Recept: sajtos rakott kelbimbó veganuárra
Ez a rakott kelbimbó tökéletes választás azok számára, akik valami új és könnyű fogással indítanák az évet. Próbáld ki, és garantáltan más szemmel nézel majd erre az alulértékelt zöldségre, és a veganuárt is megszereted!
A január a megújulás hónapja, amikor sokan keresnek könnyű, vitaminokban gazdag ételeket. Ez a rakott kelbimbó nemcsak laktató és finom, de húsmentes is, ezért a vegetáriánus étrendbe is kiválóan illeszthető, és akkor is jó választás, ha csak a januárt töltöd húsmentesen!
Hozzávalók (4 adaghoz):
-
500 g friss vagy mirelit kelbimbó
-
3 db burgonya
-
1 db vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
200 ml tejföl vagy joghurt (növényi alapú is lehet)
-
100 ml főzőtejszín
-
150 g reszelt sajt (pl. eidami vagy mozzarella, vegán opció is jó)
-
2 evőkanál olívaolaj
-
1 teáskanál mustár
-
1 teáskanál citromlé
-
Frissen őrölt bors
-
Szerecsendió, kakukkfű, só
Elkészítés:
Kelbimbó előkészítése: Ha friss kelbimbót használsz, tisztítsd meg, majd főzd enyhén sós vízben 5-7 percig. A mirelit változatot egyszerűen csak olvaszd fel és szűrd le.
Burgonya megfőzése: A burgonyát pucold meg, majd vágd vékony karikákra. Főzd puhára enyhén sózott vízben, majd szűrd le.
Alap hozzávalók összeállítása: Az olívaolajat hevítsd fel egy serpenyőben, dinszteld meg rajta az apróra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát. Add hozzá a tejfölt, tejszínt, mustárt, citromlevet, majd fűszerezd borssal, szerecsendióval és kakukkfűvel.
Rétegezés: Egy kivajazott hőálló tálba kezdj el rétegezni: az aljára tegyél egy sor burgonyakarikát, arra kelbimbót, majd a szósz egy részét. Ismételd addig, amíg el nem fogy, de a tetejére mindenképpen a szósz kerüljön. Szórd meg a tetejét reszelt sajttal, és helyezd előmelegített sütőbe 180 °C-on. Sütsd 25-30 percig, amíg a sajt aranybarnára pirul.
Babanet, 2025. január 04.