Egészséges tökös ötlet - puding imádóknak

Nyakunkon a Halloween; a tök szezonja. Ezért most mi is egy „tökös ötlettel” kedveskedünk Nektek. Eredetileg reggelinek szántuk, de akár uzsonnára is fogyaszthatjátok, vagy desszertként.

Mostani receptünk főszereplőjét érdemes nemcsak töklámpásként használnod, hanem az őszi étrended rendszeres szereplőjévé tenni, mert vidám, élénk színe nem csak átvitt értelemben tesz jót a szemnek; a benne lévő karotinok átalakulnak a szervezetben A- vitaminná, ami, mint tudjuk; látásunk őre. Ezen kívül rostgazdag és kalóriaszegény zöldség, magja pedig csökkenti a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét és triptofán-tartalma miatt nyugtató hatású. Tele van antioxidánsokkal, amik mind a rákmegelőzést, mind az öregedési folyamatok lassítását segítik, a benne lévő C-vitamin pedig immunerősítő, ami kismamaként még nagyobb jelentőséggel bír ezekben a hűvös hónapokban.

Így készítsd a sütőtök pürét:

  • 180 °C –ra előmelegített sütőben süsd a megmosott, kimagozott, feldarabolt közepes méretű tököt, kb. 45 percig (érdemes sütőpapírt használni hozzá).
  • A kihűlt sütőtökről távolítsd el a héját, és turmixold. Az így kapott mennyiség nagyjából 3-4 adag tökparféra lesz elég.
  • Adj hozzá 1 teáskanál sütőtök fűszerkeveréket (mivel az alapja – gyömbér, fahéj, szerecsendió, kardamom, szegfűszeg- megegyezik a mézeskalács fűszerkeverékkel; én azzal helyettesítettem), 2 evőkanál juharszirupot vagy jó minőségű mézet és 2 deci alacsony zsírtartalmú joghurtot.
  • Kanalazd kelyhekbe, szórj a tetejére egy kevés müzlit, zabpelyhet, mazsolát, vagy bármilyen magot, amit találsz otthon (mandula, kesudió, dió is megfelelő), és már fogyaszthatod is.

Egy adag tápértékei:

Plézer Panna, 2016. október 25.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?