Praktikus túlélési útmutató babával költözőknek!

Egy költözés már önmagában kemény dió. Bébivel, kisgyerekkel meg hajjaj! Összeszedtünk néhány tippet, ami talán segít megkönnyíteni a változás időszakát. Kevesebb káosz, kevesebb stressz, nagyobb boldogság az új otthonban!

  1. Csak semmi hiú ábránd és szpojler!

Csak akkor mondjuk el gyerekeinknek a nagy hírt, ha már biztosak vagyunk a mikorban és a hovában. Ne keltsünk hiú reményeket egy esetleges kertes házzal és új kutyával, ha végül mégis inkább lakásba megyünk. Arra készítsük fel a gyereket, ami várni fogja. Külön szoba? Saját erkély? Új játszótér? Ne ígérjünk olyat, ami nem biztos, így a gyerekünk majd csak arról fantáziál és arról kérdez, amit tényleg megkap.

  1. A napirend a biztonságos gyermeki lét alapja

Míg a szülők számára a pakolás rengeteg fáradtsággal és stresszel járhat, egy gyerek számára ez nem téma. A kicsik lelkivilágát és pszichéjét a megszokottól való éles eltérés és bizonytalan életritmus zavarhatja meg a legjobban. Fokozottan ügyeljünk a bevett napi rutin megtartására, az étkezések és alvások ütemére. Hiszen az életünk tulajdonképpen ugyanolyan, csak épp dobozból öltözködünk…

Praktikus túlélési útmutató babával költözőknek!

3. Vonjuk be a gyerekeket is a költözésbe!

Kartondobozokkal játszani a legtöbb kölyök szeret. Adjunk az erejükhöz és érdeklődési körükhöz mérten megfelelő  feladatot, kihívást. A dobozok megjelölése pl. egészen kis kortól érdekes elfoglaltság lehet. Csak ne feledjük megjegyezni a cuki kriksz-kraksz vagy rajzolt kódokat.

4. Készítsünk baba-dobozt

Ebbe a feladatba érdemes a gyereket is bevonni. Mi az a pár játék, tárgy, aminek kéznél kell lenni, minden egyes pillanatban? Válogassuk le a kedvenc holmikat, amolyan túlélő készletet, amivel a babánk akár napokig elvan.

5. A “napi rutin” doboz mindig legyen szem előtt!

A játékok mellett a kicsik gondozásához szükséges, legfontosabb tárgyak is szerencsés, ha végig elől vannak. Étkezések, pelenkák és bilik, fürdetés, altatás, ruházkodás, legfontosabb vitaminok, gyógyszerek, egészségügyi termékek. Feltűnő borítással tuti nem vesznek el a könyvek és ruhaneműk között. Nekünk pedig nem kell minden napszakban megőrülnünk, hogy hol van épp az a “termékcsoport”, amiből épp valami kéne.

6. Merjünk segítséget kérni

Bár tény, hogy jó mindent együtt megélni, eljön az a pillanat, amikor muszáj összpontosítani. A babák és kisgyerekek ilyenkor sajnos nehezítő körülmények. Az ebből adódó stresszt ráadásul felfokozottan érzékelik. Miközben nem tehetnek semmiről, a radarjaik fogják a jelet, hogy bizony itt most ők láb alatt vannak. A legnagyobb munkák során kérjünk segítséget a családtól és barátoktól, hogy pár órára elszórakoztassák a gyerekeket, lehetőleg a költözés színhelyétől távol. Így a babák kimaradnak az esetleges káoszból, míg a szülők hatékonyabbak tudnak lenni, ráadásul mindketten ki tudják venni a részüket a döntéshozatalból és akár a fizikai munkából.

7. A költözésnél legyünk együtt!

Hiába szeretünk sok mindent magunk megoldani, egy költözésnél nem szerencsés spórolni. Egy profi, megbízható csapat rengeteg ősz hajszáltól kímélhet meg minket. Bár itthon még nem divat, hogy már a pakolást is költöztető-szakemberekkel végeztetjük el, a csomagok cipelését, szállítását a legtöbben átadjuk. Az utolsó este és az utolsó nap a régi otthonban fontos emlék lehet az egész családnak. Töltsük együtt, feszültség nélkül ezeket a pillanatokat. Reggelizzünk egy jót, akár piknik formájában egy pokrócon, a régi nappali közepén. Búcsúzzunk el a lakástól, ahova egyszer hazahoztuk a kicsinket. Aztán irány az új élet!

 

Ezt a cikket a JóSzaki küldte nekünk, remélik, hogy a jó tanácsok sokat segítenek majd a leendő babával-költözőknek smiley

 

 

2017. augusztus 22.
 
 
 
Címkék:  

színes világ

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?