Recept: villámgyors zöldfűszeres tepsis hal karácsonyra
Idén egy gyors, egyszerű és finom halas ételt készítenél karácsonyra? Próbáld ki ezt a tepsis halat!
A klasszikus rántott hal finom, de ha szeretnéd elkerülni az olajszagot, és egy jóval kevesebb munkával járó karácsonyi ételt készítenél, akkor ez a tepsis hal a te recepted!
A tepsis hal hozzávalói 4 személyre)
- 4 szelet friss vagy fagyasztott fehér húsú halfilé (pl. tőkehal vagy hekk)
- 800 g közepes méretű burgonya
- 5 evőkanál olívaolaj
- 1 citrom
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 csokor friss kapor (opcionális)
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál édes paprika
- só és frissen őrölt bors ízlés szerint
A tartármártáshoz:
- 200 g majonéz
- 1 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál mustár
- 2 teáskanál cukor (vagy nyírfacukor)
- 1 teáskanál citromlé vagy ecet
- Só és bors ízlés szerint
A tepsis hal elkészítése
Kezdd azzal, hogy a burgonyát alaposan megmosod, majd héjastul kb. 2-3 cm-es cikkekre vágod. Tedd egy nagy tálba, locsold meg 2 evőkanál olívaolajjal, szórd meg sóval, borssal, és szórj rá egy teáskanál szárított kakukkfüvet. Jól keverd össze, hogy mindenhol bevonja az olaj és a fűszer, majd tedd félre, amíg előkészíted a halat.
Tipp: Ha gyorsítani szeretnéd a folyamatot, a burgonyát előfőzheted sós vízben 8-10 percig, mielőtt a sütőbe tennéd. Így biztosan tökéletesen puha és aranybarna lesz a végeredmény.
Ha fagyasztott halat használsz, először olvaszd ki, majd itasd le róla a felesleges nedvességet konyhai papírtörlővel. Egy tálban keverd össze a citrom reszelt héját, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott petrezselymet és a kaprot, az oregánót, a paprikát, valamint egy csipet sót és borsot. Adj hozzá 2-3 evőkanál olívaolajat, és alaposan keverd össze. Kend be a hal szeleteket ezzel a zöldfűszeres keverékkel mindkét oldalukon.
Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra (légkeveréses módban 180 °C). Egy nagy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és egyenletesen terítsd el rajta a fűszerezett burgonyát, majd a tepsi másik oldalára helyezd rá a fűszerezett halfiléket is.
Tedd a tepsit az előmelegített sütőbe, és süsd az tepsis halat kb. 25-30 percig. Félidőben fordítsd meg a burgonyát, hogy egyenletesen piruljon, és ellenőrizd, hogy a hal átsült-e. A hal akkor van kész, ha a húsa puha és omlós. Közben keverd össze a tartármártás hozzávalóit, és tedd be a hűtőbe.
Tálaláskor locsold meg a halad egy kevés citromlével, és annyi tartármártással, amennyi jól esik!
Babanet, 2024. december 17.