Karácsony a Kanári-szigeteken: ilyen az ünnep 30 fokban - fotók!
Szerzőnk, Szabó Orsi Las Palmas de Gran Canarián él évek óta, és most a fotóin keresztül mutatja meg, milyen a karácsony egy trópusi szigeten.
Ha valaki, akkor én igazán karácsony-függőnek mondhatom magam. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy trópusi szigeten fogok élni, és pálmafákkal, homokos tengerparttal és közel 30 fokban várom majd ezt a szívemnek oly kedves ünnepet. De így lett.
A Kanári-szigetek spanyol autonóm közösség, azaz Spanyolországhoz tartozik, vallását tekintve zömmel katolikusok lakják, éppen ezért a karácsonyra való készülődés csak bizonyos pontokon tér el a nekem megszokottól. Nem is gondolnánk, de ahhoz képest, hogy szigetekről beszélünk és korlátozottak a lehetőségek, a karácsonyi dekoráción ez egyáltalán nem látszik, idén pedig különösen csodálatos a part és a beváros is a sziget fővárosában, Las Palmasban.
Nekem minden évben a kedvencem az óceánparton, egészen pontosan a strandon, a homokból, művészi érzékkel kimunkált Belén, azaz a „homokbetlehem”. Minden évben más-más művészek alkotnak egészen elképesztőt a homokhalomból, amelyek a szent családot és Három királyokat is megjeleníti minden évben.
Aki azt gondolja, hogy itt nincsenek karácsonyi vásárok, nagyot téved: a sült gesztenye illata itt is bejárja a várost, miután leszáll az est, és mindenki eljön a partról.
Mindenféle megtalálhatóak a street food, kézműves termékeket, sőt, a gyerekeknek vidámparkot is felépítenek az ünnepi időszakra hullámvasúttal, óriáskerékkel.
Tudni kell, hogy a spanyolok általában december 6-án feldíszítik a karácsonyfát, az ajándékokat pedig a gyerekek a Három királyok ünnepén, azaz január 6-án kapják meg a szülőktől. Az ünnepi időszak, maga a karácsony, azaz a december 24-25-26 leginkább a családról és a közös étkezésekről, nagy beszélgetésekről és strandolásról szólnak. Az ajándékokat pedig Papa Noel hozza, amit mi, Magyarországon Mikulásnak hívunk.
Ételek tekintetében a tipikus spanyol fogásokon túl, megjelennek a tipikus canario étkek is, mint a papas arrugadas mojo rojo-val (főtt krumpli szósszal), ropa vieja (a marhapörkölthöz hasonló húsos étel).
Az ünnepi asztalra természetesen kerül tapas, vékonyra szeletelt ibériai sonka, garnéla és spárga formájában, és nem maradhatnak el a rostonsült halak sem. A karácsonyi időszak tipikus desszertje a turrón, amelyet mézből, mandulából és tojásfehérjéből készítenek, de manapság minden létező ízkombináció elérhető már belőle. Nagyon kemény édesség, de érdemes kipróbálni!
A fények, a csodaszép dekoráción, a homokból készült betlehemen túl nagyon sok koncert, borvásár, kórus- és énekelőadások vannak szerte a szigeten ingyenes, szabadtéri programként, amelyek elhozzák a meghitt hangulatot még 30 fokban is! Mindenkinek kívánom, hogy átélje ezt az élményt életében legalább egyszer!
Babanet, 2024. december 26.