a konyhában, nagyon könnyű elvérezni tudatos készülés nélkül, elég egy kicsit lazább bevásárlás és jön a rémület a hiányok láttán. Most olyan tippeket adunk, amikhez egészen jól lehet előre készülni.

A reggeli nagyon fontos, sajnos a helyzet egy januári, nem reprezentatív felmérés szerint a megkérdezett 25 és 60 év közötti 600 felnőtt 33 százaléka nem reggelizik rendszeresen, és mindössze 67 százalékuk visz be táplálékot az ébredést követően minden nap. Ennek a számos közül egyik oka lehet a sietség is, épp ezért ajánljuk ezeket az előre jól tervezhető reggeliket.

Nem kell annyira sok alapanyag, a variálásra is lehet tenni a hangsúlyt: zabpehely, tej (kinek milyen, sima tehéntej, laktózmentes, gabonából készült), joghurt, tojás, banán, szárított gyümölcsök, méz, tojás, sonka/felvágott/szalámi, sajt, uborka, paprika. Ezeket 5 napig váltakozva használva, keverve kiadós, finom reggeliket készíthetünk.

A lényeg a tudatos készülés a bevásárlásnál és az előkészítésnél is, ha már este tudjuk és részben előszedjük a szükséges dolgokat, bekeverjük a hozzávalókat, máris minden könnyebb, gyorsabb. Nyilván a kisgyerekes szülő nem programozható gép, nem mindig sikerül, de a törekvés  és idővel a rutin szárnyakat ad,  a sikerélményről már nem is beszélve. Nagyobbacska gyerekek ráadásul jól bevonhatók a készülődésbe - a rituálé mindenkinek fontos.

A nem ízlik, nem kérem-problémakör sajnos mindig játszik, érdemes családilag előre megbeszélni a felmerülő b-verziót: ha nem kéred ezt, akkor lehet ez, de azért vigyázzunk, nehogy illatozó, sokszor hajtogatott vajas croissont rendeljen 6.15-kor a még félkómás szülőtől a drága gyermek, mert azt elég nehéz lesz prezentálni (kivéve, ha már lefagyasztottunk egy adagot vagy egy Jean nevű, bentlakásos, Mary Poppins-típusú, mindenre elképesztő megoldást találó varázslónk, aki egész éjjel ezen fáradozott).   

 

Zabkása/porridge

Egyik legkomolyabb előnye, hogy úgy lakunk jól tőle, hogy az érzet sokáig tart (köszönhető a lassú felszívódásnak), de számos értékkel bír még, itt sokat olvashattok róla. Elkészíteni elég egyszerű: 2 adag folyadék (tej, víz), egy adag zabpehely puhára főzve – persze egyénenként változó, milyen állag a kedvenc. Ha vízzel készítettük, joghurttal kicsit „tejesebbé” tehető, gyümölccsel, lekvárral, fahéjjal, mézzel ízesítve egyszerűen pazar reggeli.

 

Joghurt zabpehellyel, szárított vagy friss gyümölcsökkel

Óvatosan a joghurtokkal: a címke mindig minden terméken a legjobb barátunk, nem árt megnézni, mit tartalmaznak, még a natúr joghurt is rejthet pl. cukrot. A natúr joghurtban egyébként az a csoda, hogy bármerre jól alakítható: lazítva ivójoghurt, turmix is lehet, zabpehellyel, gyümölcsökkel, egyéb magokkal (amaránt, lenmag stb.) pedig jól dúsítható. Ha nem elég édes, még mindig csuroghat rá néhány kanál méz és máris sokat tettünk azért, hogy a cukros édesítést kikerüljük.

 

Banán-tojás palacsinta

Ennél egyszerűbb palacsintát nehéz találni (de várjuk és megosztjuk, ha valakinek akad). Szétnyomkodott, érett banánból és tojás keverékéből készül a tészta, forró olajban egy-egy percig sütve mindkét oldalát kész is – egy nagyobb serpenyőben 4-5 darab is készül egyszerre. Előnye, hogy gyerekkézbe való, kicsi darabok, lekvárral, krémmekkel turbózhatók. Persze ebbe a tésztába is jól illik a zabpehely. A kép innen való.

 

Omlettkék muffinformában

Ez aztán pofonegyszerű: a felvert tojásokat öntsük a kikent muffinformákba és tegyük tele olyan apróra vágott finomságokkal: sonka, zöldfűszerek, szárított paradicsom stb., kinek mi a kedvence. A tetejére és persze a tésztába is kerülhet sajt, 180 fokon 15-20 percig sül, ha már aranybarna, szinte biztos, hogy kész.  Tálaláskor apróra vágott zöldségeket (lehetőleg idényterményeket) mellé téve tálalhatjuk. Este előkészíhető a bekevert tojás, lefedve reggelig remekül ellesz a hűtőben. Kép innen.

 

Formareggeli sütivágóval

A kenyér, a sajt, az uborka és minden további többé-kevésbé lapos ennivaló formára vágható, nyűgös reggeleken vagy csak úgy kedveskedésként egy tányér szív alakú finomság várhatóan fülig érő mosolyt és jó napindítást eredményez. Lényeg, hogy sokféle ennivalót tegyünk a tányérba, akár egy fogpiszkálóra felszúrva a kis finomságokat.

fotó innen

 

Ti miket reggeliztek? Van bevált, kevés idő alatt készülő reggeli finomságotok?

bambina, 2015. február 24.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?