Kihirdették az„Ország Játéka 2016” cím nyerteseit

Sikerrel zárult az idén immár negyedszer megrendezett „Ország Játéka” verseny, a Gellért szállóban november 18-án tartott díjkiosztó ünnepségen kiderült, hogy közönség szavazatai és szakmai zsűri véleménye alapján mely játékok kapták meg a rangos díjakat. A hét kategóriában legtöbb pontszámot elért új termékek már a karácsonyi játékvásárban viselhetik az „Ország Játéka 2016” címet.  A közönség és szakértők ítélete csupán két kategóriában volt azonos. 

Az „Ország Játéka” verseny rövid idő alatt a hazai játékpiac rangos szakmai vetélkedője lett – hangsúlyozta Őri Gergely, a versenyt meghirdető JátékNet.hu Kft. ügyvezető igazgatója. - Az idén is óriási érdeklődés kísérte a megmérettetést, a tavalyihoz képest több mint a kétszeresére, 21 ezerről a csaknem 45 ezerre nőtt a háromhetes  időszak alatt a közönségszavazatok a száma. Az eredmény különösen annak fényében örvendetes, hogy a szavazási időszak a tavalyi évtől eltérően idén nem négy hanem három hétig tartott, evvel rövidebb, ámde intenzívebb kommunikációval is fokozva a verseny körüli pezsgést. A vásárlóközönség aktivitása és a szakmai zsűri bevonása megerősített bennünket abban, hogy független, nívós szakmai és közönségdíjat hívtunk létre – jelentette be.

Az „Ország Játéka versenyt” az alapító JátékNet az idén már védnökként támogatta, s a továbbiakban is ezt a szerepet kívánja betölteni.

A díjkiosztó ünnepségen beszámoltak arról is, hogy pozitívan zárult a szintén közönségszavazatokra alapozott jótékonysági célt szolgáló akció is: a szavazataik alapján három óvoda is részesülhet az idén jelentős értékű, játékokat tartalmazó ajándékban.

A versenyben a játékgyártók maximum öt-öt termékkel indulhattak, a meghirdetett hét kategóriában összesen 55 játékot neveztek be.

A verseny kategóriái a következők voltak:

 • Társasjáték
 • Interaktív játék (jellemzően elektromos/digitális)
 • Bébijáték
 • Építőjáték
 • Készségfejlesztő játék
 • Egyéb fiú játék
 • Egyéb lány játék

Minden kategóriában egyenes pontverseny alapján 1-1 nyertes játék született, a közönség és a zsűri szavazatai alapján. A közönség számára a www.orszagjateka.hu weboldalon nyílt lehetőség a szavazat leadására. A legtöbb pontot begyűjtő játék nyerte az adott kategória közönségdíját illetve szakmai díját. A verseny szabályai szerint a zsűri előre meghatározott, egységes szakmai szempontok szerint értékelte a versenyző játékokat egy és öt közötti pontszámmal.

-A Játéknet „játékbarlangjában” személyesen megismertünk és ki is próbáltunk mindent – avatta be a zsűri munkájába a díjkiosztó résztvevőit Pierrot, a zsűri prominens tagja, aki nemcsak játszani szeret, hanem hivatásos játékfejlesztő és kisgyermekes apuka is. Mint elmondta, összességében elégedett volt a kínálattal, bár a „készségfejlesztő játék” kategória értékelése esetenként okozott némi fejtörést, az innovatív játékok között akadt olyan is, ami csak látszólag volt újdonság, a kivitelezés viszont csaknem minden játék esetében elérte a kívánt színvonalat. A szintén zsűritag Csordás Ágnes - a Magyar Védőnök Egyesületének elnöke - viszont éppen a játékok készségfejlesztő hatását emelte ki, a védőnők ugyanis ezeket a típusú játékokat tudják jó szívvel tudják ajánlani a fejlődésben egy-egy ponton megtorpanó gyermekek szüleinek.

Görög Zita, modell, műsorvezető és kétgyermekes anyuka ugyancsak zsűritagként vett részt az értékelésben. Ő azt hangsúlyozta, hogy számára az „Ország Játéka” immár negyedik éve könnyíti meg a karácsonyi ajándékvásárlást, mert segít eligazodni a hatalmas választékban. Az értékeléskor azokat a játékokat jutalmazta magasabb pontszámmal, amelyekkel maga is szívesen játszana együtt a gyerekeivel. Tapasztalatai szerint ugyanis sok szülő megveszi a legdrágább, legújabb játékokat, de nem képes játszani a gyerekeivel, pedig szerinte ez lenne a legfontosabb.

A közönség és a zsűri véleménye két játék esetében egyezett meg teljesen: az építőkészlet kategóriában maximális pontszámot kapott az a Geomag: Mechanic – 146 darabos játék (forgalmazó: Formatex);   az egyéb fiú játék kategóriában pedig a Lego Technic: Class Xerion 5000 Trac Vc elnevezésű játék lett a nyertes. (Forgalmazó: Lego).

Az „Ország Játéka 2016”  címet a közönség és a zsűri értékelésalapján a következő játékok nyerték el:

Szakmai díjak:

Kategória

Forgalmazó / Gyártó

Játék

Bébijáték

Mattel

Fisher-Price: Kód-ogró hernyópajtás

Építőkészlet

Formatex

Geomag Mechanic - 146 db-os készlet

Készségfejlesztő

CTW

Science 4 you: A parfümkészítés tudománya

Társasjáétk

Gém Klub

Robot teknősök

Interaktív játék

Cobi Toys

Teksta robot kutyus - 5. generációs

Egyéb lány

Vega

Loko baba rózsaszín ruhában

Egyéb fiú

LEGO

LEGO TECHNIC: Claas 5000 Trac VC

 

Közönségdíjak:

Kategória

Forgalmazó / Gyártó

Játék

Bébijáték

LEGO

LEGO DUPLO számvonat

Építőkészlet

Formatex

Geomag Mechanic - 146 db-os készlet

Készségfejlesztő

Modell & Hobby

Crayola: Pörgő-forgó teknőc rajzmágus

Társasjáték

Promitor / Keller-Mayer

Bogyó és Babóca - Évszakok társasjáték

Interaktív játék

Formatex

Candy: Interaktív plüss póni

Egyéb lány

LEGO

LEGO FRIENDS:Vidámparki hullámvasút

Egyéb fiú

LEGO

LEGO TECHNIC: Claas 5000 Trac VC

 

A közönség szavazatai alapján óvodai ajándékcsomagot nyertek:

3. Szeremlei Sámuel Református Óvoda (375 szavazat)

2. Bátonyterenyei Városi Óvoda Csupafül Tagóvodája (478)

1. Pákozdi Nyitnikék Óvoda (565)

 Az „Ország Játéka” szakmai minőségi díját odaítélő zsűri tagjai voltak:

 • Pierrot, játékfejesztő és producer (apuka)
 • Csordás Ágnes, a Magyar Védőnök Egyesületének Elnöke
 • Görög Zita, fotómodell, műsorvezető (anyuka)
 • Galgóczi Edina, főszerkesztő - Babaszoba.hu
 • Jánossy Gábor, a Magyar Lapkiadók Egyesülete Olvasásra nevelési programjának vezetője
 • Tarján Katalin, vezető óvodapedagógus
 • Veszelszkyné Huszárik Ildikó, fejlesztőpedagógus
 • Vályi-Nagy Erika, főszerkesztő - Kismama magazin

2016. november 21.
 
 
 
Címkék:  

programajánló

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?