Hétköznapi konyhatündér - Süssünk kólát!
Nem, Kedves Olvasó, nem ment a receptíró agyára a kánikula, csupán arról van szó, hogy a héten olyan receptúrákat kerestem nektek, ahol a sütőbe kerülő ételben kóla is van valamilyen formában.
A kóla nem egy egészséges ital - lásd népegészségügyi adó -, viszont annál közkedveltebb. Elvi síkon vannak aggályaim a kólával szemben, nagyon cukros, nagyon szénsavas, nagyon felpörgeti a kölköket, nem a saját nádszálvékony derekamat féltem - az a tankhajó már amúgy is elment -, hanem a gyerekeimet óvnám tőle. Előfordul azonban néha az én háztartásomban is, ám ha elég ügyes vagyok, és időben el tudom dugni, akkor elfeledkeznek róla a gyerekeim, a szénsavja-vesztett barna italt pedig már nem kívánják, mehet a lefolyóba. Vagy belesüthetjük sütibe, húsételbe. Nem viccelek.
Mai első receptem egy kólás torta.
Kell hozzá:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg kristálycukor
- 25 dkg margarin/ vaj
- 2 dl kóla
- 2 dl tej
- 3 ek. kakaópor
- 2 tk. szódabikarbóna
- 2 tojás
Krém a tetejére:
- 15 dkg kristálycukor
- 10 dkg margarin/ vaj
- 2 ek. kóla
- 2 ek. kakaópor
Először is a sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
A vajat megolvasztjuk, közben a tojást, a cukrot, a tejet és a kólát jól összekeverjük. Ehhez öntjük az olvasztott, de nem forró vajat.
A lisztet, szódabikarbónát és a kakaót átszitáljuk, bele a tésztába. Alaposan kikeverjük, amíg teljesen csomómentes nem lesz. Az egész masszát öntsük a tortaformába –egy viszonylag hígan folyó matériát kapunk, ne csodálkozzunk, ez így pont jó lesz. Tegyük be a sütőbe, 40-45 percet süssük. Akkor lesz jó, ha a teteje már megsült-repedezett, de a közepe még krémes-lágy.
A krém:
Amíg a tészta sül, készítsük el a krémet. A megolvasztott vajhoz adjuk hozzá a többi alapanyagot, jól keverjük ki, majd tegyük hideg helyre hűlni.
Ha a tortatészta is már kihűlt, vágjuk ketté, öntözzük meg a krém felével, a maradékot pedig öntsük a tetejére (nem lesz szilárd, kenhető krém, legalábbis ezekkel az arányokkal nem, ahhoz növelni kell a vaj mennyiségét). Tegyük be a hűtőbe.
A kóla íze természetesen nem fog érződni közvetlenül a sütiben, de egy nagyon kellemes, jól érvényesülő karamelles ízt fogunk kapni, és ez az az aroma, ami miatt mégsem kell lelkiismeret-furdalást éreznünk a kóla felhasználásáért.
Az eredeti receptben majd’ dupla mennyiségű cukor szerepel, de szerintem jobb gyanakodnunk, ha egy sütibe 2 tojáshoz 30 dkg cukrot írnak. Még a 20 dkg-ból is simán le lehet faragni, nem baj az, ha inkább kakaós-karamelles, mint cukros ízt hagy a szánkban. A krémbe is tehetünk valamivel kevesebb cukrot, ízlés szerint.
A mai másik kólás receptem a kólában pácolt csirkecomb.
Gasztroblogok szerint azért jó a húst kólában pácolni, mert a benne lévő savak megfelelően roncsolják a hús szerkezetét, vagyis porhanyós húst eredményez.
Ha már lúd – csirke -, legyen kövér: ketchuppal kevertem össze a kólát, ebben pácoltam a csirkecombokat egy éjszakán át.
Másnap leraktam tepsibe, ráöntöttem a pácot. Közvetlenül mellé tettem a csíkokra vágott, hámozott krumplit, amit egy kis barbecue fűszersóval és olívaolajjal meghintettem, majd előmelegített sütőbe tettem, 180 fokra. 1 órán át alufóliával lefedve, további 1 órán át fólia nélkül sütöttem.
Most csak így magunk között: ehető a csirkecomb így is, de csak ezért ne vegyünk kólát. Nem lett annyira füstös-barbecue-s ízű, mint amit vártam, de persze az arányokkal ügyesen eljátszva biztosan el lehet érni ezt a hatást is.
Babakonyha kisokos
Az ételeket ebben a formában a kóla miatt egyáltalán nem ajánlom kicsik étrendjébe. Kóla nélkül:
Kakaós torta: 1 éves kor után adható
- tojás: 1 éves kor után
- liszt: 6 hónapos kor után, fokozatosan bevezetve
- tej: 1 éves kor után
- kakaó: 1 éves kor után
Csirke sütve 7 hónapos kor után, megfelelő állagban
- Csirkecomb: 7 hónapos kortól
- Burgonya: 7 hónapos kortól
Váljék kedves egészségetekre!
Zsuzska - Az én kis tavernám
Zsuzska - Az én kis tavernám, 2012. július 26.
Babanet hozzászólások(1 hozzászólás)