Az édesgyökér árthat a magzatnak
Azok az asszonyok, akik terhességük idején nagy mennyiségben fogyasztanak édesgyökeret, negatív irányba terelhetik megszülető gyermekük intelligenciáját, illetve később viselkedésüket is.
A terhes nőknek gyakran különleges étvágyuk támad a különböző ételekre. Némelyik az édes ízt részesíti előnyben, megint mások ugyanezt sós utóízzel, mint az édesgyökérből készült medvecukrot, másnéven likviricet szeretik. Finnországi kutatók nagyító alá vették az édesköményből készült 'fekete nyalánkságot'.
Finnországban különösen kedvelt csemege a medvecukor. Azt vizsgálták, hogy milyen gyakran és milyen mennyiségben fogyasztanak a finn nők egy csoportja medvecukrot – írja az Orientpress. Nyolc évvel a vizsgálat után, megvizsgálták a gyerekeiket, a kognitív képességek, szókincs, memória és a térbeli képzelőerő figyelembevételével.
A vizsgálat eredményeképpen kiderült, hogy a terhességük alatt különösen sok édesgyökér alapú medvecukrot fogyasztó asszonyok gyerekei kevésbé voltak intelligensek, valamint viselkedésükre jellemző volt a figyelemzavar vagy a hiperaktivitás. Mindezt azzal magyarázzák, hogy az édesgyökér befolyásolhatja a méhlepény működését, ezáltal a stresszhormon az anyából átjuthat az embrióba, írja a focus.de.