#baba#anya

Recept: sajtos rakott kelbimbó veganuárra

Ez a rakott kelbimbó tökéletes választás azok számára, akik valami új és könnyű fogással indítanák az évet. Próbáld ki, és garantáltan más szemmel nézel majd erre az alulértékelt zöldségre, és a veganuárt is megszereted!

A január a megújulás hónapja, amikor sokan keresnek könnyű, vitaminokban gazdag ételeket. Ez a rakott kelbimbó nemcsak laktató és finom, de húsmentes is, ezért a vegetáriánus étrendbe is kiválóan illeszthető, és akkor is jó választás, ha csak a januárt töltöd húsmentesen!

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 500 g friss vagy mirelit kelbimbó

  • 3 db burgonya

  • 1 db vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 200 ml tejföl vagy joghurt (növényi alapú is lehet)

  • 100 ml főzőtejszín

  • 150 g reszelt sajt (pl. eidami vagy mozzarella, vegán opció is jó)

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • 1 teáskanál mustár

  • 1 teáskanál citromlé

  • Frissen őrölt bors

  • Szerecsendió, kakukkfű, só

Elkészítés:

Kelbimbó előkészítése: Ha friss kelbimbót használsz, tisztítsd meg, majd főzd enyhén sós vízben 5-7 percig. A mirelit változatot egyszerűen csak olvaszd fel és szűrd le.

Burgonya megfőzése: A burgonyát pucold meg, majd vágd vékony karikákra. Főzd puhára enyhén sózott vízben, majd szűrd le.

Alap hozzávalók összeállítása: Az olívaolajat hevítsd fel egy serpenyőben, dinszteld meg rajta az apróra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát. Add hozzá a tejfölt, tejszínt, mustárt, citromlevet, majd fűszerezd borssal, szerecsendióval és kakukkfűvel.

Rétegezés: Egy kivajazott hőálló tálba kezdj el rétegezni: az aljára tegyél egy sor burgonyakarikát, arra kelbimbót, majd a szósz egy részét. Ismételd addig, amíg el nem fogy, de a tetejére mindenképpen a szósz kerüljön. Szórd meg a tetejét reszelt sajttal, és helyezd előmelegített sütőbe 180 °C-on. Sütsd 25-30 percig, amíg a sajt aranybarnára pirul.

Babanet, 2025. január 04.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?